Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowana136

No i jak po próbnej maturze z polskiego?

Polecane posty

Gość zdezorientowana136

Myślałam, że będzie łatwiejsza.... A dali nam fragment z "Pamięci i tożsamości" :O Zadania otwarte mam chyba w conjmniej połowie źle zrealizowane :O Jedyne, co mi się spodobało to temat wypracowania. Ale i tutaj ktoś musiał mnie dobić :O. Moja nauczycielka po maturze powiedziała, że ten, kto pisał temat zwiazany z "Lalką" powinien się wstydzić :O. Co ją to obchodzi co pisałam, miałam wybrać dowolny temat, czyli ten, który mi bardziej odpowiada :O.

Gość ciemna z tegooo
jaki był temacik ? chodzi o wypracoiwanike

Gość zdezorientowana136
1 był o Weselu, dotyczył chłopomanii, mylnego obrazu inteligencji dotyczącego chłopów. 2 natomiast o Lalce, a dokładniej o Wokulskim jako o człowieku żyjącym na przełomie epoki, czyli Wokuslki jako romantyk i pozytywista.

Gość ciemna z tegooo
o jejku zazdroszcze tematów , obstawiałam wesele w zeszłym roku, to moja ulubiona lektura była, choc z przedwiosnia zeromskiego tez był niezły :) och ale mieliscie łatwo bo pewnie teraz to przerabialiscie:)

Gość zdezorientowana136
Wesele czy też Lalke przerabialiśmy w tamtym roku :O Ja oczywiście nic nie powtarzałam, bo gdzieżby :P Ale jakoś poszło :).

Strasznie mi sie nie spodobały tematy, nienawidze tych lektur ale jakoś poszło lanie wody ;) Pisałam o "Weselu". Liczę na to, że na prawdziwej maturze bedą ciekawsze lektury :P

ja rok temu na probnej tez mialam podobny temat o lalce tylko jeszcze dodatkowo cos chyba z z ajkiejs c innej lektury tzrebabylo dodac chyba z wertera:D ale nie pamietam:P

też pisłam o Weselu.. jakoś poszło ;) za to czytanie ze zrozumieniem było takie nie bardzo, niby nie trudne ale mi nie podeszło - szczególnie pytanie 11 o impresywnym czyms tam... dokładnie nikt nie wiedział o co chodzi ;P

pain au chocolat- w zeszłym roku było werter oraz podróże kordiana i wokulskiego:) tematy daremne:) na normalnej maturce było duzo lepiej:) temat z granicy i przedwiosnia był super:):* zycze zdania:*

noooooo granica i przedwiosnie:D bozee jak a ja bylam szczsliwa :D:D:D:D myslałam ze mi serce wyskoczy z klatki piersiowej przed polskim ale po otworzeniu akrkusza to sie uspokoilam:D

Gość Milka Lbn
Mieliscie juz probną??? Przeciez miała byc w lutym czy marcu...

Gość zdezorientowana136
Prawdę mówiąc zanim człowiek zrozumiał, co Jan Paweł II chciał przekazać, to dużo czasu, przynajmniej mi, zajeło przekształcenie tego tekstu na swoje własne słowa, których po prostu nie mogłam dobrać. Matura trwała stanowczo za długo - 1,5 godziny w zupełności by wystarczyło. Matura próbna rozszerzona podobno była prosta - żałuję, że nie podjęłam się napisania jej :O. Bardzi mnie zdziwiło, że tematem była interpretacja wutworu, który braliśmy na lekcji (nie pamiętam tytułu, w każdym bądź razie opowiadał o Żydówce Ryfce, utwór na podstawie Romantyczności Mickiewicza), drugiego tematu nie pamiętam :).

Gość zdezorientowana136
dziś była próbna matura z Operona

Tematy żywcem wzięte z pierwszego lepszego streszczenia, ale niektórym nawet to nie pomogło :O