Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okruszka

USG genetyczne - ile kosztuje i czy dostaje się płytę cd?

Polecane posty

Gość okruszka

21 września będę mieć robione USG to właśnie w INVICTA w Gdańsku. Mam pytania jak w temacie, ile kosztuje i czy każda pacjentka dostaje płytę cd ze zdjęciami dziecka i filmem? I czy możliwe jest aby dowiedzieć się jaka będzie płeć Maleństwa? Będę wtedy w 13 tc. Ile trwa takie badanie? Bardzo proszę Was Wszystkie o pomoc...

Gość doradzamm
13 tydz z ciazy to raczej za wczesnie na poznanie płci 15 to juz predzej ale tez nie ma 100% pewnosci

Gość de.
Czytałam że wlaśnie na tym usg już widać. Niektóre kobiety wiedzą już w 12 tyg.

Gość NIe jestem z Gdańska
Usg genetyczne to może być zarówno 2D, jak i 3D. Jeśli robisz 3D i dostajesz płytę (jeśli poprosisz) to to wówczas nazywa się 4D. Ja miałam takie w 13 tc, za całość płaciłam 200 zł, bez płyty byłoby 150, ale chciałam ją, bo mąż nie mógł być na badaniu. W 20 tc miałam genetyczne, ale 2D (poczytałam w międzyczasie i dowiedziałam się, że 3D to w zasadzie taki bajer dla mnie tylko, a nie wpływa na jakość oceny maluszka), ale za to z pomiarami przepływów. Zapłaciłam 150 zł, mam dużo zdjęć (takich zwykłych) i nie mam CD. Pozdro Acha, na płec za wcześnie jeszcze. Ja dowiedziałam się w 20 tc, na tym drugim badaniu genetycznym.

Gość NIe jestem z Gdańska
Acha, pierwsze badania miałam krótsze, drugie dłuższe. Należy się nastawić na jakieś 40-45 minut.

Czesc! Ja poznalam plec juz w 14 tygodniu i to na normalnym Usg, byc moze u Ciebie tez sie uda! W 20 tyg. plec mojego dziecka zostala potwierdzona w 100%:-)

Normalne USG mam robione co miesiąc. USG genetyczne miałam jak każdy w 13 tygodniu. Płeć poznałam dopiero w 25-26 tyg., na drugim USG 3D. Kilka dni temu byłam na trzecim 3D USG, u innego lekarza niż zwykle, i podpytywałam o płeć (czy się zgodzi z wersją lekarza prowadzącego) i on nie był w stanie jednoznacznie określić. Wszystko zależy od ustawienia dzieciaczka. Gdyby moja królewna w 25 tygodniu nie ustawiła się JEDEN JEDYNY RAZ jak należy, to do dziś bym nie znała płci. Bo na żadnym innym USG, ani zwykłym, ani 3D, nie udało się drugi raz jej tak skutecznie podejrzeć :)

Gość de.
USG 2D,3D czy 4D nie jest napewno USG genetycznym. USG genetyczne robi się jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych oraz wielu chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. Składa się z oceny wielu ultrasonograficznych parametrów płodu. Jest ono odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku. Z pomocą badania USG genetycznego można wykryć ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau oraz wiele innych zespołów genetycznych oraz wad wrodzonych.

No to jakim USG jest USG genetyczne, skoro nie jest ani 2D, ani 3D, ani 4D? :) USG genetyczne to normalne USG 2D z dokładnym obejrzeniem i pomierzeniem dziecka (np. pomiar NT, sprawdzenie obecności kości nosowej). Jest wykonywane z reguły na lepszym sprzęcie, z możliwością przełączenia na tryb 3D, czasem też z kolorowym Dopplerem, dlatego jest okazją do nagrania krótkiego filmu czy zrobienia ładnych pamiątkowych fotek 3D. Poza tym tylko USG 3D umożliwia stwierdzenie pewnych wad, takich jak rozszczep wargi, więc tryb 3D może także, oprócz roli bajerancko-pamiątkowej, pełnić funkcję diagnostyczną podczas USG genetycznego.

Gość hahahahahaaah
najfajniejszy tekst to ten "jeżeli zrobisz sobie usg 3d i dostaniesz płytkę to to się nazywa 4D" :o

Gość Chemical zgadzam się z Tobą
poza jedną sprawą. Na nowoczesnym sprzęcie robiąc usg 2D też można sprawdzić, czy nie ma rozszczepu wargi. Ja miałam właśnie takie i na jednym ze zdjęć mam powiększony nosek i buzię dziecka, a w opisie stwiedzenie, że nie stwierdzono rozszczepienia. Serce było oglądane w kolorze.

Gość Bzulka
Gdzie robią usg genetyczne w Gdańsku jeśli ktoś wie, to bardzo proszę o odpowiedź na forum, będę bardzo wdzięczna! :)

Gość kaloklok
W 12 tygodniu na usg podczas badań genetycznych można poznać płeć dziecka, bo już w tym tygodniu narządy płciowe wykształcają się. U chłopców następuje to szybciej. Na zwykłym usg to czasami nawet ciężko dopatrzeć się płci po 22 tygodniu.

Gość czy każda kobieta w ciąży
musi robic usg co chwilę? Czy nfz to refunduje, czy to tylko fanaberia, a tak naprawdę konieczne są np. dwa usg? Odpowiedzcie mi, bo przerażają mnie koszty już nawet nie utrzymania i wychowania dziecka, ale samej ciąży... Jeszcze nie jestem i na razie nie planuję, ale kto wie... I nie piszcie, że jak nie mam kasy, to nie powinam myśleć o dziecku, bo mam kasę, tylko nie wiem, czy naprawdę konieczne jest usg co miesiąc?

Gość efefcia
Jeśli chodzi o ilość usg w ciąży, to jest różnie. Ja miałam praktycznie co wizytę, czyli co miesiąc i może nie było to zdrowe, ale uspokajało. Płaciłam za wizytę 50 zł, a usg było w to wliczone. Moja szwagierka jest w 2 ciąży w Londynie - tam wykonuje się 3 "skany" podczas całej ciąży - ostatni e zdaje się w 6 lub 7 miesiącu i potem położna już tylko dotykając rozpoznaje, czy wszystko ok ;))