Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oliwka 23

LISTOPAD 2008

Polecane posty

U nas jak nie urok to sraczka:O Piszecie o alergiach....mój ma skaze ale już nutramigen jje normalnie,przyzwyczaił się.Jak pisałam dodawałam malutkiemu kleiku kukurydzianego po miarce do mleka w szpitalu przez ostatnie ok.4-5dni po których śpi całą noc ale..................... no właśnie załamka:( ledwo zaczęliśmy ten kleik i co?? dziś już buzia wysypana na cacy:( i dupa blada taka niewielka ilość i tak krótko i jaki efekt !!!:O kurcze co jest z tymi alergiami ?! byłam dziś w aptece po nebulizator małemu,sobie po witaminki polecaone przez Agę26 Merz special bo od ok.2tyg. nie daję rady i łysa w końcu będę:(:(:( no i co do kleików i skazy poleciła mi tam farmaceutka SINLAC dla alergików bo to bezglutenowe m.in kupiłam zobaczymy ale cena mnie powaliła 23zł w porównaniu do kleików majątek :O ja po tym już kolejnym pobycie w szpitalu jakoś postanowiłam teraz pomyśleć bardziej również o sobie i coś poza odchudzaniem zrobić coś dla siebie tylko:) włoski obcięłam jakieś 3tyg.temu-teraz znalazł się czas na pomalowanie...dziś do tego zamknęłam się w łazience na zabiegi dla ciała,peelingi itp. a potem pojechałam do solarium:D czas sobie przypomnieć:D wykupiłam karnet :P a co?! i potem czerwona jak burak pojeżdziłam po zakupkach;) aa teraz piję winko:P i wszystko mnie piec zaczyna bo z czasem przesadziłam opalania:(:O

dunia Ja jutro jade na solarke:)musze jakos do wesela sie opalic bo jestem blada jak maka moje cialo nie widzialo tego lata ani promyka slonca:)wiec tym bardziej:) Ja wlasnie tz dunia dzis wyczytalam o tym dla alergikow i zamierzam go kupic - nie no cena extra w szczegulności ze na pewno na jednej sztuce sie nie skonczy!a probowalas kleiku ryzowego??moj jest wiekszym alergikiem od Twojego i jakos kleik przyswoil tylko cos mu jabluszko nie podpasowalo bo znowu kupa zielona bla ale dajemy dicoflor wiec mam nadzieje ze bedzie ok! u nas narazie samo mleko + raz w nocy kleik z 1,5 lyzeczki!jutro sprobujemy marcheweczke:)

Miniutek wykąpany i właśnie sobie usypia :) mam nadzieję ze się uda tym razem bez cycusia, bo od choroby tylko przy cycuniu zasypia, ale teraz wieczorkiem jadł 0 minut temu i nie chcę znów dawać a śpiący bardzo więc jest duża szansa że zaśnie. oj dunia biedna jesteś z tą alergią :( aj jak ja bym chciała gdzieś wyjść sama, zrobić coś dla siebie. albo chociaż kąpiel taką super z pianą, świeczkami, muzyczką i kieliszeczkiem...soku jabłkowego :Pa tu dupa. tutaj nie da się tego zrobić. jak byłam w Poznaniu to chciałam tak zrobić ale jakoś nie wyszło, a tu to nawet nie mam jak. i tak siedzę i gnuśnieję. dziś przez wiatr i deszcz nie byiśmy nawet na spacerku :( e tam jutro będzie lepiej :) tak martwiłam sie ze maly nie chce sie podciągać a teraz są wielkie koncerty jak mu usiąść nie pomogę :P poza tym uwielbia grzechotki, wszystko pięknie trzyma i do dziubka pakuje :) poza tym polubił swój fotelik samochodowy i na 15 minut mogę go do niego łożyć i coś zrobić, czy to podłogi poodkurzać, pranie powiesić czy po prostu usiąść i posiedzieć chwilkę przy herbatce. o zasnął :D :D :D

DUNIU i prawidłowo nam mamusią sie tez wkońcu należy od życia:))ja to tak co 2 dzień mam wieczór upiększania:)) dla poprawienia nastroju!!!!jak mamusia szczęśliwa to i dzieci szczęliwe:)) SPOKOJNEJ NOCKI życze!!!ide lulu!!!

No dziewczyny, pozazdrościć :P Ja też chyba zacznę chodzić do solarium, bo moja skóra już zapomniała jak to jest, może w sobotę po zajęciach na Uczelni skoczę, inaczej nie mam czasu :/ Jasiek usnął o 21.00. mam nadzieję, że całą noc prześpi. Dzisiaj zrobił aż trzy kupki, o 2.00, o 11.00 i o 16.00, ale na szczęście na tym się skończyło, bo już bałam się, że chory. Zjadł całą butlę i śpi :) Agatka ja marzę o wannie i kąpieli, ale mój mąż inteligent wymyślił sobie prysznic i dupa. Mogę co najwyżej postać sobie, zamiast poleżeć, bo w brodziku nie da rady :P

RETY 😭 dziewczyny co ja narobiłam:( coraz gorzej wszystko mnie pali nie zasne a jak się położe wogóle to nie wiem:O pali mnie dosłownie wszystko pipa ze mnie 8minut wlazłam odrazu na nowiutkie lampy a babka mnie ostrzegała!!!:( tyle że zawsze zaczynałam od 10minut od razu i było ok ale tu różnica bo w lecie nie było opalania bo ciąża to skóra odwykła od opalania mimo że ja zawsze wręcz przesadzałam z opalaniem w lecie a tu mam teraz jak sie nie posłuchałam i co to teraz robić????????????? mam chęć pod zimny prysznic dla ulgi no ale dopiero co antybiotyki odstawiłam i katar został to się załatwie takim zimnym:( Boziu co robić??? balsam mi ulgi nie przyniesie bo boli jak się podrapie nawet lekko:( Aga właśnie ryżowego nie próbowałam.... sinlac niunio dopiero uwalił w butli z mlekiem ale wiecie co???sama bym zjadła pychaaa normalnie:D mały zjadł moment i zasnął jak kamień nawet mowy o beknięciu nie było :P

oo Dunia dobrze ze piszesz to ja wezme jutro tylko polowe czyli 4min.:)bo tez tam gdzie jutro jade to wymienili wlasnie lampy i planowalam tak max 8min. siedziec ale łoj połowe jednak posiedze:) mowisz ze takie dobre to Ja jutro lece tez kupie:)

Tabela 1. Nowy model żywienia niemowląt karmionych piersią (2007) WIEK (miesiące) RODZAJ POŻYWIENIA / ŻYWNOŚĆ UZUPEŁNIAJĄCA 1-6 Karmienie piersią na żądanie Karmienie piersią1 Posiłki dodatkowe - w 5-6 miesiącu Początkowo (nie wcześniej niż w 5 miesiącu): * zupa - przecier2 jarzynowy z dodatkiem kaszy manny (2-3 g na 100 ml), 1 x dziennie 7-9 Karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające:3 * zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (bez wywaru) z kleikiem zbożowym glutenowym i z 1/2 żółtka co drugi dzień * kaszka / kleik zbożowy bezglutenowy lub glutenowy4 * sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150g) 10 Karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające: * obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem 1/2 żółtka do potraw codziennie5 * kaszki/kleiki glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczyw, biszkopty, sucharki; * przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g) 11-12 Karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające: * obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem, ewentualnie z ziemniakiem lub ryżem i całe jajko 3-4 razy w tygodniu * produkty zbożowe (kaszki/kleiki glutenowe i bezglutenowe, pieczywo, biszkopty, sucharki) łączone z produktami mlecznymi (np. mleko modyfikowane, twarożek, jogurt6, kefir - kilka razy w tygodniu) * przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 )

1 Na życzenie matki, można wprowadzić mleko modyfikowane 2 Składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy. 3 Nowe produkty - np. owoce, warzywa, kasze, mięso - należy wprowadzać kolejno i osobno, obserwując reakcję dziecka. Wprowadzając posiłki uzupełniające zaczynać od małych ilości, np. 3-4 łyżeczki. Posiłek inny niż karmienie mlekiem kobiecym podawać po zakończeniu karmienia piersią - w sytuacji, kiedy dziecko odmawia jedzenia / próbowania posiłków uzupałniających można odwrócić tę kolejność. 4 Zaleca się, aby produkty zbożowe wprowadzane w 1 roku życia były wzbogacane w żelazo. 5 Konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu. 6 Tylko naturalne składniki, bez konserwantów z ograniczeniem cukru.

Tabela 2. Nowy schemat sztucznego żywienia niemowląt (2007) WIEK W MIESIĄCACH LICZBA POSIŁKÓW WIELKOŚĆ PORCJI1 RODZAJ POSIŁKU 1 7 x 90 - 110 ml mleko początkowe 2 6 x 110 - 130 ml mleko początkowe 3 6 x 130 ml mleko początkowe 4 6 x 150 ml mleko początkowe 5 5 x 180 ml 4 x mleko początkowe* 1 x zupa - przecier jarzynowy2; skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) - 50-100 g 6 5 x 180 ml 4 x mleko początkowe* 1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kleiku na 100 ml + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru); przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g 7 5 x 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml); 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml); 1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem3 codziennie (10 g); 1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy; przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g 8 5 x 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml); 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml); 1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z codziennie gotowanym mięsem3 (10-15 g); 1 x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy; przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g 9 5 x 1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej; 1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej; 1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym; 1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem 1/2 żółtka i z gotowanym mięsem3 (10-15 g); 1 x 150 g - owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt 10 4-5 x 3 x 220 ml - mleczny posiłek łżczony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki); 1 x zupka jarzynowa z kaszą glutenową; 1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem3(15-20 g) i 1/2 żółtka, z dodatkiem ziemniaka lub ryżu; Przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g 11-12 4-5 x Posiłki jak w 10 miesiącu życia. Zmiana: wprowadzić całe jajko 3-4 razy w tygodniu; twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu4 *mleko początkowe może być zamienione na mleko następne, do czasu formalnego uregulowania czasu podania tych preparatów w zaleceniach Unii Europejskiej. 1 Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od łaknienia i zapotrzebowania. Różnice mogą również dotyczyć liczby posiłków. 2 Składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy. 3 Konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu. 4 Tylko naturalne składniki; bez konserwantów, z ograniczeniem cukru.

My już nie śpimy od 5, głowa mnie boli od niewyspania. Wysłałam zdjęcia Jermiego na naszą pocztę.

U nas też średnio, młody wstał o północy i usnął dopiero po 2. Spał do 8, ale masakra przez te dziąsełka. Wscieka się jak mały wariacik, mam nadzieje, że szybko te zęby mu wyjdą, bo inaczej chyba zgłupiejemy oboje :(

witam🌻 My tez wstalismy po 5!Jokasta mnie tez glowa peka jakbym dostala ceglowka, ale Ja mam tak zawsze przed okresem:( mam pytanko ile razy dziennie mozna dawac kleik??bo ja dzis w nocy dalam malemu 2 razy ale po jeden lyzeczce na 130ml modyfikowanego!

Aga no i ja daje na 120ml 1miareczkę,więcej nie zjada i trochę mnie to martwić zaczyna:O a ma już 3miechy i 2tyg. Sinlac pycha mały nawet mi się nie pręży nic anic po nim,zadowolony ale właśnie nie syci jak kleik i znowu wstawał na butle o 2w nocy a potem po 5:O ale rumianek mu daje jak się budzi tak z raniutka bo i po nim zaraz kupka momentalnie. Czyli kupię jeszcze kleik ryżowy i poobserwuje jak przede wszystkim reaguje na ryżowy czy też tak go wysypie mocno no ale najpierw ta wysypka musi zejść:O ja mam tragedie narobiłam sobie bidy aj narobiłam:O 😭 jestem poparzona a na buzi wręcz nie czerwona tylko bordowa :( piecze i pali żywym ogniem wszystko no ale najgorzej z twarzą,oczy poparzyłam pieką,łzawią i napuchnięte ani się dotknąć bo ból:( GDYBYŚCIE mnie tak teraz widziały!!!!!!!!!!:(koszmar i pewnie z twarzy zejdzie mi skóra bo katastrofa! ani wyjść teraz gdziekolwiek bo nie ma mowy nawet żeby się dotknęła tak żeby nałożyć puder!

Mamusie doradźcie proszę pilne!!!!!! Kubuś mana swoje 3miechy i troche 67cm długości ale szczuplutki,waży z 6kgok. po szpitalu,zresztą jest drobny po tatusiu,pulpet nie będzie i mam pytanie bo chrzest za miesiąc już! i ubranko wypatrzyłam przez allegro ale czas by był zamawiać i w zwiazku z tym jaki rozmiar uważacie kupić?????przez miesiac chyba aż tak wiele by nie nabrał ani nie urósł?! doradźcie proszę:)

Duniu mój Jaś ma 65 cm długości, a ubranko miał na 74 cm. I było na niego dobre. Chrzest miał 8 marca, mierzony był 9 marca :) Co do oparzenia, to może babciny sposób, okłady z kwaśnego mleka?

Witam! Ale dzis wiatr okropny..brr Musiałam wyjść na chwilę z małym na spacer bo 2 dni nie był a jutro idziemy na usg bioderek wózeczkiem do przychodni ok 40 min drogi w jedną stronę więc niech się oswaja ze wstrętnym wiatrem:-( Byliśmy dziś 40 min Agnieszka co do Twojego pytania o kleik to mi pediatra powiedziała że można do każdego mleka dodawać trochę kleiku- za każdym razem jak je mleko! Nam tak właśnie zaleciła ale powiedziałam że karmię tylko piersią to w takim razie nie mam dawać wcale- bo jak:-(

200g płatków owsianych 2/3 szklanki otrębów pół kostki masła 2/3 szklanki mleka pół szklanki mąki pół łyżeszki proszku do pieczenia 3łyżeczki cukru (niekoniecznie) 2 banany jabłko rodzynki, kokos, suszony ananas, suszone śliwki, pestki słonecznika; do wyboru-do koloru można też dodać musli masło z mlekiem i cukrem podgrzać do rozpuszczenia, dodać płatki, otręby, ew musli i prażyć przez chwilę, dodać mąkę z proszkiem, po uzyskaniy jednolitej masy dodać owoce pokrojone w kostkę i bakalie, wymieszać, cały czas podgrzewając na małym ogniu na natłuszczonej blasze uformować płaskie ciasteczka, włożyć do nagrzanego 170st piekarnika, piec ok 20-30 min im więcej słodkich bakalii tym mniej cukru:) ja to jem zamiast śniadań, obiadów i kolacji, ale to dlatego, że nie jem mięsa, chleba, makaronu, mleka, słodyczy itp, więc w zasadzie to zostały mi jogurty i te ciastka:P za to w jakich ilościach ja to pochłaniam, to mój M z szoku wyjść nie może:D

Duniu, może spróbuj penthanolem smarować najbardziej poparzone miejsca, powinien pomóc

ja mam nawet powieki poparzone napuchły palą łzawią oczy rety masakra 😭 siedze z jogurtem natur.na twarzy i lekka ulga ale jak zmyje to znów oszaleje:( :O

Dunia Ty biedaku!!ja kiedys jak mnie slonko spalilo kefirem i smietana sie smarowalam!:) u nas pogoda tragedia nie wylaze z domu nawet bo przez okno patrzec sie nie da a co mowic na dwor wyjsc:) dzieki za odp. w sprawie kleiku!:)

dziekuje Kajtoch za przepis:)))i co naprawde sie przy nich chudnie???? a co do pogody to u nas tez straszna!!!niby słońce świeci ale diabelsko wieje!!!ja to tylko z dzieciaczkami na zakupy skoczyłam i do domku!!!!

cześć kochane! ja też uwięziona w domu przez wiatr :( wczoraj lało, wiało i sypało, dziś już słońce świeci ale dmucha okrutni a [rzez to ze tu na około same pola to nie wychodzę bo mnie zwieje :P maluch zasnął w końcu, tarł oczka, ziewał ale zasnąć nie chciał. a to przez mamusię która stwierdzila że mleczka na sen nie będzie i że dzidiza zaśnie bez niego. ale się przeliczyła i w końcu dała dzidzi mleczko, bo już 2 godzinki nie jadł i od razu zasnął :) koniec prób chce zasypiać przy mleczku to niech tak zasypia! przynajmniej jest najedzony, wyspany i szczęśliwy :D duniu biedaku! to żeś sobie humor poprawiła! próbuj z tą śmietaną powinna pomóc. a jak nie to penthanolem smaruj. dzisiaj R wyjeżdża po pracy do Zgorzelca na rozmowę w sprawie pracy. wróci jutro więc czeka mnie samotny wieczór tylko z Miniem i teściami :O ufff ciężko będzie!

witam pogoda straszna brrr... ale spacerek do sklepu zaliczyłam maluch śpi a ja na rozgrzewkę kieliszeczek ajerkoniaku:) mały ma uczulenie na jajka a ajerkoniaczek toleruje:) Duniu ja też tak miałam kiedyś po opalaniu i tylko panthenol przynosił ulgę, z twarzy i uszu schodziła skóra w strupkach tak byłam spieczona, w nocy miałam drgawki:( najgorsze 2 dni, z kremów na twarz wszystko szczypało więc nie próbuj nawet, może ewentualnie jeszcze spróbuj bepanthen? dużo pij żebyś była nawodniona i okłady z maślanki też są fajne. dziewczyny jestem już mgr! :) wczoraj obroniłam na 5:) jeszcze jedne studia mam do skończenia też mgr ale wyrobię się do października:) mój maluszek też chce siadać, więc troszkę go podtrzymuję, ale największą radość sprawia mu leżenie na brzuchu i obracanie się jest taki zaskoczony gdy mu się udaje:) ma tylko na cycu i tak do 6 msc. dziś spał 12 godz z jedną pobudką koło 6 ale tylko sie przytulił do cyca i zasnął, aż myślałam że coś mu jest :) ledwo skończyliśmy remont a wczoraj się dowiedziala że będą w bloku wymieniać całe ogrzewanie, rury kaloryfery i wszystko będą kuć, a myslałam że już balagan mam za sobą:( mnie włosy jeszcze tak tragicznie nie wypadają, biorę witaminki i żelazo bo nadal mam anemię:( co do wesel w tym roku nie mamy chyba żadnego, ale w zeszłym roku obskoczyłam 7 i to z brzuchem:) a ostatnie 4 dni przed porodem i nawet pobrykałam trochę:) dobra koniec pa

mother - gratuluję pani magister :D :D my w tym roku żadnego wesela nie mamy, tzn jedno już było ale mały był za mały i się wypisaliśmy :P najbliższe wesele to chyba nasze, albo może moja siostra nas zaskoczy i coś zrobi :)

mother, gratulacje:) karola, one działają na zasadzie zapychacza, po kilku ciastkach jesteś syta, a że mają dużo błonnika, to są lekkostrawne, więc w zasadzie nie tuczą; ja zjadam kosmiczne ilości, ale to raczej z nudów nad książką czy przed kompem:P a u mnie słoneczko, nie wiem skąd się wzięło:D ja anemii nie mam, zwlazo powyżej normy, ale to przez to, że nadal jem witaminy dla ciężarnych, mimo, że nie karmię; włosy też w dobrym stanie, paznokcie się nie łamią, więc luz:) lekark ajak zobaczyła moje wyniki, to kazała mi co 2 dzień to zazywać, żebym nie przesadziła z hiperwitaminozą:D

Gość mama stanisławka
Cześć dziewczyny! ja też mam dzidziusia z listopada. Od samego początku podaje mu od czasu do czasu mleko modyfikowane. od miesiąca podaje mu 2 razy dziennie.I wiecie co? chciałabym go odstawić od piersi juz za miesiąc czyli po 5 miesiącu zycia. Co sądzicie na ten temat? czy to źle że go odstawię???? ......sama nie wiem co o tym myśleć. Boję się że w jakiś sposób wyrządzę mu tym krzywdę.....ehhh pomocy:-)

mamo Stanisławka, nie wiem, dlaczego chcesz odstawić małego od piersi, ale jesli nie wracasz do pracy i będziesz z nim cały czas, i oczywiście masz wystarczająco pokarmu, to może przemyśl to raz jeszcze, mleko matki najlepsze:)