Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwszy raz naprawdę sam

Zostaję sam w domu, czyli co jeść na obiad?

Polecane posty

oczywiscie ze latwe, kupujesz bialy ser, dodajesz do niego zoltko i cukier, ladnie wymieszasz i gotowe

no nalesniki sa bardzo proste do zrobienia:) tylko tam trzeba jajko rozbic..... znajdz w necie przepis na ciasto nalesnikowe i zrob sobie jak juz ktos pisal z dzemem. ja np robie tam ze mieszam dzem z bialym serem i to jest nadzienie, bardzo dobre

No dobra. Zacznijmy od podstaw. Jak rozbić jajko?

Ja naprawdę poważnie pytam. Przeczytaj kilkanaście postów wcześniej. Tam pisałem jakie miałem kiedyś problemy z rozbiciem jajka.

do jednej reki jajko, do drugiej noz, uderz nozem w srodek jajka i rozlupie sie na polowe i koniec

Ale jak "się zabezpieczyć" :-), żeby jajko się nie rozlało, nie spadło na podłogę itp. Nie zamierzam przeprowadzać tej operacji "w powietrzu", bo jestem kompletnym laikiem w tym temacie.

to uderz w jajko z wyczuciem, nie tak aby je przekroic, tylko aby skorupka wystarczajaco pekla i abys mogl je potem \"wlaj\" to naczynia jakiegos. no a jak masz juz takie problemy to moze popros sadiadke aby rozbila ci jajko? i przy okazji pokazala jak sie to robi

Najgorsze jest to, że jajko ma taki dziwny kształt. Gdyby miało kształt pudełka od zapałek byłoby dużo łatwiej.

cala \"operacje\" wykonaj nad talerzykiem i juz i matko nie rob z siebie sieroty, troche odwagi i wiary w sibie bo zadna kobieta Cie nie bedzie chciala ;)

No dobra. Załóżmy, że już wiem jak rozbić jajko. To co dalej z tymi naleśnikami?

Raz próbowałem, ale nie podobało mi się, więc potem już nie robiłem. Zresztą ja nigdy nie miałem talentów plastycznych.

Składniki: 2 szkl. wody 1 1/2 szkl. mąki 2 jaja Ucieramy jaja i gdy tworzą już jednolita masę dodajemy do nich wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i gdy gotowe odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy z lodówki i smażymy placki naleśnikowe (nabierając każdorazowo około chochelki ciasta) na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą (przy pomocy kuchennego pędzelka) lub skórką od słoniny. Smażymy lekko (nie doprowadzając do zbytniego zrumienienia) i gotowe odkładamy na płaski talerz. Naleśniki zawijamy razem z nadzieniem i smażymy na patelni lub podgrzewamy w piekarniku. Naleśniki o nadzieniu innym niż słodkie możemy przed smażeniem panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Naleśniki można zajadać również bez podgrzewania z nadzieniem do jedzenia na zimno (np. bitą śmietaną i owocami).

Nie tak szybko. Jakiej mąki? wrocławskiej, krupczatki czy jeszcze jakiejś innej. Jaki ta mąka ma mieć symbol?

Widzę, że masz dobre chęci, ale te twoje naleśniki są inne niż te, które robi moja mama, więc i tak pewnie by mi nie smakowały :-(

a moze by Ci smakowaly, nalesnik to nalesnik, zawsze ciasto jest podobne, roznia sie tylko nadzienien a nadzienie wymyslisz takie jakie lubisz, za moja cierpliwosc pojde do nieba ;)

To mnie jeszcze nie znasz. Wystarczy, że moja mama spróbuje dodać np. innego aromatu do naleśników albo na czymś innym je usmaży i już poczuję różnicę i nie będę ich jadł :-)

Nie wiem jak robi naleśniki moja mama, ale wiem, że na pewno nie robi ich na słoninie bo od razu bym poczuł!

Ja to bym Cie wziela w obroty a jak nie to glodowka trudno, osiwiec z Toba mozna :) wspolczuje przyszlej zonie, mamusia za bardzo Cie rozpuscila ;)

Gość no żesz qrwa
jesteś wybredny jak mega rozpieszczony francuski piesek😡 "Wystarczy, że moja mama spróbuje dodać np. innego aromatu do naleśników albo na czymś innym je usmaży i już poczuję różnicę i nie będę ich jadł" KURWA skad się takie chłopy biorą😭No to NIE JEDZ,padniesz z głodu,o jednego patafiana mniej na świecie:-P

pierwszy raz naprawdę sam- masakra z toba.. :O W zyciu nie bylabym z taka sierota jak Ty.. :O Jak mozna nie potrafic rozbic jajka? :O A posmarowac chleb maslem potrafisz czy tez potrzebujesz dokladej instrukcji? :O a wiesz gdzie jest lodowka , gdzie zamrazalnik w domu? wiesz jak w ogole wlaczyc piekarnik czy piec? gdzie w ogle trzymasz te jajka? :O ile Ty masz lat? jestes beznadziejny.. :O az mnie zniechecenie wzielo do dalszego czytania tego... :O mamisynus :O __30+ 🌻 za cierpliwosc

Gość hmmmmmmmm........
buahahahahahhahahahaahha ale jaja (oczywiscie nie rozlupane) dobre hehe, fajny jestes!

Gość ten topik to chyba
prowokacja:-oBo nie wiem jak można być taką rozpieszcozną przez mamusię ciotą😡ŻENADA jednym słowem:-PMoże też nie potrafisz wytrzeć tylka bez pomocy mamusi:_PStary chłop a taka łajza!!!!!!WSTYYYYYD!!!!!!!!!!!!!!!

wiesz co, ty to lepiej daj juz sobie spokoj z tymi nalesnikami:) w tydzien bez jedzenia nie umrzesz, pamietaj tylko o nawadnianiu sie

Gość ten topik to chyba
i nie jesteś fajny tylko Ż A Ł O S N Y !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!