Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magdusińska

UŚPIONA LAKTACJA Jak ją od nowa rozhulać??

Polecane posty

Gość Magdusińska

Hej dziewczyny.... po krótkim rozstaniu z dzieckiem i intensywnym odciąganiu laktatorem ręcznym mleka z piersi.... niestety laktacja trochę przysnęła. Dziecko mi się już tak nie najada, jest niespokojne i niecierpliwie ssie.... Ma skończone 4 mce, przez te kilka dni karmiony był sztucznym mleczkiem z butelki. Bardzo proszę o rady!! Słyszałam o jakichś tabletkach pobudzających laktację.... Czy ktoś zna nazwę? Pomóżcie.

Przystawiaj kruszynkę jak najczęściej do piersi. To jedyny sposób. Pomoże również bawarka z anyżkiem - zwiększy laktację.

sprawdz czy nie ma w twoim miescie poradni laktacyjnej, podobno sa bardzo skuteczni

Gość po co........................
sie bawarka meczyc, w aptece popros o herbatke na pokarm wypij kilka tak jak na opakowaniu, pomaga jak zaczelam ja pic to mleka mialam az pod dostatkiem.... :)

mi te herbatki na laktację niestety nie pomagały :( ani bawarki ani karmi:( nawet częste przystawianie małej do piersi nie pomogło...

Gość olax 234
a mi bawarka pomaga nawet ja polubilam

Ja bardzo lubię bawarkę i nawet gdy nie karmiłam czasem popijałam. Kojarzy mi się z dzieciństwem, często mi podawali :) Ale chyba potrzebuję czegoś mocniejszego, nawet piersi już nie mam takich nabitych tylko miękkie....

Gość Lena 81
Karmi, herbatka hippa, i dużo pić wody niegazowanej około 2 l, mi pomagało.

W aptece są granulki homeopatyczne Ricinus Communis CH %, stosuje się je 3x 5 granulek, dodatkowo 2 x dziennie herbatka laktacyjna i jak najczęstsze przystawianie dziecka. Możesz też po każdym karmieniu dodatkowo odciągać laktatorem (nawet jak nic nie leci), to pobudzi piersi do większej produkcji.

Dzięki babeczki za nieocenione rady.... oby było lepiej .... nie chce przesadzic z tymi ziołami, wiec chyba zdecyduje sie tylko na te granulki.... Na razie podaje jeszcze 3 razy dzienne sztuczme zeby sie najadl, ale od jutra zmniejsze porcje.....

Gość jak podajesz sztuczne
to dzieciak nie ssie tyle ile trzeba, wiec i mleka produkuje sie mniej... poszukaj poradni laktacyjnej, albo zajrzyj na strone edziecko.pl - tam jest duzo fajnych rad nt. karmienia piersia i dyzurny ekspert - specjalista laktacyjny wlasnie. no i a propos piersi - jak sie laktacja unormuje to one przestaja byc wielkie i napiete, co nie oznacza, ze mleka jest mniej...

Gość bardzo pomaga
herbatka z hippa pobudzajaca laktacje a takaze czeste przystawianie do cycka maluszka Karmi tez owszem nabiera po nim pokarm

Ja karmię już 4 mce i zauważyłam, że po dłuższej przerwie piersi robią się twardsze i takie bardziej napięte, np. w nocy. I jest wtedy więcej pokarmu. Co do Karmi niezbyt mi pomaga, ale nie zaszkodzi, więc można wypić Dzięki za rady, kochane!!

Gość elooooł
nie zazdroszcze, na pewno jest Ci ciężko... Musisz byc cierpliwa i wytrwała no i stopniowo zmniejszac dawki sztucznego mleczka...

Gość elołłł
Sarita a miałaś jakąś szczególną sytuację, która spowodowała utratę pokarmu?? A czy długo walczyłaś, żeby go odzyskać??

a u mnie jest dokładnie na odwrót - rozbudziłam laktację, a dziecko nie chce piersi :( teraz muszę ściągać laktatorem pokarm co 3 godziny ] dopóki dziecko chce ssać pierś, przykładaj go do cycusia jak najczęściej. I przede wszystkim dużo optymizmu i wytrwałości, bo laktacja jest w głowie (jak mi powiedziała zaprzyjaźniona położna)

Gość oł jeah
A ja bym chciała uśpić laktację, bo boję się, że piersi stracą swój jędrny kształt :(

Tofikowa a czemu dziecko nie chce pić... jakie już duże?? Ja bym tam uparcie mu dawała, no bo mleczusio mamy najlepsze przeciez.... Moje dziecie bardzo niespokojne od kilke dni, wydaje mi sie, ze placze bez powodu....

a ja czytałam o tabletkach z oksydocyna - ale podobno to na recepte :( bo bawarka czy tez karmii to tylko mity i wcale nie wiekszaja laktacji :(

Moja mala tez niechetnie pije z piersi ma 5 i pol mies i od prawie 2 miesiecy gdy widzi piers to placze, nie chce nawet zlapac, teraz to jedynie w nocy pije na spiaco. A zaczelo sie od tego ze malutka strasznie szybko rwala sie do jedzenia lyzeczka i zaczelam stopniowo wprowadzac sloiczki z owocami, moim mlekiem sie nie najadala na co wskazywal niski przyrost na wadze az w koncu postanowilam dokarmiac sztucznym, na poczatku bylo to raz dziennie, a moje musialam odciagac i podawac jej butelka, teraz jednak woli juz pic sztuczne. Nadal malo przybiera na wadze ale lekarz uspokaja mnie ze to normalne bo ja jestem szczupla. No wiec skoro to nie wina mleka to wolalabym jednak karmic swoim, nie wiem tylko czy nie za pozno na odzyskanie laktacji. Gdy odciagam pokarm to mam ok 60ml na raz, tak co 6 -8 godz i tylko z jednej pjersi, druga jest praktycznie pusta. Herbatke Hipp pilam wczesniej gdy jeszcze karmilam wylacznie piersia ale nie czulam zeby to cos dawalo. Co wy na to czy jest sens walczyc jeszcze? Co do bawarki to tez w kazdym poradniku pisza ze to mit, ale jezeli laktacja jest w glowie i ktos wierzy ze to pomoze, to moze to jest caly sekret bawarki...?

Moja mala tez niechetnie pije z piersi ma 5 i pol mies i od prawie 2 miesiecy gdy widzi piers to placze, nie chce nawet zlapac, teraz to jedynie w nocy pije na spiaco. A zaczelo sie od tego ze malutka strasznie szybko rwala sie do jedzenia lyzeczka i zaczelam stopniowo wprowadzac sloiczki z owocami, moim mlekiem sie nie najadala na co wskazywal niski przyrost na wadze az w koncu postanowilam dokarmiac sztucznym, na poczatku bylo to raz dziennie, a moje musialam odciagac i podawac jej butelka, teraz jednak woli juz pic sztuczne. Nadal malo przybiera na wadze ale lekarz uspokaja mnie ze to normalne bo ja jestem szczupla. No wiec skoro to nie wina mleka to wolalabym jednak karmic swoim, nie wiem tylko czy nie za pozno na odzyskanie laktacji. Gdy odciagam pokarm to mam ok 60ml na raz, tak co 6 -8 godz i tylko z jednej pjersi, druga jest praktycznie pusta. Herbatke Hipp pilam wczesniej gdy jeszcze karmilam wylacznie piersia ale nie czulam zeby to cos dawalo. Co wy na to czy jest sens walczyc jeszcze? Co do bawarki to tez w kazdym poradniku pisza ze to mit, ale jezeli laktacja jest w glowie i ktos wierzy ze to pomoze, to moze to jest caly sekret bawarki...?