Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

podobno rowniez nie wszedzie mowi sie św Mikolaj?? wiem ze keidys znajomy z Poznania mowil ze jest jakos inaczej...

a jak sie wychodzi z domu - np majac sobie domek z działką chyba najczesciej mowi sie ze \"ide na podwórko\" lub na dwor.

czytam i rechoczę - hehehheh ja już nie wyrabiam:P popłakałam się ze śmiechu:D chodok jest the best:) a GLAPA ( :P ) to WRONA PENER - hmmm... osoba z brakiem gustu (jeśli źle piszę, proszę mnie poprawic:P )

Gość amaretka
Jestem z Lublina i owszem, mowimy ciapy - wiem, ze inne czesci Polski bardzo to dziwi. Mama moich kolezanek, pochodzaca z okolic Hrubieszowa na kaptur mowila kapiszon. Moj facet to Kurp, skarpety dla nich to onuce, zasuwka w drzwiach - lucznik, wykladzina podlogowa - lenteks. I nie znal slowa kluski! Tam to sie nazywa wylacznie makaron! Aha, w Lublinie mowi sie jeszcze "koromyslo" - i tez malo kto spoza pojmuje znaczenie slowa.

nie wiem jak na sw. Mikolaja ale w Wigilie prezenty przynosza rozne postacie..u mnie Dzieciatko, jest tez Gwiazdor, Gwiazdka

Gość amaretka
W Lublinie miejsce, gdzie zajezdzaja autobusy to petla.

A jak u was sie. mówi na tanie wino? U nas na kociwiu szlampa albo guła

Gość amaretka
Do mnie zawsze w Wigile przychodzi Gwiazdka, prezent dostaje sie od Gwiazdki. Ale np. u tych moich kolezanke od mamy spod Hrubieszowa 24 grudnia prezenty byly od Aniolka.

nazw na tanie wino jest mnostwo: wiem napewno ze jabcok, patyk..nie pamietam w sumie wiecej. a u Was na kontrolera biletow mowi sie tez \"kanar?? bo to mi sie wydaje ogolnopolskie okreslenie :P

Gość tanie wino
jabol, japcok (jabczok)

Gość amaretka
Nie, Sylwia, koromyslo to bynajmniej (tez bardzo lubelskie podobno slowo) nie wiadro...

Gość amaretka

Gość czytam i rechoczę
tanie wino - sikacz, patykiem pisane

Gość a co mi szkodzi
Łola Boga :) - tak nas witali starsi krewni z lubelskiego :)

Gość do flora bakteryjna
ja znam jeszcze wersję papuciową

Gość amaretka
tanie wino: jabol. Lola Boga - zaprawde, nie spotkalam sie... Ale jeszcze: w okolicach Gorlic nie mowi sie ubierac, wkladac, tylko wdziewac. Popularne jest tez slowo "ladace", ale jeszcze nie pojelam dobrze jego znaczenia...

Leżę i kwiczę jak Was czytam :D :D Nie pamiętam chwilowo nic ciekawego, ale śmieszy mnie \"jo\" albo nazywanie zupy warzywnej (fonetycznie napiszę) ańtop (czyli po prostu Eintopf). Hm... Cichobiegi -> trampki Onuce -> skarpety (w sumie prawdziwe onuce pełnią taką funkcję) Laczopędy (!!!) -> klapki Pyry, kartofle (:D) -> ziemniaki Sprawunki -> rzeczy, które trzeba kupić (np. wypisane na kartce, z którą idzie się do sklepu) Bebech, kałdun :D -> brzuch Plery -> plecy Syry (okropnie brzmi! :O) -> nogi Ochędożyć -> posprzątać Chwilowo tyle pamiętam.

Gość czytam i rechoczę
OBUJ BUTY - załóż buty i odwrotnie ZZUJ BUTY - zdejmij buty :D

Gość amaretka
O, tak o butach mowila moja babcia: obuj, zzuj.

z tymi kapciami...hmmm ja najczesciej slysze pantofle, ew kapcie. ale niektorzy mowią tez łapcie.

mnie dziwi wlasnie jak mozna na makaron mówić kluski?? kluski to kluski a makaron to makaron. na slasku kaptur- kapuca kapcie-lacie żadny tak jak ktos napisał- niefajny, brzydki :D tramwaj- bana

Gość a w bialymstoku mowi sie chceM
mowi sie tez ide z ją albo i im albo np chyba sie zalame, ja nie klame i inne takie