Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PROSIA

PROSZę O POMOC CIężARNE, MAMUSIE LUB POłOżNE....

Polecane posty

Gość PROSIA

Właśnie wróciłam od ginekologa - miałam USG - już ostatnie przed porodem i chciałabym aby ktoś zinterpretował moje wyniki, bo lekarz mi nic nie powiedział, albo podał jakiś link z normami poł. główkowe FHR - obecne BPD-97mm FL-72 Ac-317 FW-3100g AFI-w/n łożysko ściana przednia II/III Nerki bez cech zastoju Dodam, że to 36 tydzień ciąży - wiem, co oznaczają te skróty, ale nie wiem, czy mieszczą się w normach - proszę o pomoc.

Gość PROSIA
Bardzo proszę - pomóżcie mi, bo się martwię

Gość prosiu
trzeba bylo zapytac lekarza.albo zadzwon do niego i zapytaj czy w porzadku wszystko.

Gość PROSIA
nie mam do niego telefonu a bardzo się martwię, że mój dzidziuś ma za dużą główkę.

Postaram sie pomóc poł. główkowe - dzidzis w prawidłowym połozeniu główka w dół FHR - obecne BPD-97mm - obwód główki FL-72 - długość kosci udowej Ac-317 - obnwód brzuszka FW-3100g - szacunkowa waga dzidziolka AFI-w/n - ilosc wód płodowych w normie łożysko ściana przednia II/III - łożysko na scianie przedniej, przełom 2/3 stopnia dojrzałości. Ogólnie wszystko ok, całkiem spory dzidzius jak na 36tydz ciazy.

Gość PROSIA
anniw Bardzo bardzo Ci dziękuję, że starasz się mi pomóc, ale właśnie martię się tym, że wg kalkulatora podanego przez evi-21, główka jest "starsza" od reszty o ok 3 tyg!!! Boję się, czy to nie oznacza jakiejś choroby albo wady u dzidziusia. Poza tym , czy to łożysko nie jest stare???

Gość A PALISZ
bo jak palisz to bedzie stare!!!

Gość nie martw sie
z wyników wszystko ok :-) lekarz by już coś powiedział jeżeli byloby cos nie tak,i od razu by ci powiedzial :-)

Wszystko zależy od tego na jakim aparacie miałaś robione USG i kto je robił. USG jest fantastyczną metoda, ale też niestety bardzo subiektywną. Jeden lekarz uzyska takie pomiary, inny mógłby mieć nieco inne, zbliżone liczby, więc nie przejmuj sie aż tak pomiarami co do milimetra.

Prosia ja tez miałam taka sytuacje ze głwka była wieksza o ponad 2 tyg od reszty ale moj lekarz powiedziała ze to normalne i normuje sie dopiero pod sam koniec ciazy. Wiec sie nie martw, bo jak by cos było nie tak to lekarz na pewno by ci powiedział. Jesli chodzi o łozysko to ostatni stopien to 3, a ty jeszcze go nie masz, zreszta na tym etapie juz moze sie starzec, bo przeciez za 2 tyg twoja ciaza bedzie donoszona i mozna rodzic. Ja jestem w 38tyg i ma 2stopien łozyska, a moja kolezanka jest w 37tyg i ma 3 stopien (nie pali) wiec tak naprawde nie wiem od czego to zalezy. Mysle ze zdecydowanie nie masz sie czym martwic i główka do góry :-)

A poza tym tak jak pisze \"a ja powiem\" USG daje tylko szacunkowe dane, przy kazdym pomiarze zazwyczaj jest napisane +_ iles tam dni czy iles tam gram w przypadku wagi.

Gość PROSIA
nie palę, ani nikt w moim otoczeniu nie pali - dlatego się martwię. A przecież w miom przypadku, to już koniec ciąży - więc kiedy sie to unormuje? czy taka duża główka może oznaczać jakieś wady?

Gość PROSIA
podnoszę temacik, bo wciąż mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w tej interpretacji.

Gość PROSIA
jeszcze raz podnoszę

Gość nie masz się czym martwic
pamietaj ze u dziecka pomiedzy 32a 38 miesiacem w lonie matki,glowka jest niesymetycznie wieksza od reszty ciala a wyniki sa napewno ok. bo jak nic nie mowia znaczy ok, jak by bylo cos nie tak powiedzialby ci o tym ...zapewniam.

Gość PROSIA
a jednaj się martwię, bo znalazłam, że różnica może wynosić 2 tyg, a u mnie to 3 tyg