Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mojemu daje czasem popalic

Dlaczego ludzie nosza futra?

Polecane posty

Gość olalal...............
a dlaczego kupujac buty wybierasz te ze skory ? ;)

Gość nononono
Ewa 33 a ja nie widzę - bez mięsa możesz żyć, tak jak i bez futra. Tu i tu się zabija zwierzę!

mała wojna mogłabym zmienic, owszem ale mam tu w miare komfortowo nie jest zbyt absorbujaca (jak widac po mojej aktywnosci na kafe) dobrze płatna super atmosfera, młodzi ludzie i nie upierdliwi fajne imprezki socjal itd. nie bee tego porzucac w imię ideałów i odbębniac idiotycznych rozmów kwalifikujących i okresów próbnych nie wiadomo gdzie

Gość nononono
Dla mnie nie!! Chcę mieć na obiad schabowego i futro na zimę! I tu i tu zwierzę zostało zabite, prawda?

Coz, moze nie jestem elegancka kobieta, ale nie nosze eleganckich, skorzanych pantofelkow. Lubie sie fajnie ubierac, ale w tym przypadku moj wyglad schodzi na drugi plan.

enamorada , nie mam futra, ale gdybym je nosiła i jakiś fanatyk mi je zniszczył to w myśl prawa musiałby je odkupić, więc dodatkowo nakręciłby popyt. Nie widzę różnicy między hodowaniem zwierząt na jedzenie a na futra, dla zwierzęcia efekt jest taki sam, a mięso niby też da się zastąpić soją, prawda? Mięsko jadam, buty i torebki noszę skórzane. Osoba, która porównała goretex do futra chyba nigdy w życiu się nie ubierała elegancko. Jak goretex może pasować do np szpilek??

Gość upppppppppppppppp
jesli to prawda, ze Holandia taka "humanitarna", ze zabronili hodowac zwierzaki na futra a dopuszczaja aborcje i eutanazje to cos mi w tym wszystkim nie gra Ewa33------->co do jedzenia miesa i noszenia futer - nikt nie powiedzial, ze bedzie latwo ale jak masz idealy to badz konsekwentna

aniacama --> ten cały przemysł skórzany niszczy środowisko na pewno nie mniej, niż wytwarzanie innych materiałów do reszty --> tak jak enamorada nie mam żadnych skórzanych rzeczy, nawet zawierających jakichkolwiek skórzanych wstawek, po prostu nic, wyobraźcie sobie, że bez tego można zupełnie dobrze funkcjonować; nie jem też mięsa, jajek, nie piję mleka... i żyję, dziwne, nie? idę stont, bo się zupełnie już zdenerwuję

Osobiscie nie jem miesa oprocz owocow morza, ale latwiej mi zrozumiec ludzi, ktorzy jedza mieso, niz tych, ktorzy nosza futra. Futra to zabijanie zwierzat na potrzeby ludzkiej proznosci, nic wiecej.

Gość Laluga
enamorada bawełniane czy wełniane? Człowiek ma bardzo długą tradycję noszenia futer - można powiedzieć że nosił je od zarania. No jest naturalne czyli ekologiczne :P

aha no i zwierzeta zabijaja dla przyjemnosci, radze z biologii sie poduczyc albo przyrodnicze poogladac. i mam nadzieje ze biednych rybek ktore maja uczucia tez nie jecie ani jajek, bo to prawie slodkie male miesne kurczaczki....mucha tez zwierze... mrowki maja rodzine sa rozwiniete.... czy moze chodzi o ssaki tylko? salata zyje inaczej, ruchu jej nasze slabe oko nie dostrzeze wiec zakladamy ze jej nie boli... mordercy salaty

Gość upppppppppppppppp
ja mowie "nie" dla zabijania sloni na kly, rekinow na pletwy i dzikich drapieznikow dla skor, ale czyjs biznes czyli prywatna ferma z futerkowcami malo mnie obchodzi bo ani nie niszczy to dziko zyjacej populacji ani nie jest okrucienstwem

moje ideały nie są związane z wegetarianizmem Ale uważam, że zabijanie zwierząt tylko po to, żeby nosić ich skóry, w XXI wieku wydaje mi sie bezsensowne. To może było potrzebne w erze jaskiniowców, ale w dobie polarów, kurtek puchowych i innych ciepłych, wygodnych, lekkich i ładnych materiałów?

Ja nigdy sobie nie kupię futra, żeby tego interesu nie nakręcać, ale nie powiem, ze nie będę nosić - może będę nosić jakieś z futer mamy i babci. Tzn jeżeli zmieni mi się gust o 180 stopni, bo jak na razie te ich futra mi się nie podobają, choć to najwyższe gatunkowo norki :P Ale bzdury tu czytam o noszeniu skóry - co ma jedno do drugiego?? Skórzane buty i torebki w 90% powstają ze skóry zwierząt ubojnych - np. cielaków. Jest to wyłącznie wykorzystanie w całości odpadów, zwierzęta nie giną specjalnie w tej sprawie - oczywiscie nie mówię o torebkach z np. krokodyli, ale o tych 90% ze skóry licowej czy jeszcze lepiej - łatek skórzanych :P Kupując torebkę ze skóry nie przyczyniam się do zabijania bez sensu.

Jak mozesz porownywac salate do krowy? Jesli tak dobrze znasz sie na biologii to chyba powinnas znac rozniece miedzy ukladem nerwowym swini a salaty.

Gość upppppppppppppppp
Maniek-----> w jakims pismie wyczytalam kiedys (Focus?) i mi w pamiec zapadlo :-P zreszta zupa czy proszek - rekina zatlukli nie?

Gość nononono
Ewa 33 ale schabowy na patelni skwierczy? A to też było zwierzątko.Pewnie też sobie żyć chciało. Myślisz, że zwierzakowi po śmierci jest wszystko jedno czy w twoim garze się znajduje czy na moich plecach? :D Wątpię!

nie skwierczy, raczej nie jadam smażonego mięsa :) dobra, zmykam do domciu, w swoim niefutrzanym, fajnym ubtanku i butach ze świńskiej skóry tudzież polarowych rękawiczkach miłego popołudnia życzę

..a pozwólcie mi zasiać ziarenko do dyskusji..... czym mierzymy to, czy danemu zwierzęciu jest na naszej planecie dobrze, czy źle? Wielu naukowców powie - miarą tą jest sukces reprodukcyjny, czyli ilość osobników..... hm.. jeżeli tak na to spojrzeć, to norki odniosły gigantyczny sukces na planecie Ziemia.... przecież te futra nie są robione ze skór norek wyłapywanych po jednej z dziczy:P tylko na takich fermach rozmnaża się je na potęgę..... gdyby zamknąć takie fermy, ich liczebność spadłaby pewnie o jakieś 80-90%... \"samolubny gen\" norek powinien być zachwycony..... Co Wy na to???

Gość Laluga
polary i kurtki puchowe są paskudne, wolę nosić eleganckie futro niż wyglądać w puchówce jak reklama Michelina

Gość najpaskudniejsze
sa kurtki typu Campus czy podobne - zadna kobieta dobrze w tym nie wyglada a jak jeszcze dolozy sobie workowate dzinsy i buciki a'la traperi polarowa czapke, szlik, rekawiczki to mamy symbol antykobiecosc :-D jeszcze zacznie na randce z chlopem (jka sie jakis zdesperowany trafi) te swoje ekologiczne wywody...

thelma i thermofor \"Co Wy na to???\" Pozwól, że odpowiem cytatem, tylko nie pamiętam czy dokładnym, nieważne: \"Pierdolisz synek aż głowa boli\"

no cóz zawsze tak bedzie, że beda ludzie świadomi okrucienstwa zwierzat i tacy co udają, że tego nie ma i wydaje im sie , że człowiek jako władca planety ma prawo robic krzywde innym stworzeniom po to żeby pieknie wyglądać.