Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysieńka

badania przed przyjmowaniem lekarstw obiżających prolaktynę

Polecane posty

Gość mysieńka

Czy lekarz ginekolog powinien zrobić jakieś badania przed przepisaniem lekarstw na obniżenie poziomu prolaktyny? /oczywiście jesli już wiadomo że jest za wysoka bo było robione badania hormonów/

Gość mysieńka
Nikt nie wie?

Gość chyba żadnych...
ja miałam badania hormonalne, miałam tez przy okazji monitorowany cykl...ale to chyba akurat nie miało związku z przepisanymi lekami.

Gość kilcia
To bardzo dziwne,ze dostałaś leki bez zrobionego poziomu prolaktyny i bez testu z metoklopramidem? Skąd możesz wiedzieć,ze masz hiperprolaktynemię?Masz jakieś objawy typu:zaburzenia miesiączkowania,mlekotok?Nawet jeżeli masz hiperprolaktynemię to nie oznacza,że dostaniesz leki! Są różne postaci hiperprolaktynemii.Jest hiperprolaktynemia organiczna(na skutek obecności guza w przysadce wydzielającego prolaktynę),hiperprolaktynemia czynnościowa(na skutek stresu),hiperprolaktynemia polekowa(na skutek brania niektórych leków np: uspokajających, leków gastrologicznych i przepisywanych przez psychiatrów), no i jeszcze makroprolaktynemia i pseudoprolaktynoma. Test z metoklopramidem robi się w celu zróżnicowania powodu hiperprolaktynemii, a leków i tak nie bierze się jeżeli nie masz objawów lub gdy nie chcesz zajść w ciążę.Bo hiperprolaktynemia utrudnia zajście w ciążę.