Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alinka q q

2,5 i nie mówi

Polecane posty

Gość alinka q q

mam córke w wieku 2,5 lat zna bardzo mało słow ,lekarz ciagle mówi że trzeba poczekac do 3 lat a jak sie nie poprawi to wtedy bedziemy działać co wy na to ,gdzie mogę zasiegnac jakiejś porady?

Gość alinka q q
a wasze dzieci jak mówiły w tym wieku? proszę o radę bo bardzo sie martwię

Nie masz sie co martwic,moj synek zaczal mowic normalnie ja mial roku,a teraz malata buzia mu sie nie zamyka i mowi w dwoch jezykach

mój młodszy brat do 4 czy 5 roku życia prawie nie mówił. Gdyby to było moje dziecko, chyba chodziłabym na rzęsach i podejrzewała autyzm. A mama zachowała 200% spokoju i stwierdziła, że ona wie, że jest ok. Potem okazało się, że chłopak ma słuch absolutny i ogólnie rzecz biorąc woli słuchać, niż mówić. Rozgadał się dopiero w szkole, z kolegami :) Mój mąż podobno również jak dziecko milczał do 4 roku życia, rodzice ciągali po lekarzach, czytali na głos, grali na bębenku i cymbałkach /zgodnie z zaleceniami lekarza/. A teraz gada jak nakręcony ;) Nie martw się - 2,5 roku to jeszcze nic, dzieci dojrzewają indywidualnie. Na razie nie ma podstaw do obaw :)

Gość OONNNJJjjjaaaa
moj synek ma 2,5 roku i rowniez nie mowi...zna tylko slowa mama, baba, nana., bruma

Gość mama 2latka
moj synek ma 2,5 roku i juz zaczyna niezle mowic,ozywiscie nie dokladnie ale juz wiem wiecej niz wczesniej o co mu chodzi moze skontaktuj sie z innym lekarzem aby porownac opinie popros o skierowanie na badanie sluchu i moze skorzystaj z wizyty u logopedy swoja droga mojej kolezanki znajoma miala taki problem ze jej orka nie mowila do 5 roku zycia!!! lekarz mowil ze wszystko jest ok a pozniej z dnia na dzien zaczela mowic juz nie slowka ale pelne zdania

Gość SanSan
tzn nie mowi nic? co rozumiesz pod pojeciem nie mowi? moj 2 latka skonczy za 3 miesiace i tez nie wyroznia sie mowa mowi ladnie babcia, dziadzia bogus, mama, tata, otorz (otworz) daj, mniam i takie tam laczy tylko dwa wyrazy np mama daj, mama otorz,dzidzia chodz-idz itp

Gość widać widać Jaruś
:P a teraz klepiesz jak potłuczony non stop:O

Gość deli25
a wszystko rozumie co sie do niej mówi? (nawet szeptem?) bo jeżeli ze słuchem jest wszystko ok, to ok 3 lat na pewno zacznie mówic

Gość OONNNJJjjjaaaa
wszystko rozumie moj syn,wykonuje kazde polecenie, wszystko pokaze to co chce,,,,mam andzieje,ze jak bedzie mial 3 to zacznie juz mowic..

dla pocieszenia wam napisze, ze siostra mojego męża zaczela w ogole mowic w wieku 3 lat, a teraz jest polonistka w LO:):);)

najwazniejsze jest nie to,ile mowi,a to,ile rozumie. jesli rozumie wiele rzeczy bez pokazywania i gestykulowania (czyli rozumie naprawde konkretne slowa),to nie masz sie czym przejmowac. jego rozwoj jest dobry,a niemowienie moze miec wiele powodow,jednak zaden z nich nie ma znaczenia.

Gość alinka q q
jak zaczyna wyraz to mówi tylko pierwszą sylabe

Gość moja corka ma pol roku
mowi baba,mama i ejjj-jak mnie wola i w sumie nie wiem czy to normalne czy nie :O