Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Andrzej z Aleksandrowa

Dlaczego przestaliscie wierzyc w Boga??

Polecane posty

Źle postawione pytanie. Ja chyba nigdy jej nie miałam, mimo usilnych starań mamy i babci.... a teraz męża.

blagam, tylko bez tych smiesznych tekstow o tym, ze wiara jest łaska :D ciekawe, do kogo niewierzacy czlowiek mialby sie modlic o \"łaske wiary\"? :D :D :D

--> anyżówka * Pewne wydarzenia opisane w biblii maja potwierdzeni historyczne. O Troi, do pewnego czasu, nawet poważni naukowcy mówili że jest wytworem fantazji. No i jeśli chcesz rozmawiać poważnie nie podpieraj się postaciami z bajek. ;)

ja nie wierze w boga dlatego że na jego istnienie nie ma żadnych naukowych dowodów a nie uśmiecha mi się kierowanie zmyśloną bajką ...to tak jakbym kierowała się kodeksem dżedaj (nie pamiętam jak to się pisze)albo zasadami Hogwardu :D traktuje to jak bajkę która mi isę nie podoba...

Myrevin, przestrzegam przed zawierzaniem w definicje wikipedii. Czasem są podpuchy, prowokacje, a czasem zwykłe błędy. Nie przepadam za tym źródłem jako pewnym źródłem informacji:( ostrożnie!

Ale to kwestia wiary.... wierzy sie lub nie, to nie kwesta dowodów. To wybór! jesli byłyby dowody należałoby ustania istnienie Boga za fakt. Na tym to polega, że mimo braków, niejasności, sprzeczności świadomie się wierzy.... ja nie umiem i nie chcę. Do niczego mi to niepotrzebne.

--> Ciii... Ech.. jeśli bóg istnieje.. nie ma żadnego kodeksu dla nas. Kodeks wymyślili ludzie by mieć władzę nad drugimi. -->Anouk Już pisałem patrz do PWN\'u.

tak, ale akurat to, co ma podloze historyczne, nie stanowi wcale dowodu istnienia boga. dowodzi jedynie tego, ze ludzie w czasach historycznych byli religijni i rowniez w swojego boga wierzyli. poza tym, poobserwuj sobie mechanizm dzialania tzw. \"urban myths\" - ten sam mechanizm dzialal wsrod ludzi od wiekow. sadzisz, ze wszystko, co ktos napisal w biblii jest prawda? stary testament to glownie tresci, poczatkowo przekazywane z ust do ust, z pokolenia na pokolenie, a dopiero pozniej spisane. pewnie jest w nich jakis rdzen prawdy, ale na ile obrosl on w mit, tego mozna sie tylko domyslac. nowy testament tez nie jest lepszy, w gruncie rzeczy. pomysl, masz cztery ewangelie, pisane przez 4 rowne osoby. niby wszystkie one pisza o tym samym, a wersje roznia sie nieraz dosc znacznie. do tego doloz manipulacje kosciola, liczne tlumaczenia i tlumaczenia tlumaczen, a tak naprawde nigdy nie dokopiesz sie tam tego, co rzeczywiscie mialo miejsce 2000 lat temu. PS. polecam zabawna ksiazke - symulacje, pt. Ewangelia wg Afraniusza\" Yeskowa. jest to oczywiscie fantazja autora, ale pokazujaca jedna z mozliwych wersji wydarzen opisanych w biblii. skoro mozliwe jest dokonanie takiej interpretacji i wymyslenie takiej wersji (racjonalnej), to rownie dobrze JAKAS (nieznana) wersja mogla miec miejsce. w kazdym razie nie radze tak wierzyc na slowo wszystkiemu, co ludzie wypisuja na papierze, a zwlaszcza jesli ten papier ma juz tysiace lat i przewinal sie przez tysiace oczu i rąk.

Mnie wiara nie potrzebna...nie ujmę sobie odpowiedzialności za swoje życie i nie będę moją własną moralność dopasowywać do moralności ogółu ani nie mam zamiaru robić sobie wody z mózgu dlatego że jestem homo a w biblii jest napisane że to złe ..mam swój rozum i wiem co jest złe a co dobre ...żadna wielka ciężka książka nie musi mi tego pokazywać...;/

Gość nie przestaliśmy
anyżówka: to twoje podeście ( tylko bez śmiesznych tekstów) zamyka cię na wiarę. Ja cię dziewczyno nie zamierzam nawracać :D. Ale jeśli będziesz chciała podejść do tematu poważniej możesz się sama przekonać. Przypomniała mi się czytana ostatnio książka "Smierć guru" Rabi Maharaj, hinduskiego bramina. On modlił się tak: Boże jeśli w ogóle jesteś, daj mi się poznać...

myrevin...jest kodeks ...są nakazy zakazy itd. nie wolno tego a tamto musisz robić bo inaczej będziesz zły i zamknę cię w piekle ...;/

{ inaczej będziesz zły i zamknę cię w piekle ...;/ } Parafrazując.. piekło to dobre miejsce dla naiwnych. ;)

Anyżówka ...wyjęłaś mi wszystko z ust :) już miałam o tym pisać :) i zawsze używam tego argumentu że dzisiejsza biblia może mieć nie wiele wspólnego z tym co się kiedyś kiedyś działo naprawdę...

Gość elcia24
racjonalizm nie wyklucza istneinia Boga - twórca racjonalizmu był Kartezjusz, dla którego istnenie Boga było pewnikiem

Jestem ateistką odkąd pamiętam. Niestety moi dziadkowie dopuścili się ochrzczenia mnie i moich sióstr i mamy teraz problem z aktem apostazji. Moje dzieci nie są chrzczone, mój mąż jest również ateistą. Moi rodzice też są ateistami. Nie wiem jak to jest wierzyć w coś, czego nie da się dotknąć, poczuć, obliczyć. Ja tego nie potrafię i nie jest mi to potrzebne. Nie wierzę w duchy, ufo, bogów. Natomiast myślę, że osoby wierzące NIC nie tracą w związku z tym, że wyznają którąkolwiek z religii. To wyłącznie ich sprawa i jeżeli to im ułatwia życie, powoduje, że są lepsi to czemu nie.

Gość nie przestaliśmy
cii: jest Biblia i jest Tora, Koran na przykład... wyobrażenie Boga zależy od kultury w jakiej człowiek wyrósł. Ale Bóg od tego nie zależy :D

Andrzej ....nie jestem Cia tylko ci :P i tak jestem homo :) nie przestaliśmy-->ależ anyżówka podchodzi do tematu jak najbardziej poważnie i ja się z nią całkowicie zgadzam ...

--> anyżówka * Nie jestem biblistą, Choćby dla tego że mnie ona nie interesuje. Natomiast jestem daleki od twierdzenia że to bajka. No i za małą mam wiedzę by dyskutować czym jest.

Dla Kartezjusza? pewnikiem????? Ciekawe? To, co napisałaś, to uproszczenie.

Gość nie przestaliśmy
Cii: ona podchodzi RACJONALNIE i z szacunkiem do tematu ma to niewiele wspólnego :(

--> elcia24 { racjonalizm nie wyklucza istneinia Boga - twórca racjonalizmu był Kartezjusz, dla którego istnenie Boga było pewnikiem } 👄

nie przestalismy --> \"Ale jeśli będziesz chciała podejść do tematu poważniej możesz się sama przekonać.\" Dlaczego zarzucasz anyżówce niepoważne podejście? Bo nie myśli tak jak Ty?? A co powiecie na biblijne historyjki typu zamiana żony Lota w słup soli? Czy to są poważne i prawdopodobne zdarzenia? Dlaczego są one bardziej wiarygodne niż podobne zdarzenia z bajek jakie nam czytano kiedy byliśmy dziećmi?