Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy nie sądzicie

Nie sądzicie, że to piękne, że cały naród potrafi połączyć

Polecane posty

" nie każdy morderca jest psychopatą, wbrew pozorom..." To próbowałam powiedzieć, ale "lincz" reszcie bardziej przypadł do gustu. "I ok, przestępców jako takich należy karać, w sposób w miarę cywilizowany, " O to mi chodziło z szacunkiem. Przede wszystkim do siebie, bo jak patrzymy na drugiego jak na rzecz, odbieramy mu prawo do szacunku ze względu na to, że jest człowiekiem, to sami obdzieramy się z szacunku. To działa w 2 strony. Nie oznacza to jednak nadstawiania policzka ani wiecznego wybaczania. "tylko dlaczego ja mam płacić na utrzymanie gościa, któremu sie nie chce płacić alimentów?" Ale o tym to już na pewno nie rozmawialiśmy;). Ja jestem za tym, żeby odpracował i tyle. "Jakiś ten system...pokręcony " Ano, pokręcony. Ale to wina pewnych uregulowań prawnych. Pytanie, wracamy do Hammurabiego, czy rasujemy to, co mamy?

Myślę ,ze właśnie z takich zabijaków można by stworzyć super oddział ale trzeba by ich odpowiednio wyszkolić,co innego zadyma na stadionie a co innego prawdziwa wojna.

Vivko.. To trudno powiedziec... grupa ustawkowa sznującej sie firmy musi liczyc przynajmniej z 50 ludzi... wszystko zależy od wielkosci klubu... w tym, że nasz kochana Legiunia ma jak wiadomo najlepszych kiboli :P:P:P to są ludzie, którzy rządzą na trybunahc, królują na żylecie i wokol nich kręci sie cała masa łbów, ktorzy sie z nimi identyfikują... tylko, że te łby z wojownika mają tyle ze potrafią kogoś pobić... i tacy własnie robią dymy po meczach, zaczepiaja spokojnych ludzi... o prawdziwych ustawkach pomeczowych przecietny czlowiek nic nie wie...

Myślę ,ze właśnie z takich zabijaków można by stworzyć super oddział ale trzeba by ich odpowiednio wyszkolić,co innego zadyma na stadionie a co innego prawdziwa wojna.

Krwawa Manka - walke wygrywa sie w głowie... jesli sie boisz, to juz przegrałaś... gdy widzisz naprzeciwko siebie 30 napakowanych, łysych, pragnących wgnieść Cie w ziemie typów, nie mozesz czuć strachu, tylko adrenaline... walczysz juz tylko instynktownie.. trening pozwala Ci ukształtowac tylko te instynkty we wlasciwym kierunku... dlatego wlasnie, ze wzgledu na psychike, byliby dobrzy...

Hammurabi to nie sposób... cokolwiek nie zrobiłby przestępca niech to odpracuje: zabił? zapieprza w kamieniołomach i utrzymuje rodzine zabitego. Itd.

komiczne wbrew pozorom ,wiem coś o tym,kto w takiej sytuacji czuje strach ,lepiej by miał silne nogi i dobrą kondycje w biegach.

nefrytowa, czyli mogą być lepsze metody niż ząb za ząb? Nie koniecznie musimy robić lincze, samosądy, wyzwalać nienawiść itp.? Możemy jakoś inaczej zadośćuczynić niż tylko odbierając życie? Przewrotnie zapytam. W czym to jest lepsze od Hammurabiego, którego cechuje niezwykła wręcz prostota?

Tka nawiasem mówiac kara śmierci w niekórych przypadkach jest jedynym rozwiązaniem nie wierzę w resocjalizacje seryjnych morderców czy też pedofilii i gwałcicieli.

" Wystarczy takich patologicznych morderców wyslać do Czarnobyla tam potrzeba ludzi do czyszczenia reaktora." Reaktor w Czarnobylu jest pod kilkumetrową warstwą betonu. Chyba nie o to Ci chodziło, prawda?

Prawo jest stanowczo zbyt łagodne -przykładowo za gwałt ze szczególnym okrucieństwem 10-12 lat pozbawienia wolności -typ wychodzi po 5-6 i ponownie robi to samo.

wirtualnie : psychopata jest osoba, która ma zaburzone postrzeganie dobra i zła, natomiast są mordercy, do których dociera w pełni, ze to, co robią, jest złe (eufemizm roku), tylko mają to w nosie, bo ważniejsze dla nich jest uzyskanie satysfakcji. I co z takimi zrobić? Jakie czlowieczeństwo, skoro sami sie go pozbawiają? dla mnie ktoś taki to nie czlowiek ,tylko nowotwór do wyciecia.

" kara smierci jest uzasadniona ekonomicznie" Mi tam bardziej odpowiada opcja z łożeniem na rodzinę zmarłego do końca życia.

Wirtualne, to wszystko nie jest takie proste, Sa dla mnie kategorie ludzi, zbrodniarzy, którzy nie zasługuja na życie. Terroryści. Człowiek który gwałci i w okrutny sposób morduje dziecko. Zwyrodnialcy tacy jak z przykladu Komiczne... itp. Przykro mi to mówić: nie zasługuja na zycie... ale czy nie jest to prawda?

Vivirra wybacz, nie jestem psychologiem i nie znam się na wszystkich niuansach osobowości człowieka, ale dorzuciłabym do psychopatów również te osoby, o których napisałaś. Tak w kwestii izolacji od społeczeństwa.

Gość Komiczny jak zawsze
We wszystkim ma rację: "ale ta strata jest realna tylko w przypadku, gdy uznamy, ze do czegos lotnictwo wojskowe jest nam potrzebne " Do niczego nie jest nam potrzebne ani lotnictwo, ani Straż Graniczna, ani Marynarka Wojenna. Nikt nie narusza naszej przestrzeni powietrznej, nikt nie ma zamiaru przekraczać granicy, szczególnie tej wschodniej. A jakby komus sie chcialo, to paru kiboli zrobi z nimi porzadek. Policje tez bym zlikwidowala, darmozjadów jednych .

frk : idealista z Ciebie Mi sie wydaje cos zupełnie innego : że wlaśnie wspólny interes może ludzi połączyć bardzo skutecznie, na przykład obrona kraju Tak, wiem, to już demagogią trąci. Ale wyznaję zasadę, że \"altruizm jest bardziej wyrafinowaną formą egoizmu\" i już. Alez wydaje Ci się dokładnie to samo, tylko z drugiej strony. Przecie ja nie twierdzę, ze tylko dla czystej ideii, to bez sensu. Jest to kwestią okoliczności i proporcji. W historii pewnie wszystkich krajów są epizody strceńczej walki o honor, nawet nie o przetrwanie. Czasem takie postępowanie jest na wyrost, czasem ma szerszy sens, a często trudno to jednoznacznie ustalić. Wpólnota MUSI być oparta na wymiernych wspólnych interesach i MUSI mieć także legendę, która będzie spoiwem ponadmaterialnym ale wyrosłym po części ze spraw zwykłych. Państwo narodowe, właściwie innych nie ma, jest pewną konstrukcją i wymaga konkretnych elementów, części. Potrzebne są idee i potrzebny jest handel... Powiem wam, ze mam jeden wielko problem z WAMI :D wciąż dyskusja obraca sie wokół: to albo tamto a ja wam mówię to i tamto razem wtedy rzeczy się dopełniają i tworzą całość.

Gość a ja wam powiem że nie wiem
co o tym wszystkim myśleć ....a zwłaszcza trzepie mnie jak słysze,ze dla dzieci ofiar tej katastrofy ustanowione zostaną renty i fundusze stypendialne ...A nie tak dawno w pewnej wsi spłonął dom i zginął w nich ojciec czwórki dzieci,nie dosć ,że bieda była w tej rodzinie to jakos państwo nie ustanowiło takiego funduszu dla dzieci ofiary!Malo tego dzieci i wdowa dostały jakieś grosze na otarcie łez a póki co" koczuja "po sąsiadach a o odbudowie domu to szkoda gadać i co...nie wiem ! Co chwile zaskakuje nas życie jakąś tragedią kazda z nich jest straszna ,czy śmierć pilotów ,czy pożar w szkole czy zginie pieszy na pasach potracony przez pijanego kierowce .. Dlaczego tak hmm musimy wyróżniac -to była wazna tragedia -ta mniej wazna a o tej nie warto nawet wspominac ... Co ma powiedziec moja przyjaciółka,której maż i dziecko zginęli w wypadku wracając od dziadków..:( nikt nie ma prawa oceniać czyja śmierc ma wieksze znaczenia dla społeczeństwa ... Mnie sie wydaje ,że akurat rodziny ofiar,nie cierpiały biedy i niedostatku ...:O może wiec nie trzeba robic takich rzeczy na pokaz ?! .... Nie oczekuje żadnej dyskusji w związku z moim postem .... to są tylko i wyłacznie moje przemyślenia ,szarego obywatela RP ..........🖐️

Oglądałam niedawno program o Czarnobylu nad elektrownie wysyłane sa helikoptery które zniżają sie nad tym właśnie reaktorem i zrzucają jakąś substancje która zmniejsza promieniowanie.Pilotami są młodzi żołnierze poborowi ,którzy w większości zapadają potem na chorobę popromienną. Wystarczyło by tam wysłać paru pedofili i problem z głowy -kilka takich kursów i nie trzeba już na niego płacić podatków.

"Komiczny jak zawsze" lubie gdy człowiek sam tak skompromituje sie swoją wypowiedzią, że juz nawet nic nie musze pisać :P:P:P

"Powiem wam, ze mam jeden wielko problem z WAMI wciąż dyskusja obraca sie wokół: to albo tamto a ja wam mówię to i tamto razem wtedy rzeczy się dopełniają i tworzą całość." Mam to samo wrażenie. Ale niektórzy muszą się jakoś wybić i wyróżnić, więc negują coś, tylko po to, by po paru stronach się z tym zgodzić.

a ja wam powiem że nie wiem Rozumiem Cię. Dlatego m.in. wkurza mnie ten cyrk. Media nabijają kabzę a politycy robią PR:(

Do A ja wam powiem...zgadzam sie z tobą w zupełności.Kolejna pokazówka rządu czekam teraz ,na jakis utwór napisany na ta okazje -jak to juz gdzieś napisał Komiczne.