Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy nie sądzicie

Nie sądzicie, że to piękne, że cały naród potrafi połączyć

Polecane posty

A moja koncepcja resocjalizacjo poprzez rozładowanie frustracji obywatelskich..? :classic_cool:

Krwawa opatentuj pomysł:P "lubie gdy człowiek sam tak skompromituje sie swoją wypowiedzią, że juz nawet nic nie musze pisać " No nie mów, trochę racji w tym jest. Na dzień dzisiejszy nic nam może nie grozi, ale to dopiero niecałe 70 lat bez wojny. To nie dużo, ale i nie mało. Kto wie, czy coś się nie zmieni w tej kwestii w niedługim czasie. Łatwo coś istniejącego zlikwidować (nawet jeśli nie jest jakieś super wypasione, czy nawet istnieje w stanie szczątkowym) niż odbudowywać od nowa. Polska może i militarną potęgą nie będzie, ale ... niby dlaczego? Niemcy nie wiele większe od nas jakoś mogły zgromadzić wielki arsenał. Wiem, że to teraz takie modne mówić, jak to w Polsce jest beznadziejnie (nadal czekam na jakiś przykład "normalnego kraju") i że nic się nie może zmienić.

"Wirtualne nie do konca sie zgadzam nadal opcja z Ucieczki z Nowego Jorku jest fajna oraz kamieniołomy i odpracowywanie " nie, nie, nie, kocica, Ty nie możesz byc blondynką:D:P, od razu gadałam:classic_cool:

Wirtualne: załozenie jest takie że odcieli Manhattan i tam zrobili więzienie, wsadzają wszystkich jak leci i niech sobie radzą. Strażnicy tylko pilnuja żeby ktoś nie nawiał, w środku prawo dżungli:D. Frk: to nie przejdzie:D:D ale pomysł necacy:D

wirtualnie - chodziło mi o zdania wyrwane z kontekstu i jeszcze głupsze ich rozwinięcie... oraz - twierdzenie, że wojsko teraz jest nam potrzebne bo kiedys w przyszlosci moze byc wojna jest nieco smieszne... (choc oczywiscie, ze wojsko musi byc) zmiany polityczne w europie idą w takim kierunku, że jakiekolwiek analogie do historii nie maja racji bytu... integracja UE się pogłębia, sytuacja gosodarcza jest taka, że kraje robią sie coraz bardziej ze soba powiązane... nie jest mozliwy juz taki konflikt, jakie były kiedys - tzn zaatakuje nas jakis jeden kraj, podbije i po jabłkach... w obrębie europy, jesli wybuchnie jakis konflikt to tylko na skale globalną...

Gość a ja wam powiem że nie wiem
jeszcze tylko jeden przykład absurdu w naszej kochanej 'POLECZCE' Mam sąsiada,który po mało ciekawej chorobie stracił stope ,potem ucieli mu powyżej kolana ...za pół roku to samo z drugą nogą ...:O wylądowal na wózku i jest mu baaardzo ciezko żyć i funkcjonowac .. ma 2 małoletnich dzieci A KOMISJA LEKARSKA LEKKĄ REKĄ NASKROBAŁA W PAPIERKACH ;ZDOLNY DO PRACY I ZDROWY JAK BYK!!!😡 Wyobrażcie sobie tylko tego biednego człowieka ,jak jeżdzi na tym swoim wózku i szuka pracy ... Natomiast jego brat ,ZDROWY JAK KOŃ nadużywający wódy cwaniak WYSTARAŁ SIE o rente i to całkiem całkiem bo mu coś ....ucho nie domaga !!!!!! A dzieci już ma dorosłe i na "swoim" żona jeszcze pracuje ...to jest dopiero paradoks wobec którego dłonie same zaciskają sie w piesci .... A dziećmi tego kaleki na wóżku nikt sie nie zainteresuje ...no chyba ,ze szkoła -złośliwie komentując ,że maja wieśniackie kurtki czy buty i nie zawsze mają drugie śniadanie ... A jak wystapiła ta rodzina do MOPS-u o zapomoge to paniusia kręciła nosem bo PO PRZEŚWIETLENIU LODÓWKI (tak tak) ujrzała tam kiełbase krakowską ...:O A POWINNA LEZEĆ NP SŁONINA 😠

komicznie, tak wygląda teoria. Nie wiadomo jak będzie naprawdę i jak będzie za parę lat. Co do wojska. Sam prestiż UE nie uchroni nas przed wojną. Ktoś ją będzie musiał wygrać/przegrać, a na pewno walczyć. Lotnictwo zaraz po samonaprowadzających rakietach to najskuteczniejszy sposób użycia bomby np. atomowej. Piszesz, że wojsko jest potrzebne. Po co w takim razie jak nie do walczenia. Do parady?

nefrytowa, ja nie pytałam czemu Polska nie jest "normalnym krajem", tylko jakie normalne kraje znasz. To różnica.

Wiem, że to teraz takie modne mówić, jak to w Polsce jest beznadziejnie (nadal czekam na jakiś przykład "normalnego kraju") i że nic się nie może zmienić. :D a to mi się podobało Wyobraźcie sobie ale konsekwentnie co by się działo gdyby USA przeżywały długotrwający kryzys ekonomiczny, społeczny i polityczny, który skutkowałby utratą znaczenia w świecie, osłabieniem przywództwa politycznego, przez co militarnej siły. I niech to trwa kilka lat. Nato straci siłę przykonywania, bo de facto dowodzone jest z Białego Domu. Niemcy na nas nie napadną. Ale bezustanne naruszenia naszej granicy oraz Litwy, Łotwy i Estonii przez Rosję, można domniemywać śmiało. Takie działania są obliczone nie w celu wywołania wojny, ale sprawdzenia determinacji przeciwnika. Zatem zesterzelą nam samolot, czy nie? gdy po raz 15 wlecimy im 40 km w głąb kraju? I tak dalej i dalej. I jeśli przywództwo polityczne jest kiepskie, armia bez morale, to nie zestrzelą. A jesli nie, to moze zastraszymy ich demonstracją siły i tak sformułujemy umowy gospodarcze, ze wykupimy pakety kontrolne w Orlenie i kilkudziesięci ważnych spółkach. Niemcy nawet nie pisną, jeszcze pożyczą pieniądze :D

Wielka Brytania, Niemcy, Czechy, Węgry, Finlandia, Holandia.. troche by sie zebrało. W każdym sa jakies ale.. ale nie ma ich tyle ile u nas.

Gość Komiczny jak zawsze
"(choc oczywiscie, ze wojsko musi byc)" Oprocz lotnictwa oczywiscie. Dlaczego wojsko musi być ? Do czego Polsce jest potrzebne ? Uzasadnij swoją tezę

Gość JAK DLA MNIE najnormalniejsze
kraje to SKANDYNAWIA ...nie chce mi sie pisac dlaczego ... ale jak ktoś twierdzi inaczej to po prostu tam nie bywał albo mail pecha 🖐️

"Wielka Brytania, Niemcy, Czechy, Węgry, Finlandia, Holandia.. troche by sie zebrało. W każdym sa jakies ale.. ale nie ma ich tyle ile u nas. " Do tego zmierzam. Wszędzie jest jakieś "ale". Ludzie są inni, historia kraju jest inna, poziom i styl życia jest inny. Patrzysz na poziom życia, zasoby materialne, klarowne przepisy (dojrzewające wiele lat w dobrobycie lub mentalności), ale są rzeczy, których możesz nie znaleźć za granicą. Małe ale upierdliwe, których nie widać było w kraju. Przykład. Często słyszę, jak ludzie mówią, że za granicą wszyscy się uśmiechają i są przyjaźni, podczas gdy w Polsce są ponuraki. Tylko, że to taka fasada. Ta życzliwość może być pozorna, uśmiech na pokaz. Owszem, w Polsce też to się zaczyna na skalę przemysłową. Wyścig szczurów na studiach (w Anglii już od przedszkola), lansowanie się itp.

"zmiany polityczne w europie idą w takim kierunku, że jakiekolwiek analogie do historii nie maja racji bytu..." Powyżej dałem przykład wyobrażalnej sytuacji. Zmiany polityczne i ekonomiczne idą ale nie z takim skutkiem jak się to powszechnie przedstawia. Wpólnoty politycznej o jednolitej polityce zagranicznej i wojskowej NIE BĘDZIE ani za 50 lat, bo nie może być. Kto tego nie widzi, slepy ale w licznym towarzystwie, bo znaczna część elity Francji i Niemiec wygłasz podobne brednie. A wspólnoty tej nie może być, bo interesy jednak wciąż sprzeczne. Zatem przed UE kryzys, który zapewne rozpadem się nie skończy ani oczywiście wojną, ale bezwładem z pewnością. Przykład realny, z życia. Co takiego zrobiła Europa aby zakńczyć wojny na Bałkanach??? Wojny trwały i nic... Europa jest karłem politycznym i to, ze trwa ciesząc sie wolnością, zawdzięcza obecności USA.

nefrytowakotka (kira42@o2.pl) Wielka Brytania, Niemcy, Czechy, Węgry, Finlandia, Holandia.. troche by sie zebrało. W każdym sa jakies ale.. ale nie ma ich tyle ile u nas. ...nie ma ich tyle, ponieważ oni te "ale" przerobili w ciągu ostatnich 200, 300 lat. Jesteśmy zapóźnieni. Trzeba pracy i czasu...

Wirtualne, masz rację nie mniej ilość absurdów i kretynizmow u nas osiagneła poziom bardzo wysoki. Jestem zmeczona użeraniem sie o wszystko. Nie, nie chce wyjeżdżać tylko życ tu normalnie a czasem po prostu sie nie daje. I mając porównanie.. zazdroszczę. Frk, a co robia Amerykanie żeby zakonczyc wojny?

nefrytowa wiem, niestety:( Ale jeśli wszyscy wjadą to niedługo za sąsiadów będziemy mieć panów o egzotycznie brzmiących nazwiskach. Powiedz, czy w krajach, które wymieniłaś trzeba płacić za studia dzienne, zaciągać kredyty jak w WlkB na wykształcenie dzieci od przedszkola?

Wiem, że minusy się rzucają w oczy, ale jest coś za coś. A gdyby nauka i służba zdrowia były płatne jak na zachodzie? Może nie byłoby problemu z dziurą budżetową.

Gość taa tylko ze ta dziura w kasi
ciągnie sie za nami od Gierka jeszcze ....jeszcze od komuny i duuuzo wody upłynie zanim troche znormalnieje... teraz nam straszna krzywda,bo wszystko prywatne ,ukrasc nie ma gdzie a słowa BO MI SIE NALEZY -jeszcze długo będa naszym logo !

ta cała żałoba to jakiś niewypał :O Tylko większa rozpacz jest... maturzystek.