Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hej hej mama

co jedzą wasze dwulatki

Polecane posty

Gość hej hej mama

tak jak w tytule jaki jest jadłospis waszych dzieckaków bo mam wrażenie ze moje dziecko mam mao urozmaiconą diete bo jest wybredny i nie chce jeśc owoców(tylko jabłka) warzyw żadnych :( alby wcina kaszki i zupy

Gość moja Oliwka
je zupki,czasem drugie dania..ale to rzadko..2razy dziennie pije mleko..do tego serek homogenizowany,pije kakao,kanapki z wędlinka ,żółtym serem...je owoce..banan jabłko mandarynka...na co ma ochotę to je nie ma ustalonego jadłospisu

Gość moje maluszki
też jedzą wszystko, drugie dania gorzej im wchodzą, zupki są lepsze, ale dają radę czasem:). Płatki kukurydziane, chleb z wędliną, dżemem, serki homo, mięso gotowane, owoce,warzywa (starsza ostatnio stwierdziła,że nie lubi marchewki to nie je)

Gość hej hej mama
o matko to mój faktycznie nędznie je :-(

Kilka przykładów: Śniadanie: 1. Chleb z masłem i szynką drobiową, żółtym albo białym serem - pocięty w kwadraty 2,5x2,5cm - 10-15 szt. 2. Składana kanapka z masłem i szynką (chleb lub bułka) 3. Jajecznica - miękka i wilgotna, z dwóch jaj, lekko posolona, bez cebuli, czasem z szynką 4. Słodki serek typu Danio 5. Parówki pocięte na małe kawałki - je widelcem lub w całości daję do rączki 6. Makaron kokardki albo penne z masłem lub oliwką 7. Płatki Cheerios z mlekiem 8. Jajko na miękko i kostki chleba z masłem Obiad: 1. Zupa warzywna na kostce rosołowej lub szyjce: ziemniaki, zielona kapusta, marchewka, koper + przed podaniem koniecznie zabielona śmietaną 2. Ziemniaki puree z masłem śmietankowym i odrobiną mleka + jajko sadzone + gotowana marchewka w kostce z groszkiem 3. Ziemniaki w kostkach + małe gotowane kawałki kurczaka + buraczki na ciepło 4. Ryż gotowany albo kasza gryczana + gotowana marchewka, groszek i kukurydza 5. Makaron spaghetti, kokardki lub penne ze szpinakiem i śmietaną lub w sosie pomidorowym albo w samej oliwce, posypane drobno pokrojoną zieloną pietruszką 6. Łosoś gotowany z ziemniakami w sosie cytrynowym + gotowane brokuły Kolacja: 1. Kaszka manna 2. Niektóre propozycje śniadaniowe 3. Zawsze przed snem: mleko - Nestle waniliowe 250 ml, czasem krowie tłuste Nie podaję żadnych czekoladowych słodyczy, jedynie ciastka maślane, płatki ryżowe. Herbatki owocowe dla dzieci lub woda z syropem malinowym, rzadziej sok jabłkowy lub pomarańczowy z kartonika ze słomką. Jak mi się jeszcze coś przypomni dam znać.

Jaś jak odkurzacz - wszystko :) i nie ma mowy a słoiczkach, nie ma na niego siły aby coś z nich zjadł :(

Mój synek jadł prawie wyłącznie jedzenie ze słoiczków do ok. 19 mies. i z dnia na dzień przestały mu smakować. Teraz za nic by ich nie ruszył.

Gość Mama Szczesliwa swojego Skarba
Drogie Mamy, chyba, kazda z nas sama wie, co nasze Dziecko, chce, lubi czy tez, jakie ma potrzeby, poza tym, gotujemy-przygotowujemy dziecku poniekad to, co same lubimy, czyz nie tak?lub wyniosłysmy z rodzinnego domu Ja staram sie dawac dziecku jak najmniej przetworzona zywnosc, oraz dobrze i zdrowo łaczyc produkty np. jesli kanapka z serem to bez pomidora, a ryba bez brokuł... zupy jarzynowe, warzywa sama przygotowuje, czekolada owszem, ale w granicach rozsadku , moje dziecko doskonale sie rozwija:)!

Gość gość
Nie wiedziałam, że łososia nie można łączyć z brokułami :/ dlaczego?

Gość gość
Chleb,szynkę, parówki,pomidory,jabłka i in owoce np.maliny,śliwki,rybę czarniak, mięso,zupy(ulubiona rosół z zacieraka.i pomidorowa z własnymi kluskami).jogurty, Nie lubi jajecznicy,odrzuciła ziemniaki,brokuł,a.kiedyś uwielbiala. Chciałam przemycić coś zdrowego np amarantus ale nie zje. Lubi ogórki kiszone.