Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trusski

moze ktos z was wie .... samotna mama

Polecane posty

Gość trusski

chodzi mi o to, ze w tym momencie nie mam zamiaru wychodzic za maz, chlopak mieszka ze mna i moimi rodzicami, jednak slyszalam, ze moge isc do opieki spolecznej i z racji tego, ze bede "samotna mama" moge dostac 170 zl miesiecznie (dodam, ze mam zamiar te pieniadze odkladac dla dziecka na przyszlosc, jezeli uznaja ze mi sie naleza), jezeli zarobki nie przekraczaja jakiejs tam kwoty. chodzi mi o to, czy teraz jak ja jestem bez pracy z dzieckiem i na utrzymaniu rodzicow to czy opieka spoleczna bedzie brac pod uwage zarobki moje czy moich rodzicow?

Gość trusski
up

Te 170 zł miesięcznie to zasiłek alimentacyjny wypłacany przez Urząd Miasta. Należy on się samotnym matkom pod warynkiem, że mają one zasądzone alimenty na dziecko a ojciec z różnych przyczyn ich nie płaci.

opieka społeczna zwykle chodzi i sprawdza jakie są warunki, w ktorych mieszkasz,więc myśle że i rodzice też bedą brani pod uwage,no i mogą przeprowadzic tez wywiad środowiskowy a ludzie chętnie zapewne powiedzą ze mieszka też i ojciec dziecka z Tobą i mozesz zostać posądzona o wyłudzanie,takie moje zdanie ale mogę sie mylić,powodzenia

Kameleon ma rację. Z powodu paru groszy możesz sobie narobić problemów.

przy zaliczce alimentacyjnej opieka nic nie sprawdza- przy zasądzonych alimentach - zaliczka należy się z urzędu jeśli dochód na rodzinę nie przekracza 504 zl ale trzeba mieć wyrok alimentacyjny - oddać go do komornika a on musi przez 3 miesiące udowodnić bezskuteczną egzekucję- potem dopiero zaliczka sie należy jest również zwykła zapomoga w podobnej kwocie - i moim zdaniem staraj sie tylko nic nie ukrywaj , no chyba że rodzice badź konkubent są bardzo zamożni- ta zapomoga należy sie niezależnie od stanu cywilnego