Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam co jeść

Co jeść w związku z Wielkim Postem?

Polecane posty

Gość nie mam co jeść

Rano zjadłem szprotki, ale nie wiem co jeść na obiad i na kolację. Co Wy jecie?

Gość rgrwgwrgw
Jem co chcę, mięso jak najbardziej też.

Gość nie mam co jeść
Nie przepadam za mięsem, a tym bardziej za schabowym. Najbardziej lubię nabiał.

Gość polalola...
nabiał przecież można, tylko w małych ilościach, tzn jeden posiłek normalny dwa skromne ja jem orzechy i zupę warzywną

Gość nie mam co jeść
Ja słyszałem, że w Wielki Post nie można jeść nabiału. A pizzę można?

Gość rgrwgwrgw
to skoro i tak nie przepadasz za mięsem to możesz jeść wszystko na co masz ochotę (byle się nie obżerać) (że też ludzie robią sobie problemy)

Gość rgrwgwrgw
Z jakiegoś katolickiego portalu, odnośnie oficjalnych treści katechizacji: "Post: - jest to akt pokutny polegający na ograniczeniu jedzenia i picia, obowiązuje wiernych w pewne dni ustanowione przez Kościół. - post ścisły- polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów mięsnych i spożyciu w ciągu dnia tylko jednego posiłku do syta i dwóch mniejszych. Obowiązuje od ukończenia 18 roku życia do rozpoczęcia 60 roku życia. Środa Popielcowa i Wielki Piątek. - post jakościowy wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje od ukończenia 14 roku życia aż do śmierci. obowiązuje we wszystkie piątki roku." Innymi słowy mowa tylko o mięsie i organiczeniach ilościowych w posiłkach pozostałych niż jeden, spożyty do syta, czyli gdyby ktoś miał zwyczaj objadać się kilka razy dziennie (raz dziennie wolno). ;D A poważniejszych problemów życiowych, tudzież refleksji religijnych nie macie?

Gość gfaghjewrjnfgsjtrw nmy5j5rmjny
mam kilka pytań: 1. Czy batonik Snickers (bez mięsa) zaliczany jest jako danie czy jako przekąska i go nie liczyć ? 2. Czy jak zamówię jedną wielką Pizzę (50 cm) i zjem ją przez cały dzień to będzie się liczyło jako jeden posiłek czy jako 4 ? 3. Czy pizza bez mięsa jest daniem postnym ? 4. Co z wegetariańskim kebabem ?

Gość gfaghjewrjnfgsjtrw nmy5j5rmjny
Jescze jedno: A jak ktoś jest na diecie która zakłada 5 posiłków ale bardzo skromnych nigdy nie do syta. Czy w związku z postem mam rozwalić sobię dietę któa nota bene jest bardziej postna niż 3 posiłki w tym jeden do syta.

Gość ale bzdury
religia narzuciała posty by ludzie z obżarstwa nei zdechli po prostu a że dorobili do tego ideologię by łatwiej sie było podporządkowac to inna sprawa Żydzi mieli zakaz jedzenia slimaków, wieprzowinny i innych takich dlatego że kiedyś świnie często były zarażone pryszczycą wprowadzono pewne nakazy i zakay by uchronic ludzi przed chorobami gdy lekarz Wam powie, ze trzeba jeśc przynajmniej raz w tygodniu rybę i że nie nalezy jesc codziennie miesa nie posłuchacie, nie posłuchacie jak powie, ze macie ograniczyc alkohol, tłuste jedzenie i słodycze.... ale jak nakaże Wam to religia to oczywiscie zrobicie to i jeszcze będziecie naokoło rozpowiadac jacy jesteście religijni...

Gość ale bzdury
dokładnei z tego samego powodu jest post przed Świętami by po pierwsze lepiej docenic to co na stole (po okresie wstrzemięźliwości wszystko lepiej smakuje) no i żeby potem takich Świąt nie odchorowac

Gość mozesz tak jak ja
na śniadanie kanapka z żółtym serem, na obiad naleśniki, nakolacje jeszcze nie wiem

Gość o rany ale jaja
a ja żuje tylko gumy i piję herbatę czuję się lepiej niż jakbym coś zjadła.

Gość uważaj żebyś tylko od tych gum
nie dostała biegunki:o

na obiad mozna spagetti albo nalesniki, albo pierogi, albo rybe ...wszystko w sumie poza miesem :)

Gość wkoorrwiona dziś
to na co masz ochote :P:P:P