Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pasja

BIESIADA

Polecane posty

Witam i pozdrawiam ! Co z tego, że są niedrogie i kupić je można na każdym straganie? Ale przyrządzić tak, by były ozdobą stołu - to dopiero jest kulinarne wyzwanie! Niebanalnymi potrawami z ziemniaków będzimy mogły się pochwalić, szykując nawet najelegantsze przyjęcie. Babka z grzybami 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 surowe jajka, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz Przepuszczone przez maszynkę ziemniaki dokładnie utrzeć z solą , pieprzem, jajami i masłem. Wymieszać z natką. Nałożyć do małych natłuszczonych kokilek, porządnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180(C. Znakomity dodatek do smażonych lub gotowanych mięs i ryb. Babka z grzybami 1,5 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 40 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone), 3 jaja, po 4 łyżki oleju i bułki tartej, 3 łyżeczki majeranku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Ziemniaki umyć, obrać. Połowę zetrzeć na miazgę, resztę na bardzo drobne wiórki. Obie masy wymieszać. Dodać jaja, bułkę tartą i znów wymieszać. Cebulę drobno posiekać. Grzyby umyć, mrożone lekko odmrozić, drobno pokroić, smażyć na suchej patelni, aż sok, który puszczą, odparuje. Wtedy dodać olej i cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć, mieszając, po czym przełożyć do ziemniaków. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i gałką, dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć tę masę do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą form babowych (lub keksowych), napełniając je najwyżej do 2/3 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 60 min. Baba ziemniaczana najlepiej smakuje na gorąco polana sosem grzybowym lub pieczeniowym i podana z wyrazistą w smaku surówką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może i dobrze,że nikt nie wpisał się.Chcę podać kolejne przepisy z ziemniaków .Zobaczcie ,jakie łatwe. Ziemniaki faszerowane zapiekane 10 sporych ziemniaków, 4 mięsiste pomidory, garść świeżych liści bazylii lub łyżka pesto, 3 ząbki czosnku, mały pojemniczek jogurtu naturalnego, 2 żółtka, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki startego ostrego żółtego sera, pieprz, sól Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach. Z każdego odciąć \"czapeczkę\" i wydrążyć trochę miąższu ze środka. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać, osączyć na sitku i wymieszać z posiekaną bazylią (lub z pesto) i dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawić farsz do smaku solą oraz pieprzem, napełnić nim wgłębienia w ziemniakach. Ułożyć nadziane ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, polać sosem przyrządzonym z jogurtu zmiksowanego z żółtkami i ząbkiem czosnku i doprawionego sokiem z cytryny i pieprzem. Posypać startym żółtym serem i zapiekać 25-30 min w temperaturze 170°C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Złote gniazda 10 sporych kształtnych ziemniaków, 10 jaj, 2,5 łyżki masła, pieprz, sól Dokładnie wyszorowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego piekarnika. Upieczone i wystudzone przeciąć wzdłuż, delikatnie wydrążyć trochę miąższu, powstałe miseczki posypać solą i pieprzem, włożyć do każdej po kawałeczku masła i wbić jajo. Wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut, by białko się ścięło (żółtko ma pozostać rzadkie). Przed podaniem posypać gniazda drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawać jako gorącą przekąskę, danie kolacyjne albo jako dodatek do sznycli cielęcych lub kotletów z kurczaka. Kotlety ziemniaczane z bryndzą 75-80 dag ziemniaków, 30 dag bryndzy, cebula, jajo, po 2 łyżki mąki i masła, 3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, bułka tarta i kilka zmielonych orzechów włoskich do panierowania, olej do smażenia Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować. Następnie odparować je, zemleć lub przecisnąć przez praskę i lekko wystudzić. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na oleju, wymieszać z ziemniakami. Dodać jajo, bryndzę, mąkę i łyżeczkę masła. Bardzo dokładnie wszystko wymieszać, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Natłuszczonymi dłońmi formować zgrabne kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej wymieszanej ze zmielonymi orzechami i usmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Pod koniec smażenia skropić kotlety resztą masła i dosmażać na małym ogniu pod przykryciem. Podawać polane śmietaną lub sosem pomidorowym. Jeść z surówką z białej kapusty, ogórka kiszonego, pomidora i dymki ze szczypiorem. Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WITAJ BIESIADO🖐️🖐️🖐️ KOCHANE DRZEWKA ____________WITAJCIE🖐️ Dania z ziemniakow zawsze byly bardzo wazna i urozmaicona czescia polskiej kuchni, :D I to nie tylko w czworakach,ale tez we dworze i w palacu. Czesto tez slysze ,ze,,\"ja/my nie jemy ziemniakow lub cos w tym stylu,,, Smiac mi sie chce,bo wyglaszajaca je osoba zapewne nie zdaje sobie sprawy,ze ulubione kopytka,pyzy,kluski slaskie,babcina kartoflanka z zacierkami i placek po wegiersku____to tez ziemniaki. Ale ja chce napisac,,,,o piure!!!!! Francuzi uwazaja piure ziemniaczane za niezwykle wykwintny dodatek do glownego dania,podczas gdy u nas wiele osob,o zgrozo!!!,utozsamia je z tluczonymi ziemniakami ,,, Podaje przepis_______gorace ziemniaki/75dkg/ przeciskamy przez praske lub ubijamy specjalnym perforowanym tluczkiem,stawiamy w garnku na malutkim gazie,dodajemy maslo/1-2 lyzki/ i nadal energicznie ubijajac lub mieszajac drewniana lyzka,dolewamy stopniowo 1 szklanke goracego mleka. Przerywamy,gdy ziemniaki zamienia sie w idealnie gladki,puszysty,delikatny,pachnacy maslem krem. I jeszcze jedno.Do ubijania piure najlepiej zaangazowac mezczyzne,bo potrzebne sa do tego silne rece :D Pozdrawiam serdecznie!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Biesiadę! Sonet Adam Asnyk Niedługo może na przyszłości dzieje Zostanie tylko blady cień wspomnienia; Serdeczne ślady mroźny wiatr rozwieje I wszystko zniknie we mgłach oddalenia. Więc trzeba będzie zmusić do milczenia Te drżące struny, z których pieśń się leje, I grobowego wziąć pozór kamienia, Co pogrzebaną pokrywa nadzieję. Na taką przyszłość, co mgłę ołowianą Rozpostrzeć może na błękitnym niebie, Na taką przyszłość, ciemną i stroskaną, Co ból i miłość zarówno pogrzebie... Niechaj te słowa pamiątką zostaną I niech przeżyją razem mnie i Ciebie! Pozdrawiam biesiadniczki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcin Zatrzymaj się w geście zachwytu, tak na chwilkę, nad cudem życia. Zapomnij, choć przez chwilę chwili, tak w ciszy, wszytko, by nie zwariować. Odnajdź krople nadzieji na dnie studni, tak delikatnie pragnąc, by móc kochać....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pozdrawiam biesiadniczki. Dziś ... kiedy za oknem wstało słońce ... to złote ciepłe ... spokojne ... z uśmiechem i rumieńcem cudnym zapukała do mnie jesień - wiara w niezgubny czas. Wiatr tańczył złotego walca przytulając do siebie liście niczym wolne ptaki. Stęsknione dłonie przesuwają się cichutko po krystalicznej powierzchni pisząc list do Złotej Pani wkradającej się łapczywie przez uchylone framugi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Barwy jesieni... Barwnym tiulem otulona idzie jesień w pełnej krasie, złotych jabłek i czerwonych, ma w koszyku w swym zapasie. W czarne włosy ma wplecione cudne kiście jarzębiny, i otula snem głębokim, drzewa, kwiaty, pola, niwy. Brzóz ramiona zwisające wiatr porywa i unosi i kłaniając się jej nisko, do tańca ją pięknie prosi. Rozśpiewana, rozmarzona, roztańczona pani jesień, astrów, malw i chryzantem bukiety nam niesie. W sadach jabłka na jabłoniach maluje czerwienią, klony zlotem obsypuje, a sosny zielenią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja kocham Cię jeszcze... Jesień już liście z drzew postrącała, już błotem czarnym ziemia się klei, Lata horyzont zniknął już dawno - a ja kocham Cię jeszcze... Po naszych ścieżkach nikt już nie chodzi, liście zielenią oczu nie pieszczą I złota plaża nie jest już złota - a ja kocham Cię jeszcze... Kto odmłodzi pusty las, kto z chmur słońce oswobodzi, Kto mi zwróci ciepło dnia, kto samotność wynagrodzi. Niebo nad miastem w chmurach już tonie, jakby je przykrył ktoś białym płaszczem Skowronki dawno już odleciały - a ja kocham Cię jeszcze... W wieczór jesienny pusto za oknem, po szybach płyną smutne łzy deszczu Wiatr się zabawia liśćmi w kałuży - a ja kocham Cię jeszcze... Kto odmłodzi pusty las, kto z chmur słońce oswobodzi, Kto mi zwróci ciepło dnia, kto samotność wynagrodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla KALINY BIESIADNEJ
"Czyż nie lepszy byłby nasz świat, Gdyby słyszeć od spotkanych osób: Wiem o tobie coś dobrego, I widzianym być w ten właśnie sposób? Czyż nie byłoby cudownie, Gdyby dłoń napotkanego Niosła z sobą zapewnienie: Wiem o tobie coś dobrego? Czyż nie byłoby szczęśliwiej, Gdyby dobro, które jest w nas Było rzeczą, tą jedyną, Pamiętaną w każdy czas? Czyż nic słodsze dni byłyby, Gdyby sławić dobroć znaną? Wszak jej tyle jest na świecie, Nawet w wadach, jakie mamy. Czy nie warto by spróbować Tak o innych myśleć sobie: Ty znasz jakieś dobro we mnie, Ja znam jakieś dobro w tobie? " - Anonim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam biesiadniczki! Dla Duszy Tak wiele jeszcze jest tajemnic Które tak bardzo chciałbyś poznać Tak wiele ukrytch pragnień I nieprzeżytych doznań ... a jeśli przyjdzie jutro I spełnią się marzenia A co ... jeśli już ich nie masz? Czym zapełnisz puste miejsca Jak ożywisz martwe serce ... a jeśli przyjdzie jutro Czy wtedy zapragniesz zobaczyć Całą swoją duszę Pod zamkniętymi powiekami Ukryty za kurtyną marzeń Zanurzasz się w kolejny sen Gdzie dzieje się co tylko chcesz ... a jeśli przyjdzie jutro I otworzysz oczy Czym życie może cię zaskoczyć Czym zapełnisz puste przestrzenie Jak ożywisz martwe spojrzenie ... a jeśli przyjdzie jutro Czy wtedy zapragniesz zobaczyć Całą swoją duszę. Dariusz Nabiałek Pozdrawiam i życzę spełnienia marzeń!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam i pozdrawiam! Możemy stworzyć niepowtarzalną prywatną książkę kucharską. A więc do dzieła! Posegregujmy zgromadzone przepisy według własnego klucza, np. kierując się kosztem, jaki poniesiemy, przyrządzając potrawy. Nasza książka może składać się tylko z przepisów, których wykonanie nie przekroczy określonej kwoty. Książka może też zawierać sekcję \"przepisów prostych\", zebranych specjalnie dla męża, który traci głowę, gdy przyrządzenie potrawy wymaga zbyt wielu czynności. Na pewno chętnie z nich skorzysta, gdy na jakiś czas zostanie \"słomianym wdowcem\"...hehehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sporządzenie komputerowej książki kucharskiej wymaga kilku prostych czynności. Zaczynamy od otwarcia programu Microsoft Word edytora tekstów. Wpisujemy przepisy, podając najpierw składniki, a następnie sposób przyrządzania potrawy - zobaczcie, w jaki sposób robimy to w "PD". Na dole albo na górze strony wklejamy zdjęcie gotowego dania (patrz ramka). Proponujemy stosować zasadę: jedna strona - jeden przepis. Po wydrukowaniu i wpięciu kartek do segregatora będziemy mogli w każdej chwili uzupełnić książkę nowymi przepisami. Następnie zabieramy się do uporządkowania książki. Na początek na środku strony wpisujemy tytuł wybranej grupy przepisów (np. Gorące przekąski), zaznaczamy go za pomocą myszki i klikamy jej prawym przyciskiem. Na ekranie pojawi się menu, z którego wybieramy opcję "akapit" i szukamy na górze po prawej stronie tego okienka opcji "poziom konspektu". Nazwom działów w naszej książce możemy przyporządkować "poziom 1", zaś nazwom potraw "poziom 2". Przyda się to przy tworzeniu spisu treści. A jak go zrobić? Po zebraniu większej liczby przepisów i przyporządkowaniu każdego z nich do działu (właściwego poziomu konspektu) wybieramy z menu u góry ekranu opcję "wstaw", następnie "odwołanie" i "indeks i spisy". Klikamy w zakładkę "spis treści" i jeśli zaakceptujemy podane opcje, to w miejscu, gdzie na ekranie migał kursor, komputer wstawi spis treści (nazwy potraw zgrupowane w działach) i poda numery stron, na których znajdują się przepisy (pod warunkiem że wprowadzimy tę numerację).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Strony warto ponumerować - ułatwi to znalezienie potrzebnej potrawy. Należy wybrać z menu u góry ekranu opcję "widok", potem "nagłówek i stopka". Na stronie otworzą się dwie ramki (jedna u góry, druga na dole). Informacje, które do nich wpiszemy, pojawią się na każdej stronie książki. W tym wypadku wybieramy numerowanie stron, klikając w pierwszą ikonę od lewej. Zamykamy menu i... gotowe. Z czasem nasz segregator stanie się bezcennym rodzinnym skarbem. Oto mamy książkę kucharską ! Oczywiście fotografie nie są niezbędne, jednak książka kucharska okraszona zdjęciami gotowych potraw będzie wyglądać dużo bardziej elegancko i... apetycznie. Zdjęcie można wykonać aparatem cyfrowym i bezpośrednio z niego przegrać do komputera gotowy plik. Można również wywołać zdjęcia zrobione zwykłym aparatem i w studiu fotograficznym zamówić nagranie ich na płycie CD. Kiedy już uda nam się skompletować kilka przepisów i fotografii, możemy zabrać się do planowania całej książki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WITAJ BIESIADO🖐️🖐️🖐️ KOCHANE DRZEWKA___________witajcie❤️🖐️ Mam dluuuuuugi weekend z poniedzialkiem wlacznie!!:D:D:D Dziekuje ,dziekuje,,,za piekne wiersze i za swietny pomysl z ksiazka kucharska,,,, pomaranczko👄❤️ ORZECH________milo nam,ze jestes!Ale to Twoje wiersze sa piekne!!! Jestem juz w domku i wybieram sie na 30-ty Chicagowski Festival Jazzu_______najstarszy festival w Wietrznym Miescie. Dzisiaj odbywa sie on w slynnym Parku Granta nad jez.Michigan. Sa tu 3 sceny muzyczne,targi sztuki,restauracje,ale przede wszystkim muzyka. Wystapia m.in. Ornette Coleman,Dee Dee Bridgewater,Eddie Palmieri latin Jazz Band Edward Wilkerson,Jr. Czy Wam cos mowia te nazwy,nazwiska?? Powiem tylko,ze Chicago Jazz Festival bedzie trwal do 31 sierpnia. Uwielbiam imprezy w plenerze! I jeszcze cos________pogoda super,goraco ale bez wilgoci. Zabieram aparat,baterie,wygodne buty i w droge,,, Do zobaczenia KOCHANE DRZEWKA!!!🖐️🖐️🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pozdrawiam biesiadniczki. Na obczyźnie...... Tutaj życie gna inaczej Ludzie inni, gorsi raczej Ta mentalność, ta swoboda To nie życie- to metoda Inne takty i zwyczaje I tradycje, obyczaje. Wolność tutaj, bezpruderia Grzeszne życie, kokieteria Świat ten dziwny, inny, złudny Nie pojęty, obcy trudny Wybór jednak pozostaje Los swe szanse wprost rozdaje Tylko wybrać, zdecydować Życia szansy nie marnować!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na obczyźnie... Wśród ludzi obcych, Ulic nieznanych, Skrywam uczucia Przed sobą samym. Wtulam emocje Między piekło, raj, Żyć tutaj muszę, Choć to nie mój kraj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Biesiadę ! Dla tych,co taniec i muzyka jest częśćią ich życia... W takt muzyki postukuje i orkiestrą dyryguje Piękna w lesie dziś muzyka : słowik śpiewa, osa bzyka, kukułeczka ku, ku ! - kuka, dzięcioł dziobem głośno stuka. Stuka dziobem aż się kurzy, za bębenek pień mu służy, w takt muzyki postukuje i orkiestrą dyryguje. Grają marsza i oberka, na trzy czwarte wróbel ćwierka, potem dzięcioł czas odmierza i już grają poloneza. Widzi borsuk z boku jeża więc do jeża prosto zmierza, delikatnie i na palcach tańczy borsuk z jeżem walca. Tańczy borsuk, tańczą jeże, gil w objęcia wilgę bierze, tańczą kruki i jaskółki, tańczą wrony i kukułki. Mrówki, które jeszcze spały też muzykę usłyszały więc mrowisko opuszczają bo ochotę tańczyć mają. Wróbel na gałązce ćwierka : proście żuczka do oberka i zatoczcie wielkie kolo, będzie w kole mu wesolo. Biedak sam przy krzaczku stoi, chce zatańczyć, sam się boi, choć skrzydełka w górę wznosi nikt do tańca go nie prosi. Mrówki wróbla posłuchały tańczy z mrówką żuczek mały, pszczółki taniec obserwują, skrzydełkami ich wachlują. Trzy wesołe wiewióreczki proszą wszystkich do poleczki, zataczają koło gile, bąki, osy i motyle. Z boku jeleń porykuje, w rytm muzyki przytupuje i nadziwić się nie może, co muzyka sprawić może. Napisany 2008.05.05 Autor: DanutaD Pozdrawiam biesiadniczki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Myślę o Tobie Tadeusz Borowski Myślę o tobie. Twoje oczy, twój głos, twój uśmiech przypominam, patrząc na niebo. Zboczem nieba zsuwa się obłok, jakbyś lekko profil zwróciła w lewo. Ówdzie drzewo wplątane w wiatr przechyla koronę twoim przechyleniem, a tam w powietrzu ptak się waży - i wiem, że tak do twarzy wznosisz dłoń w zamyśleniu. Rozproszona uroda rzeczy, błysk przelotny piękna na ziemi wiem, że w tobie uwiązł i zastygł w kształt...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Biesiadę! Najpiękniejsze piosnki Adam Asnyk Najpiękniejszych moich piosnek Nauczyła mnie dzieweczka, Mistrzem bowiem były dla mnie Harmonijne jej usteczka. Te usteczka brzmiały zawsze Jakąś piosnką świeżą, nową, Każdy uśmiech był melodią, Śpiewem było każde słowo. Wszystko o czym serce śniło, Wszystko, o czym nawet nie śni, Odbijało się w jej oczach I płynęło w słodkiej pieśni. Więc mnie zawsze przy jej boku, Wpatrzonego w jej oblicze, Kołysały śpiewne mary, Czarodziejskich brzmień słodycze. Czegom uchem nie dosłyszał, Tom z usteczek koralowych Sam ustami swemi chwytał. Pozdrawiam biesiadniczki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×