Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marcooooo

Co zrobić gdy kobieta buntuje się i nie chce zmienić nazwiska na nazwisko męża

Polecane posty

jest jeden skuteczny sposób, mówisz że jak nie to możecie żyć bez ślubu, zawsze działa

Gość nom nie cackaj się z nią

Gość bo może nie chce i już
po co ma mieć nazwisko męża? może źle brzmi w zestawieniu z jej imieniem? na przykład.

Gość kakakkaka
Zlansować sobie mózg. Co za debil-szowinista. I co ci to przeszkadza???

nie zawsze dziala, Facet, nie mydl oczu koledze ;) sprobujcie pojsc na jakis kompromis - moze podwojne nazwisko? jesli za nic nie chce, to pewnie jej nie zmusisz..

Dobrze brzmi ma tylko jakieś feministyczne odchylenia, ale to jest dobry pomysł w końcu sama naciskała aby brać ślub:D

Ale czy to jest wazne? Sama naciskala ze chce slubu- widze ze to nie byla obupolna decyzja. p.s jak ktos w malo waznych sprwach \"ma femnistyczne odchylenia\"to co dopiero bedzie poniej :)

moja kolzanka nie zmienila i teraz sie gryzie. Maja dzieci, dzieci maja nazwisko po ojcu. I teraz jak jakies sprawy prawne, albo np. zalatwienie paszportu musi miec przy sobie akt urodzenie dziecka. Zeby poswiadczyc ze jest matka. A ze w nowych dowodach tego nie ma to lazi z nim wszedzie. i teraz powtarza I po co mi to bylo!!!

Gość a co to za określenie
że się kobieta buntuje nie chce zmienić, to nie znaczy że się buntuje... wyraża swoje zdanie i ja - będąc na twoim miejscu - uszanowałabym zdanie mojej kobiety, a nie wykazywała się bardzo zresztą chorą ambicją, czy czymś w podobie tej przereklamowanej i wycyckanej męskiej dumy...

Gość ewcikk
maecooo a moze to o twoe nazwiko chodzi hheheheh znam goscia ktory sie fijutek nazywal hmmm w takm przypadku bym ja zrozumla:)

Gość *** *** *** ***
oj rany no ma prawo nie chcieć...zwłaszcza jak np zawodowo jest znana pod panieńskim, albo pod nim napisała jakieś publikacje...zresztą nie bądź człowiekiem z epoki kamienia łupanego. w dzisiejszych czasach niezmienianie nazwiska to normalka...a zmiana nazwiska to nie potrzebne szopki ze zmianą dokumentów, a przecież to jak się kto nazywa nic nie znaczy tak na prawdę :)

Mam ładne nazwisko a skoro ona chce traycyjnie brać slub to ja chce aby akceptowała całą tradycje. Mi dobrze żyje się bez ślubu.

ehhh naprawde myslicie ze kobietom zalezy TYLKo na slubie i ze to ich zyciowy cel

Gość *** *** *** ***
no marcoooo - z tym ślubem to się zgadzam 100%, nie ma znaczenia ;) choć jest tam parę prawnych rzeczy ze jednak robi jakąś tam różnicę, ale do tego można wziąć cywilny tylko ze świadkami ;) a w ogóle na cholerę bierzesz ślub jak nie chcesz? przy żniwach pracowałeś i Ci jaja ucięło w młockrani? ;) jak ci tak ślub zwisa i bierzesz go po to żeby jej było miło to niech Ci już zwisa do końca i nich kobita robi wszystko jak chce...nazwisko to taka pierdoła ze nie warto o to kopi kruszyć. choć coś w tym jest...jak ty wysilasz się na ślub choć nie pragniesz to ona mogla by się wysilic na nazwisko mimo ze nie pragnie ;P

Ja robię coś żeby było jej miło a ona aby mi było miło. Taki układ jest bardziej partnerski.

A jakie to ma dla Ciebie znaczenie? Czy ma Twoje, swoje, podwójne? Co to za różnica. Ja mam podwójne. I moje życie nie byłoby inne gdybym się nazywała na przykład Burdelska.......nie ma to żadnego znaczenia.

jednak taka powazna decyzja jak slub powinna wynikac z chęci obojga partnerow! a nie tylko jej, pozniej po jakims czasie to wszystko wyjdzie, i co sie dziwic ze sa pozniej rozwody

Dla mnie ma znaczenie i nawet podwójne nie wchodzi w grę bo wtdey są za długie. Ale to kwestia tradycji i tez nie chciałbym podwójnego.

Gość a ja bym chciala miec
nazwisko meza. W koncu rodzina ma byc... Mialabym inaczej sie nazywac? :D Tradycjonalistka jestem ;] Rozumiem jak nie chce zmienic nazwiska kobieta, ktora jest kojarzona po nazwisku (w sensie slawy) albo gdy nazwisko meza jest naprawde szkaradne (wtedy to nawet moglby zmienic on ;) )

Dla mnie generalnie są 4 powody, dla których kobieta może nie chcieć zmienić nazwiska: 1. Nazwisko męża jest brzydkie, smieszne itp 2. Osiągnięcia pod swoim panieńskim nazwiskiem - np jest lekarzem, pisarzem, artysta itp - z oczywistych wzgledów chce być nadal rozpoznawana 3. Brak brata - wówczas nie ma nikogo, kto będzie mógł \"podtrzymać\" nazwisko rodowe - chce zachować ciągłosc nazwiska 4. Źle pojmowany feminizm (dla normalnej feministki raczej średnia ma znaczenia to jakie ma nazwisko, bo w feminizmie wbrew temu co niektore panie sadza nie chodzi o ponizenie mezczyzny tylko o zachowanie kobiecej godnosci) Do ktorej kategorii nalezy Twoja zona Marcoooo?

Gość jak to chyba
Musisz usiasc i powaznie z nia porozmawiac i spokojnie racjonalnie, dowiedz sie o co naprawde jej chodzi. A takie glupie komentarze zeby zagrozic ze sie slubu nie wezmie jedynie moga zepsuc Wasz zwiazek - gratuluje inteligencji panom ktorzy tak postepuja