Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123aaa

co zle zrobilam???

Polecane posty

Gość 123aaa

robilam ciasto drozdzowe i nie wyroslo???? a wszystkiego dalam tak jak bylo w przepisie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
drozdze byle swierze odstawilam w cieple miejsce to pewnie zle wyrobilam ile trzeba wyrabiac zeby wyroslo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
jak nie wyroslo to lepiej wyrzucic to ciasto czy mozna z niego cos zrobic ja chcilam zrobic cebularze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mogą być różne przyczyny! Przy cieście drożdżowym trzeba nie tylko dać co było w przepisie, ale też zrobić tak jak było w przepisie. Dałaś wyrośnięte drożdże? Czy ciasto urosło przed włożeniem do piekarnika? Jesli wszystko było ok w momencie wkładania do piekarnika to mogą być dwie przyczyny tego , ze siadło: 1) za wysoka temperatura 2) wstrząsy - podczas pieczenia drożdżowego najlepiej ostrożnie chodzić w okolicach piekarnika Ciasto nie urośnie też jak jest za duzo owoców na nim, bo nie ma siły ich unieść. No i opadnie, jeśli otwierasz piekarnik podczas pieczenia. Napisz jaki to był przepis i dokładnie jak robiłaś - to może uda się znaleźć przyczynę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
drozdze mialam wyrosniete a nie wyroslo przed pieczeniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
jeszcze ma lezec pod przykryciem 15min i uroslo tylko troche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
a przepis mialam taki 1szkl mleka 50dag maki 2dag drozdzy 1/2 lyzeczki cvukru sol jajko 3 lyzki masla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
hallo pomozcie bo nie wiem czy mam robic nowe ciasto czy co:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hm... a wszystkie produkty (mleko, jajko itp) miały pokojową temperaturę? Bo jeśli coś było z lodówki to też mogło nie wyrosnąć. A ciasto wyrabiamy tak długo aż widać pękające pęcherzyki powietrza. Najlepiej robić to ręką, albo porządną drewnianą łyżką, ale i tak można się zmęczyć ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aha i postaw je do wyrośniecia w cieple. Np blisko nagrzewającego się piekarnika. No i drożdże nie lubią robienia wiatru ani wstrząsów - czyli najlepiej nie łazic wokół nich podczas rośnięcia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
a to az tak nie wyrobilam a moge sprobowac upiec z tego ciasta cy lepiej zrobic nowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
bo kurde nie mam maki:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak upieczesz wyjdzie zakalec - ale jeśli chcesz coś słodkiego i konsystencja Ci nie przeszkadza to zrób ;D A moze spróbuj wrzucić do piekarnika - a nuż wyrośnie - nie masz nic do stracenia - poza odrobiną gazu czy prądu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
udalo sie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×