Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

erogenna

Pomyślałam że można by pogadac o uczuciach...

Polecane posty

Facet: wszystko co chiałbyś powiedzieć. Wyczuwam że jesteś nie tylko bardzo zajęty, ale i bardzo szczęsliwy, w każdym razie tchnie od ciebie spokój ducha.:) Jeśłi się nie myle, to podaj przepis w skócie:) Wielu będzie wdzięcznych.

Może i masz rację:O Ale nie umię nikogopokochać, zrozum On był moją Platoniczną Miłością 2lata, a później gdy się mna zainteresował to nie mogłam się przyzwyczaić... On też podobno się bał o mnie zabiegać, myślał, że nie ma szans... A wiesz co jest najgorsze? Jak się mijamy na ulicy, pożeramy się wzrokiem, a wspomnienia wybuchają... Jednak chyba oboje wiemy, że nie mozemy siebie miec...:(( I to mnie tak smuci...

Gość dawnych wspomnień czar
BZF - :D Ja myślę,że co ma być to będzie. Jeśli miłośc jest dobra i zdrowa to zawsze wygra. Pod warunkiem,że to miłośc a nie żałosna namiastka.

On był moją Platoniczną Miłością 2lata, a później gdy się mna zainteresował to nie mogłam się przyzwyczaić No, chyab rozumiem o czym mowa..:) Ach te pierwsze romatyczne do bólu miłosci! Strach przed skalaniem swego ideału! Bo najpiekniejszy jest w marzeniach, a na jawie przeraża....:) Skoro jest żal, i smutek, znaczy żałoba.. Niby się smucisz, ale przecież nic nie robisz aby sie spełniło... bo skoro coś tam między wami jest... Może będzie jednak lepiej i dla ciebie i dla niego jak on pozostanie jednak tym idealnym, w marzeniach..? :)

Facet_Hm, ja bym była ciekawa co w tym uczuciu jest takiego wyjątkowego że chce ci się nim afiszować i pokazywac je światu.. Bo tak odboeram twój nik, i naprowadzenie nas na to co on tak w zasadzie oznacza:) jakbyś się chciał pochwalić troszkę.....

DWC - :D A o tej miłości, to dobrze, że Ty powiedzialaś, a nie ja... "ja myślę że z miłością to jest tak że jest abo jej nie ma, i nie ma stanów pośrednich. Każdy stan pośredni równa się " nie ma". " Ero...to nie takie proste. Uczucia, to czasem jak wzburzone sztormem morze, czasem jak lekka fala na jeziorze, a czasem jak lustro wody bez jednej zmarszczki... Ijedno przechodzi w drugie...czasem znienacka :)

Ale jakie uczucia włąsnie...? Bo mi chodzi żeby mówić konkretnie, nazywać je.

a poza tym, tak idąz za ciosem: wychodząc z załozenia że uczucia nie sa po to żeby mną rządzić, tylko po to żeby mi czynic życie piekniejszym ( ale ja mam je kontrolować), to ja, jako osoba inteligentna emocjonalnie NIE MOGE SOBIE POZWOLIC NA TO żEBY NIE WIEDZIEć dlaczego dziś jestem jak fala spokojnej toni, a wczoraj byłam jak fala tsunami zalewająca wszystko ( bez skojarzen... ghm.. ghm....) ja musze to rozumieć, bo mnie życie zje.

Erogenna, zwal to wszystko na wydzielanie endorfin z przysadki mózgowej. To pierwsza faza - wzburzonego morza. Potem przychodzi druga faza - spokoju , kontrolowana przez serotononę a glównie dopaminę. Potem faza zejściowa, czyli wypalanie się chemicznych neurotransmiterów. Nie mnóż bytów ponad potrzebę.

ha hahahaha! rozumiem że schemat dotyczy wspomnianej wyżej Miłości, która to z wszystkixch uczuć wzbudza najwieksze eomocje:) pojęcie winy faktycznie w niektórych przypadkacj może być trafione. Neuroprzekażniki, owszem, pewnie tak... czemu nie... Ale.. heh! czy my tak chcemy to widzieć...? Poza tym interesują mnie też inne uczucia: żal. gniew, frustracja, bezradność, wściekłość.... itp ird. No, miłość... no, ok, Miłość też.:)

Piszemy przecież o uczuciach, które nazwane zostały miłością :) Na Twoje pytanie odpowiem tak - mój stosunek do uczuć własnych i odwzajemnianych. Może ważniejszy jako temat do rozmowy, jest nasz stosunek do naszych uczuć, a nie same uczucia. Jak my je traktujemy, czym dla nas są, jak ważne są. Bowiem często pojawia się pytanie - jak zabić tę miłość...

Ależ erogenna, te inne, poza miłością, uczucia to też chemia. Gniew i strach - wydzielanie hormonu z nadnerczy (kortyzonu). Smutek, żal to z kolei gwałtowne załamanie sie wydzielania serotoniny. Każda emocja to czysta chemia. Sorry.

Oczywiście, facet, o tymchcę mówić: co ja z moimi uczuciami robię, jak je rozumiem, jak je tłumaczę, jak je wykorzystuje i do czego, czy mi przeszkadzaja czy pomagają, i czy wiem jak mną sterują i kiedy.. i Czym mam nad tym calym cyrkiem kontrolę. A może mnie bawi jak jej nie mam...? A miłośc to tylko jedno z wielu uczuć, nie demonizowałabym go.:)

No włąsnie BZF - jak zabić miłośc? Ja tak zabijam 2 lata i jeszcze gada nie mogę dotłuc. Niestety.

dawnych wspomniec czar: to słodko...! to jak mnie cos napadnie to ja se moge swobodnie usiąść i poczekać ąz mi się poziom dopaminy wyrówna i problem rozwiązany, czy tak...? Chemia, nie chemia, poczucie kontroli emocji istnieje ( co można łatwo zaobserwowac na tym forum np), i jest pewne że można je kotrolować. I że trzeba to robić. ja się uczę:)

Erogenna, ja kontrolowanie emocji mam opanowane do perfekcji. Tłumienie też. Ucinam łeb hydrze, ale czasem coś odrasta, wtedy trzeba znowu ciąć. W końcu bestia sama zdechnie.

Jest szkoła, która mówi co innego - daj jej spokojnie żyć. Im większą walkę toczysz z uczuciem, tym jest ono silniejsze. Poddaj się mu, jak nie możesz z nim wygrać. :) Chcesz zabić coś, co jest częścią samej siebie. Czy to dobry pomysł ?

:))) Kontrolowanie o tłumienie to nie to samo:) Tłumienie ponoc bardzo szkodliwe dla zdrowia.:) A cos ta twoja hydra sprzed lat nie chce zdechnać... i jak byś to wytłumaczyła...? :) Bo tak czekac dwa lata na wyrównanie się płynów w organiźnmie to cos podejrzanie za długo... :)

Gość ale skąd
ma wiedzieć, ze nie moze wygrac jeśli nie spóbuje zawalczyć? dobry wieczór :)

BZF - też czytałam "Przebudzenie". Nie trafia do mnie. Ja funkcjonuje na bazie walki. Dzięki walce i agresji jeszcze żyję. :D

Erogenna, słusznie prawisz.

O, BZF powiedział coś fajnego: każde silne uczucie kóre nas przerasta trzeba wziąść z pozycji "obserwatora", tak troche z boku, to cholernie trudne ale w pewnym tam jakims stopniu wykonalne. Uczucie czy emocja ma spokojnie i swobodnie przepływać przez ciebie jak chmura po niebie... Nie zaczepiana, odpłynie wkrótce w siną dal by zrobić miejsce następnej.. Tylko co jeśli ona tak przepływa, i przepływa i przepływa... i cierpliwości zaczyna brakowac...??:)

:))) Facet nie tylko bardzo zajety, ale i bardzo inteligentny. Cos tam musiałeś czytac skoro wiesz skąd porówanie do chmury... a Pyrrus apropos czego?