Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klytia

długie niereularne cykle a dni płodne

Polecane posty

Witam od zawsze mam niereglarne miesiaczki , co 1,5 miesiaca, raz nie mialam 2 miesiace, czasem zdarza sie , ze mam co miesiac? od czego to zalezy? czy to mozliwe , ze mam za wysoki poziom prolaktyny? Czy bede mogla zajsc w ciaze? Doradzcie.. mam isc do ginekologa czy innego lekarza?

Gość hgjgjgj
ngLka, moja gin jest bardzo dobrym lekarzem - zaluje, ze trafilam do niej tak pozno.... wczesniej mnie konowaly 'prowadzily' przez zycie :/ pomogla mi wrocic do wzglednej rownowagi po odstawieniu kiedys pigulki ant. bez hormonow. a bylo kiepskawo... inny, poprzedni lekarz chcial mnie - bez wczesniejszych dokaldnych badan - leczyc hormonami na domniemane pco.... ehhh dzieki kochana. odezwe sie, jak bede miec wiecej danych temperaturowych :) moge na Ciebie liczyc?

Pomocna - do ginekologa, wstęnie należy wykluczyć przyczyny widoczne (jak np torbiele na jajnikach) - od ginekologa skierowanie do endokrynologa, by zbadać poziom hormonów i zinterpretować wyniki badań.Jeśli to podwyższona prolaktyna to pewnie, że będziesz mogła zajść w ciążę - warunkiem skutecznego leczenia jest zdiagnozowanie i dobranie odpowiedniego leku, raz ciach i z głowy.hgjgjgj - dobry gin to skarb,ja do swojego też późno trafiłam - za późno, chociaż nie miałam poważnych schorzeń - to jednak miałam same nieprzyjemne wizyty, wmawianie różnych chorób, dolegliwości a w jednym przypadku nawet wywołanie reakcji anafilaktycznej przez przepisanie nieodpowiedniego leku, ale to długa historia.Jasne, że możesz się odzywać - jeśli nie tu, to na e-mail - adres uwidoczni się gdy klikniesz na mój nick (tylko wytnij WYTNIJTO - ochrona przed spamem).

Gość hgjgjgj
dzieki, kochaniutka! :) odezwe sie! pozdrowionka i milej reszty dnia zycze!

Gość klytia
ngLka , sprawdzałam śluz po tym stosunku ( w 8 dniu cyklu) i był matowy, nieciągnący, a ok 10 dni później miałam śluz płodny, podobny do białka kurzego jajka, więc jak to jest? to nadal myslisz ze mogłam współzyc podczas owulacji? czy tylko na podstawie śluzu mozna to sprawdzac?

Gość klytia
bo juz zaczynam sie denerwować brakiem okresu, nie chciałabym żeby to ju była ciąża, nie wiem czy to ze stresu czy z czego ale kuje mnie w brzuchu czasami tak delikatnie, nie jest to jakiś wielki ból ale czuje ze cos sie dzieje. Musze wybrac sie do lekarza ale nie wiem czy najpierw nie czekac na ten okres, jak radzisz?

klytia:1. Śluz badany po stosunku (do 24h) jest niemiarodajny i nie wlicza się go do obserwacji - tak samo ma się sprawa śluzu z podniecenia (też 24h).2. Sprawdza się śluz szyjkowy - w tym celu wkladamy 2 palce do środka, i to, co zostanie między opyszkami - to wiarygodny do odczytu śluz szyjkowy (przed skorzystaniem z toalety, przed stosunkiem, przed kąpielą)3. Mogłaś współżyć w dni płodne miało znaczyć tyle, że nie można wykluczyć takiej możliwości, skoro nie obserwujesz codziennie śluzu i szyjki (które zapowiadają owulację) ani nie mierzysz temperatury (która potwierdza przebytą owulację)

Gość niepewna777

Jeśli okres nie nadejdzie do 14 dni od terminu spodziewanej miesiączki - udaj się do lekarza. Do 10 dni uznaje się regularność cyklu, więc lekarz nic nie zdziała.

Gość niepewna777
heuj mam pytanie. wiem ze troche nie na temat, ale bardzo prosze o odp. wspolzylam z moim chlopakiem. mielismy prezerwatywe. z tym ze nie skonczylismy, bo balismysie ze ktos przyjdzie i moj chloopak nie doszedl, czyli mowiac brzydko "nie spóścil sie". czy mimo wszystko moge byc w ciazy?! bo mi sie okres spoznia. co prawda mam nieregularne cykle, ale sie troche denerwuje. prosze o odp.

Niepewna - współżyłaś z zabezpieczeniem, więć to schiza a nie ciąża. okres może się spóźniać z wielu powodów a w Twoim przypadku - ciąża jest na jednym z ostatnich miejsc. Jeśli okres nie wystąpi do 14 dni - do ginekologa.Jeśli tak bardzo się boisz - wykonaj test ciążowy z porannego moczu.

Gość niepewna777
dziekuje za odp. tez mi sie wydaje ze nie jestem., nie mam zanych objawow raczej :P. i wiem, ze mam schize... dzieki jeszcze raz:)

Gość klytia
ngLka, sprawdzam śluz prawie codzinnie, to że sprawdzałam w dniu współżtycia chodziło że sprawdzałam jakis czas przed stosunkiem i ponad 24h po takze mysle że był miarodajny. Sorki ze Cie tak mecze ale powiedz mi teraz krótko i zwięźle czy na podstawie obserwacji TYLKO śluzu i szyjki można stwierdzić dni płodne? i czy zawsze owulacji towarzyszy chrakterystyczny płodny śluz, np. w przypadku cyklów wieloowulacyjnych? a tak a propos to skąd Ty sie tak dobrze na tym zansz? ;)

Nie ma cykli z wielokrotną owulacją. najwyżej może być kilka nieudanych podejść do owulacji (każde poprzedzone fazą śluzową), stąd nie można na podstawie śluzu stwierdzić, że owulacja się odbyła - można jedynie stwierdzić, że się odbędzie. no ale.. no właśnie - zero pewności, że odbędzie się akurat ostatniego dnia śluzu. miewam co kilka cykli 2-3 podejścia do owulacji - każde podejście poprzedzone kilkudniową fazą ze śluzem najlepszej jakości a tylko ostatnie podejście kończy się owulacją - co potwierdza tempka. To nie jest dobry sposób na zapobieganie ciąży.Ponadto zdarzyło mi się, że owulacja wystąpiła w 3 dni po szczycie śluzu (czyli trzeciego dnia po zaniku śluzu wysoce płodnego).Tak samo szyjka - tylko zapowiada owulację ale nie da się na jej podstawie stwierdzić, że owulacja się odbyła. Może się zamknąć i stwardnieć na 3-5-10 albo i 15 dni, by znów nagle zmięknąć, unieść się i otworzyć. Czasem wystarczy jeden dzień śluzu wysokiej jakosci, gdy w dniu poprzednim było współżycie. Odpowiadając na drugie pytanie - owulacji najczęściej towarzyszy wysoce płodny śluz ale inaczej moe on wyglądać w każdym cyklu, tzn taki śluz powinien mieć przynajmniej jedną z cech: przejrzysty, wodnisty, rozciągliwy jak białko kurzego jaja, uczucie śliskości. Czyli w jednym cyklu może się lać strumieniami hiper rozciągliwy śluz przez 5-7 dni - a w kolejnym cyklu może wystąpić przejrzysty, rozrzedzony, wodnisty śluz przez 2 dni - i gotowe :)Skąd wiem? Interesuję się tym od kilku lat.A z tym współżyciem i sprawdzaniem śluzu - to w takim razie sorki, źle zrozumiałam :-)

Gość klytia
nie ma sprawy :) a tak szczerze to na ile oceniasz moje prawdopodobienstwo bycia w ciąży? no bo ja myślę że możliwość zawsze jest, ale to raczej byłoby błogosławieństwo ze w tak łatwy i szybki sposób ( dodam ze to był mój pierwszy raz kiedy współżyłam bez zabezpieczenia, a trzeci w ogóle :) no ale w sumie nie można tego rozpatrywac pod tym wzdlędem ze to pierwszy drugi czy n-ty raz, szanse chyba zawsze takie same. a jak Ty sądzisz? :)

Szans na ciąże w jednym cyklu przy murowanych dniach płodnych u zdrowej pary - jest nie więcej niż 40%.I tyle max możesz mieć. Reszty ocenić nie mogę, bo niestety nie jestem w stanie odgadnąć, czy miałaś dni płodne - czy nie :-)

Gość hgjgjgj
hej. wciaz sie temp utrzymuje - dzis rano 36,6. zdaje mi sie, ze wyraznego sluzu brak, sucho. jeju, to chyba bedzie dlugi cykl znowu :( jakie odchylenia w dl cyklu sa uwazane za normane jeszcze?

Gość klytia
" ngLka Jeśli okres nie nadejdzie do 14 dni od terminu spodziewanej miesiączki - udaj się do lekarza. Do 10 dni uznaje się regularność cyklu, więc lekarz nic nie zdziała." ;)

Gość hgjgjgj
dzieki! ;) czyli jak mam wahania nawet do 10 dni to nie musi to byc objaw choroby od razu? pytam, bo wlasnie moja gin kazala mi na razie uspokoic, pomimo nieregularnych cykli... tylko, jak sie nie martwic..... od ponad roku w ogole nie stosujemy antykoncepcji, od kilku miesiecy staramy sie o dziecko... od ostatniej wizyty u gin robimy to jeszcze bardziej 'swiadomie', czyli mamy 'trafiac' w owulacje, a ja mam - o ile bedzie - sprawdzac czy w ogole jest owu....

Różnica między najkrótszym a najdłuższym cyklem z ostatnich 12 miesięcy - nie powinna wynieść więcej, niż 10 dni.Zdrowej parze daje się pełen rok na zajście w ciążę, wiele par zachodzi między 3 a 6 miesiącem ale też wiele par - później, np po 8-9 miesiącach starań. nie ma co panikować na zapas, bo stres ewentualnej ciąży nie sprzyja (zarodek może się nie zagnieździć).

Gość klytia
a ja nadal nie mam okresu, czuje ze to ze stresu bo zawsze rano wstaje cała w nerwach łudzac sie ze juz mam, potem siedze przy kompie i czytam i 1000 mozliwosci w głowie rozpatruje. Dzisiaj chciałam sie zapisac do gina a tu dupa, najblizszy termin na 6 wrzesnia i co mam robic? zrobie dzisiaj test, moge w ciagu dnia? czy koniecznie z porannego moczu? bo ten "pechowy" stosunek był 15 czerwca wiec jeśli doszło do zapłodnienia to juz powinno wyjsc. chyba zwariuje, boli mnie brzuch w óznych miejscach raz na dole z prawej raz na górze z lewej tak zaboli i przestaje, to chyba nerwobóle co?

Gość hgjgjgj
no wspolczuuje ci klytia.... przechodzilam dokaldnie to samo w minionym cyklu........(z ta roznica, ze ja staram sie o dziecko...)... obawiam, ze teraz bedzie to samo.... :( kiedy powinnas dostac miesiaczki?

Gość klytia
mam nieregularne i długie wiec dokładnie to ciezko to powiedziec, dzisiaj jest juz 51 dzien.... kurde nie wiem co mam robic, bo dzidzi to jeszcze nie teraz... niby ngLka pisała ze mam max 40% no ale różnie to bywa... Boje sie strasznie i popadam ze skrajnosci w skrajnosć, raz mówie sobie ze to niemozliwe zebym była w ciazy ze ludzie sie latami starAJa a ja niby miałabym za pierwszym razem bez zabespieczenia miac, no ale z drugiej strony moze i tak sie zdarzyc. Czy test Quick Vuedobry jest? ale znajac mnie to nawet jak wyjdzie negatywny bede sobie mówiła ze moge byc w ciazy ;p i co tu poczać?

Gość hgjgjgj
rozumiem cie.... ten test ciazowy, co napisalas, jest bardzo dobry. robilas go? moze zrob badanie z krwi? bedziesz miala 100% pewnosci..

Gość klytia
a gdzie i jak sie robi to badanie krwi?

Gość hgjgjgj
powinni w kazdej przychodni zrobic, przy szpitalach, w pryw labolatoriach. kosztuje ok20-30zl.

Gość klytia
zrobiłam test... dopatrywaliśmy się tej drugiej kreski ale jej ani śladu czyli negatywny... uffff... poprawie jutro rano z porannego moczu dla pewnosci. W aptece nie było tego quick i zrobiłam AMIL moze byc? ;) troszkę lepiej... ;)

Gość hghjkjjkj
zrob jeszcze jutro rano test. jaki mialas najdluzszy cykl w ostatnim roku? pisalas ze 51 dzien juz u ciebie bez okresu... trzymam kciuki! u mnie, natomiast, bez zmian - wciaz 36,6. bardzo dziwne, bo wydaje mi sie szyjka jest wciaz baardzo wysoko - ale wiem, ze to zaden wskaznik, tymbardziej, ze wlasnie tak dziwacznie to wyglada :/ dzis wyjezdzam i jutro nie bede mogla zmierzyc temp o tej porze co zawsze...

Gość hghjkjjkj
u mnie 22 dzien cyklu...

Gość klytia
a druga kreska pokazuje sie od razu tak jak ta pierwsza czy najpierw pierwsza kreska potem powoli druga.. a czy to ze robiłam test z moczu wciągu dnia i wyszedł negatywny robi dużą różnicę? nie było widać u mnie nawet śladu tej drugiej kreski, nic, czyściutko. Czy powinnam sie obawiac jutrzejszego testu z porannego moczu? bo jak juz wiecie ja to panikara straaaaszna jestem i tak srednio ufam temu testowi..