Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zupowy topik

Jaką zupę lubicie najbardziej, a którą najmniej?

Polecane posty

Gość zupowy topik

Może macie jakieś dobre przepisy albo nowe pomysły? Niedawno zamieszkam z chłopakiem, a z tego co wiem on uwielbia zupy, do których ja niestety nie mam ręki.:(

Gość vwv
wystarczy że kupisz mrożone, gotowe warzywa na zupę, dodasz do gotowanych wcześniej kości czy mięsa, doprawisz do smaku i masz zupę, na koniec zagęszczasz i wcinasz z przyjemnością, a potem już wiesz co jeszcze zmieniać idź do samoobsługowego, zobacz co tam jest w lodówkach, i wybierz na co masz chęć

Gość vwv
ja bardzo lubię... szczaw ze słoika (sklepowy), bardzo fajny smak i kolor nadaje zupom

Gość zupowy topik
Ale miałam na myśli tradycyjne zupy typu ogórkowa, pomidorowa, krupnik, a tego w paczkach nie kupię.:D

Gość pluplu
zupa z trupa i siekane glizdy mniam mniam

Gość vwv
kupisz mieszankę na jarzynową, kupisz też w słoikach koncentrat zupy (np ogórkowej Pudliszek) wszystko jest przepisy też są, np w serwisie kulinarnym "Czarna oliwka"

Gość ja tezz
pomidorowa jest prosta. gotujesz kostki rosolowe potem wrzucasz koncentratu, doprawiasz i masz:) i kup se jakas ksiazke z przepisami zup i gotuj:)

Gość Amiołek
Hmm jeśli chodzi o zupy to moją najulubieńszą jest krupnik a nie jem wcale czerniny i nie lubię za bardzo białego i czerwonego barszczu. Ostatnio oglądałam fajny przepis na zupę w programie Nigelli. Wlała do garnka chyba koncentrat pomidorowy trochę wody z czajnika, przyprawiła i do tego wsypała szybko gotujący się ryż. Może nie była to 'tradycyjna' pomidorówka bo wyszła duzo bardziej gęsta. Na koniec posypywało się danie żótym serem. Wyglądało mniamiuśnie.

Gość ja mam 35
pieczarkowa z makaronem mniam mniam :) owocowe zupy są ohydne :P

Gość ja uwazam ze kazdy cos tam
ugotuje. Ale prawdziwego kucharza to mozna poznac po tym jaka zupe zrobi ;) Oczywiscie nie mam na mysli zupek chinskich, czy innych proszkow - tylko taka prawdziwa ;) Moja ulubiona: krupnik, najmniej ulubione: owocowe, chlodki, rybne itp :P

Gość marcysiankaaa
krupnik: Wlewasz do garnka wodę -wrzucasz trzy skrzydełka i kostki (ja zawsze gotuję w wielkim garze), patrzysz na sól -dodajesztez też cebulę, 2 ziarnka ziela angielskiego, z 10 ziarnek pieprzu, liść laurowy -gotujesz 15 minut -dodajesz 1/4 torebki kaszy jęczmiennej perłowej (drobnej) -gotujesz 10 minut -wrzucasz 1/3 torebki włoszczyzny mrożonej-kupujesz w sklepie. (mozna tez samemu natrzec warzyw) -gotujesz 10 minut -dodajesz pokrojone ziemniaczki i dogotowujesz 15 minut. Mozna dodać szczyptę bazylii i lubczyku. koniecznie koperek. Mozna zabielić mlekiem.

Gość niech bierze ...
zupa szczawiowa ❤️ rosól :(

Lubię pomidorową, ogórkową i rosół z kluskami. Nie lubię owocowej, barszczu białego i czerwonego oraz zupy z marchwi.

Gość Alexxxa
uwielbiam pomidorową z ryżem i rosół z makaronem nie cierpię - z kalarepy

nienawidze krupniku i flaków, bardzo nielubię ogórkowej uwielbiam pomidorową żurek, grzybową kalafiorową i wszelkie z młodych warzyw

Uwielbiam zupy. Bez mięsa, bez bomb atomowych typu \"Vegeta\". Są mało kaloryczne i pyszne. Pomidorowa Was zaskoczy ;-) Ale nie wiem czy chłop będzie chciał jeść bez mięsa. W razie ostrego sprzeciwu radzę zmienić chłopa ale nie zupy ;-) ZUPA POMIDOROWA 2 puszki pomidorów całych lub krojonych (bez skóry)( w sezonie świeże, dojrzałe oczywiście) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 cebula 2 łyżki oliwy sól, biały mielony pieprz W garnku w którym będziemy gotować zupę smażymy na 2 łyżkach oliwy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cebulę (2 minuty). Zalewamy wrząca wodą z czajnika, powiedzmy do połowy garnka (pomidory z puszki i kukurydza wypełnią dalej garnek a jak będzie mimo wszystko mało to można jeszcze potem dolać wody z czajnika). Teraz wrzucamy pomidory z puszki razem z zalewą i odcedzoną kukurydzę z puszki. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy. Chwilę gotujemy (5-10 minut) i dodajemy łyżeczkę soli oraz biały mielony pieprz. Teraz możemy spróbować i dodać szczyptę ostrej mielonej papryki, lub świeżą albo suszoną bazylię. Zdejmujemy z ognia i na koniec aby uzyskać gęsty krem miksujemy. Już na talerzu można wlać jogurt lub śmietanę, posypać zieloną pietruszka ale to tylko dodatki i nie są konieczne. Tak samo jak ostra suszona papryka i bazylia. Zupa jest bardzo gęsta. (W innych wersjach oprócz kukurydzy, papryki i pomidorów można dodać zielone oliwki, można też dodać wyciśnięty czosnek). KREM Z BROKUŁÓW 1 brokuł 1 marchew 1 pietruszka ½ szklanki ryżu sól, biały pieprz Kroimy marchew i pietruszkę w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki, nogę wywalamy albo kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka, wsypujemy ryż. Zalewamy zimną wodą i gotujemy pół godziny aż wszystkie składniki będę naprawdę miękkie. Dodajemy łyżeczkę soli i biały pieprz do smaku. Możemy wcisnąć ząbek lub dwa czosnku, bardzo dobrze pasuje. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Tu też już na talerzu możemy dodać jogurt i zieloną pietruszkę. Zupa jest gęsta. ZUPA JARZYNOWA 1 por (jasna część) 1 marchew 1 pietruszka nieduży kawałek selera sól, biały pieprz oliwa Kroimy warzywa i smażymy krótko na dwóch łyżkach oliwy w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Zalewamy wrzątkiem z czajnika i gotujemy kilka minut (5-10 min.) Wrzątku lejemy do pełna, to jest rzadka zupa, która najlepiej smakuje z makaronem, gotowanym osobno. Dodajemy łyżeczkę soli i białego, mielonego pieprzu do smaku. Możemy wcisnąć ząbek czosnku. Gotowe. Lejemy na talerze, dodajemy jogurt naturalny i zieloną pietruszkę. (W innej wersji możemy po dolaniu wrzątku dodać krojone w kostkę surowe ziemniaki, ale wtedy już nie podajemy z makaronem, no chyba, że ktoś lubi.) Do gotowania każdej z zup potrzebujemy nieduży garnek 3-4 litrowy. Podstawą przyprawiania tych zup jest sól i biały, mielony pieprz. Do każdej możemy wciskać czosnek, dolewać jogurt naturalny i dodawać zieloną pietruszkę.

Gość marcysiankaaa
Zupy dla mnie , to nie np pomidorowa z tomatu i kostek. Zupa powinna mieć wartości odżywcze, dlatego do kazdej dodaję tartą włoszczyznę. i nie muszę zagęszczać mąką. jedynie do kartoflanki robie zasmazkę. potem podam kilka moich przepisów ;)

Gość moja mama robi krupnik
jakos inaczej, prosciej. Bez zadnych kostek, bez soli, pieprzu ;) I jest najlepsza na swiece :) A rozne jadalam ;)

Gość najbardziej lubię zupę porową
najmniej barszcz biały, grzybowe, i czerniny... fuj

Gość marcysiankaaa
Mozna nie dodawać kostek, mozna wrzucić vegetę, albo inne badziewie. Mozna gotować na kościach. Ja preferuje zupy bezmięsne, czasem wrzucam skrzydełka, obieram je i pakuje do zupy. No bez soli, to raczej się nie obędzie.

Gość moja mama robi krupnik
A ja lubie bez kosci, bez kostek, bez wegety i bez soli. Bo lubie smak samego krupniku, nie przypraw :) Jak ktos umie zrobic zupe to nie musi jej doprawiac, bo sama w sobie jest boska :D (ja nie umiem - zeby nie bylo... ;) )

Gość marcysiankaaa
Gdybym ja tak spróbowała moim chłopom podać niesłoną zupę, to pomysleliby, że robię im na złość. sama moze bym zjadła, bo jak jestem w stanie wsuwać codziennie owsiankę na wodzie, bez soli i cukru, to włomoczę wszystko ;)

Gość a-to-wam-powiem-ja
zupy jadam bardzo rzadko nie zjadłabym PRZENIGDY tej zupy z krwi nie pamiętam, jak się nazywa a najlepsza jest... grochówka :)

Gość hneken
lubie pomidorowa,pieczarkowa ogorkowa kalafiorowabrokulowa a nie znosze krupniku