Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Deska ratunku

Dla pracujących zawodowo, którzy pracują w kadrach albo mają dodatek stażowy

Polecane posty

Gość Deska ratunku

Czy staż absolwencki wlicza się do wysługi lat w jednostkach budżetowych? Chodzi o staż z Urzędu Pracy. Niektórzy sądzą, że należy się (zwłaszcza w jednostkach budżetowych) a inni sądzą, że się nie należy. Jak to jest z tym? I po ilu latach jest naliczany? Po 2 czy po 5? Proszę o fachową odpowiedź jakiegoś eksperta.

ja nie wliczam a prowadzę kadry w jednostce samorządu terytorialnego- czyli podobne przepisy jak w budzetowce Wedlug mnie nie jest to okres zaliczany do stażu pracy i ja nie biore tego pod uwagę, a czy w czasie odbywania stazu były opłacane składki spoleczne?

Osobie bezrobotnej w okresie odbywania stażu/przygotowania zawodowego przysługuje stypendium w wysokości 100% zasiłku dla bezrobotnych. Okres pobierania stypendium wlicza się do okresu pracy wymaganego do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz okresów składkowych w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Okres pobierania stypendium nie wlicza się jednak do: okresu wymaganego do nabycia prawa i długości okresu pobierania zasiłku dla bezrobotnych, okresu zatrudnienia, od którego zależy nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego, stażu pracy wymaganego do wykonywania niektórych zawodów. Od kwoty stypendium urząd pracy ustala i rozlicza składki na ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne, rentowe i wypadkowe. Czyli tak jak pobieranie zasiłku dla bezrobotnych-powinno sie wliczać do okresu czasu pracy, czyli co za tym idzie do zaliczania stazowego,jubileuszówek i tym podobnych,tylko nie do urlopu Dzieki ze poruszyłaś ten temat bo własnie mamy przyjąć osoby na staż i będę wiedziała ze ten okres należy traktowac tak jak okres pobierania zasilku dla bezrobotnych,pozdrawiam A w razie watpliwości dzwoń do Inspekcji pracy-oni udzielaja telefonicznie takich informacji

Gość Deska ratunku
Dziękuję bardzo za odpowiedź. A druga częśc pytania? 2 czy 5 lat? Co do stypendium stażowego to były odprowadzane składki do ZUS, przyszły mi wyciągi z Funduszu Emeryt., zresztą widniały w PIT :-) A ma to jakieś znaczenie? Pozdrawiam.

Gość Deska ratunku
Aha, ale staż absolwencki wlicza się do okresu nabycia urlopu wypoczynkowego? Np. 8 lat za studia + 1,5 roku stażu z PUP = 9,5, czyli nie ma 10 lat - zatem przysługuje 20 dni urlopu, tak? Gdyby przekroczyło 10 lat to by było 26 dni. Przynajmniej ja tak wyliczyłam.