Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oppo

uważam ze wybieramy wiarę w Boga bardziej z lęku przed nicością niż z rozsądku

Polecane posty

Gość dobrze to ująłes oppo

Gość współczuję ci zatem
takich a nie innych parafii w twoim miejscu zamieszkania. u mnie za sakramenty nie trzeba płacić nic, jeżeli ktoś chce to ok - przecież za coś trzeba kościół utrzymać, ale ŻADNEGO przymusu płacenia nie ma, ksiądz cieszy się, że ma nowego parafianina, nie z pieniędzy, które dostał.

smutno ze ktoś nazywa moją wiare sektą:( skoro nie wierzycie to czemu wam ta wiara tak przeszadza?? Ja tez nie wierze czy nie popieram wielu spraw ale zazwyczaj one mnie nie dotyczą dlatego sie nie wypowiadam w tych kwestiach negatywnie... was wiara nie dotyczy (sami tak zadecydowaliście) dlaczego więc krytykujecie w taki sposób??

...a lęk powodujacy nasza wiare we wszelkie Bóstwa wynika z tego iz nie jestesmy mozni zaakceptowac faktu iz to człowiek stworzył Boga na swoje podobieństwo

Gość jakby pogrzeby i śluby były za
darmo, to księżą nie mieliby na luksusowe auta, które im fundujecie i wczasy na Teneryfie.

Gość do oppo
a skąd się wziął człowiek? kto go stworzył? wziął się z niczego? skoro trzymamy się naukowych dowodów to nawet uczeni wiedzą, że COŚ musiało zapoczątkować istnienie wszechświata...

Gość i tu jedno sprawy
to my stworzylismy Boga, tak samo jak i Kościół, który co i ruch jest modyfikowany (np. ostatnio łacina). BTotalny bezesns

Gość poza tym zgodzę się
z anv - czemu cię to aż tak mierzwi? czemu aż tak boli? to nie twoje pieniądze, ty jesteś tak rozsądna, że nie dałabyś złamanego gorsza, więc w czym rzecz? człowiek sobie zarabia pieniądze i jego sprawą jest na co je wyda.

Gość trzeba było chodzić na lekcje
biologii, to by się wiedziało co nieco.

Gość skąd tyle nienawiści
no to biologu oświeć nas skąd się wszechświat wziął?

przepaszam bardzo ale ja nie nie pisałam na temat tego ze nie daje pieniedzy;) wypowiadałam się na zupełnie na inne tematy;)

Gość a może więc to Ty mnie
oswieć skąd się wziął Bóg :-(

Gość ok wybacz
nadinterpretację :) Bóg po prostu jest. I to jest element mojej wiary. Najpierw był On, potem dopiero ja (w sensie człowiek). Człowiek nie mógł wymyślić czegoś, co już było, prawda?

Gość Boga stworzył inny Bóg
tzn. juniora Boga - senior Bóg, a seniora prasenio itp.

Ja traktuję wiarę jako zawierzenie Bogu, Jego woli, podporządkowanie się jego prawu - ktoś wierzący w ten sposób do piekła nie pójdzie. Jak ktoś nie wierzy w Boga, bo mieszka w jakimś dzikim buszu i o Bogu nie słyszał i mimo to jest dobrym człowiekiem pójdzie do nieba. Jeśli ktoś mieszka w cywilizowanym kraju, czytał Pismo Swięte i twierdzi, że Bóg to jedna wielka bujda to do nieba nie pójdzie, choćby postępował właściwie, ale nie miał w sobie miłości do Boga, co jest najważniejszym Boskim przykazaniem. Ludzie wierzący w istnienie Boga, ale żyjący tak jakby Boga nie było, którzy do śmierci się nie opamiętają - pójdą do piekła. Ale to są tylko moje teorie bazujące na nauce KK:)

\"Z lęku przed śmiercią człowiek stworzył sobie Boga\". To nie ja. To Epikur :)

Gość jak to był
tak sobie zwyczajnie był?????? a długo tak był zanim stworzył ludzi??? A skąd masz informacje, że on był skoro nikt inny go nie widział, pocztą pantoflowa je zdobyłes?

Gość Epikur to też był
człowiek

Gość nie wiem czy długo
ale był. Musiał być, tak jest napisane w Piśmie Świętym, na którym oparta jest wyznawana przeze mnie wiara. Boli was katolicyzm, oj boli.

Gość boli a nie wiem
dlaczego??

Gość jak sam sobie był
to musiał być na bezludnej wyspie i musiało mu się strasznie nudzić widocznie.

Gość a skąd się wziął Bóg
????? i gdzie teraz przebywa?????

Gość ciekawa jestem czy chociaż
zajrzałes do Pisma Świętego kiedykolwiek? jeżeli nie, a wypowiadasz się na takie tematy to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać

Gość nie kazdy lubi czytać
bajki, które na dodatek sa pełne zaprzeczeń.

Wszystko, co istnieje w świecie ma swoją przyczynę. Musi istnieć jednak przyczyna, która nie ma przyczyny - tą przyczyną jest Bóg. Wszystko w świecie ma soje przeznaczenie, zmierza do jakiegoś celu, skoro wszystko ma swoje przeznaczenie, swój cel istnienia, to ktoś musi tym kierować, nadawać sens, wyznaczać cel - tym kimś jest Bóg.

Gość w takim razie już
mnie tu nie ma, bo nie będę rozmawiać z pseudointelektualistami, którzy wypowiadają się o tym, o czym nie mają zielonego pojęcia. żyjcie sobie beztrosko

Gość a może Hari Ksiszna

Gość jak ktoś jest niewierzący
to niby zyje beztrosko????????????????? Tak samo tylko nie szwęda się do pewnych przybytkach, nie słucha Rydzyka i nie robi z siebie pajaca (nagrzeszyłem to idę się wyspowiadać, jak się wyspowiadam to znowu nagrzesze i znowu się wyspowiadam, zmówię 4 zdrowaśki i będzie ok). :-(

Gość ktobylpierwszy
no to jestes rownie genialna jak Freud ;)

Gość szkoda że
dla niektórych wierzący = słuchacz i sponsor Radia Maryja smutne.