Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mawineczka___

karp w galarecie-sprawdzony przepis pilnie poszukiwany

Polecane posty

Gość Mawineczka___

Cześć dziewczynki, będziecie pomocne? jak macie jakies sprawdzone przepisy to bardzo proszę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mawineczka___
zwykłego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mawineczka___
będe bardzo wdzięczna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karp pęczek włoszczyzny ale bez kapusty po 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu białego duża cebula(liczymy 1 na jednego karpia) natka pietruszki 3 liście laurowe łyżeczka żelatyny sól. Karpia kroimy w dzwonki ,wkładamy do gara a najlepiej do kamiennego naczynia,każdą warstwą solimy i obkładamy plastrami cebuli.Przykrywami i odstawiamy na 24 h.Następnego dnia zdejmujemy cebule i nastawiamy wywar z głów,przypraw,reszty cebuli i obranej włoszczyzny.Nalewamy tyle wody by wszystkie składniki były przykryte.Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu.Po godzinie wyjmujemy głowy i na ich miejsce kładziemy dzwonki ryby.Gotujemy jeszcze 30-40 minut.Potem wyjmujemy dzwonki.Obkładamy karpia pokrojoną włoszczyzną z wywaru,posiekaną natką lub samą pokrojoną marchewką.Nieraz dodajemy namoczone rodzynki lub migdały.Wywar rpzecedzamy,jeśli jest mało kleisty dodajemy żelatyny.Zalewamy rybę krzepnącą galaeratą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mawineczka___
bardzo dziękuje, brzmi smakowicie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak...no to teraz mam dylemat, czy karp, czy schabik z Twojego przepisu Princpolo :) oba przepisy wyglądają bardzo pysznie ...pomyślę jeszcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agnieszka jedno i drugie jest wyśmienite :) Napewno da się tym zaskoczyć gości :) Więc może podam też na przepis na rybe faszerowaną w galarecie.Również przepis sprawdzony przeze mnie. duża ryba najlepiej by miała ok 2 kg (szczupak,karb.pstrąg jak kto woli) czerstwa bułka jajo 250 ml mleka 50 dag rodzynek 2 duże cebule 3 ząbki cozsnku łyżka masła sól,pieprz biały i czarny do wywaru będzie potrzeba pęczek włoszczyzny ale ebz kapusty , cebula, 3 liście alurowe, po 6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, sół ,łyżka żelatyny ostrożnie ściągamy z ryby skóre i odkładamy na bok.Mięso odzielamy od ości.Posiekaną cebule przesmażamy na maśłe,żeby się zeszkliła.Mięso,cebule,namoczoną w mleku i odciśniętą bułke,czosnek oraz sparzone rodzynki przepuszczamy przez amszynke.Do farszu dodajemy jajko,dodajemy sól i pieprz.Wyrabiamy i wkładamy w skóre ryby,przewracając jej pierwotny kształt.Przystawiamy głowe i wkłądamy rybe do przygotowanego wcześniej wywaru rybnego,tak żeby była przykryta.Duśimy na wolnym ogniu przynajmniej godzinke.Po wyjęciu z wywaru kroimy na porcje i układamy na półmisku.Wywar odcedzay i zalewamy ostudzoną rybę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki Princpolo :D , karp, ten pierwszy pójdzie na Wigilię a schabik na sylwka, faszerowany poczeka na inny raz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
--> Princpolo - mam pytanie dot. Pierwszego karpia. Warzywa z rybą będą sie gotować prawie dwie godziny, najpierw 1 godz z głową karpia, a potem 30-40 min z dzwonkami, nie rozgotują się? Wydaje mi się że się rozpadną wręcz. :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lady Wilkinson ----Oczywiście włoszczyzne wyciągamy wtedy kiedy już będzie miękka.Jeśli chodzi o rybe to też trzeba ją sprawdzać.Raz jest ryba szybko miękka a drugim razem trzeba ją troszke pogotować.Nie da się jednoznacznie określić czasu.Napisałam przelicznik czasowy taki ,jaki mi mniej więcej wychodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×