Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Motylek*

Operacja oczu

Polecane posty

Go艣膰 julik2k
motylek, ja mam 16 lat i nosze soczewki. Moja wada -6D i radze sobie doskonale:P ... a o operacji nawet nie my艣le, bo wada i tak post臋puje. Poza tym- po takich operacjach ma si臋 najcz臋艣ciej powik艂ania, takie jak EFEKT HALO, nie m贸wi膮c o tym, 偶e niektorym wada i tak si臋 pog艂臋bia. Poczytaj sobie na necie o tym wszystckim to zastanowisz si臋 d艂uzej nad tym. Niekt贸rym wydaje si臋, 偶e pojd膮 do gabinetu, wy艂o偶膮 kase i ju偶 jest ok, ale tak nie jest! To s膮 oczy , a oczy ma sie tylko jedne. Raz czyta艂am wypowied藕 jednego cz艂owieka o tych operacjach (o powik艂aniach) i naprawde da艂o mi to do my艣lenia, bo w ko艅cu to s膮 oczy. Oczywi艣cie nie kazdy zabieg konczy sie fiaskiem, np. Moj wujek mial operacje i teraz wszystko jest dobrze, tylko oprocz tego 偶e w nocy nie mo偶e auta prowadzi膰. Dlatego niew iem czy wole 偶y膰 z wad膮 -6 kt贸ra i tak nie jest taka z艂a czy poddawa膰 sie operacji i ryzykowa膰.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 strucha
julik ka偶dy ma prawo wyboru.Mo偶e zrobi膰 zabieg albo nie Jak sie ma 16 lat to jeszcze si臋 nie my艣li o przysz艂o艣ci.W niekt贸rych zawodach wada wzroku ( -6 to ju偶 szczeg贸lnie) jest barier膮 nie do przeskoczenia.Ja chc膮c si臋 dosta膰 do policji musia艂em mie膰 skorygowana wade i zrobi艂em to z wielk膮 przyjemno艣cia.Nie wyobra偶am sobie teraz 偶ycia z okularami.Jestem 4 lata po korekcji i nie mia艂em noigdy HALO.to tak samo cz臋sto wyst臋pujaca komplikacja jak zapalenie spoj贸wek u tych co nosza soczewki.Nie ma regu艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 julik2k
no w艂asnie ja planuje i艣膰 na stewardesse wi臋c napewno musialabym sie poddac takiej operacji,a el nie myl臋 o tym narazie (narazie). Mimo wszystko jest to wielkie ryzyko jak na mnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
ryzyko jest zawsze i wsz臋dzie.Na szcz臋艣cie wi臋cej szumu si臋 robi wok贸艂 tego niz to warte.Ja wi臋ksze komplikacje mia艂em jak mi 8 wyrywali.Bo potem jaki艣 suchod贸艂 mi sie zrobi艂 czy co艣 i bola艂o 2 miesi膮ce. Po zabiegu to przynajmniej mam pewno艣c ,偶e nie mo偶e by膰 gorzej niz by艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 julik2k
oj, chyba mo偶e by膰 gorzej. Zawsze mo偶na miec jakie艣 powik艂ania. Czyta艂am kiedy艣 wypowied藕 jednego pacjenta, kt贸ry m贸wi艂, 偶e on ju偶 wola艂 mie膰 wade - 8 (czy ile on tam mia艂,a le du偶o w ka偶dym razie) zamiast tego co teraz musi prze偶ywa膰. Dlatego nie wiem czy sie zdecyduje. Mo偶e masz jakie艣 argumenty 偶eby mnie przekona膰 do tej operacji opr贸cz doskona艂ego wzroku..?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KAMAKOT
MOIM ARGUMENTEM JEST TO, ZE MAM KILKUNASTU PRZYJACIOL, ZNAJOMYCH, KTORZY ZROBILI LASEROWA KOREKTE WZROKU (JEDNA KOLEZNKA ZROBILA JUZ 15 LAT TEMU W STANACH! TO NAWET NIE BYLO CHYBA JESZCZE LASEREM TYLKO JAKAS MASZYNA)..W KAZDYM BADZ RAZIE NIKT NIE NARZEKA, NIE MA KOMPLIKACJI,.. A POZA TYM MYSLE, ZE OD TYCH OPERACJI GLOWNIE ODSTRASZAJA OKLULISCI, OPTYCY ICH RODZINY I WSZYSCY Z TYM ZAWODEM ZWIAZANI..NO BO JAK BY WSZYSCY ZROBILI SOBIE KOREKTE WZROKU TO Z CZEGO ONI BEDA ZYC?? I JA ICH W SUMIE ROZUMIEM..ALE NIE MUSZA SIE MARTWIC BO ZAWSZE BEDA LUDZIE, KTORZY BEDA JAK OGNIA UNIKAC WSZELKICH OPERACJI, INGERENCJI ..I TO DOBRZE TEZ.. PAPA

Udost臋pnij ten post

a ja mam -13 i -12,5 D , problemy mama od 8 roku zycia a soczewki nosze odkad mialam 11 lat. Nietety na operacje sie nie falifikuje :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
zgadzam si臋 tob膮 KAMAKOT. cos za du偶o sie pisze o tych powik艂aniach ,je偶eli s膮 to tylko liczby mierzone w promilach. A przecie偶 偶eby przej艣膰 taki zabieg to trzeba tyle warunk贸w spe艂nic ,ze i tak optycy b臋d膮 mie膰 co robi膰 przez lata.Wada wi臋ksza niz -10 albo cukrzyca czy inne.Nie wszyscy sie zdecyduj膮 i to jest ok.Ja tam nie mam zamiaru nikogo namawiac .To by艂膮 moja decyzja.Chyba najlepsza w zyciu i nigdy nie zmieni臋 zdania, ale to subiektywne odczucie i ka偶dy zadecyduje sam. A jakie ty chcesz argumenty julik? Je偶eli masz du偶膮, przeszkadzaj膮c膮 ci wad臋 to jej znikni臋cie jest najlepszym argumentem!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 julik2k
My艣le, 偶e argumenty takie jak dobry wzrok ju偶 same do mnie przemawiaj膮, ale po prostu boje sie tej operacji bo oczy ma sie jedne. Mam jeszcze kilka lat do podj臋cia decyzji, ale my艣le 偶e w ko艅cu sie zdecyduje, bo z wad膮 -6 偶yje sie do艣膰 niewygodnie, mimo 偶e sie ju偶 przyzwyczai艂am. A mogliby艣cie mi powiedzie膰 co to znaczy 偶e kto艣 "kwalifikuje sie" do tej operacji luz "nie". wiem, 偶e s膮 to jakie艣 badania, tak? ale jakie??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
jak si臋 zg艂aszasz do kliniki to na pocz膮tku przeprowadzaja wywiad z Tob膮 i robi膮 Ci zestaw podstawowych badan i . Jak masz juz jakies wcze艣niejsze badania z ok roku to wez ze sob膮. Badania kwalifikacyjne: * badanie ostro艣ci wzroku * autorefraktometr bez pora偶enia i po pora偶eniu * pachymetria * badanie przedniego i tylnego odcinka oka * ocena obwodu siatk贸wki w tr贸jlustrze * topografia rog贸wki * w niekt贸rych przypadkach pole widzenia no i oczywi艣cie musz膮 wiedzie膰 czy bierzesz inne leki i czy masz jaki艣 dolegliwo艣ci. jak masz jeszcze jakie艣 pytania to pisz albo zadzwo艅 do kliniki bezpo艣rednio.Ja tam kilka maili wys艂a艂em i zawsze odpowiadali

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 julik2k
hmmm a偶 g艂upio mi si臋 przyzna膰, 偶e ma艂o mi m贸wi s艂owo "pachymetria" lub "autorefraktometr"..no ale c贸偶:) dzi臋kuje za wszystkie informacje, napewno sie przydadz膮:D:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
ok.mo偶e po prostu tak: Pachymetria (badanie grubo艣ci rog贸wki) w diagnostyce jaskry, w operacjach wszczepienia pier艣cieni 艣r贸drog贸wkowych, w zwyrodnieniach rog贸wki. Autokeratorefraktometr (komputerowe badania wzroku) badanie refrakcji oka i mocy rog贸wki w g艂贸wnych osiach optycznych. Rutynowo stosowane w badaniu okulistycznym. :):):) prosz臋 bardzo kto pyta nie b艂膮dzi ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAX PAINE
no no Strucha! widz臋 ,偶e mamy specjalist臋 na forum. Powiedz w takim razie jeszcze kto si臋 nie nadaj臋 na taka korekt臋 ,bo z tego co wiem to trzeba miec 21 lat ale sa jeszcze jakies przeciwwskazania?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 julik2k
z tego co mi sie wydaje to jak sie ma juz ca艂kiem za du偶膮 wade to nie robi膮, ale nie wiem czy to prawda. Gdzie艣 chyba o tym czyta艂am:) ale poczekajmy na g艂os Struchy w takim razie :D:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
:):):) po trosz臋 prawda, bo laser nie obejmuj臋 wady powy偶ej -10 i +6.(M贸wimy oczywi艣cie o tradycyjnym zabiegu korekcji wzroku np metod膮 Lasek czy epi-lasik) tak na prawd臋 jest ca艂a masa przeciwwskaza艅 i nikt nie podejmie si臋 zabiegu u osoby, kt贸ra ma np: cukrzyc臋,rozrusznik serca, problemy z zabli偶nianiem si臋 ran, siln膮 alergi臋, atopi臋, silnie os艂abiony organizm, tr膮dzik r贸偶owaty ,choroby autoimmunologiczne (np. choroby tarczycy),jakie艣 czynne infekcje.Problem z cienk膮 rog贸wk膮 zosta艂 w艂a艣ciwie zniewelowany dzi臋ki zastosowaniu epi lasiku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAX PAINE
no w艂a艣nie . ja a propos tej cienkiej rog贸wki. jaka to jest cienka a jaka jest jeszcze w normie? Bo chyba nie wsz臋dzie ten epi lasik robi膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
no widzisz ile lekarzy tyle opinii. Normalnie to powinno si臋 mie膰 grubo艣膰 0,6 mm, ale s膮 wahanie od 520 do 580.I to jeszcze norma.Je偶eli masz cie艅sz膮 np poni偶ej 490 to raczej ci臋 zakwalifikuj膮 na epi. Tylko pami臋taj,偶e to nie jest jedyne kryterium. No i niestety nie wykonuj膮 tego zabiegu wsz臋dzie tylko w najlepszych klinikach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jarsen
Epi lasik robi膮 na bank w Laserze na Grzybowskiej w Warszawie. Moja 偶ona mia艂a w marcu i wszystko ju偶 jest ok. Nie wim jak膮 mia艂a grubo艣膰 rog贸wki ale to obecnie najlepsza metoda i pewnie i tak by艣my si臋 zdecydowali.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
No to gratuluj臋. Ja tam nie nastawiam sie nigdy na miejsce gdzie wykonuje si臋 zabieg tylko na kadr臋 jaka go robi.Wystarczy dobrze poszuka膰 w necie lubpopyta膰 znajomych kto m robi艂 i samemu oceni膰 .To fakt ,偶e mi臋dzy niekt贸rymi klinikami jest przepa艣c techniczna i kadrowa.Ale takie rzeczy wychodz膮 potem np na forum.Ulotk臋 reklamow膮, czy dobr膮 stronk臋 mo偶e sobie zrobi膰 ka偶dy, tylko potem ludzie j膮 weryfikuj膮 swoim zadowoleniem lub rozgoryczeniem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 michalir
A ja mam takie pytanie. W dzieci艅stwie mia艂em 3 ablo 4 operacj臋 oczu w Bia艂ymstoku. Lekarka tak spier****艂a robot臋, 偶e mam jedno oko mniejsze, a drugie wi臋ksze. Co艣 jest chyba, 偶e jedna ga艂ka oczna nie ro艣nie i dlatego jest mniejsza. Teraz mam prawie 17 lat. I czy kto艣 mo偶e orientuje si臋, czy jest mo偶liwa operacja, aby jako艣 wyr贸wna膰 wielko艣膰 oczu(dodam, 偶e jest to du偶a r贸偶nica, mo偶na powiedzie膰, 偶e jedno wygl膮da jakby by艂o ci膮gle przymkni臋te). NIe m贸wi臋 tu o operacji wzroku, bo widz臋 wzgl臋dnie dobrze, ale co艣 pod k膮tem wizualnym, poniewa偶 strasznie to wida膰 i przeszkadza mi to. Je艣li mo偶liwe, to prosi艂bym o jakie艣 linki. Dzi臋kuj臋 za pomoc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
To jeszcze zale偶y jakie mia艂e艣 operacje (znaczy na co)? Taka r贸偶nica w wygl膮dzie ga艂ki mo偶e mie膰 zwi膮zek z zanikiem mi臋艣ni oko艂oga艂kowych. Wielko艣膰 ga艂ki jest taka sama, ale ze wzgl臋du na mniejsz膮 "u偶ywalno艣膰" mamy wra偶enie jakby si臋 znajdowa艂a troch臋 g艂臋biej. Je偶eli powieka jest nieco przymkni臋ta a nie ma wady wzroku to raczej robota dla chirurga plastycznego.Je偶eli nie jest to dolegliwo艣膰 spowodowana du偶膮 wad膮 wzroku to koniecznie sprawd藕 jaka mo偶e byc inna przyczyna. Mia艂em kiedy艣 do czynienia z dziewczyn膮 po zabiegu rekonstrukcji powieki.Po usuni臋ciu ga艂ki ocznej z powody raka jej powieka zapad艂a si臋 i nie pracowa艂a jak trzeba , bo nie mia艂 potrzeby. Teraz by艣 nie powiedzia艂, 偶e co艣 jej kiedykolwiek dolega艂o. Je偶eli my艣lisz,偶e spartoli艂a to ta kobitka to idz do jakiego艣 specjalisty w dziedzinie okulistyki, np do Szaflika. powodzenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 michalir
W艂a艣nie si臋 dowiedzia艂em, 偶e to by艂y operacje zeza. Ale niestety, co艣 nie do ko艅ca dobrze poszlo, co wida膰. By艂em ze 4 lata temu z babci膮 w jakim艣 tam centrum w Olsztynie, ale powiedzieli mi, 偶e najpierw ta kobitka musia艂aby cofn膮膰 po kolei swoje 4 operacje, a potem oni by dopiero mogli, czyli musia艂bym mie膰 jeszcze 5 operacji... Ale musi by膰 jakie艣 wyj艣cie. Przecie偶 wszystko idzie do przodu, sa nowe metody itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
Czyli jednak mi臋艣nie. Nie martw si臋 wi臋c na zapas. Masz racj臋 ,偶e technika idzie do przodu i takie zabiegi na zezie robi si臋 ju偶 hurtowo. teraz na szcz臋艣cie nie katuj膮 ju偶 dzieci tak d艂ugim okresem oczekiwania na zabieg.Du偶y zez mo偶e doprowadzi膰 do niez艂ej wady wzroku.Masz szcz臋艣cie,偶e obesz艂o si臋 bez jaki艣 dodatkowych komplikacji. Mimo wszystko my艣le ,偶e powiniene艣 si臋 jak najszybciej uda膰 si臋 do fachowca, bo je偶eli nie pracujesz tym okiem tak jak trzeba to wada si臋 b臋dzie tylko pog艂臋bia膰. To tak jakbys mia艂 r臋k臋 w gipsie przez kilka lat.Ju偶 z艂amanie si臋 zagoi艂o, ale za p贸藕no 偶eby powr贸cic do dawnej w艂adno艣ci. czas leci . mo偶esz np napisa膰 do kliniki maila z pytaniem czy robi膮 takie zabiegi. Pewnie dadz膮 Ci odp co i jak. ja si臋 radzi艂em na info@okolaser.com.pl . Zawsze kto艣 z lekarzy odpowiada

Udost臋pnij ten post

Mam pytanie do Struchy Czy mysli艣 ,偶e s膮 szanse dostania si臋 do prof Szaflika jeszcze w tym roku? Wiem ,偶e jest s艂aw膮 w dziedzinie korekcji wzroku, ale czy on jest osi膮galny dla normalnego cz艂owieka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 michalir
do艂膮czam si臋 do pytania powy偶ej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 okularnica2d
ja mam wizyt臋 u Szaflika 26 sierpnia, a zapisa艂am si臋 tel w ten pi膮tek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
na to pytanie nie mog臋 da膰 odpowiedzi , bo niestety nie pracuj臋 z profesorem. Ale uparcie s膮dz臋 ,偶e warto si臋 do nich dobija膰 oknami i drzwiami.Je偶eli nie mailowo to telefonicznie.Je偶eli to awaryjna sytuacja to pewnie przyjmie poza kolejno艣ci膮.Powodzenia:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Miszka9
mam pytanie do forumowicz贸w. Jak d艂ugi jest okres rekonwalescencji po takim zabiegu laserem i jak szybka mo偶na widzie膰 normalnie? czy to prawda,偶e trzeba chodzic z opatrunkiem kilka dni ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zacofaniec
z opatrunkiem i z bia艂膮 lask膮!Trzeba tez kupi艣 czarnego kota i wciera膰 ma艣膰 na szczury!艢REDNIOWIECZE!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 strucha
S艂uchaj Miszka .Starsze metody takie jak PRK wymaga艂y opatrunku i dlatego by艂y robione po 1 oku. Najlepsze kliniki nie zaproponuj膮 ci ju偶 tej metody bo to prze偶ytek.Teraz nie zak艂adasz ju偶 偶adnego opatrunku tylko wychodzisz i widzisz 艣wiat na nowo.Po prostu szukaj kliniki z najnowszym sprz臋tem.

Udost臋pnij ten post