Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

Gość jeszcze
a to co mnie śmieszy w Warszawie to : byłam na dworzu:-), u nas na lubelszczyźnie uzywa się - byłam na dworze.

Gość w wielkopolsce
na dworzu albo na polu - u nas sie mowi na dworze pole to ten kawalek ziemi ktory uprawiaja rolnicy (bauerzy ;) ) ja tez spadam :) pozdrowionka! 🖐️

Gość jeszcze
albo u nas strugaczka u nich temperówka

Gość dolny slaskk
dostać manto - dostać po dupie tachać - nieść biere - biorę na ser mater - byle jak syry, giry, szkity - nogi papucie - kapcie

temacik przedni:) ktos pytal o klamoty to znaczy rupiecie:)) przynajmniej w wielkopolsce hehe

Gość dolny slaskk
klamoty - rzeczy majdan - bagaż hmmm...

Gość zaczytana w Chłopach
"przeflancować" niektórzy uzywają jako przesadzać:) a i jeszcze jednego nie znam (tzn. ten mi sie przypomniał): "jucha" np. na dziewczyne "sielna jucha", albo na tabake "mocna jucha" i czym właściwie jest ta "jucha" ? może to raczej pozytywne okreslenie?

Gość dolny slaskk
het, het - daleko :P

u mnie mówi się \"na dworze\". a propos strugania:P - u mnie ziemniaki się OBIERA, a w Wielkopolsce STRÓGA. Potem trzeba wyrzucic OBIERKI, a u nich STRÓŻYNY:) pewnie to nie jest zasadą, ale piszę, co zauważyłam

u nas\" jucha\" to krew np \" zabil prosiaka a jucha tryskala po scianach\" - moze nieco brutalne ale bardzo obrazowe :D

chyba szybciej dogadałabym się z kimś z Wrocławia:) u mnie też się mówi: klamoty - rzeczy majdan - bagaż dostać manto - dostać po dupie tachać - nieść syry:P

jest np tez takie powiedzenia \"psia jucha\" czyli \"psia krew\" oprocz tego to na te kosmki na ubraniu mowi sie u nas albo fuzle albo ciciki. Kalmuk - to taka fajtlapa Gwara slaska jest bardzo bogata : zymla - bulka jakla - marynarka westa - kamizelka szolka - szklanka a tym tlumaczeniem powalam wszystkich na kolana : jak bedzie po slasku wino, kobieta i spiew ???? JABOL, DUPA I LARMA KUPA :D

Płytka Tytka :) co do pieniędzy - mianownik to jest/ są bejmy. A pener ma u nas bardziej negatywne znaczenie. To może być żul, lump, albo np. penerstwo mówimy na tych, co łażą po mieście i kombinują, co by tu z nudów rozwalić, albo komu dokopać. Penery - dziewczyny chamskie i krzykliwie ubrane. Na facetów też mówi się penery. Jeszcze z ciekawostek, bo chyba nie było: pociąg - bana ( przyjechałam baną) a tramwaj to bimba - jechac bimbą :) Fajny topik :)

Gość zdaniem.faceta
uważam, że bardzo fajne słowo bardzo żadko używane jest ' zad ' :) z tego słowa chyba powstało ' nazad ' , nie spotkałem się aby ktoś używał słowa ' dozad ' ale jest bardzo ciekawe :) Czy nie lepiej używać słowa ' dozad ' , niż mówiąc "do dupy " ?

a propos d.u.p.a - zyc ( jak zycie ) bardzo dwuznaczne sa spiewane na Slasku zyczenia urodzinowe : \" Mo zyc, mo zyc, mo duzo, duzo zyc. Mo duzo zyc ! \"

Limes ----> tłumaczenie super :) Musze sobie zapamietać ....

lozarty lub lobzarty - pijany :D kurka szkoda ze nie mam polskich liter - trzeba sie domyslac

Płytka Tytka ---> no chyba tak, albo u tej osoby tak się mówi. Łagodniej ;)

i na zakonczenie ( dzieci czekaja ) KREPLE - paczki P.S. osobiscie lubie gware kaszubska :)

Gość zdaniem.faceta
Czy poprawnie będzie : łozarty lub łobzarty - pijany ?

KIGANA - może:) a czy to jest powszechne, że tam mówi się \"WUJA\" (w mianowniku) a nie \"WUJ\" czy \"WUJEK\"?czy może tylko w pewnych rejonach WLKP? szczerze, to do tego nie mogę sie przyzwyczaic

super temat :D :D \"jucha\" to rzeczywiście krew, ale również kolokwialnie dosadne określenie czegokolwiek, jak \"cholera\". Czyli o tabace \"mocna jucha\" to jak \"mocna cholera\" :) raczej pozytywnie.