Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak spedzac

jak spedzac czas z niemowlakiem?

Polecane posty

Gość jak spedzac

moje zajmowanie sie synem polega na tym ze po jedzeniu klade go na mate ( ok 30 minut) potem bujaczek (ok 10) potem na lozko i bawi sie sam a ja robie swoje rzeczy.. czasem troche z nim poleze, ponosze, polaskocze - mam wyrzuty sumienia ze za malo sie nim zajmuje.. moze powinnam mu czytac bajki? moze wiecej do niego mowic? co robic z 5 miesiecznym dzieckiem???

Robić dokładnie to co robisz. Nie miej wyrzutów sumienia. Na fajniejsze zabawy przyjdzie czas, gdy będzie miał np 8 miesiecy :)

Gość ola boga5555555
o jakich zabawa mowa z 9 miesieczniakiem?

jak spędzać - rób tak dalej jak robisz, bo już nie dużo ci tej laby zostało:P bardzo dobrze, że uczysz dziecko aby się samo sobą zajęło, przynajmniej ty masz chwilkę oddechu. A jak będzie ciutkę starsze, to samo wyegzekwuje swoje prawa i nie będzie takie chętne do samodzielnej zabawy :)) jeszcze zatęsknisz za tym co masz teraz - uwierz, bo mówię to z autopsji

Gość sjkdhgfdlł
na spacery możesz też, jest fajna pogoda, a tak poza tym nic wiecej no bo co?? ale czytanie to dobry pomysł!!

ola boga5555555 - jest ich dużo: np można posadzić dziecko i dać mu nowe "zabawki" niech poznaje kształty i kolory, posadź przed szafką z garami - sam się pobawi możesz uczyć koci-koci a kuku bajki oglądać, "czytac" obrazki śpiewać przewalać się wspólnie po łóźku naucz ściągać ze stołu :P ojjjjj.......jest tego bardzo dużo takie dziecko jest najszczęśliwsze, gdy jest w centrum zainteresowania i mama z tata są z nim

Gość jhvdsvdvvsd
mój też skończył 5 miesięcy, robię to co ty, mój dzień mniej więcej wygląda tak : o 6-7 mleczko, potem kładę go do łóżeczka i czasem poleży, pogaworzy, czasem zaśnie i wtedy ja wracam do łózka, ok 10 je kaszkę i po jedzonku śmigamy na min 3 godziny spacerku, wracamy, zjemy obiadek, leżaczek bujaczek, mata itd, ok 16 zje mleczko, w miedzyczasie jakiś owoc ze słoiczka i z reguły przy tej pogodzie znowu lecimy na spacer, po powrocie kąpanie, kaszka i spać a gdy nie chce to jeszcze trochę zabawy, a wy jak spędzacie czas i jak karmicie dzieci w tym wieku ?

Gość sjkdhgfdlł
zachira ty mówisz o 5 miesięcznym dziecku?? mój ma 10 i dopiero co robi takie rzeczy!

ola boga5555555 - jest ich dużo: np można posadzić dziecko i dać mu nowe "zabawki" niech poznaje kształty i kolory, posadź przed szafką z garami - sam się pobawi możesz uczyć koci-koci a kuku bajki oglądać, "czytac" obrazki śpiewać przewalać się wspólnie po łóźku naucz ściągać ze stołu :P ojjjjj.......jest tego bardzo dużo takie dziecko jest najszczęśliwsze, gdy jest w centrum zainteresowania i mama z tata są z nim

Gość jhvdsvdvvsd
5 cio miesięczne i zabawa garami ? samo posadzić? to mój chyba jest jakiś do tyłu , sam dopiero co próbuje siadać, bez przesady

Gość gerger
To o garach to odpowiedź dla Oli, na temat dziewięciomiesięcznego. P.S. Dzięki za tę odpowiedź bo i mi się przydała. Nie miałam pomysłów na zabawy z córką, właśnie ośmiomiesięczną.

Gość OpenerKlubMam
Szanowni Państwo, dla dziecka dużo bardziej niż zabawki liczy się czas spędzony z rodzicem. Wspólne zabawy i bliskość dają dziecku nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też doskonale rozwijają jego zmysły. Ważne jest jednak, żeby dostosować czas i sposób zabawy do wieku brzdąca. Zabawę z dzieckiem można rozpocząć już od pierwszych tygodni życia, łaskocząc jego paluszki czy masując i głaszcząc niemowlę po nóżkach, rączkach i pleckach np. za pomocą jeżyka rehabilitacyjnego. Dobrym pomysłem dla starszych, półrocznych i rocznych dzieci może okazać się kołysanie na nodze. Trzymajcie maluszka za rączki, a pupkę posadźcie mu na swojej stopie, załóżcie nogę na nogę i rytmicznie unoście i opuszczajcie dziecko. Wspólny taniec, śpiew i podskoki także świetnie wpływają na rozwój pociechy. W kuchni możecie zorganizować dziecku orkiestrę z misek, garnków pałek i łyżek, a w salonie poczytać wspólnie książkę, czy nawet gazetę. Bawiąc się z dzieckiem nazywajcie jego części ciała, naśladujcie zwierzęta, pokazujcie to, jakie wydają one dźwięki i jak się poruszają, ale przede wszystkim nie krępujcie się i bawcie jakbyście sami byli brzdącami – maluchy to uwielbiają. Opener Klub Mam

Gość gośćktos123123
Ja przy 5 miesięcznym dziecku miałam bardzo dużo czasu, byłam na meciezynskim i oprócz obiadu i ogarnięcia tego co było konieczne resztę czasu spedzalam z małym. Nisilam, śpiewała, pokazywalam zabawki ja ogólnie do teraz a syn ma 3 lata bardzo dużo z nim rozmawiam, wszystko tłumacze opowiadam. Jest mądrym chłopcem i ma bardzo duży zasób słów, mamy super więź jest radosny i otwarty na ludzi. Spedzaj z dzieckiem czas i okazuj mu miłość bo to najważniejsze, jeśli jesteś dobra kobieta i mądra to dobrego człowieka wychowasz.