Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kosmetolog

Kosmetolog- pomoge

Polecane posty

Gość poradz prosze
odswierzam pytanie

Gość jaka jest roznica
pomiedzy kosmetologie ma kosmetyczka i jakie ty studia ukonczylas i gdzie zawsze chcialam byc kosmetologiem nie kosmetyczka - to tak rasowo brzmi:) ale nie wiem gdzie co i jak...

Mam problem z prztłuszczającą się cerą- strefa T. Używam mimo to kremów nawilżających, bo wiem, że te matujące powodują efekt odwrotny, mimo to i tak mam tłustą wartwę na skórze twarzy. Używam podkładu, który nawilża cerę i matuje. Wieczorem zawsze dokładnie oczyszczam cerę, używam do tego 3-4 kosmetyków. Nie wiem jednak co zrobić, żeby cera się nie przetłuszczała, może jakiś dobry krem możesz mi polecić?

a co poradzisz na spierzchnięte usta i czerwoną obwódkę dookoła ich?

Gość gadzik
właśnie,ja też jestem ciekawa-co na usta?ja mam ciągły problem z nimi,mimo że używam balsamów do ust to zawsze są suche:((lubie uzywać blyszczyki do ust,ale one chyba ich nie wysuszają).Nawet miód nie pomaga.jestem ciekawa co robić żeby mieć ładne gladkie usta.a może coś aby wydawały sie nieco większe?:)

Gość mindzia
pytanie mam odnośnie wągrów: jeśli nie można ich wyciskać, ale nie ma się też możliwości chodzenia do kosmetyczki, to więc co z nimi robić ?? jeśli nie wycisnę ich około 2 dni (więcej nie wytrzymuję) to robią się krosty i skóra aż od nich drapie. co się dzieje z zaskórnikami, których się nie wyciska??

mam przebarwienia na twarzy uzywalam juz przeroznych kremow wybielajacych nic niestety nie pomoglo czy jest jeszcze jakis sposob ich pozbycia sie moze lampami

Gość Jakimi lampami
Njalepszy jest Kolagen Naturalny,polecam

Gość czy jest jakaś
kuracja która 'odchudza" czy wszystko co można osiągnąć, to są tzw. "czynności wspomagające" dietę itp.??? aha i w razie czego ile mniej więcej kosztują takie zabiegi i ile ich potrzeba??

Gość kosmetolog
Poradz prosze- przebarwienia Wybacz, ze dopiero pisze, ale jestem dosc zaporacowana, wiec prosze o zrozumienie... No wiec na przebarwienia jest wiele sposobow, poczynajac na mniej inwazyjnych, np drobne zabiegi kosmetyczne, konczac na kwasach. W salonie: - wszelkie zabiego zluszczajace, peelingi (tu znow polecam swoja ukochana kwitacje:) ). Takze kosmetyczki moga zrobic peeling kwasami o niskich stezeniach, tylko w obrebie naskorka, dermatolog juz moze zastosowac bardziej stezone keaqwsy owocowe, poenetrujace az do skory wlasciwej, efekty sa swietne, ale na poczatku masz praktycznie jedna wielka rane na twarzy, wiec nie sadze, zeby mloda dziewczyna sie zdecydowala. Jesli sa to trwale przebarwienia, to domowe sposoby nic nie pomoga, ale komsetyczka dobierze zabieg odpowiedni wlasnie dla Twojego przebawienia. Co do usuwania znamion barwnikowych typu pieprzyki, to polecam krioterapie, czyli zamrazanie cieklym azotem- zabieg prawie bezbolesny, na skutek zamrozenia umieraja tkanki tego znamiona, a znamie poprostu odpada samo:) Mialam sama i bardzo sobie chwale:) O cosmelanie niestety nie slyszalam, byc moze jest to zabieg, ktory jakas firma sobie wprowadzila na rynek dla wlasnyh potrzeb i jest to chwyt marketingowy. Ale postaram sie poszukac informacji. Pozdrawiam, Magda

Gość kosmetolog
Jaka jest roznica Otoz ogromna! Kosmetyczka uczy sie tylko zabiegow i przygotowywana jest pod katem stania przy fotelu, moje kolezanki po studium wiedza mniej niz ja wiedzialam po pol roku. Studia sa licencjackie (niestety, polskie prawo nie przewiduje mgr, ale mozesz go zrobic na uzupelniajacych z np. dietetyki, zdrowia publicznego itp). Kosmetolog ma wiedze dotyczaca skory, szczegolowego jej funkcjonowania, patologii, ja mialam mnostwo chemii. A szkola to WSZKiPZ w Wawie www.wszkipz.pl Jesli lubisz chemie to polecam serdecznie, bo naprawde mozna zglebic te wiedze, ale nie jest lekko (po roku odsiew jest ok. 50%). Przykladowe przedmioty: - chemia ogolna - chemia organiczna - chemia w zadanich - laboratorium chemiczne na PW - laboratorium kosmetykologiczne (czyli tworzymy kosmetyki) - laboratorium z perfumerii - patofizjologia, anatomia, surowce kosmetyczne (o zgrozoooo, samo wkuwanie tych cakych tabelek, ktore masz na odwrocie kosmetyku, kazdy skadnik co robi, jaki wzor chem. nomenklatura miedzynarodowa), fizjologia, dermatologia Jest tez fajnie, bo po 1 roku wybierasz sobie specjalizacje, obecnie sa: masaz, wellness& spa, podologia (cala nauka o stopach) i kosmetyka estetyczna. Jesli napawde sie interesujesz tym nie tylko od strony kosmetycznej, ale tez glebszej, to polecam kierunek, bo choc ciezki, to bardzo ciekawy i satysfakcjonujacy. Na rynku jest duze zapotrzebowanie, a kosmetyczka po studium przy Tobie nie ma co gadac... Aha, no i masz szerokie pole wyboru pracy (w zaleznosci od specjalizacji), np. szpitale, osrodki odnowy bilogicznej, salony kosmetyczne, laboratoria kosmetyczne, swoj salon, publiczne placowki itp itd:)

Gość kosmetolog
Hally- tlusta cera Wiesz, nie wiem kto powiedzial Ci, ze kremy matujace maja jakis odwrotny efekt... W takim razie po co one sa? One rowniez nawilzaja, ale nie w takim stopniu jak te dla cer suchych, a poza tym nie zostawiaja tlustawej warstwy na skorze, co jest natomiast potrzebne w suchej cerze. Kremy matujace jedynie hamuja wydzielanie sebum, zebys sie nie swiecila, a to akurat jest bardzo przydatne... Wiec nie boj sie ich, nie zrobia Ci kryzwdy:) Nie tylko to co tluste nawilza! NIe uzywaj tylko preparatow na alkoholu!!! Bo alkohol nie jest wskazany do zadnej cery, wyplukuje potrzebne tluszcze z tzw. cementu miedzykomorkowego. Niestety, mamy ciezko z ta cera, polecam peelingi, ale nie zbyt agresywne, bo pobudza wydz. loju. Rowniez fajniutki jest np zabieg multikationowy, opierajacy sie na jonoforezie, czyli wtlaczaniu pradem (ale bezbolesnie!) kationow miedzi w skore, to blokuje wydz. sebum. Ciesze sie, ze tak dbasz o swoja skore, rzadko to sie zdarza nadal... Ale smialo kozesz uzywac kosmetykow matujacych, przeznaczonych wlasnie dla tej cery:)

Gość co na wory pod oczami
???czekam na odp

Gość kosmetolog
Hally- spierzchniete usta Przede wszystkim ciagle je natluszczaj, bo na ich jest bardzo malutko gr. lojowych, wiec potrzebuja pomocy. Mozesz zrobic sobie masaz z peelingiem szczoteczka do zebow (ale nie ta sama, ktorej uzywasz) na ustach - pobudzisz rkazenie, skora bedze lepiej odzywiona, noni natluszczaj, natluszczaj, natluszczaj... Co do obwodki dokola- czy jest ona nalinni warg, czy dalej? Bo jesli dalej, a reszta skory jest biala, to mozesz miec objawy okoloustnej odmiany tradzika rozowatego, ale nie sadze, bo jest zima, wiec pewnie zwykle przesuszenie... Pozdrawiam, calusnie:) :* Aha, na powiekszenie to wstrzykniecie bottoxu;p

Gość kosmetolog
Mindzia- czy na pewno chodzi Ci o zaskorniki? Bo ich powstawania zazwyczaj nie zauwazamy i nie swedza...

Gość pytam po raz kolejny co na
worki pod oczami

Gość kosmetolog
Miki72- patrz wczesniejsza moja odpowiedz, pisalam o kwasach.

Gość kosmetolog
Kuracje odchudzajace Nie ma, nie wierze i nie polecam stosowania srodkow niewiadomego pochodzenia! Owszem, sa maszyny i peparaty "wspomagajace", ale one nie odchudzaja. I z tego, co miala na dietetyce, to nie odchudzaja tez cwiczenia, ale tylko dieta- tu zaznaczam, ze nie glodowka, tylko racjonalne odzywianie sie:)

Gość kosmetolog
Worki pod oczami:) No nareszcie:) Ale musialam po kolei, a o Twoim problemie bylam swiecie przekonana, ze pisalam! A wiec opuchlizna jest najczesciej wynikiem zatrzymania wody, czyli zlego przeplywu limfy w tym miejscu. Polecam drenaz limfatyczny, ktory ja odprowadzi do wezlow, takze torebki herbaty poloze na oczy obkurcaja naczynia krwionosne, zimne oklady sa chwalone, tez zwerzaja naczynia, obecnie sa nawet specjalne "okulary", ktore trzymasz w lodowce i np rano nakladasz w celu zmiejszenia obrzeku. Byc moze jest to efekt po prostu zmeczenia i braku snu, a byc moze...taka jest Twoja uroda. Pozdrawiam

Gość Mindzia
1) eee, chciłam powiedzieć, że od zaskórników skóra drapie to chodziło mi o to, że kiedy ją dotykam to mam taką nieprzyjemną skórę, napewno nie gładką tylko taką trochę chropowatą. wszędzie słyszę, żeby nie wyciskać. no ale co wtedy?? co się dalej stanie z wągrami jeśli ich nie wycisnę ?? będę miala skórę nabrzmiałą od wągrów? dodam, że kosmetyczka u mnie nie wchodzi w grę. 2) mam jeszcze drugie pytanie: co to jest kwas azelinowy? mam krem z tym kwasem, jest to krem AA przeciwtrądzikowy, i zastanawiam się czy taki krem napewno jest wskazany i skuteczny, czy to tylko chwyt. słyszałam też o dobrym działaniu kwasów, ale ja np. stosując glyco-a nie byłam przekonana. bardzo mnie szczypał i nie przynosił efektów, pewnie dlatego że go krótko stosowałam. pozdrawiam

Gość Kajetanka.
Mam pytanie , co sądzi Pani kosmetolog o farbowaniu włosów henną?

Gość Mindzia
i jeszcze chciałam powiedzieć, że jak powyciskam wągry to one się odbudowują już nawet po poł godzinie :( mam strasznie tłustą skórę, mam wągry nawet na uszach, szyi i pośladkach. dbam o higienę, myję ciało mydłem leczniczym z nanosrebrem, po każdej kąpieli przecieram całe ciało tonikiem, łykam witaminę C, kompleks B, cynk, E i betakaroten, a skóra i tak jest okropna. dermatolog poradził mi ginekologa, ginekolog powiedział, że chyba mam złego dermatologa, do endokrynologa długo się czeka. chciałabym zapytać Cię, do jakiego lekarza mam się udać, jakie badania wykonać i poziom czego sprawdzić? jeśli wiesz, to będę wdzięczna za odpowiedź bo moja tłusta skóra nie daje mi spokoju. dodam że mam 24 lata a jako nastolatka nie miałam takich problemów. pozdrawiam

Gość kosmetolog
Mindzia- zaskorniki Moze na poczatek opowiem troche co to sa zaskorniki, by latwiej bylo zrozumiec istote ich usuwania. Otoz ujscia mieszkow wlosowych, czyli potocznie tak zwane "pory", to dziurki, przez ktore uchodzi wydzielina lojowa. Gdy sa one waskie, nadmiar loju nie moze sie wydostac, wiec zalega w ujsciu, tworzac wlasnie zaskornik, wydzielina w polaczeniu z martwymi komorkami naskorka i zanieczyszczeniami gestnieje, wiec jej odprowadzenie jest jeszcze trudniejsze. A czarny czubek to poprostu utleniona keratyna (bo wierzch zaskornika ma kontakt z powietrzem). Dodajmy, ze sa tez zaskorniki zamkniete, czyli keratyna sie nie utlenia i sa one biale. 1) faktycznie, wagry sa wyczuwalne pod palcami, a to, ze nie nalezy ich wyciskac, bieze sie stad: - jesli nie "docisniesz" ich do konca zrobi Ci sie stan zapaln, czyli wielki pryszcz - odbuduja Ci sie nowe Jesli ich nie wycisniesz nie stanie sie nic, nadal beda tak jak sa, nie przerodza sie same w nic innego 2) kwas azelainowy ma silne wlasciwosci keratolityczne, czyli takie, ktore zluszczaja naskorek, cos podobnego do peelingu, a to jest wskazane, zeby naskorek sie szybko zluszczal, bo nie zdazy wtedy polaczyc sie z lojem i zapchac ujscia mieszkow wlosowych, "wyciagnie" tez zanieczyszczenia w postaci wagrow. Obecnie wiele preparatow zawiera ten kwas, ale skutecznosc zalezy od stezenia, wiec jesli w kremiku jest go odrobinka, to dzialanie bedzie znikome, a to oznacza, ze wieksze stezenia beda mialy farmaceutyki przepisane przez dermatologa. Aha, kwas azelainowy znajduje sie np. w ziarnach zboz, wiec moze powinnas jesc wiecej pelnoziarnistych produktow?;) -------------------------------------------------------------------------------------- 3) tak, odbuduja sie, na zasadzie procesu opisanego powyzej: oczyscisz pory, to znow sie zapchaja, chyba, ze bedziesz systematycznie uzywala preparatow lub robila zabiegi 4) wystepowanie wagrow na calym ciele nie jest niczym dziwnym 5) nanosrebro jest antybakteryjne i osobiscie nie bardzo bgym polecala, no chyba, ze dermatolog mowil inaczej... Bo choc zabije szkodliwe bakterie, to Twoje tez wybije:( I nie masz ochronki naturalnej... Po wtore silne zmywanie skory, odtluszczanie skutkuje wzmozeniem wydzielania loju... I tak kolo sie zamyka, skora potrzebuje loju, nie mozesz go nadmiernie zdzierac. Wiadomo, troche trzeba, to wielki dyskomfort sie swiecic... Aha, co do betakarotenu... Ostatnio zaptrzyjazniony dermatolog powiedzial mi, ze to robi wiecej szkody niz pozytku i wcale nie jest taki skuteczny jak sie sadzi... Przede wszystkim bardzo niszczy watrobe w nadmiarze i po dlugotrwalym stosowaniu, bo jest to nic innego jak witamina A, a wiec wit. rozpuszczalna w tluszczach, ktora osadza sie w watrobie... Jak nie musisz uzywac, to moze zaprzestan... 6) skora sie podczas zycia, a przetluszcznie jest czesto odpowiedzia na czynniki zewnetrzne, czyli to co pisalam wczesniej Sytuacji w sluzbie zdrowia nie bede komentowala, nikt sie chce sie zabrac za leczenie pacjenta, tylko potrafia sie go "pozbywac". Taka jest smutna prawda... Trudno trafic na lekarza z powolania. Mam nadzieje, ze pomoglam choc troche w walce z zaskornikami, sama wiem, ze jest ona ciezka, bo tez mam, ale wlasnie polecam wizyte u komsetyczki. Jestem zdecydowana przeciwniczka oczyszczania mechanicznego, ale wielka fanka peelingu kawitacyjnego, czyli ultradzwiekow, o ktorych tu juz pisalam, wczoraj mialam i zaskorniki sa silnie splycone, nie czuc ich pod palcami, a systematyczne dzialanie czyni cuda... Wsakuje do lozka, bo cos mnie bierze... Pozdrawiam serdecznie, Magda

Gość kosmetolog
Kajetanka- henna Odnosnie barwienia wlosow w sposob naturalny henna- jest ok, a nawet super. Henna nie robi krzywdy, wrecz wzmacnia wlosy, oczywiscie jesli nie uzyjesz utleniacza, a sama henne. Dodam, ze naturalna henna jest ruda/ miedziana.

Gość kosmetolog
Aha, dziewczyny, nie mowcie do mnie Pani kosmetolog, bo jestem normalna laska taka jak Wy. I tez z problemami skornymi! A na imnie mam Magda:)

Gość mindzia
Magdo, dzięki za wyczerpującą odpowiedź i czas który na to poświęciłaś! chyba zrezygnuję z beta karotenu. pozdrawiam

Gość a ja szukam domowej metody
na usunięcie (i teraz nastąpi nieprofesjonalny opis ;) ) takich miękkich brodawek, które mam na szyi, niektórzy mówią, że to robi się od potu. Ja mam 3 takie, w tym jedną większą i strasznie mnie denerwują :( Jeżeli można to proszę o odpowiedź

Gość No i po co Ty brałas
Jak mozna diagnozowac poprzez net???Ten kosmatologo nie jest kompetentny,a szkoda,że mama znowu podszywacza chwalipiete

Gość minesotka
Magdo - kosmetolog!! :) a jakie proponujesz zabiegi na dłonie i paznokcie, aby były gładkie i ładne? moje mają tendencje do wysuszania się i są wówczas zaczerwienione, a skórki przy paznokciach ostatnio mi się strzępią

Gość jaka jest roznica
dzieki za odp niedawno uslyszalam ze mozna dorobic mgr z kosmetologii na Sumie (slaski uniwersytet med) nie wiem czy z kosmetologii czy z innego kierunku... musialabym to spr, kosmetologia byla moi marzeniem zawsze, nikt nie umia mi odp na pyt dotyczace roznicy kosmetyczka, kosmetolog, wszystkie kosmetyczki ze studium 1-2letniego zaczely na siebie mowic wilasnie ze sa kosmetolozkami a nie kosmetyczkami... bardzo mnie to razi jestem obecnie na medycynie wiec to co piszesz interesuje mnie ogromnie i nie jest dla mnie strasznie (biochemia farmakologia wiec wiem co to znaczy wkuwac wzory z ulotek,sklady i dzialanie lekow...) marzy mi sie zostac dermatologiem i do tego kosmetologiem wlasnie czyli miec podwojny tytul, kiedys wpadlam nawet na "trop" rocznego kursu wlasnie dla lekarzy z kosmetologii (ok 10-12TYS zl...) w krk