Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o zesz ...

Nie no ... powiedzialam rodzinie ze jestem ateistka ...

Polecane posty

Gość do vromeek
wygodnie myśleć, że się spotkasz z ukochana osobą po śmierci... ale wątpię w to... nie jesteśmy wcale tak wyjątkowi. jak to nazwałeś jesteśmy mrówkami. mogę ci poradzić tylko, żebyś nie marnował ani jednego dnia. bo po drugiej stronie może wcale nie być tak, jak ci się wydaje...

Gość Richiee
vroomek - zapominasz że tylko wasze dusze się ewentualnie spotkają i nie będzie to takie spotkanie jakie sobie wyobrażasz. Ale nadzieja...

Gość vromeek
Anioł stróż to po prostu wyższa świadomość, coś w rodzaju nadjaźni. nie jest odrębnym bytem a raczej częścią naszej świadomosci.

Gość Richie mam tak samo
i kocham cię za to

Gość Richiee
(z tym owadem... wiem to głupie. Ale tak się patrzyć jak tonie. :) )

Gość magda a a a a
ja cyba jakies 3 lata temu powiedzialam podczas swiat ze nie uznaje tego,moge sie obejsc i wcale nie chce sie dzielic oplatkiem. Babcie o mao nie padly,tez burda byla. Moze powinnam byc sprytniejsza ale smieszylo mnie to cialo jezusa w ich rekach. Jak rodzina ciotki dowiedziala aie bo odpowiedziala zeie wierze na cos co ona mowila. to wtedy "jestes w sekcie czy cos ci sie stalo?" buhaha normaa

Gość Richie mam tak samo
to nie głupie i właśnie za to cię kocham:)

Richiee, dokładnie, mam tak samo. Nie raz zdarzyło mi się coś takiego robić. Nie tylko to. Wiem co czuje się wtedy :) Trzeba mieć szacunek dla wszystkich, bez względu na przekonania czy status.chociaż czasami trudno jest nie wykrzyczeć komuś w twarz: jaki jest głupi, mimo, że wie się , ze tamta druga osoba jest rzeczywiście zbyt głupia żeby to pojąć, czy choć zauważyć swojego ograniczenia :(.

Gość Richiee i ja tez tak z owadami
Kochany/a jestes

Gość Richiee
"ciało jezusa" - przyjeżdża z piekarni w wielkich workach. Ksiądz święci wodę, potem poświęcona wodą święci opłatki, które mistycznie zmieniają się w "ciało jezusa" po co ta szopka? czy kościół nie mógłby się obejść bez tej całej symboliki? czy ta odrobina tajemniczości ma przyciągnać dzieci???

Gość vromeek
do vromeek - powiedz matce, która straciła dzieci, że wygodnie jest myśleć, że już ich nigdy nie zobaczy. Powiedz to tym, którzy kochali swoich bliskich. richiee- ty pomagłoś jednemu owadowi, a miliony innych umierają. Być może bóg czasem też komus pomoże. Ale nie wydaje mi się, że modlenie sie do niego czy jakakolwiek religia coś tu zmienia. Jeśli pomoże to dlatego, ze tak chce, albo uzna , że to ważne. leśne mruczenie - dusze nie będą mogły robic wielu rzeczy, które są zarezerwowane dla istot obdaronych zmysłami. Spróbuj "wyłączyć" wszystkie 5zmysłów i wtedy sie dowiesz jak odbieraja świat.

Gość wromeek dowcip polega
na tym, ze ty w to WIERZYSZ a my nie, choc z pewnoscia byloby nam wygodniej i łatwiej , nie musisz przekonywac. Ale to ze wierzysz, nie oznacza, ze tak jest.

Gość Richiee
vroomek - po wyłaczeniu wszystkich zmysłów zostanie mi tylko myślenie. Znaczyłoby to że spotkanie z inną dusza to tylko i wyłącznie kontakt telepatyczny. Gadu gadu do końca świata? Nie dzięki. Wystarczy mi Kafeteria.:)

Gość magda a a a a
TAK TAK bog szczegolnie pomaga jadacym na pielrzymke i ginacym w autobusach buhaha. To jest bog..ale nie przeciez bog tak widocznie chcial..w tym jest cel...mieli plonac by potem sie odrodzic haha

Gość vromeek
Richiee nie martw się, jak ci sie znudzi to wrócisz w jakimś wcieleniu

Gość wromeek dowcip polega

Gość magda a a a a
poza tym kolego masz marne argumenty a to co piszesz jest smieszne. "powiedz matce ktorej dzieci zginely ze nie ma co wierzyc"...takie rzeczy sie przemilcza.troche sprytu,jesli ona w rozpaczy mysli o spotkani..po tamtej stronie ziemi. Szukasz dziury w calym . Wylawiasz slowai przekladasz je na tragiczne sytuacje,chociaz przecietnie sprytna osoba porafi sie zachowac w takiej sytuacji i nie rozwijac tematu. tragizm tragizm tragizm..jak to przez 2007 lat isnienia boga:D

Gość vromeek
magda a a a a - bóg ma gdzieś pielgrzymki i pielgrzymów, koscioły i całą religie. Może pomóc nawet wielokrotnemu mordercy ateiście, jeśli będzie miał w tym cel.

Gość Richiee
vroomek - Twoja wiara jest wielka, ale nie idź w stronę fanatyzmu

Gość magda a a a a
vromek chlopie zabawny z ciebie czlowiek. Bog ci powiedzial ze ka to gdzies? bo ja po takich tragediach slysze w tv od ksiezy i milionow walecznych katolikow..ze bog ma w tym cel. Nie wiedzialam ze z bogiem jestescie tak blisko i on ma pielgrzymow w dupie:D..no ale ateiscie juz pomoze, lepiej wrogom niz pzyjaciolom:D

Gość nie wiemy co było
przed Wielkim Wybuchem, ale to. co pozniej,wiemy i ma sie to nijak to teorii biblijnego stworzenia swiata.Wiec wyobrazenia o Bogu, malo zmoienione od czasow sredniowiecznych sa nieprzekonywujace.NAuka galopuje, a Kosciol drepcze powolutku, dlatego trudno sie zgodzic z jego teoriami.

Gość vromeek
Richiee jaka moja wiara? Od dawna nie chodze do kosciołów, nie przyjmuje księdza po kolędzie. Wierze w istnienie boga, nie w kościół.

Gość Richiee
do magdy - wiesz.. bóg jest dobry, musi jakoś ateiście wynagrodzić to ze on nie pójdzie jak inni do nieba :)

Gość Richiee
do vroomek: stan przejściowy:) tez tam miałem.

vromeek, a kto powiedział kiedykolwiek , że swiat jest sprawiedliwy? ktoś, kto umarł już nie wróci, nie ma go, przestał istnieć jako TAMTA DZIEWCZYNKA, CHŁOPIEC, być może zostaje po nas jakaś inna forma. Ale piekło i niebo? Mielibyśmy iść na sąd z jakimiś wybranymi plakietkami, osądzeni, że musimy iść do piekła bo ukradłam lizaka ze sklepu, kiedy miałam 6lat, albo za to, że żyłam bez ślubu z ukochanym przez 35lat? Po prostu śmiech na sali. Wybacz, ale nigdy w coś takiego nie uwierzę. Wyłączając wszystkie zmysły, przestalibyśmy istnieć... Bez zmysłów, nie moglibyśmy się rozwijać, odczuwać, przeżywać. Przestalibyśmy być sobą. Jeżeli istnieje świat bez zmysłów to nie ma tam nic z człowieczeństwa: nie ma namiętności, bólu, pasji. Nie chce żyć w innym świecie, niż ten: niedoskonały. I ty jesteś katolikiem? Skoro mówisz, że pomoc jednemu owadowi nic nie znaczy?? To zabawne, bo właśnie tego uczył Jezus, miłości dla tych maluczkich. Znowu ukazuje się smutna prawda w pojmowania świata. Katolicy mają postawę roszczeniową. Ateiści oraz agnostycy próbują przejść przez życie jak najlepiej bo nie wieżą w jakaś nagrodę za \"coś zrobione jak należy. Jeżeli robią coś \"złego\", to również z potrzeby, czy to zysku, czy żądzy, ale niczym tego nie usprawiedliwiają... Tak ja na to patrze :) Pozdrawiam i przesyłam buziaki, wszystkim, którzy z powodu niewytłumaczalnego impulsu robią coś od siebie - bezinteresownie ;)

Gość magda a a a a
mam dzika ochote zobaczyc zdjecie vromeeka hm

Gość Richiee
pozdro Babcia... (tez uważam że nie trzeba być wierzącym żeby być dobrym człowiekiem)

Gość tez buzi babciu
i mysle, ze jesli kiedys sie okaze,ze Bog jest, to bedzie dla nas, bezinteresownych naprawde mila niespodzianka. Wiec nie martwmy sie wiecznym potepieniem.