Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pamperek

jestem za tym aby osoby niewierzące...

Polecane posty

Gość pamperek

ateiści, agnostycy - nie mieli świąt ustawowo wolnych od pracy :) dlaczego mają mieć wolne 1 listopada czy też Święta Bożego Narodzenia, skoro nie świętują? :classic_cool:

Gość jarek k.
wierzę i nicość i żądam ustanowienia święta nicości.

Gość a ty jako osoba wierząca
po tym co napisałaś, zrób se rachunek sumienia i do spowiedzi !

Gość ateista...
A ja jestem za tym, aby kretyni(zwłaszcza katoliccy) nie wypowiadali się na forum.

Ooo tak, bo wszyscy katolicy to TAK świętują, ze się aż kurzy. Wcale nie siedzą całymi dniami przed telewizorem, tylko lecą do kościoła, a potem spędzają kilka godzin z rodziną i dziećmi, aby potem oddać się kolejnym kilku godzinom modlitwy i medytacji.

Gość pamperek
korzystacie z naszych świąt a żądacie laicyzacji państwa :P

Gość jarek k.
ateista-też wierzysz w nicość?

Poza tym 1 listopada jest świętem pogańskim, inkorporowanym przez kościół, bo nawet jak kiedyś zakazywali, to ludzie i tak obchodzili święto zmarłych, więc kościół nakleił na to własną etykietkę i już jest wszystko cacy.

Gość ateistkaaaaaa
Skoro znaczna większośc to NIBY katolicy,więc chcąc niechcąc przystosowujemy się do tej większości. Jakie to miłe z naszej strony,prawda???

Gość pamperek
No i co z tego, że było świętem pogańskim? Ale teraz nie jest :) katolicy obchodzą je w kościele i na cmentarzu a laicy po prostu nie idą do pracy i leniuchują bez głębszej zadumy. Jeszcze lepszy przykład - Boże Ciało. I długie weekendy.

cóż - czy się w nicość wierzy czy nie / lata do kościółka czy nie - to chyba dobrze pamiętać o zmarłych bliskich niezależnie od tego?

Gość jarek k.
360 świąt i 5 dni pracy dla wszystkich!!!!!!!!!! Niech żyje koniec cywilizacji!!!!!!!!!!!!

Gość pamperek
Niewierzący wybierają sobie z naszych obrzędów to, co im pasuje... choinkę ubiorą, wigilię może nawet zjedzą, ale już kościół pominą... więc ja pytam? Po jaką cholerę ubierać tę choinkę? Kupować tego karpia? Skoro jest to z waszej strony tylko powierzchowny rytuał? To samo ze ślubem kościelnym - kiedy czytam wypowiedzi typu "odprawiłam szopkę, bo rodzina nie dałaby mi żyć" krew mnie zalewa. Nie udawajcie, bądźcie odważni w swych poglądach w życiu codziennym, nie tylko w necie...

Gość pamperek
Niewierzący wybierają sobie z naszych obrzędów to, co im pasuje... choinkę ubiorą, wigilię może nawet zjedzą, ale już kościół pominą... więc ja pytam? Po jaką cholerę ubierać tę choinkę? Kupować tego karpia? Skoro jest to z waszej strony tylko powierzchowny rytuał? To samo ze ślubem kościelnym - kiedy czytam wypowiedzi typu "odprawiłam szopkę, bo rodzina nie dałaby mi żyć" krew mnie zalewa. Nie udawajcie, bądźcie odważni w swych poglądach w życiu codziennym, nie tylko w necie...

Gość tradycja to forma wiary
dla was to święta dla nas tradycja. Też chodzimy na cmentarz, czcimy pamiec zmarłych, dla nas to dzień pamięci. Boże narodzenie to czas radości ubieramy choinke, jemy wiglilie- taki zwyczaj lubimy to i przekazujemy naszym dzieciom.

Gość pamperku święty
patrz w serce swoje i miłuj bliźniego swego bo bluźnisz tu okropnie.

Gość tradycja to forma wiary
nie wiąze się z wiarą, ale zapytam czy katolicy robia inaczej? Dokładnie tak samo. Nie ma miejsca na modlitwę, do koscioła-na pokaz bo tak wypada. Szaleństwo zakupów, gdzie Wy macie czas na boga?

Gość jarek k.
:) to podstaw szczęscia.Bravo!!!!!!,bravo!!!!!!!!!

Gość gfhgg
prędzej wierzę w nicość niż w boga..

Gość Dżizys
moj znajomy pracuje w Polsce ale we francuskiej firmie. Kiedy są polskie święta-nie ma wolnego, bo jest firma francuska Kiedy są francuskie święta-nie ma wolnego, bo są w Polsce znajomy już tam nie pracuje. :)

Gość jarek k.
nicość jest Twiom bogiem.

Gość _Kwiatek
sluchaj pamperek a co ci to przeszkadza?? tolerancji wiecej.

a dla mnie ten nasz kochany PIS mógł by jeszcze z pre tych świetych dni znalezć było by więcej długich weekendów :) !!!

Gość pamperek
Tradycja to forma wiary - wiem, że cieżko Ci uwierzyć, że niektórzy są w stanie czuć głębiej, ale to prawda. Oceniasz wszystkich swoją miarką.

mnie nie przeszkadza ani cudza pobożność ani ateizm sama jestem letnia raczej w tym temacie natomiast uważam że dzięki obecnemu układowi jest jakoś tak wygodnie - pobożni się realizują religijnie w dni wolne od pracy a ateiści korzystają z tego przy okazji (jeszcze nie zauważyłam żeby ktoś realnie narzekał że ma wolne :D) natomiast jak pobożny / ateista zaczyna pyskować to uważam że wyłącznie z chęci zrobienia drugiej stronie na złość bo nie wierzę że do końca wierzy w to co mówi

Gość gfhgg
pamperek---> ile ty masz lat?...bo wypowiedzi twoje są na miarę 80-letniego mohera :O

a jest jakiś odgórnie ustalony rytułał świętowania np. święta zmarłych czy święta bożego narodzenia :)? bo ja choinkę zawsze ubieram :) czy to juz mnie wciąga nalistę tych co moga mieś dzień wolny od pracy ?:P