Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niuł brend

kto hoduje/sadzi z pestek jakies egzotyczne roslinki?

Polecane posty

mam wyhodowanego granata ,a teraz czekam aż zakiełkuje mi pestka mango

Na tej stronie(pierwsza linijka linku ją otwiera)jest wszystko o uprawie,są foto.......:)

a ten granat dugo rosnie? po jakim czasie jakiego jest wzrostu? szukalam dzisiaj jakiegos nawozu i doniczek do bonsai (chcialabym wychodowac bonsai z grejfruta, ale nie wiem czy to sie uda), ale niczego nie znalazlam. chyba pozostanie tylko allegro... :/

W kwiaciarniach albo w sklepach ogrodniczych,nie mają?Dziwne.:(

no wlasnie nie maja. nie wiem, czy jest sens w lazeniu na drugi koniec miasta, aby sprawdzic tamtejsze kwiaciarnie i sklepy ogrodnicze. przypuszczam, ze nie ma.

Ja kiedyś jadłam pomarańcz i nie chciało mi sie pestek wynosić to je wrzucałam do donicy z palmą i po jakimś czasie wyrosło drzewko - to se je przesadziłam i mam fuksem nową roślinkę :-D właściwie to rośline , bo już jest duża :-D Czasami lenistwo popłaca :classic_cool:

a co z brzoskwiniami? ma ktos wyhodowane? zjadlam wczoraj dwie i zostawilam sobie pestki. chyba je tez gdzies upcham. :p

Gość Mam posadzoną
brzoskwinię, w zeszłym roku miała dużo kwiatów ale obmarzły.:( Za to od mojej kolezanki, która ma już całkiem duże drzewko dostałam kiedyś koszyk brzoskwiń! mniam! ;)

Gość Tylko że to
była kupiona, szczepiona sadzonka więc nie wiem jak to wyjdzie z pestkami, czy tez będą owoce.

aha... a juz sie chcialam spytac po jakim czasie od kielkowania (o ile wykielkuje) zaowocuje. ;]

Gość Zuzzzka
z pestki też powinny być owoce.

Gość Zuzzzka
Ale chyba szybciej będzie jeśli sie kupi sadzonki. Z tym nie ma większego problemu bo brzoskwinie są bardzo popularne.

Gość ja mam cytrynkę
z pestki,ma około 50 cm i na razie nie jest krzaczkiem tylko takim "badylkiem",ale idzie wiosna i mam nadzieję że uda mi sie jej nadac jakiś kształt. brzoskwinie próbowałam wielokrotnie wyhodować z pestki niestety bezskutecznie jak do tej pory,ale nie poddaje się:P

My mieliśmy(z pestek)morelę i brzoskwinię.Morela zmarzła jednego razu całkiem,natomiast brzoskwinia zostala i owocuje nawet.:) Cytrusy,przechodzą końcówkę okresu wegetacji.Moja cytryna i mandarynka,dużo lisci zrzucila.Niektóre gałązki były całkiem gołe.Teraz zaczynaja puszczać mlode listki.:)

Marketa, i jak zasadzilas ta brzoskwinie, po prostu wsadzilas pestke w ziemie tuz po zjedzeniu brzoskwini, podlewalas co kilka dni i wykielkowalo bez zadnych dodatkowych dzialan? bo slyszalam, ze no pestki liczi przed wsadzeniem trzeba trzymac przez 3 godziny we wodze, lecz nie wiem czy to cos zmienia. :p

granat hoduję już 4 lata,tylko chudy on jakiś...bardzo szybko wykiełkował ,miłam też wyhodowaną malutka pesteczkę physalisa ale była za delikatna ..i wyschła...

Gość specu
Z brzoskwini to podobnież trzeba pestkę młotkiem lekko rozbić przed posadzeniem!

Gość specu
Ja mam posadzonych kilka różnych roślinek owocowych egzotycznych z pestki ale na razie nic nie wyrosło. Muszę jeszcze poczekać. A hodował ktoś z was kiwi?

Gość garderoba
ja mam pare drzewek avocado hehe, tylko jeszcze w donicy , takiej wieeeeeeeeeeeeeelkiej, w domu, poza tym liczi, daktyle i różne rzeczy, które juz sama nie wiem, czym sa, ale zakielkowały, podrosły i są

a po jakim mniej wiecej czasie zaczely kielkowac? wlasnie zasadzilam cytrynke :)

Gość specu
Ja posadziłem pestkę z cytryny jakieś 3 tygodnie temu i jeszcze nie wykiełkowała. Ale jestem dobrej myśli