Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

owocowamama

czy macie zwyczaj kupowac dzieciom prezenty na wielkanoc??

Polecane posty

zastanawiam sie jak jest u was:) u mnie takiego zwyczaju nie bylo.. natomiast u mojego meza panuje zwyczaj chowania prezentow w wielkanoc w przeroznych miejscach.. dzieciaki szukaja podjarane upominkow ktore zostawil dla nich zajaczek:) postanowilismy z mezem umilic naszej corci wielkanoc i tez kupowac prezenty.. czy u Was panuje taki zwyczaj?

Gość tez dzis na pomaranczowo.
u nas tak, kupujemy prezenty, z tym ze nie sa jakies drogie rzeczy, raczej upominki

tak :) u nas panuje taki zwyczaj, kupowania i chowania ja malemu kupilam dres coccodrillo poza tym cos slodkiego dokupie, moja mama wiem ze kupi odkurzacz a reszta nie mam pojecia, ale ciekawy zwyczaj chowania, maly bedzie mial radoche :-D

nie. U nas czegos takie nie bylo. pozatym mala ma urodziny w kwietniu i za duzo by tych prezentów bylo. :)

Gość dopuszcza do zapłodnienia
smutne-to twoja mała zajączka nie obchodzi?I ty też jak byłaś mała nie znałaś tego zwyczaju??? smutne to

to przecież taka sama tradycja jak lany poniedziałek

u nas nie bylo takiego zwyczaju. na Boze narodzenie sie dostawalo prezenty ale na wielkanoc nigdy ..l. jak pierwszy raz o tym uslyszalam bylam zaskoczona. W tym roku moja mala juz nie dostanie zadnej pierdolki bo dzis wydalam w sklepie 200 zl na farby do jej nowego pokoju. na urodziny dostanie od nas 3 prezenty. Do pokoiku chce jej jeszcze mebelki dokupić... wątpie zeby się smucila :D:D Ona nic jeszcze z tego nie wie. Nowe zabawki sa dla niej tak samo atrakcyjne jak stare ktore schowalam na jakis czas do szafy...

Gość biała niedźwiedzica
buhahaha no pewnie na wschodzie to tylko białe niedźwiedzie :D :D Owocowamama ty to chyba się z choinki urwałaś. Na wschodzie jest jeszcze wiele innych fajnych zwyczajów wielkanocnych ale co ci będę opowiadać, wszystko wychodzi od ciebie

Gość jestem ze śląska
u nas raczej nie obchodzi sie jakos wielce zajaczka, jedynie dzieciom daje sie prezenty, ale raczej upominki, skromne nie tak jak na boze narodzenie. dorosli nie wreczaja sobie prezentow. tzn. moze i wreczaja, zalezy od rodziny, ale nie jest to zwyczajem.

u nas jest zwyczaj przebierania się za pucheroki :D:D nie wiem czy slyszalyście kiedys o tym :D:D i jeszcze chodzenie z kogutkiem albo kurkiem jak kto woli... tak jak dzieciaki chodza po kolendzie tak samo chodza z takim stroikiem i zbierają cukierki i pieniązki... fajna sprawa ale juz umiera powolutku.....śmigus dyngus oczywiscie rowniez jest. ... jak czytalam dzieci z bullerbyn to tam mieli zwyczaj ze rodzice chowali jajko czekoladowe wypełnione slodyczami a dzieci mialy je znleść... co kraj to obyczaj :)

no w zasadzie takie maluchy jak nasze maja wszytko w nosie.. nie zrozumialyby o co chodzi..poza tym dostaja zabawki takze bez okazji.. ale jaka to radosc jak dziecko podrosnie.. i bedzie czekalo na wielkanocnego zajaczka.. a potem bedzie buszowalo po domu podekscytowane w poszukiwaniu podarkow ktore pochowal :) ja zaluje ze u mnie nie bylo takiego zwyczaju.. nie dosc ze wielkanoc jest taka jakas malo swieteczna.. to na dodatek nie bylo w niej nic fajnego... a tak fajny bedzie zajaczek:D

zwyczaj polega na tym, że chrzesni przyjeżdzają z "wykupem" czyli prezentem. dziecko żeby dostać prezent musi go wykupić-musi samo zrobić dla chrzestnych jajko i dać im w zamian za prezent. To najważniejszy dzień w roku w relacji chrzestni-dziecko... zwyczaj znam od dawien dawna i jestem z północno-wschodniej Polski. mam rodzinę w innych cześciach kraju i oni ten zwyczaj również znają.

a ja jestem z wielkopolski i znam tradycję \"zajączka\", chowamy prezenty na ogródzie a dzieci szukają, świetna zabawa, z tym , że nie są to jakies mega drogie rzeczy np. mój starszy syn dostanie piłke nożną

hmm a ja mam wrazenie ze wielkanoc to takie smutne świeta... caly ten wielki piątek wszystkie gorzkie zale... i potem w niedziele ta radosc wcale nie ejst taka pelna... Boże Narodzenie jest dla mnie duzo radośniejsze... Jakoś nie przepadam za Wielkanoca a to podobno najwazniejsze święta w naszej religii