Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tośka_28

PAŹDZIERNIK 2008

Polecane posty

fajny ten artykuł o tych skokach i wiele wyjaśnia w odniesieniu do zachowania mojego szkraba obecnie jest spokojny ale już się boję co będzie dalej szukam jakiś fajnych masaży ... macie może jakieś stronki z rysunami jak masowac szkrabki

no co tu takie pustki? wszystkie się nk przeniosły czy co ? u mnie kolejna średnio przespana noc :( mam nadzieję ze już niedługo to się skończy i chociaż po 4 godziny pod rząd będę spała... niestety nie udało mi się wrzucic na you tube tego filmiku bo jakiś błąd wyskakuje :( no i nie pochwaę się wam jak mój skarbek szczerzy swoje dziąsełka :) a tak ogólnie to zima nam wróciła , chodniki zasypane i wszystko wokół białe tak wiec znowu spacer bedzie sie równał z ciezką wyprawą niczym wspinaczka na ewerest :) moze jak sie spoce pchaniem tego wózka to jakies kilogramy spadna :P

ja za to najczesciej slysze: jaka ona sliczna, jak ona ma na imie? wiec mowie, ze to chlopczyk, to po tym zazwyczaj, ze niemozliwe, bo ma takie dlugie zakrecone rzeski:). raz to mial nawet na sobie niebieskie spioszki.

Gość deli26
czy witamina D jest tylko na recepte?

falsa--> uff myślałam, że tylko mojemu dziecku zmieniają płeć ;) deli--> tylko na receptę a ja wczoraj dostałam okres i tak mnie wszystko boli, a tam w środku kuje normalnie jakbym rodziła kilka dniu temu :( i chyba za cały rok jest taki duży jeżeli tak to można ująć! A Misia szczepienia nie odczuła! spała ślicznie, gaworzy jak zawsze, więc super.Teraz jest z babcią na spacerku, a ja mam chwilę dla siebie :)

Deli - jeśli powiesz że chcesz wit D w kapsułkach to dostniesz bez recepty (ona jest w tzw minidawkach - nam właśnie tą poleciła pediatra bo dawka jest w sam raz, i nie dasz rady za dużo jej użyć - jedna kaps dziennie - bo nadmiar D jest szkodliwy). I na dodatek jak dla mnie to jest o niebo łatwiej ją zaaplikować niż krople - mówię Młodej \"zrób aaaaa\" i sruuu do pyszczka wyciskam ;-)

Gość Aeriss
falsa: Jak to raz na niebiesko? Na Pomorzu ( bo wiem, że w innych częściach kraju jest odwrotnie) to kolor dla chłopców - mój ma wszystkie kocyki niebieskie i ciuszki niebieskie przeważają :) U mnie się najpierw pytają czy to chlopiec czy dziewczynka :)

Wczoraj w nocy położyłam Tośkę do łóżeczka, a sama na łóżku zapuściłam korzenie przed kompem, korzystając z tego że jedyne dźwięki dochodzące zza szczebelków to gadanie Młodej i rzucanie nóżkami - czyli standard przed zaśnięciem... M wchodzi do nas do sypialni, zagląda do łóżeczka i pyta: "Czemu ją położyłaś odwrotnie? Żeby mogła do miśków na osłonce pogadać? A nic jej się tak nie stanie?" Na to ja, przekonana że bejbiś się znów na brzuszek kopyrtnął, mówię że to nie ja i że sama się prekręciła. M z kolei że jaka ona zdolna jest tylko czy to łóżeczko to teraz dla niej nie za małe itp itd. Żeby już nie truł dupy (bo akurat ciekawy artykuł czytałam) wstaję żeby ją z powrotem na plecki bachnąć, zaglądam a tam moje dziecko głowę ma w nogach a nogami o zagłówek się zapiera i żabę robi... Jak ona dookoła tego łóżeczka powędrowała to ja nie wiem, ale dobrze że mam osłonkę na szczebelkach bo by sobie w końcu spryciara mała nogi połamała bez niej :-D

aaeris --> no bo jak ubrany na niebiesko to ludzie zazwyczaj wiedza ze to chlopczyk, tylko, ze ja akurat to mam wiekszosc ciuszkow w innych kolorkach, w bezach, biale, brazowe, czerwone, dzinsowe.. kocyk mam zolto zielony albo bialy tez, a nawet sama sobie tak nie wybieralam bo wszystko to prezenty! ale mi tak odpowiada akurat bo nie przepadam za tym wszechobecnym niebieskim dla chlopcow i rozowym dla dziewczynek. ziutek to narazie jest na etapie przekrecania sie na bok albo krecenia w kolko. jak go poloze na kocyku na pododze to czasem zastane go wlasnie odwrotnie tam gdzie nogi jest glowa a tam gdzie glowa sa nogi i poza kocykiem gdzies albo wlasnie na boczku.

Gość goa29
u nas tez nie mierzą dzieci .Moja mala ma ok 58-59cm, bo sama ją mierzylam. -->kami, ja też wczoraj dostałam okres i tak jak nigdy nie mialam żadnych dolegliwości tak wczoraj caly dzień chodziląm obolala, a brzuch "spuchl" mi jak bym byla w 6tym miesiącu ciąży, a dodam ,że caly czas jestem na diecie i prawie nic nie jem! Muszę zmienić antykoncepcję na tabletki bo jestem teraz na zastrzyku i nie służy mi. Mała dzisiaj spi jak susel, o 12 poszlysmy na spacer i jeszcze spi mi w wozku.Wczoraj też tak miala a wieczorami caly czas mi mocno i dlugo marudzi i placze. Dziewczyny czy macie może huśtawki dla swoich dzidzi, bo ja chcę kupic jej "fisher price rainforest lub aquarium" może macie takie dajcie mi znać czy dzieci chętnie w nich leżą.

Gość BetyiAla
hej dziewczyny! pierwszy raz tu piszę. Jestem mamą październikowej Ali. Ma w tej chwili skończone 16tyg. cóż mogę powiedzieć. rozwija się ładnie, na kocyku przewraca się z plecków na brzuszek i wędrują dookoła swojej osi. je też ładnie, musieliśmy przerzucić się na bebilon pepti. jest z niej prawdziwy grubasek. waży 7600 i ma 70cm:) długaśna jest. nosimy rozmiar 80. siedzimy w domu gdyż dwa zakupione wózki mają zbyt małą gondolę i Ala się nie mieści:( spanie : o 19.30 spać o 24 jedzenie o 5 jedzeinie i koniec spania

Gość goa29
-->falsa Ja też mam dużo uniwersalnych ciuszkow , bo jak bylam w ciąży to ciągle coś kupowalam a do końca nie bylam pewna co będzie. Dopiero we Wrześniu jak lekaz potwierdzil ,że dziewczynka zaczęląm kupować dziewczęce ciuszki. no i na powyżej 3 m-ce to już mam większość typowo dziewczęcych . Teraz jestem na etapie kupowania wszystkiego na chrzest bo mamy z 3 tygodnie.

Gość Aeriss
goa29: Mam taką 3 w 1 - huśtawka, bujaczek i leżaczek Fisher price delux. Mały lubi się bujać, a i dla mnie jest to super sprawa, bo jak sobie siedzi , ja mogę coś zrobić, a on może mnie poobserwować. Ja polecam !

Gość goa29
-->Betyiala. No to faktycznie wielka ta twoja alunia. Moja Oliwka ma ledwo ok 5700g i mierzy jakieś 58-59cm.a co do wozka i gondoli to kupilam z dość malą gondolą i ma jeszcze dużo luzu, więc ze spacerami jest ok.

Gość goa29
-->Aeris dzięki za odpowiedż , mam nadzieję ,ze u nas też sie sprawdzi. Wprawdzie chce kupić ten mniejszy bo na ten co ty masz mam trochę malo miejsca( mieszkam w bloku w dwupopjowym mieszkaniu).Ale mam nadzieję ,ze też nie będzie zla. Ja mam kojec z seri rain forest i jest bajecznie kolorowy i mala od urodzenia patrzy na kolorowe zwierzątka z karuzeli i bardzo p[odobają mi sie te rzecy z Fisher price. Kojec specjalnie zamawialam z USA bo u nas w polsce takich jeszcze nie bylo. A kupilam go zamiast tradycyjnego lożeczka ,bo po doświadczeniach w obijaniu się mojej pierwszej corci nie chcialam powtórki z rozrywki i uważam że jest on bezpieczniejszy i wygodniejszy.a poza tym my często będziemy wyjeżdzać nad morze i tez tam przyda nam sie.

ja mam ta bujaczke fisher prce rainforest i powiem szczerze ze sobie nie wyobrazam bez niej. maly juz jak nie spi to lezec nie bardzo lubi (no chyba, ze bez pieluszki) no a tak to wlasnie sadzam go w ta bujaczke, przenosze do kuchni i zmywam gary albo gotuje, a maly sobie na mnie patrzy, czasem go stawiam przed pralka zeby sobie poogladal jak sie pierze. u mnie nie obylo by sie bez tej hustawki. moj nejlepszy zakup. betyiala --> duza ta twoja ala, wogole to moja tez miala byc alicja, ale mam chlopca olivera. moje drugie imie to alicja:) wogole to jak ty dajesz rade zeby wstac o 5 nad ranem?:) moj zasypia o 23 a budzi sie cos kolo 5, czasem 6 na jedzenie i potem o 8 albo 9. wiec spi tak jak ja.

Gość Aeriss
Ta moja to zajmuje trochę miejsca :) A w tej wersji huśtawka jest do 9 kg - a u nas to pewnie chwila, więc będzie trochę mniej miejsca zajmowała bez tych pałąków.:) BeyiiAla: no niezła Kluseczka - jak mój Mały. My dwatyg temu ważyliśmy 7200, to teraz podejrzewam okolo 7500 i na długość ok. 70 (sama go mierzyłam, bo u nas nie mierzą całej długości), ale ciuszki na74 nosimy :) A jaka waga urodzeniowa? U nas 3610.

Gość goa29
-->falsa dzięki. W takim razie sie nie zastanawiam. Co do wagi dzidzi to nie będę maila problemu bo moja rybka zanim będzie ważyć 9kg to chyba jeszcze co najmniej pol roku poczekam.

dziewczyny ja mam zamiar juz kupic taka zwykla lekka spacerowke z zimowym przykryciem, bo nie wyrabiam z tym wielkim wozkiem.

Gość magdzikcc
falsa - ja juz taką spacerówka zasówam - wkładam kombinezon, przykrywam małego kocykiem i jadę. Miałam dosyć dużego wózka.

no to troche obiecanych przepisow na pierwszy etap do 7 miesiaca.. uwaga tlumacze i przepisuje: Puree owocowe: 2 srednie jablka, gruszki lub brzoskwinie obrac i pokroic owoce. wlozyc do garnka i zalac woda w takiej ilosci zeby zakrywaly owoce. gotowac na malym ogniu okolo 5-10 min az zmiekna. zrobic z nich puree. mozna je polaczyc z bananem lub ryzem dla dzieci (chyba chodzi o kleik). Deser bananowo-jablkowy: 1 jablko 1 banan, obrany i pokrojony 1 lyzeczka mala soku pomaranczowego obrac i pokroic jablka, ugotowac jak w poprzednim przepisie, zmieszac z bananem i sokiem. ostudzic i serwowac od razu. Slodki ziemniak i cynamon 1 sredni slodki ziemniak szczypta cynamonu 2 lyzki stolowe mleka z piersi albo modyfikowanego obrac pokroic, wlozyc do garnka z gotujaca sie woda. gotowac 30 min zeby byly miekkie. odlac wode. zrobic puree z dodatkiem cynamonu i mleka. obiad brokulowo-ziemniaczany 1 sredni ziemniak 1 cukinia 2 rozyczki brokula 2-3 lyzki stolowe mleka z piersi albo modyfikowanego obrac i pokroic ziemniaki, wrzucic do gotujacej sie wody, gotowac okolo 10 min. odkroic koncowki cukini i pokroic w cienkie plasterki, dodac cukinie i brokuly do ziemniakow i gotowac przez nastepne 10 min. odsaczyc, zrobic puree z mlekiem do oczekiwanej konsystencji. obiad warzywny 1 srednia marchewka 1/4 malej rzepy 1 sredni ziemniak 1/2 korzenia pietruszki 250ml mleka modyfikowanego albo wody obrac i pokroic warzywa, wrzucic do wrzatku, doprowadzic do wrzenia i gotowac 10 min, odsaczyc, zrobic puree z mlekiem do porzadanej konsystencji. jezeli chodzi o te obiadki to tam polecaja robic wlasnie wieksze porcje i je zamrazac w pojemnikach do kostek lodu i jak juz sie zamroza to przesypac do woreczka i w tym woreczku trzymac w zamrazalce w -18 stopniach przez 6 miesiecy.

A nie boicie sie o kręgosłup dzieci wożąc je w tych spacerówkach? Bo ja mojego to dopiero uraczę spacerówką na wiosnę. Tylko że mi nie przeszkadza duży wózek. Lubię go i nie sprawia mi problemów. Fajne macie te bujaczki:) Ja mam leżaczek zwykły, ale przydaje się jak gotuję, bo mały siedzi wtedy ze mną w kuchni. A my pobiliśmy siebie w spacerowaniu! Byłam z małym 3,5 godziny! Ale to dlatego, ze teście zaczęli remont łazienki i byly kafle skuwane. Więc nie chcialam bąbla stersowac młotem pneumatycznym.

Gość goa29
Ja też uważam że jeszcze są za mala na spacerowke.A ja mam maly wozek glebok ( przez pol roku szukałąm dobrego wozka i wkoncu znalazlam)i a spacerowkę wsumie to mogę też rozlożyc na plasko ale dopiero na wiosnę zmienię. Jeszcze się najeżdżę tą spacerowką, a w gondoli to jednak cieplej. Ja mam wózek trzyfunkcyjny ze zdejmowaną gondola, a mała to narazie bujam w nosidelku, dlatego mysle o huśtawce, bo wolę ,żeby sama sie bujala.

ja mam zamiar kupic spacerowke ktora sie rozklada na pol plasko jakby maly mial ochote sobie pospac i do tego ze spiworkiem.

Gość magslom
Witam z wieczora goa29--> moj mały ma taką bujaczkę z fisher price, taką błękitną z seledynem, ma większe siedzisko od tej aquarium, dziecko jakoś tak głębiej siedzi, a wlasciwie jest to pozycja pół leżąca i siedziąca - ma dwie opcje. Jenak od tej bujaczki bardziej woli mate, więc u mnie sie ona za bardzo nie sprawdza, posiedzi w niej 10 minut i już mu sie nudzi, czasem w niej zaśnie, ale to sporadycznie. Ale jesli Twoja dzidzia ja polubi, to musicie zaopatrzyć się w ogromnąąą ilość baterii ;)

ja kupilam swoja bujaczke dawno dawno temu, bo chyba z 1,5 miecha temu juz i jeszcze nie wymienialam baterii!

Gość magdzikcc
ja mam spacerówke rozkładana na płasko - więc mały lezy w niej a nie siedzi :) no i u nas temperatury sa na plusie :) więc nie jest zimno - ja chodze w na spacer w kurteczce i - za co na mnie krzyczą - buciki na nogach, bez skarpetek... więc nie ma co porównywac do zimy w PL...

Gość magdzikcc
to ja mam spacerówke podobna do falsy... ja sobie chwalę... mały teraz leży a póżniej będzie siedział :)