Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MÓJ SYNECZEK..................

ZACZYNA DOPIERO CHODZIĆ I JUŻ NA PALCACH POMOCY!!!

Polecane posty

nie wiem co zrobić pomórzcie mi czy to minie mój synek chodzi juz w chodziku od dawna i teraz zaczynam go prowadzać już za rączki bo tak chce rwie się do chodzenia ale chodzi na palcach próbowałam juz też bez bucików usztywnianych w samych skarpetuszkach ale nic nie pomagało nadal chodzi na palcach czy mam sie nie pokoić i udać się do lekarza może juz nie wiem co robić drogie mamy POMOCY!!!

Gość lilli11
Wyrzucić chodzik, chociaż pewnie juz za późno - wychowasz sobie dyslektyka!

A DLACZEGO DYSLEKTYKA ???? nie wiem dlaczego odrazu tak na mnie najerzdzacie przecież pytam poprostu bo nie wiem czy dzieci tak mają no dziękuje a myślałam że poszukam tu pomocy no poczekam może znajdą sie życzliwsze osoby.......

Gość zdrada meduzy
ja nierozumiem tez jakiej ty pomocy tu szukasz???Nieuwazasz ze przesadzasz ze swoim zachowaniem,jestes jakas agresywna

Ja też chodziłam na paluszkach (jak byłam mała) i moja Lidka tak samo, myślę że to taki etap w chodzeniu i nie ma co panikować. Teraz chodzi już sama i na całych stópkach :)

Gość komentarz
nie musi byc to niepokojacym objawem ale moze lepiej skonsultuj z neurologiem dzieciecym dla spokoju ale nie denerwuj sie na darmo bo stres tylko przenisiesz na dziecko

dzieci tak na początku chodzą, gdyby to trwało dł€żej np gdy zacznie sam chodzic wtedy możesz sie martwic, mój też tak startował w 10mcu i teraz ładnie stoi

DZIĘKUJE WAM BARDZO ZA TE DOBRE ZDANIA FAJNIE TAK WŁAŚNIE TAKIEJ POMOCY CHCIAŁAM ABY INNE MAMY WYRAZIŁY SWOJA OPINIE ŻE TEŻ TAK MIAŁAY TERAZ JESTEM JUZ SPOKOJNA.... MÓJ SYNECZEK MA DOPIERO 8 MIESIĘCY ....NO IDZIE MU TO BARZO SZYBKO...........JESZCZE RAZ DZIĘKUJE..

to chyba taki etap, bo moja też 8-miesięczna córeczka robi dokładnie tak samo... wiec na razie nie ma powodów do zmartwień, gdyby tak zostało jak już będzie sam chodzić to wtedy trzeba by zacząć działać:)

Gość matenka
Wychowalam trojke dzieci, i z chodzeniem u kazdego z nich bylo inaczej. Poczatek wystarczy zeby prowadzajac nie trzymac jego raczek zbyt wysoko tak zeby go nie odciazac , wtedy bedzie mu trudniej i stanie na cale stupki.

Ja jestem przeciwna chodziką.Może akurat to nie jest zaden dowód ale dzieci koleżanke które chodziły w chodakach chodzą na paluszkach.

nasz ortopeda zakazał prowadzania dzieci za rączki, juz nie mówiąc o chodzikach ;) bez takich ułatwień dzieci też zaczynają chodzić :) w swoim czasie :) dobrze, gdy dziecko jak najdłużej chodzi na czworaka, naprzemienne ruchy przy czworakowaniu, bardzo dobrze wpływają na całościowy rozwój dziecka!

No właśnie jak już chcemy prowadzić dzieci to powinniśmy trzymać pod paszkami a nie za rączki.

Gość MÓJ SYNECZEK
DZIĘKUJE ŚLICZNIE

Gość pppppppppppppppppppppppppppppp
uwazam ze powinnas isc do lekarza zeby zbadal dziecko... czasem moze to byc objaw zaburzen neorologicznych. Moja siostra jak byla mala miala chyba male porazenie i tez tak chodzila, mama sie bardzo o nią martwila. Teraz siostra ma 18 lat i jest normlana zdrowa dziewczyna;) Mysle jednak ze moze byc to niepokojacy objaw wiec koniecznie idz do lekarza. A osoby ktore nie maja zielonego pojecia o medycynie nich sobie daruja swoje komentarze w stylu "zapisz dziecko na balet"--> zenujące

Gość MiniMin
to wina chodzika moj syn chodzil w chodziku tylko 2 tyg i po tym zaczal chodzic na pacach niestety matki sa lekkomyslne ja opamietalam sie w pore a raczej lekarz mi w tym pomogl... przeslalam korzystac z chodzika i wszystko wrocilo do normy jednak to bylo jak maly mial 10 mies

hmm kazdy wie ze chodziki nie sa wskazane..dlatego prawdopodobnie Twoj maluch chodzi na paluszkach.

Gość Spoznione walentynki robie
chodziki to zlo dziecko powino zaczac chodzic najpierw na czworakach dziecko zacznie samo chodzic kiedy jest na to gotowe to nie wyscigi matek nie chodzi o to ktore dziecko bedzie pierwsze chodzic... dziecko samo uczy sie wstawac przy lozeczku pozniej robi pierwszy kroczek trzymajac sie lozeczka A chodzenie na palcach przejdzie mu z czasem Najlepiej polozyc dziecko na dywan samo nauczy sie chodzic :)

Gość Spoznione walentynki robie
ni jestem mama ale mam mlodsze rodzenstwo przepraszam za bluzgi ale wyrzuc chodzik i nie prowadzaj go za raczki moze to posowdowac wady postawy 8 miesiecy to stanowowcczo za wczesnie Jak ja bylam mala mielismy male mieszkanko i trzeba bylo mnie prowadzac za raczki wogole nauczylam sie chodzic w wieku 14 miesiecy a 3ka mojego mlodszego rodzenstwa byla kladzina na dywan na poczatku sie kulali, czolgali choodzili po raczku sami zaczeli wstawac i chodzic To jest najepsze dla kregoslupa tak samo siedzenie nie ma co dziecka na sile sadzac Wkurza mnie jak slysze matki jak sie chwala a moje juz siedzi a moje juz stoi a moje juz chodzi no i inne nie chca byc gorsze...

Spoznione walentynki robie ----he he he dokładnie takie mamy wkurzają :P Mam koleżanke która mówila że jej 3 mieisęczna córka sama siedzi!!! miała 5 mieisęcy siadała na nocnik a 7 to chodziła jak perszing tyle że w chodaku he he he uśmiać się idzie:P a teraz to jeździ z tym dzieckiem po lekarzach po taka mądra była! Wiadomo ze ciezko jest nośić np non stop dziecko na rękach ale naprawde warto się pomęczyć by nasze dziecko było zdrowe.

heh ja tez slyszalam durne komentarze na temat mojego dziecko bo nie"przeszlo" roczku-zaczal chodzic miesiac później. bez zadnych wspomagaczy.Dziecko zacznie chodzic jak bedzie gotowe..miesnie , kosci-wszystko musi sie odpowiednio rozwinac etapami.

wiesz co, nie przeczytałam powyzszych komentarzy wiec moze powtórze za kims. Z tego co ja wiem to chodzenie ma palcach absolutnie nie jest szkodliwe a wrecz wskazane przy krzywiących się nóżkach na przykład. nie sądzę więc aby twojemu synkowi zaszkodziło.

Gość scieburka
mam dziecko 5 letnie mialam ten sam problem zaluje tylko ze wczesniej o tym nie wiedzialam gdy pierwszy raz stawal na nogach okazalo sie ze nie moze postawic piety na podlodze od obcych ludzi wraz z mezem dowiadywalismy sie gdzie mozna udac sie z takim przypadkiem po badaniu neurologicznym okazalo sie ze ma stopy konskie obustronnie spastyczne tzn ze ma silny przykurcz sciegna achillesa w prawej nodze wiekszy w lewej mniejszy udalismy sie do piekar slaskich do poradni urazowo ortopedycznej dostal zastrzyki w miesnie lydki botox na kase chorych to powazna sprawa mial wtedy 2 lata i lekarz powiedzial ze to za puzno radze ci udaj sie tam nie ma na co czekac moje dziecko juz chodzi normalnie dzieki piekarom slaskim nie czekaj i zbadaj dziecko

Gość Pan Doktor
Chód na palcach może być objawem chorobowym, jeśli dziecko zaczyna chodzić na palcach to nie należy się od razu martwić tym, bo zdrowe dzieciaki też tak zaczynają chodzić, ale jeśli to się nie wyrównuje w ciągu roku-dwóch, może wskazywać na neuropatie. Więc trzeba mieć to na oku jeśli chodzi o czas trwania takiego chodu.

Potwierdzam, co napisala Scieburka. Trzeba miec na oku to chodzenie na placach. Ja sama zaczelam chodzic na palcach dosc szybko jako male dziecko i nie byl to tylko etap przejsciowy. Pediatra stwierdzila, ze dalsze takie chodzenie moze doprowadzic to trwalego przykurczu sciegien achillesa. Kazala mojej mamie zmuszac mnie do ponownego raczkowania. Co ja wstawalam, to mama mnie sadzala na podloge na kolana. Buntowalam sie, ale po 2-3 miesiacach pozwolono mi znowu chodzic w pionie i dalo to efekty. Zaczelam chodzic stawiajac cale stopy. Do tego pediatra kazala dlugo nosic buciki wiazane, wyzsze w kostce. Prawdopodobnie wszystko sie samo unormuje, bo twoj synek jest jeszcze malutki i wczesnie zaczal chodzic. Ale obserwuj malego i zglos problem lekarzowi.

Gość pacccynka
musze sie odezwac jak to przeczytalam nie mozna tego bagatelizowac chodzenia na palcach poniewaz moj syn gdy tylko zaczal chodzic a bylo to ok 12mc to na palcach ja to zbagatelizowalam myslalam ze wyrosnie ale to sie nasililo ma teraz 9 lat i tez chodzi na palcach bo straszny przykurcz mu sie zrobil rehabilitacjie tez malo pomagaja

Gość co za matka .......
z ciebie ! 8 miesieczne dziecko wsadzasz do chodzika i prowadzasz go za raczki !?? ? chcesz zrobic krzywde dziecku ??? takie male dziecko nie powinno byc prowadzane ze raczki ! jesli samo chodzi to ok - ale ty nie powinnas ingerowac w rozwoj dziecka . przez ciebie jeszcze bedzie mial problem z kregosloupem !

kurcze ale to chyba jakies wyjatki z jakimis komplikacjami co do chodzenia na poczatku na paluszkach, moja siora chodzila jak miala 8 miesiecyi jest normalnaaaa!!! moja kumpela tez chodzila od 9 miesiaca zycia ja jak skonczylam roczek to juz sama bez trzymanki i tak samo bylo z moim malcem.... a co do chodzika.....najpierw ktos go wymyslil ze teraz NIE wsadzac bo szkodzi na kregoslup, w jakis posob skoro dziecko jest podtrzymywane rabanym materialem, tak samo jak mamusia trzyma malca sama tak samo chodak, glupota.....moj siedzial juz w chodaku jak mial 4 miechy dla zabawy, ale siedzial w nim jak byl juz sztywny, wtedy go wsadzalismy i problemu z chodzeniem ani z kregoslupem nie ma i duzo dzieci z naszej rodziny tez nie a chodak byl od poczatku.....zreszta wkladanie dziecka do chustawki jest zdrowe, to jest to samo tyle ze dziecko jest wyzej od podloza:P nawet w reklamach widac jak prowadzaja dzieci jeszcze nie chodzace i jak one palcami najpierw stopaja a nie cala stopka:P wiadomo do niczego nie mozna dziecka zmuszac, wszytsko robi na miare swoich sil I MOZLIWOSCI Wtedy powinno bycZDROWE ...

Gość ależ wy bzdury piszecie
Wiem, że wątek był od dawna nie poruszony, ale muszę wtrącić swoje trzy grosze, bo nie wytrzymam. Jakim prawem piszecie komuś, że jest złym rodzicem? Każde dziecko rozwija się indywidualnie. Moje mając 8 miesięcy zaczęło samo wstawać, mając 9 chodzi wokół łóżeczka, trzymając się brzegów. Jest dużo większy niż przeciętne dziecko, kupuję mu ubranka na 3-4 lata (wdał się w wysokiego ojca :P), waży 13 kilo. Bałam się o jego kręgosłup, czy nie za wcześnie zaczyna tak go obciążać, ale po rozmowie z lekarzem uspokoiłam się. Usłyszałam, że skoro robi to sam i nikt go nie zmusza, to najwyraźniej już jest jego pora na ten etap nauki :) W tej chwili próbuje sam chodzić, ja tylko go asekuruję, żeby sobie krzywdy nie zrobił. "Chodzi" pół na pół: całą stopą i na palcach. I nie mam się za złą matkę, bo moje dziecko stało samo w tak wczesnym wieku. Dobrze radzę, mniej paniki, więcej rozsądku drogie mamy. A jeśli coś Was niepokoi, to idźcie do lekarza, a nie wypytujcie nieznajomych w internecie.