Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Postaram się pomóc

Masz pytanie-chętnie pomoge

Polecane posty

Wyedukowałam sie na czytaniu ulotek (czy książeczek) dołączanych do tabletek antykoncepcyjnych.... PS. Test ciązowy jest tani, to jakaś 1/3 ceny pigułek - zawsze można zrobić, żeby mieć pewność.... Kurde, jaka na tym świecie jest niesprawiedliwość - te co nie chcą zajść w ciąże to w nią zachodzą, a te które marzą o dziecku - maja klopot z zajściem w ciąże....

Gość Paulkaa19
powtorze pytanie bo niedostalam odpowiedzi :(( jak bralam stediril zrobilam siedem dni przerwy i dzis biore pierwszą yasminelke to czy mam sie dodatkowo zabezpieczac 1 tydzien czy odrazu jestem zabezpieczona?? W ulotce nic niepisze prosze o pomoc :((

Gość potrzebującaporady
cześć dziewczyny zamierzam wybrac się do lekarza, by przepisał mi pigułki antykoncepcyjne. możecie powiedzieć, jakie używacie i jak sie po nich czujecie? mam nadwagę, a słyszałam, że po pigułkach się tyje. które waszym zdaniem mają niewiele skutków ubocznych. czy tabletki pomogą mi w kłopotach z tłustą cerą. jakie macie doświadczenia. chciałabym mieć jakieś pojęcie o ty zanim porozmawiam z lekarzem. dużo się mówi o Yasminelle. co o nich sądzicie? ile one kosztują?

Witam mam pytanie,od niedawna przyjmuje tabletki novinette to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne,po 6 tabletce (kiedy skonczyl mi sie okres) współzyłam z chłopakiem,tabletki zaczelam przyjmowac 1-go dnia miesiaczki, dwa dni pózniej zauważylam plamienie ale trwalo to tylko jeden dzien, kiedy kochalismy sie pare dni pozniej zauważylam plamienie podczas stosunku bardzo niewielkie ale jednak, zastanawiam sie czy tabletki dzialaja?? czy cos jest nie tak no i obawiam sie czy przez to nie grozi mi ciąża??

Gość karrrrolla
mam pytanie: biore pierwsze opakowanie harmonetu jeszcze krwawienie nie ustapilo. czy moge juz wspolzyc?? prosze o odp .

nina862---- Jaki został u Ciebie rozpoznany torbiel? Różne są rodzaje torbieli, każda ma inny płyn w środku.Na początku stosuje się zawsze leczenie farmakologiczne stosując preparaty gestagenowe(także tabletkiantykoncepcyjne) po których torbiel powinna sie wchłąnąc do 6 mies.Może być tak że się nie wchłonie. Konieczny byłby zabieg laparoskopia. Zabieg nie jest straszny, brzuch nie boli bo nie nacina się jajnika tylko wyłuszcza torbiel więc w środku na jajniku nie ma żadnego cięcia.Jedynym dyskomfortem przynajmniej jest założony cewnik przez 1 dobę ale zakładają go w zieczuleniu więc nie ma sie czego bać.Podczas operacji pobieraja próbkę torbieli do badania histopatologicznego, na tej podstawie na badaniu kontrolnym już po operacji lekarz podejmuje decyzje czy nadal konieczne jest leczenie hormonalne .Tak wiec nie ma jednej recepty na torbiel, kazda z nas może mieć inny rodzaj torbieli i inne wtedy jest leczenie. lulu99----Prosze skontaktować się z lekarzem.Być może masz stan zapalny lub ewn.jest to objaw ciązy. ciekawusia---w szczecinie jestem b.często :) tak wiec nie widze problemu :) luka31---- Mam pytanie-dlaczego lekarz zmienił Tobie pigułki na yasminelle skoro b.dobrze tolerowałś harmionet? Ja osobiście uważam że harmionet jest z dobrych leków,właściwie jeden z moich faworytów.Nie zawierają duzej dawki hormonów,żadko co występują po nich skutki uboczne. NOVYNETTE--- to nie jest śmieszne,to nest naturalne :) jesteś kochanie zabezpiueczona już od 1 pigułki.Pigułki są jednym z najlepszych śr.antykonepocyjnych tak wiec nie ma powodu do stresu.A co do ilośc przyjętych opakowań to nie ma reguly czy będzie się brało pigułki pare dni czy tez lat,zawsze może dośc do wpadki ale to jest naprawde małoprawdopodobne. yonai----nie kochanie,nie ma takiego wyznacznika :) aj kochanie Ty masz schizy :D paulkaa19---- (nie zawsze moge szybko odp na poytania :),ale napewno na każde odp.) jeśli przechodzisz na inne pigułki (nie ma róznicy czy to będa słabsze czy mocniejsze)to bierzesz je tak jak do tej pory.Nie ma powodu do obaw-bedziesz odrazu chroniona. gfghghf----Uważam że nie ma powodu do zmartwień.Przy braniu pigułek częsta tak jest. ktos4444---To sa dni niepłodne.Można być w ciazy i mieć okres ale on się zazwyczaj rózni od innych jest bardziej skąpy lub przejawia się plamieniami i tak moze być do 3 miesiąca,są wypadki że i do 4(czyli w sumie można być w ciazy i o tym nie wiedzieć).W czasie ciązy u kobiet nie ma owulacji.Jeśli chodzi o śluz to częśc kobiet jego nie ma jest poprostu sucha,może też byc biały ciągnący a może tez być przezroczysty i wydfawać się nam że non stop jest mokro.Do póki nie ma zabarwionego krwią wszystko jest w porządku.Pozdrawiam :) od 8 dni biore tabletki i ----- plamienia,krwawienie możesz mieć do 3 op.Tak wiec trzeba być cierpliwym.Po 3 wszystko się unormuje. anah---Badanie na obecność HPV jest najdokładniejszą metodą wykluczenia występowania raka macicy u kobiet. Dzięki temu jest doskonałym badaniem przesiewowym, dającym zarówno pacjentowi, jak i lekarzowi pewną informację, stanowiącą podstawę dalszych decyzji. Wyróżnia się 15 typów, które mogą prowadzić do raka szyjki macicy; najpowszechniejsze to HPV 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, i 52. Typy HPV 16 i 18 odpowiadają łącznie za 70 procent wszystkich przypadków raka szyjki macicy na świecie. Dlatego szczepionka przeciw typom HPV 16 i HPV 18 może zapobiec 70 procentom przypadków tego nowotworu ektopia to rodzaj wady wrodzonej. ektopia sama w sobie nie jest choroba i sie jej nie leczy chyba ze jest rozlegla albo gdy powoduje nawracajace infekcje pochwy. wowczas leczy sie ja jak nadzerke. Skoro było podejrzenie w cytologi to może warto powtórzyć badanie. kornelina324--- Nie musisz być w ciazy.Może mas poporstu zaburzenie.Możesz dostac okres w trakcie brania kolejnego op. lolcia2---- Wszystko jest wporządku :) pigułki napewno działają.Muśisz teraz uzbroić się w cierpliwośc,cierpliwośc i jeszcze raz w cierpliwośc gdyż do 3 op możesz non stop plamić lub krwawić bądź z przerwami (i w czasie rbania pigułek i w czasie 7 dniowej przerwy)to jest naturalny objaw przy braniu pigułek(organizm uczy się rpzyjmować hormony prościej mówiąc) po 3 op.wszystko powinno wrócić do normy :) karrrolla---- Nie ma przeciwskazań co do współrzycia przy krwawieniu.To już od Was zalerzy :)

dziekuje za odp. nie stosuje zadnych innych metod antykoncepcji oprócz tabletek, jak pani mysli czy to nie rozwazne przy pierwszym opakowaniu?? sama już nie wiem.....w sumie po cos te pigułyv w koncu wymyslili:P

Gość luka31
dziekuje bardzo za odpowiedz:) ginekolog zmienił mi tab ponieważ bolała mnie wątroba i miałam troszeczkę podwyższone próby watrobowe, jednak to okazał się chory żołądek który promieniował i poblewał w miejscu gdzie jest moja watróbka. Teraz, po 5-cio mies. przerwie kończe pierwsze opakowanie yasminelle, mam bardzo obolałe piersi i bardzo bolą mnie łydki, nie puchną ale mam wrażenie że są z kamienia. Cierpie okropnie. Nie miałam takich objawów po harmonet. Zastanawiam się czy wogóle powinnam brać tabletki? Rozważam także mysl żeby przerwać ich branie, ponieważ w trzecim tygodniu istnieje taka możliwość, tylko zastanawiam się czy później bede miała rególarne miesiączki tak jak dotychczas, ech... trudna sprawa :(

Gość white chocolate
chcialabym widziec czy zeby zmienic godzine zazywania tabletek musz czekac az skończe opakowanie?

Gość luka31
przepraszam za błąd ort. oczywiscie -> regularne ;)

byłam dzis u lekarza (zaznaczam ze zmieniłam lekarza) i powiedział mi ze jesli teraz nie dostane miesiaczki to zaczna robic mi badania ktore dadza odp na to dlaczego od dwoch lat nie moge zajsc w ciaze... a moje pytanie jest takie: JAKIE TO BADANIE ? w jakiej kolejnosci sie je wykonuje? i czy po zastosowaniu odp kuracji da sie szybko zajsc w ciaze? jeszcze jedno.. moze glupie.. ale warto je zadac, bo licze na fachowa odp :) ... czy normalnym jest to ze po stosunku nasienie szybko ze mnie wypływa, czy to moze zalezec od sluzu? wiec w takim razie jaki powinien on byc by bylo dobrze?

poprawka \"ze jesli teraz dostane miesiaczke\" :) chyba juz podswiadomie mysle ze nie dostane :P

lolcia2----- Jesteśmy chronione już od 1 tabletki ale dużo lekarzy radzi zachować ostrożnośc przez pierwsze 7 dni stosowania pigułek. luka31---- Pigułki są dla kobiet o zdrowej wątrobie,tak więc dla mnie nie zrozumiałe jest to że lekarz Tobie je przepisał gdyż nie mogą je stoswać kobiety gdzie występowała w przeszłości lub obecnie występuje choroba wątroby, a czynność wątroby w dalszym ciągu jest nieprawidłowa.W Twoim wypadku poleciłabym plastry (działają podobnie jak pigułki ale nie obciążają wątroby) white chocolate----Jeśli to nie jest duża zmiana co do godziny np 1-4 godz.to nie muśisz czekać na następne op.jednakprzy więszej zmianie radziłąbym poczekać do następnego op. gloria444----Nigdy nie jest tak że całe nasienie zostanie w nas,duża częśc jego poprostu wypłynie i to jest bardzo naturalne.A reszta będzie śmigac do jajeczka :) pierwszym krokiem przy podejrzeniu niepłodności jest zebranie wywiadu oraz badanie fizykalne.Lekarz napewno będzie przy wywiadzie pytał się jak często się kochacie, przebieg miesiączkowania, spyta się czy w rodzinie były przypadki niepłodności, styl życia (w tym pytania o leki, alkohol, kofeinę) oraz ocena ogólnego zdrowia fizycznego i psychicznego pacjentki .Taki wywiad jest to pomoc dla lekarza gdyż dzięki niemu pozwoli wybrać odpowiednie badania dodatkowepomagają. Również partner powinien zostać poddany badaniu fizykalnemu. Mężczyznę warto zbadać jako pierwszego, ponieważ łatwiej wykluczyć u niego zaburzenia płodności (na podstawie badania nasienia). TESTY LABORATORYJNE-W celu oceny poziomu hormonów niezbędne są próbki krwi i moczu. W badaniu moczu można określić, czy jest wyrzut LH przed owulacją. Aby wykluczyć zaburzenia fazy lutealnej, lekarz powinien zlecić badanie progesteronu i prolaktyny w II połowie cyklu miesiączkowego, aby stwierdzić, czy ciałko żółte wytwarza odpowiednią ilość progesteronu. Jeżeli kobieta ma zaburzone lub nieregularne cykle, przeprowadzane są pomiary poziomów FSH i LH na początku cyklu miesiączkowego, aby móc wykryć przedwczesna menopauzę (wysokie FSH i LH) lub zespól policystycznych jajników (wysokie LH i niskie FSH). W wybranych przypadkach badane są również poziomy hormonów nadnerczy oraz hormonów tarczycy. Hysterosalpingografia-Badanie w kierunku nieprawidłowości jajowodów oraz macicy: hysterosalpingografia może być wykonywana, jako dodatkowy zabieg przed laparoskopią, w celu wykrycia możliwej przeszkody w którymś z jajowodów. Aby stwierdzić, czy jajowód jest niedrożny, lekarz wprowadza aparat do szyjki macicy i wstrzykuje środek kontrastujący. Substancja ta przemieszcza się do jamy macicy, a następnie w górę, do jajowodów. Jeśli można zaobserwować kontrast wypływający z końca jajowodu, to znaczy, ze nie ma przeszkody. Podczas badania można wykryć inne nieprawidłowości, takie jak polipy endometrialne, wlókniakomieśniaki oraz różne zaburzenia budowy macicy czy jajowodów. W niektórych przypadkach, taki zabieg może wręcz wyleczyć z niepłodności poprzez \"wyczyszczenie\" jajowodów z maleńkich zrostów. Badanie ma wiele wyników fałszywie dodatnich i fałszywie ujemnych. Jeśli zostanie wykryta przeszkoda czy nieprawidłowość budowy należy wykonać laparoskopię. Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo zakażenia jamy miednicy, dlatego jeszcze przed zabiegiem mogą być przepisane antybiotyki. Po badaniu mogą pojawić się kurcze macicy lub poczucie dyskomfortu. laparoskopia-Przy laparoskopii wykonywane są dwa niewielkie nacięcia (w pępku oraz miedzy pępkiem a kolcem kości biodrowej). Następnie, wpuszczany jest gaz tj, dwutlenek węgla do jamy brzusznej, który ją rozszerza. Laparoskop, rurka wyposazona w soczewki oraz źródło światła, jest umieszczany w nacięciu pępkowym. Przez drugie nacięcie wprowadzana jest chwytak, który pozwala lekarzowi poruszać narządami i bezpośrednio zobaczyć zewnętrzna powierzchnie macicy, jajowodów, jajników i całe wnętrze jamy brzusznej. Podczas laparoskopii mogą zostać rozpoznane: schorzenia jajników,endometrioza, blizny i zrosty w obrębie jajowodów, czy zamkniecie ujść jajowodów. Niektóre z obserwowanych zaburzeń są operowane jeszcze podczas samego zabiegu np. elektrokoagulacja jajników, usuniecie cyst jajnikowych i zrostów, czy zniszczenie ognisk endometriozy. Cały zabieg jest wykonywany w znieczuleniu ogólnym, a powstałe ranki są minimalnie bolesne. Z występujących skutków ubocznych, to istnieje niewielkie ryzyko krwawienia w czasie operacji, zakażenia po operacji czy działania ubocznego znieczulenia. Wielu pacjentów skarży się ponadto na czasowe, ale bardzo nasilone dolegliwości w okolicy barków, które wynikają z ucisku ciśnienia gazu wywieranego na przeponę podczas operacji i podrażnienie nerwu przeponowego. Ultrasonografia- jest to metodą oceny macicy i jajników przy użyciu fal ultradźwiękowych, a nie promieniowania rentgenowskiego. Wykonanie serii badań USG może być dokładną i tanią metodą do kontroli stymulacji jajników. Badanie jest w niewielkim stopniu ryzykowne czy uciążliwe, przy czym uzyskiwane przejrzyste obrazy pozwalają lekarzowi na pomiary dojrzewających pęcherzyków, czy ocenę rozwoju endometrium. Można również wykryć wlókniakomieśniaki czy torbiele jajnikowe. Badania genetyczne-Badania genetyczne pozwalają na ocenę chromosomów płciowych oraz tzw. somatycznych u kobiet i mężczyzn w celu znalezienia różnych nieprawidłowości tzw. aneuploidii. Pozwala to przewidzieć, czy dana para ma większe, czy mniejsze szanse na zapłodnienie dzięki wykorzystaniu różnych zabiegów medycznych np. ICSI- (intracytoplasmatic sperm injection - docytoplazmatyczne wstrzykniecie plemnika do komórki jajowej). Jedną z metod badania chromosomów i genów jest hybrydyzacja fluorescencyjna in situ, dzięki której wykrywane są min. nieprawidłowości genowe w chromosomie męskim Y, tzw. mikrodelecje.

Gość wilijeczka
Witam!! to znowu ja:) Mam pytanie prosze nie uznac rego za obraze ale skad Pani jest?? Bo taki gin. to by sie mi naprawde przydał bo mało teraz o takich porzadnych:(

Gość __xmotylka21___
witam. mam normalny okres jak co miesiac... nie zauwazylam aby to byly jakei splamienia jednak od kilku dni mam jakies zaparcia i wywalilo mi lekko brzuch nie mgo eowogle sie zalatwic. test wyszedl negatywny jednak cyz to mzoe byc ciaza? czasami boli mnei zoladek a w nocy czuje jak sie w nim przelewa i burczy.. prosze o pomoc

Gość niedoswiadczona nie
dziendobry.. takei mam pytanie.. glupie:) czy ktpras z pani pacjentek zaszla w ciaze mimo stosowania antykoncepcji hormonallnej? tabletki mam na mysli... bo nie wiem czy mozna do konca... Jego oczywiscie (moj do zachodzenia w ziaze bezznaczenia:) ) :( boje sie troche choc biore regularnie

wilijeczka---- Mieszkam niedaleko Szczecina(nie chciałabym na forum podawać miejscowości.Ale moge na maila :)) jednak w Szczecinie miewam też od czasu do czasu praktyki tak więc gdyby było to blisko Ciebie nie ma problemu na spotkanie :) _xmotylka21_----Uważam że to nie ejst ciąża.Tak więc polecam Suszone owoce: śliwki, morele, figi - jeść, lub namoczone w szklance wieczorem i rano wypić z nich wodę, -Woda z miodem szklankę letniej wody z łyżeczką miodu nastawić wieczorem i wypić rano na czczo, -Dieta bogata w błonnik: owoce surowe (jabłka, śliwki), warzywa (marchew), ziarna zbóż, pieczywo razowe, -Niektórym osobom bardzo pomaga kefir. -Płatki owsiane górskie: rano namoczyć w zimnej wodzie i po chwili nastawić na ogień i gotować kilka minut. Można dodać suszone owoce morele, śliwki, lub masło klarowane. -Pomaga również bio-magnez z apteki i Multi Fiber Napewno poczujesz się 100 razy lepiej :) niedoświadczona nie----wcale nie głupie pytanie :) W swojej historii (w czasie pratyki na studiach jak i 5-lat pracy w swoim zawodzie)miałałam 2 takie przypadki.Ale to nie była wina pigułek tylko mówiąc prościej głupota pacientek.Tzn same się przyznały że było tak że przez 2-3dni nie brały pigułek bo zapominały,prowadziły rozrywkowy tryb życia -za dużo narkotyków itd tak wiec w ich wypadku nic dźiwnego że doszło do wpadki.

Gość izuzya
cześć wszystkim. Mam takie pytanie, bo jestem w ciąży i dostałam jakiejś dziwnej wysypki na całym ciele,która swędzi i najpierw to było z pięć plamek,a z każdym dniem co raz więcej ich się robi. Byłam u dermatologa,ale powiedziano mi że to może być reakcja allergiczna,albo wirus jakiś,albo coś podobnego do ospy(w dzieciństwie miałam ospę wietrzną)Wiec raczej wykluczone. Nie wiem co robić. Pije folik 5mg dziennie i do tego witaminy,które też zawierają kwas foliowy i nie wiem czy nie przedawkowałam dzienną dawkę kwasu foliowego, bo w ulotce przeczytałam,że działaniem ubocznym może być wysypka i świąd,itd. Nie wiem tylko czy mogę tak sobie odstawić ten kwas foliowy?A jestem w 5 miesiącu.Prosze o pomoc i odpowiedź jeśli ktoś wie co to może być za wysypka.Z góry dziękuję.

Gość wilijeczka
o kurcze no jak pech to pech:( ja jestem z gór:D

Gość no to ładnie...
poóżcie.... ciągle chce mi się siku, zwlaszcza w pracy.CZy klimatyzacja może mieć wpływ na to?Normalnie chodzę co 20 min.Jestem połamana,w dolnej partii pleców, bolą mnie nogi, jakby mipulsowały. Poza tym nicmi nie dolega Może to,że miałam 2 lata temu kamień na prawej nerce i go urodziłam ma wpływ na moje dolegliwości. Teraz od połowy cyklu czuję,że coś mnie łupie w okolicy prawego jajnika. No już oczywiście myślę, o czympisałam, że boję się,że to ciąża.

Gość no to ładnie...
a jescze do tematu.... która opinia jest prawdziwa? Ze często siku chodzi się już od poczatku zapłodnienia? Czy dopiero po kilku,kilkunastu tygodniach. Bo się zamotałam

dzeikuja bardzi za odp, nawet nie wie pani jak to dla mnie wazne... ale mam jeszcze pytanko :) w wieku 10 lat miałam operacje plastyki moczowodów, po nieudanej operacji kamieni nerkowych, kiedy to lekarz zaszył mnie niedoszywajac przewodów do nerki i w ten sposob czesc przewodow i nerka \"zgniła\", nerke odratowano a przewody przeszczepiono.. i w zwiazku z tym czy to moze miec jakis wpław na to ze ciezko mi zafasolkowac? i czy nie bedzie to w czasie ciazy problemem? ojjj ... tyle mam obaw :(

izuzya---- moze zjadłas cos co ci zaszkodziło i efektem tego jest wysypka... najlepiej isc do lekarza

Gość Matildzia
hej, mam pytanie na temat HARMONETu, biore te tabletki od ok 5 miesiecy, niby wsyztsko ok, pod koniec 3 miesiaca mialam lekkie plamiania,ale to podobno normlane wiec ok, ale teraz mnie cos podksuilo,zeby nie robic przerwy 7 dniowej-wyprobowac czy faktycznie okres nie wystapi. Faktycznie okres nie przyszedl planowo w pt-czyli ok,ale od niedzieli plamie, lekko krwawie......czytalam,ze czasem nie uda sie przelozyc okresu bo organizm sie tego domaga...czy Wy tez mialyscie taki problem? czy to krwawienie bedzie trwalo tak dlugo,az do zakonczenia normlanje miesiaczki? czy cos moze pomoc na zaprzestanie plamieniom?wapno moze...bo tak lszyalam..

Gość no to ładnie...
odpowiedzcie, proszę:)🌼

Gość ewa z gdańska
Witam, mam takie pytanko :) jak mozna zbadać/stwierdzić czy mam zakrzepicę? biore tabletki anty, bolą mnie łydki czasem lekko puchną, mam 32 lata 168 wzrostu i 56 kg wagi.