Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość language practice

Czy mowic do dziecka w innym jezyku

Polecane posty

Gość language practice

Jestem na poziomie CPE, bede robila certyfikat wiec moj jezyk angielski jest biegly. Zastanawiam sie czy jak urodze dziecko to mowic do niego po angielsku jak bede z nim w domu, a po polsku jak wroci moj facet czy to bez sensu?

Nie rob tego! Dziecko musi poznac naipierw swoj jezyk ojczysty, a dopiero od 2 roku (tak mowia wszystkie przedszkolanki i nauczycielki) wprowadzaj swojemu dziecku jezyk obcy:-) My z mezem zyjemy w Austrii, tutaj tez na swiat przyjdzie nasze dziecko! Pytalam juz wielokrotnie znajacych sie na tym osob, i kazda z nich zdecydowanie mi tego odradzila!

Pewnie że mówić.Najlepiej żeby maluch od maleńkości oswajał się z językiem i jego brzmieniem. Z wiekiem będzie coraz trudniej.

Gość yummy mummy
a mieszkacie w uk?jesli nie,to mow,jesli tak,nie mow,bo masz jednak inny akcent i mozesz przekrecac slowa,lepiejm,zeby dziecko samo sie uczylo,a uwierz mi,ze nawet sie nie obejrzysz,a bedzie mowic lepiej niz ty

Gość lipka_
wydaje mi sie ze nie powinnas mieszac tak malutkiemu dziecku jezykow niech nauczy sie najpierw jednego w miare dobrze moja szwagierka z mezem mieszkaja w stanach oboje biegle posluguja sie j angielskim mimo to u nich w domu mowi sie po polsku maja corke ktora pierwsze powazne zetkniecie sie z j angielskim miala w wieku 2 lat jak poszla do przedszkola zalapala ten jezyk bardzo szybko teraz ma 5 lat po angielsku mowi swietnie bez polskiego akcentu i pomimo ze rodzice nadal karza jej mowicw domu po polsku zdecydowanie woli poslugiwac sie angielskim dodam ze na weekendy chodzi do polskiej szkoly zeby umiejetnie poslugiwac sie j polskim w pismie i w mowie bo teraz lepij mowi po angielski niz po polsku

Gość swinkowaaa
absolutnie nie mow do dziecka po angielski!! tobie moze sie wydawac, ze poslugujesz sie biegle jezykiem obcym, ale nigdy nie bedzie to twoj pierwszy jezyk. mow do niego po polsku, a niech obcego jezyka uczy sie od rodowitych :) i nie przejmuj sie, ze mu sie jezyki pomieszaja. male dzieci nie rozrozniaja ich i dzieki temu szybciej sie ucza i przez dlugi okres nie wiedza, ze uzywaja roznych jezykow.

Gość lipka_
tez uwazam ze pomimo bieglej znajomosci jezyka angielskiego masz zapewne polski akcent (jest to nieuniknione) corka mojej szwagierki juz w wieku 3 lat dobrze wiedziala w jakim jezyku mowi w danej chwili jezeli mieszala te dwa jezyki to robila to zupelnie swiadomie

A ja slyszalam wlasnie ze do dzieci mozna a nawet trzeba mowic w dwoch jezykach. Kiedy sie rodzimy nasz mozg ma zdolnosc rozumienia i rozrozniania wszystkich fonemow jezykowych tylko z czasem tracimy ta zdolnosc kiedy slyszymy tylko jeden rodzaj mowy, mozg \"ucieka \" od nadmiaru informacji i stopniowo jest w stanie \"rozumiec\" tylko ten rodzaj mowy z ktorym sie styka. Ale jesli mowimy w dwoch jezykach to bedzie rozumial dwa. Mozg dziecka jest bardzo chlonny i bez problemu pojmuje dwa jezyki. Moj maz jest Francuzem, mieszkamy we Francji. Nasza coreczka ma 2 mce i ja mowie do niej po polsku bo tak jest dla mnie naturalnie a maz po francusku. Kuzynka mojego meza jest Hiszpanka, od poczatku mowila do swoich dzieci po hiszpansku i teraz maluchy mowia biegle w obu jezykach tzn. hiszp i fr.

Uwazam ze masz racje.Znajomi wyjechali z corka do Anglii, miala wtedy 2 lata.Teraz ma 4 i w ogole nie mowi po ang, mimo ze przeciez slucha go ciagle.Ale w domu wszyscy mowia po polsku i to dlatego

A co do akcentu to sie zgadzam dlatego mowie do mojego dziecka w ojczystym jezyku, francuskiego niech sie uczy od taty i od \"tubylcow\"

Gość lipka_
_Miracle_ ----- a czy ta dziewczynka chodzi do angielskiego przedszkola ?

do Miracle to rzeczywiscie troche dziwne... Moze dzieci maja za maly kontakt z angielskimi rowiesnikami?

Gość swinkowaaaa
zrobisz jak uwazasz, ale pamietaj, ze jesli dziecko bedzie wiedzialo, ze w domu rowniez mowia po angiesli, to jako ,ze wszedzie slyszy angiesli bedzie mu wygodniej i nie bedzie chccialo mowic po polsku. w usa wiele osob robi ten blad, wydaje im sie, ze dziecko nie poradzi sobie, jesli nie bede mowic do niego po angieslu, co jest kompletna bzdura!! jesli w domu bedzie sie mowic po polsku wylacznie a wszedzie indziej po angieslku, wtedy masz pewnosc, ze dziecko bedzie dwujezyczne i nie bedzie mialo zakodowane, ze jeden jezyk jest wazniejszy od drugiego. za duzo znam par, co sie zastanawiaja, jak to sie stalo, ze dziecko nie chce mowic i nie mowi po polsku... i nie widza winy w sobie. nie zrob tego bledu. i nie pomoga zadne szkoly niedzielne. jesli dasz mu do zrozumienia, ze jeden jezyk jest wazniejszy i lepszy od drugiego , dziecko sie bedzie posluiwac tylko tym lepszym..

Mala miala chodzic do ang przedszkola,ale plakala,bo nie rozumiala,co sie do niej mowi i teraz chodzi do polskiego.

A ja uwazam ,że mozna mówić od jak namniejszego wieku ..... ja często mówię po angielsku do Julki a Jula wita się z ludzmi mówiąc \"Alloo\" :) Ma 16 miesiecy no prawie 17 :P w marcu wyjezdzamy za granice i bedziemy starali się aby była conajmniej dwu-jezyczna

Gość lipka_
_Miracle_ --- jezeli chodzi do polskiego przedszkola i nie ma stycznosci z j angielskim to skad ma go znac.... swinkowaaaa --- jezeli chodzi o przyczyny dlaczego nie mowia pozniej poprawnie po polsku sa rozne ja znam dwie rodziny ktore mieszkaja w stanach i naprawde staraja sie zeby ich dzieci mowily i pisaly dobrze po polsku dzieci chodza na weekendy do polskiej szkoly uczeszczaja na zajecia gdzie mowi sie po polsku w domu rowniez posluguja sie tym jezykiem ale w przedszkolu czy szkole wszyscy mowia po angielsku z kolegami tez porozumiewaja sie po angielsku i mowia ze wola mowic w tym jezyku poniewaz jest on dla nich latwiejszy i ciekawszy niz polski a dzieciom niektorych spraw nie da sie wytlumaczyc i pomimo staran rodzicow dzieci ktore sie tam urodzily i wychowaly lepiej mowia po angielski niz po polsku

Gość language practice
Widze ze zdania sa podzielone. ja mieszkam w Polsce i nie mam zamiaru sie wyprowadzac do Anglii :) Znam bardzo dobrze angielski, od kilku lat ucze tego jezyka wiec mysle ze to moglby byc dobry pomysl. Dziecko bedzie mowilo ze mna po angielsku a ze wszystkimi innymi po polsku. Inaczej nie bedzie mialo mozliwosci dobrze nauczyc sie jezyka. Tzn owszem nauczy sie bo pozniej sama bede je uczyla ale nie tak biegle. Tylko faktycznie martwie sie akcentem. Nie mam go bardzo polskiego ale to tez nie jest idealny akcent brytyjski Moglabym do niej mowic po francusku bo mowiac w tym jezyku nie mam akcentu polskiego ale wole angielski bo jest bardziej potrzebnym jezykiem a w dwoch to by byla juz przesada.

Gość mowic...
oczywiscie ze mowic... tylko musisz zdac sobie sprawe z tego ze dzieci dwujezyczne pozniej zaczynaja mowic bo najpierw musza sobie wszystko w glowce poukladac.... ale prawda jest taka ze im mniejsze dziecko tym bardziej chlonny umysl i jesli masz mozliwosc uczyc dziecko innego jezyka niz polski to skozystaj z tego... napewno nie zrobisz mu tym krzywdy (no bo i jaka???)... pozdrawiam...

Moja znajoma mieszkająca w Niemczech ma męza Araba i jej dwie córki juz wieku 4 czy 5 lat (młodsza) potrafiły mówić po polsku (z babcia ze strony matki), po arabsku (z dziadkami ze strony ojca) i po Niemiecku w szkole/przedszkolu )

Oczywiście że można tylko trzeba mieć do tego specjalne przygotowanie bo można właśnie zrobic dziecku mętlik w głowie.Dowiedz sie jak drugi język trzeba wprowadzać i jak go uczyć...

A ja mysle ze jak bedziesz do dziecka od urodzenia mowic po angielsku a pozostali domownicy po polsku to zaden metlik mu nie grozi. Niemowleta rozumieja bez problemu rozne rodzaje mowy, to dar z ktorym sie rodzimy wiec czemu go nie wykorzystac jesli masz taka mozliwosc. Wiele dzieci wychowalo sie w dwujezycznych rodzinach. Z 2latkiem moze byc juz troche trudniej bo ma juz jakies podstawy jezykowe ale i tak szybciej sie nauczy niz dorosly. Jako ciekawostke dodam ze mialam kolezanke w akademiku ktora biegle wladala 4ma jezykami: polskim, francuskim, angielskim i arabskim. Jej mama jest polka, ojciec marokanczykiem a wychowala sie w Maroku gdzie arabski i fr. sa jezykami panstwowymi, ang. miala juz w podstawowce jako jezyk dodatkowy chyba, no a z mama rozmawiala po polsku. Bylam naprawde pod wrazeniem..;

Gość language practice
Dlatego wydaje mi sie ze lepiej jak bede mowila do dziecka od razu po angielsku. Moim zdaniem nauka w przedszkolu jest bez sensu bo dopiero wtedy dzieciom sie miesza. A tak bedzie miala stycznosc od urodzenia i pozniej nie bedzie miala problemow tak jak inne dzieci. no dobrze a w takim razie zakladajac ze bedzie miala dwa jezyki na codzien to kiedy mozna wprowadzic trzeci jezyk jako ten jezyk obcy?

Gość language practice
No tak, juz w wypowiedziach zalozylam ze to bedzie dziewczynka ;)

Gość ooooooooooooooo
language practice ------ czy ty aby troszeczke nie przesadzasz z trzema jezykami do niemowlaka :O

Jak njaabardziej mozesz mowic.Moja dorosla juz kuzynka od poczatku z matka rozmawiala po polsku z ojcem po niemiecku.Teraz biegle juz mowi w 5 jezykach:),ma 26 lat.

Gość ooooooooooooooo
tym bardziej ze nikt z rodziny nie jest cudzoziemcem

Gość language practice
no nie mowie o niemowlaku. Pytam od kiedy zaczac trzeci jezyk. Bo skoro dwa beda dla dziecka jezykami jakgdyby ojczystymi to trzeci chyba mozna wprowadzic tak jak innym dzieciom czyli od przedszkola. Ja chce po prostu zaoszczedzic czas mojemu dziecku. Po co ma pozniej siedziec nad ksiazkami i sie uczyc jezykow jak moze sie tego nauczyc w sposob naturalny. Ja mowie biegle w trzech jezykach ale kosztowalo mnie to mnostwo pracy ale dziecku moge to ulatwic

Ale ta mala chodzila do przedszkola ang! Tylko że miala juz 2,5 roku i nic nie rozumiala co pani i dzieci do niej mowia i plakala! Skazalabys dziecko na taka sytuacje? Ona byla juz za duza zeby nauczyc sie jezyka naturlanie,jak niemowlak.Dlatego zaczela chodzic do polskiego przedszkola. Wyobraz sobie,ze ciebie posylaja do pracy,gdzie mowi sie,dajmy na to,po arabsku.Jak bys sie czula nie rozumiejac ani jednego slowa?

Gość vvvvvvivian24
a co ja mam powiedziec:) moja dzidzia bedzie musiala komunikowac sie w 3 jezykach, meza, po angielsku, no i podstawa:P po polsku, i terAZ tak sobie mysle jak to wszystko bedzie wygladalo...