Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Allegrowiczka pełną gębą

Uczciwi i Ci mniej na Allegro

Polecane posty

widzisz - tak ty czytasz- napisalam że skoro kazał ci płacić za 3 koszty przesylek to ma obowiązek wysłac je osobno - i niestety wtedy jest pod wzgledem prawnym czysty

napisalam ze chcial wyslac razem...wiec jest czysty czy nie? ike czy ty myslisz ze barana znalazlas?ta pomaranczka to ty...jak nisko trzeba upasc zeby podszywac sie nie znalazlas sprzymierzenca to zrobilas go z siebie..dobra jestes

nigdy nie pisze na czerwono- inaczej dawno bym mieszała cie pod pomaranczowym nickiem z blotem - jak ty mnie- to chyba dośc logiczne:O pisałam ci na samym początku że masz prawo wobec takiej sytuacji domagac się 3 oddzielnych przesyłek - bo cena za usluge wysyłki wynosi 8 zl a nie 24

jeszcze jedno- doczytalam , że w wypadku kiedy przesyłka jest liczona jako usluga musi koniecznie byc podana przed dokonaniem zakupu- czyli musi byc znana kupujacemu przed zakonczeniem aukcji- i tu możesz doszukiwać się nieuczciwości sprzedawcy- o ile koszt przesyłki będzie u niego figurowal jako usługa i bedzie zawyzony

kamka82Cytat z zasad Allegro: Koszty przesyłkiSprzedający mają prawo doliczyć do ceny końcowej przedmiotu następujące opłaty: * koszt przesyłki/transportu w rzeczywistej wielkości, w oparciu o cenniki firm pocztowych i kurierskich (poprzez koszt przesyłki należy rozumieć zarówno podstawowe koszty przesłania przedmiotu, jak i opłaty za opcje dodatkowe oferowane przez pocztę i firmy kurierskie, np. ubezpieczenie przesyłki); * koszty związane z przygotowaniem przedmiotu do wysyłki (opakowanie, obsługa) w rzeczywistej wielkości. Dopuszczalne jest zaokrąglenie lub zmniejszenie tych kosztów w celu uproszczenia zasad dla Kupujących, ale nie jest dozwolone naliczanie wygórowanych opłat, które w rażącym stopniu przewyższają rzeczywisty całościowy koszt obsługi i wysłania przedmiotu.Jeżeli jesteś Sprzedającym, pamiętaj, że wyszczególnienie wszystkich elementów wchodzących w skład kosztu przesyłki (opakowanie, ubezpieczenie itp.) pozwoli Ci uniknąć ewentualnych nieporozumień z Kupującymi. Allegro nie określa właściwego dla każdego przedmiotu kosztu przesyłki - jako Sprzedający zadbaj o to, by był on realny.Jeżeli jesteś Kupującym i masz wątpliwości co do wysokości kosztów przesyłki (np. uważasz, że są one za wysokie, nie masz pewności, co obejmują lub Sprzedający nie zamieścił informacji o kosztach przesyłki), skontaktuj się ze Sprzedającym i poproś o wyjaśnienie, korzystając z opcji Zadaj pytanie Sprzedającemu. Pamiętaj także, że w razie wątpliwości możesz wybrać ofertę innego Sprzedającego.Do ceny końcowej nie można wliczać prowizji Allegro lub prowizji dotyczącej obsługi płatności (np. Płatności Allegro, PayU).Ceny przedmiotów muszą być cenami brutto (więcej informacji).Przedmiot, który narusza powyższe zasady może zostać usunięty, a jeśli naruszenie jest poważne lub powtarza się, konto Sprzedającego może zostać zawieszone. ------Jak więc wynika z powyższego, sytuacja wyjaśnienia sytuacji ze Sprzedawcą dotyczy sytuacji przed licytacją. Zawsze możesz napisać do Allegro i zapytać się czy zostanie przyznane ci ostrzeżenie za niesfinalizowanie transakcji w przypadku celowego i zbytniego zawyżenia kosztów przesyłki. Być może po DOKŁADNYM opisaniu sytuacji pracownik Allegro stwierdzi, że Twoje podejrzenia są uzasadnione i nie zostanie Ci przyznany punkt karny.wtedy rezygnujesz ale Sprzedający ma prawo niestety - wystawić Ci komentarz.

A ta pomarańczka to nie Ike, tylko ja. Nie chciało mi się logować.

ike w dalszym ciagu nie kumasz o co chodzi... nglka ja juz sobie wszystko wyjasnilam i zaplacilam tylko 10zl..a ike narobila szumu co jest klutliwa

to allegro odesle ja właśnie do regulaminu- gdzie wyczyta że powinna była skontaktować sie ze sprzedawca poprzez formularz- allegro naprawde umywa rece w praktyce nikt nie bedzie siedzial i liczyl kosztow miliona użytkowników

No cóż. Mnie Allegro kilkakrotnie pomogło. Nie w każdej sytuacji ale w kilku, owszem, nie powiem - byłam mile zaskoczona. Myślę, że odpowiednie umotywowanie sprawy (czyt. dokładne opisanie, czasem warto wysłać taki esej) - nie musi ale może pomóc w wyjaśnieniu sprawy za pośrednictwem Allegro.Niektórym wystarczy, że Allegro wyśle informację o tym, że dostało sygnał od Kupującego i jako Pośrednictwo - proszą o wyjaśnienie sprawy.

masz racje- zalezy od humoru i kompetencji admina na którego trafisz- ofcjalne stanowisko allegro gdzies czytalam- że nie ingeruje w tego typu sprawy- chyba że chofdzi o rażące naciaganie cen- pytanie tylko co znaczy dla nich rażące

Ano... chyba nawet kwestia "rażące" zależy od tego, do koo wiadomość trafi :-)

razace to pewnie twoja przesylka w kwocie 100zl ktora wedlug ciebie kazdy sprzedajacy moze zarzadac

tak jak mowię- na przyszlosc mozna podpierac sie w przypadkach gzie nie ma podanej ceny- że wszelkie doliczenia fakturowane juz jako usługa muszą byc znane kupujacemu przed zawarciem umowy kupna sprzedaży

kamka tak msciwie i szybko pisalas ze nie zauważyłas że dawno ze 100 zl sie wycofałam chociaz jakby ktos sie uparł to pewnie wysyłajac kurierem i pakujac w pudło- doliczajac co tylko moze- by się wybronił

Każdy kij ma dwa końce. Tak jak już było napisane. Jak sprzedający żąda wygórowanej kwoty za kilka aukcji - można zażądać wysłania każdego przedmiotu osobno :-) Bo tak jak nigdzie nie jest sprecyzowane co to znaczy "rażące" - nigdzie nie jest też napisane, że Kupujący ma obowiązek zapłacić 1 wspólny koszt za 1 przesyłkę uczestnicząc w kilku aukcjach ;)Wtedy sprzedawca nie będzie miał się jak wycofać z podanego kosztu, skoro jest on jawnie podany na aukcji (jak nie jest, to się zgłasza i nie kupuje ale to nauczka na przyszłość, tylko niektórzy uczą się niestety na nieprzyjemnym przykładzie - bo własnym).

ike przynajmniej potem umie podeprzec cos faktami a nie probowac kogos zakrzyczeć - sama nie bardzo wiesz co i jak- a tak jesteś zawistna kobieta- że zamiast poczytac i sie douczyć - potrafisz tylko w ten sposób ponizej normy krytykować dobranoc

nglka- jesli sprzedawca mailem poda ci cene - to nie ważne czy podał ci tą cene na aukcji- zawsze masz podkładke w postaci maila ;)

Ike - to fakt, zawsze tak robię jak nie ma kosztu na aukcji. A jak nie ma odpowiedzi to sobie odpuszczam, bo szkoda mi nerwów.

kamka- poczytaj sama siebie- jak nie masz o czym pisac - bo jestes w tym ciemna- to nie pisz wcale- bo przepraszam cię ale najnormalniej w swiecie sie błaźnisz - to co wyprawiasz swiadczy o tobie - i teraz juz naprawde dobranoc

a propo bledów- to róde..............ech pa

czy wiesz co to jest hipokryzja?! zegnam najwiekszego tłoka i ciemnote

Hipokryzja (od gr. hypokrisis, udawanie) - zachowanie lub sposób myślenia i działania charakteryzujący się niespójnością stosowanych zasad moralnych. Hipokryzja może się przejawiać na następujące sposoby: oficjalne głoszenie przestrzegania określonych zasad moralnych i jednoczesne ich "ciche" łamanie, gdy nikt ważny tego nie widzi (np. głoszenie przez polityka, że walczy z korupcją i jednoczesne branie przez tego polityka po cichu łapówek), stosowanie różnych, sprzecznych wzajemnie zasad moralnych przy różnych sytuacjach (np. wymaganie od dzieci, żeby nie piły alkoholu i jednoczesne upijanie się samemu), jak używasz jakis słów- to najpierw upewnij się że o to ci chodziło nglka- dzięki za dobra wymiane zdań

\" róde ... :P ...wredne babsko \" buhahha jak ktoś nie ma argumentów to od \"ródych\":P wyzywa. :classic_cool: Ike ... przepraszam powiem .... po co zagłebiasz sie w dyskusję z takim niskim poziomem ? ....wiadomo ,że tylko wqrwienie bedziesz mieć ...a tłumaczenie logiczne ...fakty ....przepisy ...i rzeczywitość ,,,,,tego zaślepione male cos nie widzialo .... kamka zblaznilas sie dziewczyno dzis to strasznie ..... \'\'\"ródzielielcu\" buahaha ,,,przepaszam wiem ze kiedys byla prosba zeby sie nie smiac z z błedów :P ... ale pewnei to dyslekjca ale tak mnie to \"róde\"po oczach strzelió ze musialam wpis zrobić ... :P ike olej takie \"cóś\" ...proszę .... czytalam Cie ,,,, jestes ok ...i daj sobie siana z zrzedliwymi babolami :)

acha...kurcze czytalam cie w niektorych postach -jesli dobrze pamietam prosilas o przekazanie podatku dla antosia..i myslalam ze jestes fajna..tzn nie mowie ze nie jestes ale tak odrazu piszesz okims...przeczytaj topik od poczatku moze zmienisz zdanie a moze utwierdzisz sie w przekonaniu ze sie zblaznilam...co do błedow to fakt wale straszne..pisze szybko i tak jakos..zreszta nawet w szkole z dyktand bylo kiebsko..no coz przykro mi sie troche zrobilo..ide spac..

a ja nie doliczam kosztow pakowania i wysylam zgodnie z cennikiem:) zreszta, za kilka dni bede miala troche fajnych ubranek do sprzedania, recze za ich jakosc:) pilnie potrzebna mi jest kaska, wiec bedzie dosyc tanio, mam nadzieje, ze sie skusicie:) jednak tez musze w tej dyskusji stanac po stronie ike:) choc poczatkowo faktycznie ton byl dosyc ostry to niestety ma racje. na szczescie mi sie od 4 lat jakos udalo bez negatywow uchowac:) zeby nie bylo, wczesniej dzialalam na koncie meza, moje jest dosyc swierze;) dobrej nocy;)