Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niunek

Opieka na żonę po porodzie

Polecane posty

Gość niunek

jak to wyglada? ile dni opieki przysluguje mężowi po porodzie sn, a ile po cc? czy taka opieke wypisuje szpital czy trzeba isc do lekarza prowadzacego ciaze? i jeszcze jedno jak to jest placone 80% czy 100%

Powiem szczerze ,że nigdy nie słyszałam żeby ktoś brał opiekę na żonę po porodzie zarówno u moich znajomych jak i u mnie to było tak ,że mąż miał dwa dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka a resztę to juz zwykły urlop wypoczynkowy . Ale może faktycznie jakas opieka przysługuje :)

jest coś takiego...mój znajomy to brał...w szpitalu pytali czy chcą zaświadczenie o urodzeniu dziecka...potem szedł z tym do firmy i sekretarka pytała czy chce tydzień czy dwa tygodnie urlopu-opieki na dziecko:) A te dwa dni okolicznościowego też przysługują:)musisz zapytać w swoim zakładzie pracy:)

Gość niunek
hej juz wszytskiego sie dowiedzialam:) mezowi przysluguja 2dni uropu okol. i 14dni opieki na zone po porodzie platne 80%, tj zwolnienie l4-wypisuje je szpital przy wypisie lub lekarz prowadzacy ciaze lub lekarz rodzinny. mysle ze warto skorzystac:) my z mezem mieszkamy zupelnie sami wiec dobrze byloby gdyby przez te pierwsze dni byl z nami:)

No tak zgadzam sie ale to nie był jakis specjalny urlop tylko zabrali to z wypoczynkowego tyle tylko że nie stwarzali problemów żeby go wziąść a co do opieki to może się nie orientuję dokładnie , ale z tego co wiem to opiekę wypisuje lekarz i to jest coś takiego jak zwolnienie lekarski ( l4 ) tylko ,że wypisuje się to zdrowemu żeby mógł sie zająć chorym dzieckiem itp. ( ja zrozumiałam że o taką opieke ktos tu pyta)

Na żonę to pierwsze słyszę (oprócz 2 dni okolicznościowego). Słyszałam o urlopie na dziecko, kiedy żona po porodzie przebywa dłużej w szpitalu i nie ma kto się zając pierwszym dzieckiem.

Nie ma takiego specjalnego urlopu. Są dwie rzeczy: 1. urlop okolicznościowy z okazji urodzenia dziecka - 2 dni robocze 2. zwolnienie lekarskie z tytułu opieki nad członkiem rodziny - wystawia je lekarz w sytuacji, kiedy członek rodziny (w tym przypadku żona) wymaga pełnej opieki, bo ze względu na stan zdrowia nie może sama się sobą zająć.

Niunek dokładnie jest jak piszesz...my też mieszkamy sami, rodzice daleko więc bedziemy zdani na siebie, ale MOj Kochany rozpoczał pracę w nowej firmie i na poczatku jest na okresie próbnym więc nie ma mowy o zwolnieniu czy urlopie, bede musiała poradzić sobie sama:) Mam nadzieje, że Mama pomoże i przyjedzie do mnie na kilka dni chociaż:)

Gość niunek
jest opieka na czlonka rodziny- w tym wypadku zone, patrz. str ZUS

Gość niunek
cukierkowa trzymam kciuki, jakos sobie poradzicie:) mamulka ci pomoze i bedzie ok

Gość niunek
roznie to bywa, lepiej wiec dowiedziec sie wszystkiego wczesniej, jak pisalam my mieszkamy sami, dzidzius urodzi sie niedlugo-juz jest zimno wiec nie polece z nim dzien po porodzie po zakupy czy cokolwiek, a niestety moj maz pracuje od 7-19.

Mamunia--->zależy...moja znajoma urodziła w poniedzałek tydzien temu, poród sn...miała przetaczaną krew, byał w szpitalu 5 dni...i teraz w domu pomaga jej mąż, włąsciwie robi wszystko, bo ona leży w łóżku cały czas, nie ma sił na nic i nie jest w stanie nawet wstać...więc chyba jest to zasadne, ta opieka na nią:) różnie to bywa:)

Zależy jak przeszła poród i jak się czuje, a skoro jest taka możliwość i w pracy nie będą krzywo patrzeć to dlaczego tata ma nie skorzytsać i pobyć przez te pierwsze dni z dzieckiem. Ja miałam cc ale mąż nie korzystał, akurat mu się umowa na okres próbny kończyła i po prostu nie bardzo wypadało.

Gość niunek
cukierkowa to ty juz tuz, tuz:) ja jestem w 39:)

Gość niunek
kazdy jest w innej sytuacji, np u mojego meza w firmie pracuja prawie sami mezczyzni, wszyscy biora opieke na zone gdy urodzi sie dzidzius, nie jest to jakos zle postrzegane

Niunek no własnie...zreszta jak jest możliwość to myslę, że trzeba to wykorzystać, pierwsze dni szczególnie przy pierwszym dziecku są bardzo ważne a pomagają odciążyć ammusię:) Niunek ja w czwartek zaczynam 38 t.c. Powodzenia, ty urodzisz wcześniej, z pewnością...mam nadzieje, że wszystko się ułoży:)

Ja oczywiście jestem jak najbardziej za!! doskonale wiem że nawet po lekkim porodzie jest to duża pomoc kiedy mąż jest w domu :) tak tylko się zastanawiałam czy lekarze w takich sytuacjach nie są przypadkiem niechętni do wypisywania zwolnień

Wydaje mi się, że nie u nas każdą mamę przy wypisie lekarz na wizycie sam pytał czy zwolnienie dla ojca wystawić.

Gość niunek
cukierkowa nie wiem jak to bedzie bo nie mam jeszcze zadnych boli:( siedzi sobie bączek w brzuchu i nie chce wyjsc:) a ja tak nie chce przenosic-boje sie tego!!!!!!!

a powiedzcie, jak to jest z przyznaniem wolnego po porodzie, jesli ojciec dziecka jest partnerem nieformalnym? Pewnie w tej sytuacji nie mozna odwolac sie do przepisu \"opieka nad zona\". Czy w takim razie moze dostac zwolnienie jako \"opieke nad dzieckiem\"??

Gość niunek
kurcze ja nie mam pojecia jak to moze byc:(

Gość Taka jedna babka jestem
Witajcie:) Bardzo fajnie, że piszecie o tym, bo pierwszy raz słyszę o tej opiece nad żoną. Ja jestem co prawda dopiero w 30 tc, no ale wielki dzień zbliża się wiellkimi krokami:) Mój mąż pracuje na umowie na czas nieokreślony, być może skorzystamy z tego, gdyż u niego w pracy są spore problemy z urlopami i owszem można wziąć ale najlepiej bezpłatny. Poprostu dzień wolnego kiedy chcesz, ale bez pieniędzy. Dzięki, pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

mój luby też był 2 tyg. w domu - wziął opiekę na mnie - to jest ukłon w stronę pracodawcy, gdyż za to L4 płaci ZUS wypisał mi to internista w przychodni (mieliśmy prawdziwe powody) pozdrawiam

Gość agnieszka c
ja tez uwazam ze taka opieka to dobra sprawa:)