Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lady_in_red21

prezent na komunie

Polecane posty

mam zagwozdke. W tym roku moja chrzesnica ma komunie. Mialam w planie dac ok. 100 euro, biblie i medalik. A tu klops. Na swieta bylam w Polsce , spotkalam z rodzina i rodzice dziewczynki OBIECALI jej laptopa ode mnie bo ja teraz pracuje za granica. Zrobilo mi sie glupio bo nie mam ochoty wydwac calej pensji na prezent, szczegolnie ze sama dopiero zaczynam dorosle zycie i laptopa nie posiadam. ze nie wwspomne o innych rzeczach. poza tym to prent drozszy niz daje sie zwykle na wesele wiec .. a im sie wydaje, ze u mnie pieniadze rosna gdzies w ogordku i jak ide na zakupy to zrywam z krzaczka. cholera nie wiem co zrobic, juz na swieta podobno dalam nie taki jak trzeba prezent - komorka prosta w obsludze a moglam dac wypasiona no bo ja teraz za granica zarabiam i co to dla mnie jest te 300 euro. ano dla mnie to nowa pralka ... albo zamrazarka, ktorej jeszcze nie posiadam. albo pol nowego komputera bo stary ledwo zipie. ile dajecie na komunie? mnie sie wydawalo, ze zwykle jakies male kwoty - 100-200 zlotych, aparat, rower, magnetofon, komorke czy cos w tym stylu. rozumiem, ze biblia, zlote medaliki, swiete obrazki itd to juz przezytek?

Gość nie majaca pomysłu
szczezrze nie ładnie z ich strony trzeba bylo powiedziec ze narazie nie jestes w stanie na taki wydatek i ze preznet czy tam pomysł na niego juz masz ps: jesli oni tacy madrzy niech sami jej kupia a nie narzucajaa Tobie taki wydatek ale teraz ludzia tak poprostu wygodnie:/

Gość ja kupilam
chrześnicy na komunię komputer, ale rodzice dziewczynki nic mi nie narzucali. Trochę nie fajnie z ich strony. Sama nie wiem co w tej sytuacji bym zrobiła.

sorry ale nienormalni są rodzice tego dziecka...jak mogli narzucić ci taki prezent...daj im to chciałaś dać i koniec...jeśli teraz się przełamiesz to na 18-stkę obiecają jej samochód od ciebie :O

Gość o boze oni sa jacys chorzy
po co dzieciakowli laptop! to chyba dla nich by był :O:O:O

powiedz tym rodzicom, że niestety nie możesz kupić jej laptopa, bo nie masaz pieniędzy. nawyżej naściemniaj, że samej ci brakuje czy coś :P ja bym tak zrobiła. swoją drogą, to oni nieźle bezczelni są.

Gość nie sknerz
kupuj tego lapa i to szybko, możesz też dorzucić motorynkę i jakieś ciuchy niezłe, albo wycieczkę do Egiptu (oczywiście bachorek + 2 osoby towarzyszące) :classic_cool:

Gość liluuuu
lady_in_red21, widzialam cie na innym topiku i tam tez wstawilam moj komentarz, bo mam dokladnie ten sam problem. Moja rodzina (tzn. rodzina mojej chrzesniaczki) tez mysla, ze skoro mieszkam zagranica, to napewno "postaram sie " o super prezent na komunie... No a niestety, wcale nie stac mnie, zeby wylozyc jakies 1000 zl!!

mam nienormalana rodzinke i i tak wystarczajaco po mnie jada wiec zastanawiam sie czy dla swietego spokoju nie kupic tego laptopa. z drugiej jednak strony do kosciola nie chodze, mieszkam z facetem bez slubu wiec nie rozumiem dlaczego niby mam sie pojawiac na tej uroczystosci. potem mysle, ze jednak wypada - ale bylam mloda i glupia jak mnie prosili na chrzestna - myslalam, ze to fajnie a tu dupa. same wydatki a oni nawet kartki na swieta nie przysla ze juz o telefonie nie wspomne. podono 5 minut rozmowy zagraniczej 100 kosztuje a i znaczki drogie ( 5 min kosztuje z polski 6 zlotych, nawet niecale chyba a anczek na lista olaboga, cale 2.8 pln.

ale ludzie przeciez lady in red naprawde nie ma kasy bo się dopiero urządza 😭 ja bym się wku.r.w.i.ła i dała tylko medalik bo komunię się robi z wiary do Boga a nie dla prezentów moze wreszcie otworzą im się oczy co za materialisci

Mi ównież byłoby cholernie przykro po takim zachowaniu rodziców.... Gdybym była na Twoim miejscu mimo że nie chciałabym z tego robić wojny to i tak pare dobitnych słów rodzicom bym powiedziała. U mnie w rodzinie ejst zwyczaj że każdy daje co uważa za słuszne,ile stać itd grunt by nie brac cholernych kredytów.W tamtym roku mialam 3 komunie i max dawałam każdemu po ok 150 zł ( kwaty,pralina+drobny upominek) nie bylo mnie na nic więcej stać.

Gość liluuuu
Czy ktos moze podpowiedziec ile mniej wiecej sie daje na komunie??

Gość nie sknerz
zacznij też już zbierać na 18tkę :O

skoro tak to nie idz nie chodzisz do kosciola to nie powinnas byc na takiej uroczystosci PROSTE ja tak bym zrobila bo tez nie chodze, bez urazy ale oni naprawdę są pojebani nie rób tego, nie kupuj tego kompa! to bedzie najwiekszy błąd

ja sie wkurzylam co za skurwysyny obiecali jej laptopa bo ty pracujesz za granica 😭 huj w taka rodzine 😡

Gość liluuuu
Smiac mi sie chce, bo mam IDENTYCZNA sytuacje. jestem wierzaca, ale do kosciola nie chodze. Jak mnie poproszono, zebym zostala chrzestna, to co mialam zrobic? Odmowic? Nie sadze, ze moge nie jechac na komunie, bo to moj obowiazek skoro sie zgodzilam. Tylko wkurza mnie takie myslenie, ze jak ciocia zagranica to i pewnie prezent bedzie hoho.

nie powinno byc zadnych prezentow skoro sa tacy koscielni i robia komunie to niech się zajmą wiarą a nie liczeniem kasy dzieciaka i obiecywaniem prezentów sakrament to sakrament jak ktos idzie na księdza to mu nie wyprawiają przyjęc w restauracjach i nie przynoszą prezentów smiechu warte

Gość liluuuu
I a propos pytania o laptop, to mysle, ze powinnas sie z nimi skontaktowac (niby ze chcesz jakies tam szczegoly ustalic co do uroczystosci itd) i napomknij, ze myslalas moze zeby kupic to czy tamto, zeby nie mysleli, ze z laptopem im przyjedziesz.

ona powinna sama zadecydowac a nie się konsultowac z takimi przykrymi rodzicami :(

pewnie się obrazą jak przyjdzie bez laptopa :classic_cool:

Gość liluuuu
To juz nie chodzi o konsultacje, pewnie ze ma sama zdecydowac, ale niech chorzy rodzice czasem nie wbijali do glowy dziecku, ze ciocia laptop przywiezie.

liluuu - popieram - nie zarabiam zadnych kokosow chociaz wiadomo, w przeliczeniu na zlotowki duzo wiecej. tylko nikt juz nie chce slyszec o tym, ze wiecej place za mieszkanie, jedzenie tez nie jest tansze niz w polsce, musze kupic sobie do mieszkania kazda pierdolke, od szotki do kibla poprzez reczniki az do pralki, zamrazarki i kompa. oczywiscie im sie wydaje, ze te pieniadze, to chyba na drzewach tu rozna a ja siedze i plawie sie w lususach a prawda jest taka, ze nie mam nawet telewizora jeszcze bo nie stac mnie na taki wydatek chwilowo. chyba jednak dam aparat - mam nadzieje, ze trafi sie jakas promocja i medalik. kurde, jak ja szlam do komunii to kazdy dostawal stadardowo rower, magnetofon, biblie, medalik i cos z ubrania. i nikomu nie przyszlo do glowy mowic rodzicom chrzestnym, ze ma byc taki taki prezent. problem jednak w moim przypadku polega na tym, ze ta deklaracja zostala wypowiedziana, przy swiatecznym stole przy calej blizszej i dalszej rodzinie. jak nie dam to bede niedobra ale jak dam to na 18tke faktycznie mesia zarzadaja. juz nie wspomne, ze wlasnie dzisiaj dostalam maila, zebym jeszcze laptopa nie kupowala bo za jakis czas wejdzie na rynek cos nowego full wypas a tak w ogole to medl jaki mi podali kosztuje w polsce ponad 4500 zlotych. prawie cala moja pensja :O

w żadnym wypadku nie kupuj go! jak oni mogą decydować za Ciebie w takiej sprawie... laptop - też coś! porozmawiaj z nimi koniecznie.. i niech wytłumaczą dziecku, że w prezencie dostanie cos innego (przynajmniej nie nastawi sie i nie będzie jej przykro)

kup jej różowy laptop-zabawkę i będa mieli co chcą nie daj sie namówić na taki drogi prezent, daj spokój strasznie chciwi ci rodzice, bo jestes chrzestna to cie beda skubac i nie zwracaj uwagi na to, co mówi rodzina daj prezent jaki chciałas dac

Gość ja zwyczajnie odpisalabym
na tego maila ze cie nie stac na taki wydatek czy im sie to podoba czy nie, i ze twoim zdaniem laptop dla osmioletniego dziecka to lekka przesada. nie zrozumieja? ich sprawa. a co z chrzestnym? jemu tez kazali kupic cos takiego?

no prosze, nie odzywaja sie, nie kontaktuja, zyczen nie wysyłaja ale maila z nakazem kupienia laptopa wysyłaja odpisz im natychmiast, ze planujesz zrobic inny prezent zeby nie mieli złudzen i pretensji do CIEBIE strasznie bezczelni

Gość zgadzam sie z candywoman
kup, laptopa zabawke;) moj 9letni kuzynek tez zazadal laptopa w domu (nie na komunie co prawda)... i rodzicie zwyczajnie kupili mu taka plastykiowa zabawke imitujaca laptop. chwilowo to rozwiazalo problem;))

z chrzestnym nie ma zadnego kontaktu niestety. popadl w konflikt z prawem i sie ukrywa. prawdopodobnie za granca ale nie wiadomo bo ze dwa lata juz kontaktu nikt z nim nie mial. a poszukuja go miedzynarodowym listem gonczym.

Gość liluuuu
Napisz maila, ze nie stac cie na taki prezent, powiedz im otwarcie, ze z Twojej pensji musisz sie utrzymac, a koszt mieszkania jest bardzo duzy i nie mam mozliwosci kupienia takiego prezentu. No i rzeczywiscie, jak pisza poprzednicy, po co laptop 8-latkowi.... Co, na zajecia go bedzie bral?? :-) Powiedz, ze to jakies nieporozumienie. Kurde, az brak slow, zeby to ogarnac. Nie mozesz tak im ulec!!! Ja sie nie poddaje, komunia w maju, juz plotki w rodzinie co to ciocia nie przywiezie, ale ja mam to gdzies.