Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cukierkowa

nagła zmiana - córcia ma 3 miesiące - pomożecie??

Polecane posty

hejka...mam 3 miesięczną Zuzię...karmię piersią wyłącznie...problem polega na tym ze od kilku dni jakby jej sie coś poprzestawiało, wcześniej ładnie przesypiała nocki, czasem sie budziła na jedno karmienie, teraz niestety wstaję 3 razy w nocy a do tego jeszcze ze4 2 razy żeby dać smoczka, bo śpi bardzo niespokojnie...nic nowego się w domu ani w życiu nie wydarzyło...z karmieniem też jest problem, mała je co ok 2-2,5 godziny ale tylko po 5 minut...wydaje mi sie ze to za mało zdecydowanie, chociaż piersi poróżnia ładnie, nie mam zastojów itp...sama nie wiem co o tym mysleć i co zrobić żeby wróciła do normy...może któraś z Was też tak miała?? W ogóle jest jakaś marudna, w dzień śpi co ok 2 godzinki, drzemki po pół godziny...

Moze daj jej pare dni, bobaski czasem maja rozne fazy. moj ma 7,5 czasem przesypia cale nocki, czasem budzi sie co 2 godzinki :) czasem wcina az mu sie uszy trzesa, czasem nie ma wcale ochoty... Jesli stan Cie bardzo zaniepokoi rusz do lekarza... moze cos ja boli.

Gość sztefkaa
to zęby...u nas pierwsze wyszły jak mały miał 3,5 miesiąca i tez tak to wyglądało :)

o kurcze, o tym to nie pomyslałam...:/ te stan trwa już chyba ze 4 dni...nie wiem sama, dam jej jeszcze weekend i jakby co to pojde do lekarza w poniedziałek... A jak sie objawiają ząbki??prócz ślinienia, bo ślinić się nie ślini...jakoś mogę to sprawdzić?

Gość Ciotka Matylda w papilotach
dzieci rosną a wraz z nimi zapotrzebowanie na sen i przychodzi taki okres że dzieci śpią w nocy mniej spokojnie niż do tej pory. A może za dużo śpi w dzień??Albo za późno ostatnia drzemka??

w dzien spi mniej więcej tyle razy ile je czyli ok 5-6 razy, to podobno norma...ostatnia drzemka wypada ok 17:30 i tak było cały czas...czasem wcześniej czasem pozniej, ale zawsze w miarę ładnie zasypia ok 19:30, po kąpieli i karmieniu... Wczoraj chciałam jej przez sen dać cycusia ok 22 ale nic z tego nie wyszło, bo nie dała sie w ogóle obudzić i złapać sutka, tak twardo spała...za to o 23 się obudziła z płaczem:/ nie wiem skąd te płacze, wczesniej w ogóle się nie budziła, tylko na karmienie

w poczatkowym okresie nie sprawdzisz- pooglądaj dziasła może juz sa jakieś zmiany- opuchniecia- albo widoczne białe ślady daj dziecku paracetamolek - powinno pomóc , żele niestety nie działają- mojej malutkiej tez bardzo wcześnie poszły zębale- i niestety póki nie powychodziły męczyłyśmy sie 2-3 miesiące- na razie ma 8 i przerwa ufff

bobaski mają dwa takie gorsze że sie tak wyraże okresy w 3 i okolo 7 miesiącu życia że nie mogą się najeść i czasem trzeba dokarmić butelką. potem to sie normuję

u nas było tak samo-jak mała skończyła 3 miesiące zaczęła bardzo często budzić sie w nocy...i nie chce Cię martwić, ale trwa to do dzisiaj a ma 8 miesięcy...tez myślałam że to zęby (ale raczej nie chodziło o to, bo pierwszy ząb wyszedł jej parę dni temu) i tez byłam z tym u lekarza... Małej nic nie dolegało, dzieci tak czasem po prostu mają, pewnie u Was jest podobnie:)

sprawdze jej te dziąsła... Martwi mnie to, ze tak mało je...tzn piersi mam opróżnione, ale 5 minut to chyba za krótko jak na jedzenie?? Dzis w nocy sie obudziła o 24, dałam jej cycusia, ssała przez 20 minut i potem obudziła sie dopiero o 4:30...wiec juz było lepiej:)

a może na noc powoli wprowadzić kleik?

pomyslez o tym i skonsultuje z lekarzem a poza tym tez mam problem z drzemkami w dzien...kłade ja do łózeczka, wiem kiedy jej sie chce spac, ale ona zanim zasnie musi powrzeszczec w niebogłosy i pokrzyczec a potem chwilka uspokaja sie pogada, pobawi sie pieluszka i zasypia...macie tak moze?

a z tym krótkim ssaniem to sie nie martw, widocznie się szybciej najada, u nas też tak było, pod koniec karmienia to dwie minutki i sprawa załatwiona:)

mam jeszcze jedno pytanko:czy przy wychodzeniu ząbków możliwe jest, żeby podczas jedzenia bardzo marudziła??Bo Zuzia mi strasznie marudzi, stęka i często odsuwa sie od piersi a w zamian za to pcha rączki do buzi...w ogóle to rączkiw buzi ma cały czas:)

Gość yta
Cukierkowa - mój synuś zachowuje się tak samo. Ma 3,5 miesiąca.

Kiniu pisałam u nas ale chyba nie czytałaś... z wiekiem maleństwa już nie wiszą u cyca, tylko najadają się szybciutko, wystarczy 5 min i już się naje, ma już wyuczony dobrze odruch ssania i nie potrzeba godziny na to aby się najeśc... poza tym te pchanie rączek do buzi może świadczyc o swędzeniu dziąsełek, co nie musi oznaczac, że wyjdą już, ale może byc tak, że wyjdą dopiero za kilka miesięcy a mogą wyjśc zaraz... wiercenie przy cycu może oznaczac, że nadal ma małe kolki, ale też może to byc te swędzenie dziąsełek co do snu to niemwlęta są nieprzewidywalne, poznaje świat i ma coraz więcej bodźców i to też może byc przyczyną jej niepokoju w czasie snu ale nie jestem lekarzem...jak się niepokoisz to skonsultuj, choc ja uważam, że to niepotrzebne... pozdrawiam

może się powoli przestawia, bo 3 miesiace to juz kawałek zycia i wtedy zazwyczaj dzieci nie potrzebuja juz tyle snu w ciagu dnia, staja się bardziej ciekawe itp, może dotychczasowy rytm dnia nalezy przestawic, może przesunać czas kapieli na troche później??? z tym jedzeniem markotnym, może małą boli brzuszek z powodu zaparć? albo może wprowadziłaś coś do swojej diety? a miała dotychczas kolki?

dzieki Monia....na pewno sie przydadza porady:) Mała miała kolki przez 1,5 miesiąca, teraz już nie ma...moze i racja zeby kapiel przesunąć, no ale ona już od ok 18:30 marudzi i trzymamy ją do 19-stej... co do mojej diety to wprowadziła ostatnio smazonego kotleta, ale wczoraj jadłam rybę gotowaną, dziś zupę i bez zmian...bez różnicy co zjem... A Zuzia spi juz rzadziej i je tez rzadziej...wczesniej, jeszcze kilka dni temu jadła co 1,5 godziny teraz juz co 2 nawet co 2,5...to w ciągu kilku dni sie zmieniło...spi tez mniej, tyle ile razy je:)wczesniej co 1,5 godz. teraz co 2 godz. Jeszcze ją poobserwuję....a co myslicie o wprowadzeniu kleiku na noc?tylko mi smoczka z butli nie chce ciągnąć, bawi sie nim w buzi:P

z kleikiem bym poczekała, jak juz to spróbuj mleko sztuczne, ale jak mała nie chce butelki to bedzie ciężko. sztuczne mleko dłużej jest trawione, więc czasami trzyma dzieci w nocy dłużej, niektóre moje znajome podawały sztuczne mleko tylko na noc. ja karmiłam tylko piersią do 4 miesiąca, ale u mojego synka było odwrotnie od 3 miesiąca przesypiał mi całe noce :) kąpiel miał co prawda pźniej a przy cycku wisiał długo, ale nocki mielismy spokojne. pozdrawiam i mam nadzieje że niedługo wszystko się unormuje.

jak na moj gust nie wprowadzaj...bez sensu, jeśli dobrze je z cyca i przybiera na wadze pozbawisz się tylko szybciej pokarmu...a na kleik jeszcze przyjdzie czas...

oki, to kleikowi mowie narazie nie...chce stałe pokarmy zaczac wprowadzac jak Mała skonczy 5 miesięcy no chyba ze lekarz zdecyduje inaczej:)mysle ze głodna nie chodzi... Tylko te nocki najgorsze...moze faktycznie zmienic porę kąpieli i zasypiania??jak myslicie??o ktorej wy kładzecie dzieci?

o 20.. a te zabale sprawdzilas ?? jak pcha kalapki to jednak to moga być poczatki

no nic nie widze na tych dziąsłach póki co...moja zasypia ok 19:30-20:00... Teraz też spi, dzis jak w zegarku:sen, potem karmienie, aktywność i znów sen...jak w zegarku co 2 godziny i sen i karmienie... Najgorzej z tą nocą:(bo wstaję po dobrych kilka razy zeby tylko dać smoczka...moze dzis bedzie lepiej...jakos trzeba to przetrwać...a moze dać jej gryzak, może pomoże? dzieki za rady wszystkim:*

aha, a łapki pcha non stop...cały czas na je w buzi i wciąż oślinione na maxa...czasem chce jej je zamienic na smoczka ale zazwyczaj wili łapki...czasem tez woli łapki od piersi:P

Gość kitten3176
moja corcia urodzila sie 8.11.2007 wiec jest w podobnym wieku itez jak czyta\m twoja wypowiedz to jakbym slyszala siebie. Dzis mialam to samo w nocy. NNon-stop smoczek , slinienie sie , i wkladanie raczek do buzi Co to moze byc? Zabki?

Gość kitten3176
Wczesniej podobnie jak Twoja tez ladnie spala. Wystraczyly jej 3 karmienia w nocy ale od razu usypiala. Teraz moze nawet spac cala noc bez jedzenia. Budzi sie tylko zeby pokrzyczek i wola o smoczek. Moze problem jest w smoczlu. Moze ona nie potrafi usnac bez pocumkania sobie?Ostatnio to potrafi budzic sie co po godziny i wolac o smoczek jak jej wypadnie.!!!!Juz sama nie wiem. a w dzien ma pare drzemek tylko tez bez smoczka nie usnie, slini sie bardzo no i wkladanie tych raczek do buzi. Jest bardzo marudna, placze. Juzu. dopiero co skonczyla sie kolka!!! Jestem kompltenie zrozpaczona no i niewyspana. co robic?

moja Majka na 3,5 miesiąca i mam dokładnie to samo, wczesniej ssała normalnie pierś , spała spokojnie , a od jakiegoś czasu ok 10 dni , je bardzo nerwowo i tak samo zasypia, w nocy budzi sie co ok 2 godziny, ja mysle ze to początek ząbkowania bo slini sie bardzo ... czasem zdarza sie lepsza nic , ale częściej nie...