Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmmmmm no i kto wie

jedynaki?

Polecane posty

Gość hmmmmm no i kto wie

jestem mama jedynaka(5latka ), i ciągle słysze pytania kiedy następny bobasek zastanawiam sie czy znajomi nie maja racji mówiąc nam żeby jak najszybciej zdecydowac sie na drugie dziecko. czy jedynaki sa w jakis sposób poszkodowani niemajac rodzeństwa?

Gość Moim zdaniem ...
Wiesz ja bardzo żałuję, że nie zdecydowałam się na drugie dziecko jak synek miał te 4 latka, a teraz ma prawie 7, ale jeszcze 6 miesiący i będzie miał upragnione rodzeństwo :)

Ja mam synka, ktory obecnie ma 23 miesiacy i juz dwa razy probowalismy, ale zakonczylo sie poronieniem. Bardzo chcialaby drugie, ale musze poczekac na ocene specjalisty, czy to wogole jeszcze mozliwe:(

Gość hmmmmm no i kto wie
no własnie ja teraz tez sobie myśle ze wczesniej mogliśmy pomyslec o tym chciałabym ale troszke sie obawiam im dłużej to jest spora różnica wieku między dziecmi

Gość hmmmmm no i kto wie
jak reaguja wasze dzieciaczki na wiadomośc że pojawi sie w domu mała dzidzia ? a może zanim sie pojawiła rozmawialiście z nimi ?.

Gość hmmmmm no i kto wie
no co? nikt juz wiecej się nie wypowie?

Gość Iuizzzza
ja uwazam ze dzieci sa inne jak sie chowaja w wiekszej liczbie niz 1. Sama mam jedno dziecko,staramy sie o drugie,nie wychodzi,ale mam nadzieje,ze kiedys sie uda. Widze,ze syn lgnie do dzieci,a u kolezanki lalke tulil i przytulal jak plakala,a jak lalka nie chciala przestac plakac to on tez zaczal plakac.:( Musielismy lalke wylaczyc i schowac.Jest bardzo opiekunczy i lgnie do innych dzieci. Poza tym w zachowaniu tez sa inne jedynaki,bardziej samolubne,zazwyczaj nie lubi sie jedynakow,bo nie sa nauczone dzielic sie z innymi. Lepiej miec przynajmniej dwoje dzieci niz jedno.

Gość chyba jednak nie...
Iuizzzza ===> co ty za przestarzale teorie na temat jedynakow wypisujesz...

Gość 56ju7
To nie są przestarzałe teorie. Jak można skrzywdzić dziecko świadomie skazując je na byxcie jedynakiem????

Gość eliszeba
A jaka krzywdę masz na myśli.Jedynakom zyje się łatwiej jako dziecku i jako dorosłemu.

Gość 56ju7
Łatwiej??? Pozbawia się je radości z posiadania rodzeństwa, wspólnych zabaw z bratem czy siostrą, nie umie sie dzielić. Tak naprawdę z najbliższej rodziny ma tylko rodziców. A kiedy i ch zabraknie, zostaje samo. Dziecko jedynaka nie ma cioci czy wujka oraz rodzeństwa ciotecznego czy stryjecznego.

Gość komada
a ile tych kochajacych rodzenstw wluczy sie calymi latami po sadach

Gość 56ju7
Nie znam żadnego rodzeństwa włóczącego sie po sądach:) Ja nie wyobrażam sobie życia bez brata.

Gość komada
a co do dzielenia sie z druga osoba to nie masz racji to zalezy od czlowieka a nie od tego czy ma rodzenstwo czy tez nie

zawsze chciałam mieć rodzeństwo i w sumie mam troszkę żalu do rodziców, że jestem sama samiusieńka..

Gość komada
a ja znam i to wiele

Ja jestem jedynaczką - beznadzieja jak dla mnie. Sama mam teraz troje a mysle nawet o następnym :-) Nie było z kim pogadac, pokłócic sie ani posmiac, cieszę się, że moje dzieci maja rodzeństwo.

Baardzo nie chcialabym zostac jako mama jedynaka do końca zycia:) Dla dziecka i dla rodziców jest to moim zdaniem niedobre. A jesli chodzi o odstęp między kolejnymi dziećmi, to nie ma złotej reguły, ale mój syn ma 2 lata i bardzo chcialabym, zeby juz miał rodzeństwo. Im szybciej się go zdetronizuje, tym lepiej dla niego;)

Gość rotate
booze co wy za bzdury ty wypisujecie ze bycie jedynakiem to krzywda albo ze jedynak nie umie sie dzielic :| ja jakos jestem i nie zauwazam w sobie takich cech, nie uwazam zebym byla skrzywdzona, nigdy nie chcialam miec rodzenstwa, a mimo nie mialam problemow z dzieleniem sie, nie jestem rozkapryszona i uwazam, ze jestem bardziej szczodra i zyczliwa innym ludziom niz niejedna osoba, ktora ma rodzenstwo :| pewne cechy charakteru zaleza od wychowania, nawet dziecko, kotre ma rodzenstwo moze stac sie rozpieszczonym i samolubnym bachorem i wielu takich znam...

Gość rotate- bardzo mądrze piszesz

Rotate-mój mąż jest jedynakiem i jest osobą jak najbardziej niesamolubną i wrażliwą na innych bardziej niz ja, jedna z trójki rodzeństwa. Mimo to uważam, i on tez tak sądzi, ze jedynak traci ogromne bogactwo, jakie daje posiadanie rodzeństwa. Ty nie chcialas miec rodzeństwa i nic dziwnego, bo kto chce zejść z piedestału? Ale kiedy sie juz wylatuje spod skrzydel rodziców, zaczyna się rodzinę doceniać i rodzeństwo jest wtedy na wagę zlota.

Rodzice jedynakow z wyboru to z gory przegrani ludzie -taka jest moja opinia,a teraz sie rzucajcie,a ja potem powiem dlaczego tak uwazam

Gość rotate
no fakt na wage zlota :| gorzej jak kochany braciszek albo siostra maja syndrom "utraconego piedestalu" jak to okreslilas ;/ brat mojego chlopaka jest dla niego wredny, niczym sie nie podzieli, a w koncu jest jego bratem, juz dorosly a zachowuje sie jak 5 letnie dziecko, wogole nie obchodzi go rodzina, ani rodzenstwo, dlatego nie dam sie przekonac, ze jedynak cos traci, bo jak juz powiedzialam ja jestem jedynaczka, a mam bardziej ludzkie odruchy niz niejedna osoba ktora ma 5 rodzenstwa. zreszta nie mialam nigdy potrzeby miec siostre czy brata, mialam duzo kolezanek, chodizlam do przedszkola, bylam bardzo lubiana i umialam znalezc sie w grupie, a to podobno cecha dzieci ktore maja duzo rodzenstwa... wcale nieprawda

rodzice jedynakow sa skazani na samotnosc-bardzo czesto... jedynacy to ludzie ktorym czesto towarzysza niepowodzenia zyciowe,to ludzie ktorym trudno byc w jakim kolwiek zwiazku,truniej nawiazuja znajomosci,sa pesymistami,generalnie nie naleza do szczesliwych....

Gość _jestem_
akira - a skąd u ciebie taka geneza sie wzięła :O Moja przyjaciółka jest jedynaczką i szczerze powiem, że w życiu nie spotkałam tak pomocnego i życzliwego człowieka jakim jest moja Justynka.Dziewczyna pracuje w Domu dziecka i jest dla tych dzieci jak matka...

Gość _jestem_
poza tym sama jestem matką i juz wiem ze moja córka tez bedzie jedynaczką ponieważ Ja nie czuje sie juz na siłach urodzic i odchowac kolejne dziecko, ale dołoże wszelkich starań aby córa nie wyrosła na samolubną egiostke :-)

Gość u nas jest ladnych pare lat
roznicy i mysle, ze wyszlo nam to na dobre chocby dlatego, ze sie nie klocilismy jak bylismy dziecmi.

Rotate-nie da się zanegować, że posiadanie rodzeństwa nie jest gwarancją nabycia pewnych cech czy kształtowania osobowości w okreslonym kierunku. jednak kiedy mówisz, że jako jedynaczka nie dasz sie przekonać, że cokolwiek straciłaś nie posiadając rodzeństwa, jest to zdanie zupelnie nielogiczne. TEGO NIE MOZESZ WIEDZIEC:)

Gość rotate
phmm a skad takie statystyki ?? moze z doswiadczenia? to ze jestes pesymistka i nic ci sie nie udaje, chyba nie znaczy, ze kazdy tak ma co ? a jesli nie jestes jedynakiem to wybacz ale nie wyglaszaj takich teorii, bo obrazasz mnie i inne osoby :| zreszta co tu duzo mowic, jak ktos sobie cos ubzdrua i wierzy w stereotypy to nikt go nie przekona, tylko wiecie co, osoby o takich pogladach chyba nie maja wlasnego zdania, a to znaczy, ze nie naleza do osob inteligentnych, bo jesli ktos mowi cos bez pokrycia ,to do innych wnioskow dojsc nie mozna ...

Gość komada
akira ===> jeszce w zyciu nie slyszalam takich bzdur