Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mort

jak mówią do Was dzieci?

Polecane posty

jedna - mamaaaaaa drugi mamusiu

mój syn (5 lat) mówi do mnie po imieniu. Powiedział mi,że tak woli. Nie przeszkadza mi to, ale tak miło słyszeć \"mamo\"

tez kiedys mówilam do mamy po imieniu :) taki okres chyba sie przechodzi :) ale mi syzbko przeszlo i raczej starsza bylam z 8 lat juz mialam :D:D:D

wiesz zalezy jak do tego podejsc. jedni ci powiedza ze przecież nie jesteś jego kolezanką i ze szacunek sie należy.drudzy powiedza, że bedzie cie traktować jak przyjaciela i super kontakt. Ja nie wiem co ci powiedziec, jeśli ci to nie przeszkadza to nie reaguj, ja jakos wole by mowily mamo bo wlasnie jak mowisz milo

A ja jestem przeciwniczka mowienia do rodziców po imeniu. Nie jest to żadną gwarancją dobrych stosunkow między nimi, a poza tym-czy dobre znaczy \"kumplowskie\"?? Druga sprawa-jesteś jedyną osobą na świecie, do której dziecko może się tak zwracać. Do wszytskich innych niech sobie mówi po imieniu, ale to nazewnictwo oddaje szczególny rodzaj więzi między wami-nie pana i poddanego, nie kumpli, ale rodzica i dziecka:)

Gość hmm tak tak...
"aaaa mamooo, ja sie go booojeeee"

Gość akitaki
mama czasem "mamuś", ale to tępię ;) jestem MAMA a nie mamusia, mamuś itp.

Gość tępisz mamuś
dziwne... ja tak mówię do swojej mamy i ona to uwielbia.... dla mnie to też jest słodkie...

Mój synek do mnie mówi ,,mamoooooooooo\" a do męża ,,kakuś\" Ja nie jestem za tym by dziecko mi mówilo po imieniu :)

Gość akitaki
nie lubię zdrobnień,sama nie zdrabniam, moi rodzice też nie lubili jak się do nich mówiło: mamuusiu czy tatusiu. Też nie lubię takich "słodziutkich" zwrotów.

a ja uważam że jak moje dziecko ma potrzebę muwić do mnie mamusiu- niech muwi- mogło byc gorzej - - np cze stara daj na loda ;)

Gość ja nigdy nie mowilam
po imieniu i nie chcialabym, by moje dziecko tak mowilo ;) Zwykle "mamusiu", "tatusiu" ;)

moj 2-latek mowi mama albo mamucia :-D

ps ja akurat mowie do mamy po imieniu juz ladnych pare lat mamy dobre kontakty, bardzo ja szanuje, jej nie przeszkadza to ale wiem ze to nie jest dobre, mi juz ciezko sie odzwyczaic zamiast mama mowie Mariolka ;)

Gość Moja córka
mówiła do minie od początku "mama" a do swojego taty po imieniu.Nie reagowaliśmy na to i przeszło jej jak skończyła trzy latka,ale do tego czasu moi teściowie to chorzy chodzili jak słyszeli jak ich wnuczka zwraca się do swojego taty :D

yyy mój syn do wszystkich, poza babciami mówi po imieniu. Per \"ty\" zwraca się też do naszych znajomych. \"pani\" jest tylko w przedszkolu i obce panie np sprzedawczynie w sklepie. Zupełnie mi to nie przeszkadza, ale może jest to negatywnie odbierane przez innych. Ja też tak mówiłam w dzieciństwie, zostało mi to do tej pory.