Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

Madzia - zapalić światło, albo włączyć :) oświecić to można kogoś w jakimś temacie ;)

Gość Tronika
a tel kom 1 sygnal - sygnał, dzwon, głuchacz, strzałka,

Gość 1 sygnal z tel. komorkowego
to -gong -dynks -baczek :D -strzalka

hehehe ja słyszałam od kogoś z okolic Zakopanego, że on mi \"cynkuje\" a ja nie odpowiadam:P ale się uśmiałam. poza tym: -pik -głuchy -strzałka -sygnał

Gość niepełnosprytny
Na Śląsku Opolskim: praska do ziemniaków - kartofelkfecia piekarnik - bratrula polewaczka - giskana

Gość niepełnosprytny
bratruła - piekarnik

jeszcze lubelskie ciapy :) moja babcia z lubelszczyzny mówiła: zaprzyj drzwi - zamknij drzwi ocharusz się - ubierz się aby - tylko (to podobno znak rozpoznawczy) wchódź -wchodż a wspomniane wczesniej koromysło to po prostu coś dużego :) doprawdy dopiero dziś się dowiedziałam, że ciapy w innych regionach zwą się inaczej :P) ubawiło mnie to :) h ih i hi

ciapa to w Warszawie to człowiek, który potyka się o własne nogi, czyli niedojda :) ostatnio usłyszałam: liniuszek - czyli ryga \"pomóż ci?\" - czyli \"pomóc ci?\" liścia - liście no i wuja. Tylko nie wiem, jak to się odmienia. Z tym wują?? Wszystko zaczerpnięte z Wielkopolski :)

\"pomóż Ci\" też z Wielkopolski? też się z tym tam spotkałam. bardzo to dziwne. pisałam o tym wcześniej. ktoś mi odpisał,że to musiał byc pojedynczy przypadek

Tytka, no właśnie - bardzo czesto słyszę to nieszczęsne \"pomóż ci\" wsród przyjaciół z okolic Poznania, i to nawet wsród tzw \"polonistów\". Strach się bać, czego będą uczyć dzieci w szkołach... Pomóż ci? :) ble

Gość pomed
Jeszcze odnosnie bułek paryskich- może być weka to Kraków, lub bina to pochodzi ze wschodniej części Polski.

Gość wielkopolska
tak tak - ja jestem z wielkoposki i mamy "Lapcie" (nie mam polskich znakow - wiec L jako L z kreska /), a nie kapcie -tez nie wiedzialam, ze az tak rozne sa nazwy na zwykle wielkopolskie Lapcie ;) A co do Wuja - WYJASNIAM (i nie krzyczcie, ale to prawda) uzywane tylko na wsiach (wielkopolskich) w miastach mowimy Wujek kiedys slyszalam - rozplaszcz sie - sciagnij plasz, kurtke - wyzuj sie - sciagnij buty u mnie w domu - FirloLek (znowu drugie L/) na merdadelko, czy koziolek - takie cos do roztrzepywania smietany z maka, do zageszczenia zup)

ja się spotkałam z określeniem \"wuja\" w mieście a nie na wsi. myślę, że wiele osób potwierdzi, że to jest dośc powszechne. Kate - drażni mnie, gdy słyszę to \"pomóż Ci\"?...

Gość wielkopolska
a propos WUJA dlatego wyjasnialam, ze to powstalo na wielkopolskich wsiach - i teraz dostanie mi sie po uszach - a czesto wies zjezdza i osiedla sie w miastach, zabierajac ze soba nazewnictwo, stad to WUJA wdarlo sie do miast. Ten bez korzeni wiejskich uzywa WUJEK

Gość Arenika
A dziś usłyszałam, że ktoś z Krakowa uzył słowa trolić - nie wiem co to znaczy:)

pierwszy raz słyszę formę \"pomóż ci\" - nigdy sie z tym nie spotkałam, a mieszkam w poznaniu od urodzenia, rodzina i mamy, i taty to stare poznańskie pyry. i nigdy nie słyszałam tego. może wy po prostu źle słyszycie ;)

Gość marzynka
heheeh srocz=WC,albo w biezsczadach u mojej cioci mowi sie zasmiast tato to tata np idz do tata heh dziwnie to brzmi

nie wiem, ale u mnie i wujek i wuja funkcjonują wymiennie - a korzeni wiejskich mozna sie doszukiwać w kilka pokoleń wstecz (w historię mojej rodziny sprzed II poł. XiX wieku nigdy nie wnikałam), możliwe, ze jest to efekt wymieszania - poznaniaków i podpoznaniaków :) ale i wujek, i wuja działają u mnie. nigdy nie używałam za to formy WUJ. drażni mnie natomiast straszliwie, jak słyszę formę poznańczyk :o normalnie dostaję drgawek - moja polonistka namiętnie jej uzywała. i co ciekawe, cała klasa (37 osób) miało takie odczucia jak ja :)

i jeszcze mi sie przypomniało coś - kromka i skibka :) o to pierwszym to ciągle tocze boje w mim facetem ;)

Gość czapka zdaszkiem
jak Cie ćpikne knyblem to Ci giry poutrzonsam

Gość czapka zdaszkiem
sznytka antrejka nie przeczytałam całosci więc może się powtarzam 🖐️ szlusuje do arbajtu

Gość hihihahahehe
a moja koleżanka zawsze sie pyta "dlaczemu??" a nie dlaczego?? Zawsze mnie to bawi

albo \"czekac za kimś\" a nie \"na kogoś\";) MARUSIA - u mnie z tą skibką i kromką jest tak samo:P Ja Mazowsze, chłopak Wielkopolska i jak się tu dogadac?;)