Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beybe29

Moj synek nie zrobił juz 3 dzien kupy i sie bardzo meczy..

Polecane posty

ma niespełna 2 miesiące, moze mieliscie podobny problem i jak sobie z tym poradziłyscie? nie wiem czy tak małemu dziecku mozna podac czopek glicerynowy? moze jest inne efektywniejsze rozwiązanie?

kawałeczek zwykłego mydła w pupke włożyc albo pomasuj go po brzuszku

Gość a karmisz go kiersią

Gość fff4444
dokladnie tak jak mowi onk

Gość a karmisz go kiersią
maluchy niestety tak mają. z tym mydłem bym ni eryzykowała. ono jest do mycia a nie do takich celów. mozesz spokojnie zastosować czopek glicerynowy ale nie cały. połówka wystarczy

daj czopek glicerynowy i potrzymaj nozki w gorze lekko naciskajac na brzuszek nimi.. jak nie pomoze to wloz delikatnie termometr ( koncowke).. tylko nie rob za czesto w ten sposob zeby nie przyzwyczaic malucha jak podaje sie wode albo herbatke to maluchowi latwiej zrobic kupke i czesciej ja robi

Mój mały też tak miał i lekarz kazał czekać,rzeczywiście na 5 dzień zrobił.Podobno takie malutkie dzieci nie mają wyrobionego parcia,w razie czego możesz włożyć kawałeczek czopka rozgrzanego w dłoni.W żadnym wypadku mydła.Jesteśmy na tyle cywilizowani że można kupić czopki glicerynowe.Pozdr

Gość herbatka Plantex
czopek glicerynowy - kawałek, nóżki do góry

Gość -*--*--*--*
dzieci na piersi mają tak ze olbo nie robią kupy przez 7 dni albo robią ich 7 dziennie. młydła nie dawaj broń boze. co to za pomysł wogóle?? termometr też nie!!!

jesli dziecko sie meczy i placze, czopek nie pomaga to co ma zrobic?> patrzec jak dziecko ryczy?? z reszta, kazda z nas robi co uwaza za sluszne , ja sadze ze termometr w niektorych przypadkach jest niezastapiony

Gość -*--*--*--*
sobie go włóż

Moja córka ( na piersi) też robiła kupkę co 5-6 dni od noworodka do 3 miesięcy.Lekarz powiedział że to norma. Syn dla odmiany jako noworodek robił kupki co 15 minut. To też norma.

jak bedzie potrzeba to wloze:P:P to jest jakis sadyzm patrzec jak dziecko ryczy i nie moze sie wysrac.. ale termometru nie wloze - dla zasady:P:P jakby moje dziecko plakalo i nie moglo sie zalatwic to bym probowala wszytkiego co w moim przekonaniu nie zaszkodziloby dziecku..

tu sie mylisz- norma to jest wtedy jak dziecko nie zalatwilo sie 5 dni i nic mu nie dolega.. aleniektore dzieci na piersi maja potrzebe robic kupke codziennie tylko nie moga!!! i jak takie dziecko wymeczy sie kilka dni i dopiero po kilku zrobi to sorry ale dla mnie to juz norma nie jest..

Gość kjkjk
moja mała też robiła kupkę raz na parę dni i lekarka orzekła że taka jej przemiana materii po prostu i poradziła ostrożne włożenie termometru

Gość kjkjk
ja bym jeszcze radziła masowac i rozgrzewać brzuszek

Gość a co daje takiego rozgrzewanie
brzucha??? to glupie!!

rozgrzewanie brzuszka pomaga. Odchodzą wtedy nagromadzone w jelitach gazy i dzieki temu dziecko moze sie zalatwic. Ja uzywalam termometru ( tyle ze nie rtęciowego a elektronicznego), czopków... przedewszystkim dopajalam malą przegotowaną cieplą wodą tzk po łyczku... wkoncu zawsze pomagalo. masowanie brzuszka, przyciskanie nóżek do brzuszka ... wszystko co tylko mozna. Trzeba spróbowac.

dzieki dziewczyny, moj synek jest tylko na piersi, podawała mu jeszcze herbatkę koperkową, zadnego skutku, prukac sobie pruka - gazy odchodzą. ale juz 3 dni bez kupy. Jak był mały robił kupe przed karmieniem w trakcie i po karmieniu, jak miał miesiac 3 dziennie, ostatnio 1 dziennie, a od 3 dni zadnej. Zakupie ten czopek glicerynowy, sama go dostawałam w szpitalu po cesarce, ale nei wiedzialąm czy tak małe dziecko moze go brac, zaaplikuje poł jak piszecie, tylko nie wiem czy jeszcze dzis czy sie wstryzymac i podac na 4 lub 5 dzien? tylko bardzo mi go szkoda.

Beybe jeżeli karmisz piersią to sie nie denerwuj takie małe dziecko nie musi codziennie robić kupki, ale jeżeli faktycznie się męczy to spróbuj jeść jabłka, najlepiej na czczo. Nie dawaj czopka bo to dla starszych dzieci, a termometr jest na twardą kupkę jak dziecko po prostu ciśnie a kupa nie wychodzi to wtedy się lekko wsadza i pomaga jej wyjść. Dzieci na piersi raczej nie mają zatwardzeń więc termometr to głupi pomysł. Mojej małej pomagał też delikatny masaż brzuszka, lekko naciśnij i poruszaj zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Aha i moze zamiast herbatki z kopru spróbuj rumianek mojej córci pomagał:) Powodzenia❤️