Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mama Emigrantka

Mamuski za granica .

Polecane posty

czesc WSZYSTKIM🌻 Mamusiu ze stazem..... podoba mi sie twija wypowiedz Mamo Emigrantko... niestety duzo nie poradzisz, moim zdaniem. Jesli bedziesz sie trzymac swoich zasad i przyjetych przez ciebie norm, to moge ci polecic rade pani psycholog, ktora mi polecila.... ROZMOWA I CIERPLIWOSC. Tylko tyle i az tyle mozesz teraz zrobic. Moja corka ma lat 14, a od 2,5 roku chodzi w Niemczech do szkoly. I nienawidzi tu byc. Oczywiscie tez sie buntuje. Niestety nastolatki tak maja. A mowia, ze tu w N. zaczyna sie wszystko o wiele szybciej. Ja zawsze swojej powtarzalam (gdy cos chciala bo inne dzieci maja), ze ona jestjedyna w swoim rodzaju i wole zeby taka zostala. A poza tym, ze jak inne dzieci beda z mostow skakac to ONA tez to zrobi?!?! Czasam trzeba wziasc na przeczekanie, bo inej rady nie ma.

Witam wszystkie panie !!! Mieszkam w Niemczech mam 5 letniego synka i teraz jestem w 15 tygodniu ciąży.Mieszkam na Bawarii od roku ale jak synek będzie miał 7 lat to wracamy do Polski nie wyobrażam sobie zostać tu na stałe. Bebolek kochana witam Ciebie i ściskam Fabianka całuski dla Was:)

Hej kobietki:) U mnie nienajlpiej:( Mam problemy po cesarce:( miałam nadzieje z lekarzami ze tego unikniemy ale niesety:( mój organizm nietoleruje żadnego rodzaju szwów:( 2 lata temu po wycięciu wyrostka miałam krwiaka ropnego ielkości wielkiego kaczego jajka.. pół roku niemogli mi tego zaleczyc...ciągle rana na bliżnie sie otwirała.. teraz powtórka.. jestem poprostu dobita:( a mój małożonek chodzi i mnie denerwuje mówic: -\"chyba lepiej ze na brzusiu a nie miedzy nogami\" a najbardziej mnie denerwuje to ze ma racje!!!! w piątek do lekarza.. zobaczymy co dalej ale mam szczera nadzieje ze niebede sie męczyć pół roku!!! oj niemarudze wam już .. maly po kąpieli po cycu zadowolony usnoł.. o 24 robie mu pobudke na kolejne karmieni.. a puzniej spimy do rana:) Majeczko WItam cie tu:) Jak synek??mówi o \"rodzestwie\" chłopcy od mojego męza za kazdym razem jak gadają to pytają co Fabi robi , a czy ma już zabki(??) czy dużo śpi i takie tam no i za kazdym rtazem obowiązkowo na skypie musza go poogladac na kamerce:) cieszę sie ze tak zareagowali.. ale jak bedzie naprawde dowiem sie w styczniu jak przyleca.. mam nadzieje ze niebeda zazdrośni.. ok uciekam zjeść płatki i obejrzec filmik z mężem

ja bedę przyszłą mamą mieszkającą w USA.. Z chęcią sie dołącze:) Czesc bebolku! nareszcie urodziłas:) grtuluje..pzreslij fotki malenstwa

Witajcie Kobitki... 🌻 te ktore \"spac\" NIE MOGE I E KTORE JUZ NIE SPIA. Majka29...hej. A ty gdzie mieszkasz na tej Bawarii, moze niedaleko??? Bebolek20.... przykro mi ze tak ci sie to goi , ale moze maz ma troche racji. \"TAM\" byloby gorzej. Pomysl o lepszych stronach tej sytuacji.Nie moglabys prawie chodzic, a przy tak malym dziecku, czulabys sie wtedy nieszczesliwa. A tak wogle to czuje sie przy was \"Malolatach\" jak staruszka.Albo potzeba mi pare komplementow, albo jestem moze nie dospana . Miluskiego dnia zycze, bo mnie czeka jaks wizyta w szkole.

Witajcie dzisiaj Mikołajki a poonieważ mój synek ma na imie Mikołaj więc święto podwójne.Teraz już śpi bo wykończony zabawą więc ja też już mam czas dla siebie. ellag ja mieszkam w Prien a Ty gdzie??? i czemu mówisz że my tu takie nastolatki a Ty to co??? jak najbardziej nastka :)mi w pażdzierniku stuknęła 30.pozdrawiam Ciebie i jestem ciekawa gdzie Ty mieszkasz. Bebolek kochana no to Ty biedna jesteś ja też z synkiem miałam cc ale szybko się moja rana zagoiła wiem że teraz też będe rodzić przez cc i mam nadzieję że będzie tak jak poprzednim razem.Mikołaj czeka na braciszka albo siostrzyczke mówi do brzuszka ,całuje ,dba o mnie kochany urwis.Ale zobaczymy co będzie dalej teraz się cieszy ,ale pewnie jakaś zazdrośc też się pojawi.Całuje Ciebie i Fabianka i życze oby wszystko jednak się zagoiło w miare szybko.:) be

Hey dziewczyny! Co za dzien tylko pada :( a ja mam dom dekorowac swiatecznie az sie niechce.... Wiec möwie zrobie mala przerwe i zobacze co sie tu dzieje...:) Ach ja mieszkam w Niedersachsen w Göttingen... Pochodze z Gdyni i bardzo sie ciesze ze 01.01.08 tam jedziemy:) Moja mala tez sie cieszy. Ciekawe jak bedzie sie robic w Polsce. Ten problem jest ze ona od 1 juz niechce po polsku möwic.:( Ale moja ciocia möwi ze to kazde dziecko przechodzi, jej cörka tez tak robila a teraz to zasöwa jak niewiem... To moja nadzieja! Ja do jej 3 roku zycia tylko po polsku z nia rozmawalam dopiero w przedszkolusie niemieckiego nauczyla. Casey wrzystko rozumie bo doniej po polsku möwie, a ona nic odpowiada po niemiecku... Jak to u was bylo? Bo jak wyczytuje to macie tez starsze dzieci. Moze nietylko ja taki problem mam, mysle ze nie tylko mamy z Niemiec taki problem maja albo jestem sama z tym? :(

Bebolek, to ja zycze cierpliwosci i zeby wszystko szybciutko sie zagoilo.I zdrowka dla maluszka:) ellag---jakie malolaty?:) Ja tez 30,a wlaciwie to po 30 :) Za 4 miesiace stuknie mi 32.A poza tym nie wazne ile w metryce tylko w sercu.Tam jest i mlodosc i starosc:) U nas dzisiaj leje jak z cebra, a wieje ze az drzewa sie uginaja.Wracala ze szkoly rano, nie mozna bylo jechac szybciej niz 30, kompletnie nic nie widac.No a teraz mala czarna i necik.A potem...no co..? Sprzatanie , pranie , gotowanie.Normalka:)

Mickey my tez przechdzilismy tez przez rozne zwyczaje naszego syna pierwsze 3 lata mowilismy do niego po polsku potem bylo przedzkole i tak jak twoja corka odpowiadal po niemiecku chociaz spytalam zawsze po polsku i najgorsze bylo to ze po jakims czesie Adrian mowil mamo ja cie nie rozumie po polsku i uwiez dwa lata trwalo zanim jakos przebrnelismy przez to a dzisiaj juz ladnie mowi po polsku pzekreca ale my sie cieszymy ze chociaz tyle zeby sobie z dziadkami mogl porozmawiac swobodnie a i jeszcze mi sie przypomnialo jak mial 5 lat wlasnie nic nie rozumial po polsku przyjechal do nas dziadek wiec usiedlismy ktoregos dnia i rozmawialam z nim a Adrian normalnie sie rozplakal ze on nie umie sobie tak porozmawiac z dziadkiem tak jak ja ,a teraz musimy uwazac co mowimy po polsku przy nim bo wszystko rozumie pozdrawiam wszystkie mamusie i pociechy

Tak pyslalam ze nie tylko ja taki problem mam. Ciesze sie ze to przjdzie:) Mam tez zamiar tylko po polsku z moim malym rozmawiac jak sie urodzi möze to Casey pomorze? Bedzie trudno bo rodzice od meza problem z tym maja, ale to ich problem wgadac sobie niedam... Trudniej z mezem bedzie bo on tu przyjechal jak byl maly i niezabardzo po polsku umie, moze sie tez nauczy lepiej ;) Fajnie by bylo :)

Mickey oj widze ze u ciebie wlasnie jeszcze maz nie za bardzo z polskim stoi a ja tez mialam taka kolezanke wlasnie jej maz przyjechal tu jak mial 7 lat wszystko bylo ladnie pieknie potem mieli 2 dzieci i dzieci mialy normalnie zakazane rozmawiac po polsku ,ale bylo widac ze jego zone to bolalo bardzo bo wlasnie ona miala cala rodzine w polsce a on tutaj tylko ja naprzyklad bym sobie na to nie pozwolila no ale przeciez sa rozni ludzie

HEJKA...... Te dni jakies paskudne, siwe, bure i deszczowe...... A ja mam jak zwykle chandre jesienna. ja mam dziewczyny, lat juz 34. I czuje sie staro. Moze to jak zwykle ,chandra moja sie jak co roku objawia. Majko29... ja jestem z Amberg, to blizej Norymbergi i Regensburga. Powiem ci, ze musze zobaczyc gdzie to jest, tam gdzie mieszkasz? popatrze i dam ci znac jak to daleko ode mnie. Mickey......mojej znajmej corka w trzecim roku zycia mowila tylko po polsku, potem poszla do niemieckiego przedszkola i przez 2,3 m-c nic nie chciala mowic, a potem jak zaczela to teraz gada dwoma jezykami bez problemu. A co do twojego problemu, to sie nie przejmuj. Wystarczy, ze pojedziesz do Polski i mala bedzie gadac ze wszystkimi bez problemu. Zobaczysz....... Zycze spokojnego dnia P.S. TO na lepszy humor Ahttp://wikitravel.org/de/Bild:SanJuanBeach.jpg#file Bild:SanJuanBeach.jpg - Wikitravel

Ja sie tez niedam! A ja tez mam prawie cala rodzine tutaj a to nie znaczy ze dzieci polskiego jezyka nie naucze. Ta röznica jest ze moja rodzina po polsku w domu rozmawia o jego po nimiecku... A ja nato ich problem hihi A wiesz co jest smieszne. Jak moja mala (w tedy 3 latka) zcörka od mojego brata (w tedy 1) sie bawily i po polsku zasöwaly. On sie wtedy z dziewczynami od kuzynek bawily, a te do nich \"czemu nie möwicie po niemiecku kuzynki was nie rozumia!?\" A one nato \"wlasnie dlatego\" i w smiech. To möje közynki siedzialy z otwartymi buziami... Ale to byly czasy ;)

Mickey no to musiala byc zabawna sytuacja lece posprzatac bo moja krolewna malutka spi potem musze odebrac syna ze szkoly ,jeszcze na trening go zawiez no i zakupy i znowu dzien przeleci ..........

Zycze milego dnia! Tez lece dalej robic... Jak sie tak przed pc siedzi to czas mija oj oj oj i nic sie nie dokonczy... Pözniej wpadne znöw Narazie:)

\".....mojej znajmej corka w trzecim roku zycia mowila tylko po polsku, potem poszla do niemieckiego przedszkola i przez 2,3 m-c nic nie chciala mowic, a potem jak zaczela to teraz gada dwoma jezykami bez problemu.\" jak napisala Ellag , wszystko sie zgadza - potwierdzam jako znajoma :-)

marlencia nie ma sprawy, tyle narobilam ze dla wszystkich wystarczy:) ide na kurnik pograc w kalambury.A jutro.............jutro mozna spac do woli!! SOBOTA! Nareszcie..uffff...:)

hey hey! Ja tez chce nauczyć moje dziecko mówić po polsku..w koncu musi wiedziec skad pochodzi:) moj przyszly maz tez nie jest amerykaninem,wiec dzieciak bedize umial dodatkowy jezyk,plus angielski:) hehehe... a co:)

ojojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj helol dziewczyny gdzie sie podzialyscie smutno mi tu samej oj simno po spacerku jak cholera

Hey tez tak patrze ale nikogo niema;( U mnie nielepiej pada i juz sie ciemno zrobilo najlepiej spac, ale gdzie mala sie zajac tzeba... A ta tam u siebie w pokoju wariuje :) Meczy koty zaraz zobaczy jak ja lapna....

Gość uwaga37373
ten podany link na gorze do tego forum polki mieszkajace na stale w niemczech,bylam na tym topiku jakis czas i naprawde niepolecam,kazda przez druga sie wymadrza,tam jest chory wyscig szczurow,najpierw was przywitaja ,ale one tylko czekaja zeby sie komus noga powinela,obgadaja zmieszaja z blotem,okropnosci,zreszta topik jest stary i maja tam swoje ulubione stare towarzystwo

witam ze stanow przeczytalam Wasz topik i chcialam sie przywitac i podniesc na duchu dziewczyny, ktore sie czuja staro :) Metryka nie ejst wazna, wazna dusza, a ta zawsze mloda. Ja czuje sie mlodo, oczekuje trzeciego malenstwa i jestem najszczesliwsza na swiecie :) Pozdrawiam Was serdecznie :) ps. Bebolek, na rany bardzo dobry jest nadmanganian potasu. U mnie sie sprawdzilo super i dlatego polecam innym.......zycze szybkiego powrotu do zdrowia :)

witam! Obiecuję,będe częściej zagklądać:) Pasuje troche zapełnić to forum, żeby przypadkiem nie zniknęło. Powiedzcie mi czy jak wyjezdalyścue,..bardzo tęskniłyscie za Polska? a moze wciaż tesknicie? czy moze żyje Wam sie tam dobzre? Mama 41..jesteśmy chyba jedyne ze stanów. No ja jeszcze nie jestem,ale juz wkrótce. Oby tylko wszystko udało sie z papierami. A gdzie Ty mieszkasz? W jakm stanie? pozdrawiam