Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oranje

Spodobali mi się Świadkowie Jehowy...

Polecane posty

17:08 wattcher cichutenko-zapraszam do glosnej,ale merytorycznej dyskusji.Daruj sobie ta poetycko menelskia tworczosc pod moim adresem.Chcesz pogadac,na temat topiku-ok.Nie,to w czym rzecz? Prawdopodobnie jestes w sj.Tak? no watcher zdziwisz sie : nie jestem SJ no to dyskutujmy !!

16:12 _ulka_ 15:17 wattcher Jeszcze jedno-ja jestem zdania,ze sekta jehowych powinna zostac zlikwidowana,jako organizacja przestepcza.Dzialalnosc sekciarska jest zakazana prawnie w kazdym cywilizowanym kraju.Dlaczego nie dotyczy to sekty jehowych?Prawdopodobnie wazne osoby czerpia z tego procederu zyski. wattcher, czy to nie jest szkalowanie i obrażanie świadkow Jehowy? wklejam ci to z godziny 16:12. W co ty grasz? Bawi cię to? Żądasz dowodow, a potem udajesz ze ich nie bylo i ponawiasz pytanie. Z kogo robisz glupka?

o czym chcesz dyskutowac?Na temat tego topiku? A czy ja mam ciebie przyrownac tez do jakiejs jarugi,albo srody?Podoba ci sie?

ulka-ty tez nie rozumiesz tego,co czytasz.Czy moze co ja tobie daje do przeczytania.Tam wlasnie sa dowody na to,ze sekta jehowych jest organizacja przestapcza.Po prostu.jakims jednak dziwnym trafem nie jest jakos karana .Sa baardzo sprytni.To fakt.Nie dokonuja bezczelnych kradziezy na swoich wyznawcach jak znane skadinad inne sekty.Ale sprowadza sie to do tego samego.Jak ja mam tobie ulka to opisac.Przeczytaj po prostu.Wejdz na link.Jest mnostwo materialow demaskujacych sekte sj.Jezeli chcesz,poszukaj w necie film dokumentalny o nich.Jest tam dokladnie wytlumaczony mechanizm dzialania sekty.Podane sa przyklady klamstw typu przepowiadania juz iles tam razy konca swiata itd.Kto chce wiedziec-moze wiedziec.Nie trzeba wyrabiac sobie opinii sluchajac TVN,czy czytajac gazete wybiorcza.Ja kiedys sluchalem i czytalem.Teraz omijam,poniewaz nie sa dla mnie zadnymi wiarygodnymi zrodlami informacji.

wattcher Nie zwracaj się juz do mnie, nie pisz. Nie chcę z toba rozmawiać.

porównywania ty watcherze zacząłes a dyskutowac ty tez chciałes może zastanów sie zanim coś napiszesz bo na razie ględzisz bez sensu..... przeszkadzają ci SJ to omijaj ich z daleka a nie obrażasz i nie tylko SJ po prostu : spadaj stąd !!!!

Tym sednem jest to że Jezus bezpośrednio mógł od razu darować łotrowi raj, ale niestety my stykamy się nie z Jezusem osobowym na ziemi, a Duchem Św. który działa przez następców apostołów... ( cyt scorpion) A uważasz ze Bóg Ojciec Syn Boży i Duch Swięty to nie jest JEDEN BÓG, robisz róznicę między Jezusem i Duchem Swiętym? Uważasz ze nie są to równe w działaniu i funkcji osoby. Jezus żyje:) jest ten sam wczoraj dziś i na wieki. Bóg żyje w tych którzy przestrzegają Jego przykazań. I to jest TEN SAM BÓG który darował łotrowi Raj. Tego samego znam dziś to ten sam Jezus który i mi darował niebo. 1J 3:24 Bw \"A kto przestrzega przykazań jego, mieszka w Bogu, a Bóg w nim, i po tym Duchu, którego nam dał, poznajemy, że w nas mieszka.\" Pan zmazuje wszystkie winy tym tylko kto od razu na to zasługuje. Jeśli nie zasługuje to co Bóg ma mu też wszystkie winy przebaczyć? A sprawiedliwość? A ile ich jest tych od razu do nieba? (scorpion) Wiesz scorpion, ze jesteśmy zbawieni nie z uczynków, inaczej z zasług tylko z łaski. Łaska (gr. charis) dar od Boga, niczym nie zasłużony. Ef 2:8 Bw \"Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; (9) nie z uczynków, aby się kto nie chlubił. (10) Jego bowiem dziełem jesteśmy, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych uczynków, do których przeznaczył nas Bóg, abyśmy w nich chodzili\" Rz 11:6 Bw \"A jeśli z łaski, to już nie z uczynków, bo inaczej łaska nie byłaby już łaską.\" Dobre uczynki są konsekwencją noonarodzenia w Chrystusie, życia dla Jezusa wdzięczności za zbawienie, z miłości do Boga, ale nie mają mocy zbawczej. Moc taką ma jedynie krew Pana jako dar dla kazdego kto pragnie zbawienia w Nim , przyszedł do Niego, wyznał Jemu swoje grzechy i odwrócił się od swoich grzechów. Wszyscy ludzie są grzeszikami i jak mówi Pismo: \"Nie ma ani jednego sprawiedliwego\" Iz 64:6 Bw \"I wszyscy staliśmy się podobni do tego, co nieczyste, a wszystkie nasze cnoty są jak szata splugawiona, wszyscy więdniemy jak liść, a nasze przewinienia porywają nas jak wiatr.\" a dodatkowo: wszelka cnota ludzka według Boga jest jak szata splugawiona, więc wszyscy zasługujemy na śmierć. I dlatego Jezus przyszedł i ŁASKĄ daje zbawienie i przebaczenie. fałszywy prorok to ten, który mówi coś sprzecznego z Pismem, nie sugeruj ze nauka protestantów niesie błędy bibilijne, pisząc taki zarzut koniecznie poprzyj domniemany fałsz nauki protestantów Biblią. 2Kor 5:10 BT \"Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre.\" oczywiście, wierzący w Chrystusa Jemu oddani otrzymają wieniec sprawiedliwości. - ale zbawienie dla wierzacych jest OBIECANE. 1J 5:13 Bw Kto ma Syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota. To napisałem wam, którzy wierzycie w imię Syna Bożego, abyście wiedzieli, że macie żywot wieczny.\" Jezus mówi : MA ABYŚCIE WIEDZIELI czy mówi: będziecie mieli.... moze będziecie mieli.... tu nie ma domysłów, tu jest PEWNOSĆ. Wierzący w Chrystusa MAJĄ PEWNOSĆ SWOJEGO ZBAWIENIA, co odróżnia ich od tych którzy uważają ze to zależy od uczynków i zasług, jest to ludzka nauka umniejszająca MOC KRWI ZBAWICIELA. 1J 1:9 Bw \"Jeśli wyznajemy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej nieprawości.\" w związku z ciagłymi obrazami i nazywaniem ludzi nie należących do KK odstępcami i odszczepiencami. Nie dziwię się temu bo Głowa KK - papież stwierdził , ze \"Nie ma zbawienia poza kościołem katolickim\" Czy nie jedną z cech sekty jest twierdzenie ze tylko w danej organizacji jest PEŁNIA MOCY ZBAWCZEJ. Wszyscy protestanci twierdzą ze w JEZUSIE jest zbawienie, nie w żadnym kosciele, I bardzo dobrze ze istnieją baptyści, zielonoswiatkowcy wolni chrześcijanie,..i inni..bot o swiadczy, ze wszyscy wołamy zgodnie, ze nie zbawia KOŚCIÓŁ którykolwiek, ale sam JEZUS CHRYSTUS. co niestety nigdy nie powie katolik, bo nawet papież uważa ze tylko \"U nas można być zbawionym\" Wiem, ze JEZUS wie lepiej kto jest Jego i szczytem pychy jest twierdzenie ze tylko \"u nas jest zbawienie\" Powtarzam: u Jezusa jest zbawienie, czy jesteś katolikiem, protestantem czy prawosławnym. będę powtarzać, to ze nie ma na ziemi organizaacji ziemskiej która w całosci nalezy do Pana. On ma poszczególne dusze tworzące jak cegiełki niewidzialny KOŚCIÓŁ budowlę. Jezus miał uczniów i oni poszli w swiat głoszac ewangelię. Do pewnego czasu kosciół był czysty , ale po pewnym czasie do koscioła weszło tak duzo zmian, ze przestał być on kosciołem ewangelicznym, na wzór pierwszych uczniów. to co napisał: 10:17 7899898 świadczy o tym jak wiele było \"dodatków\" , zmian, KK przestał być wierny Biblii. Więc nie wiem na jakiej podstawie, mimo tylu wprowadzonych zmian i dodatków do Biblii KK chce nazywać się niezmienionym i tym samym co Kościól pierwszech chrześcijan. Protestanci byli tymi który postanowili wołac o powrót do żródeł, o powrót do Pisma i wierności Biblii. I są tymi, którzy kontynuują naukę apostołów czystą wierną i taką jaką nauczali apostołowie., odrzucili niebibilijne nauki a zachowują tylko to co zawarte jest w Biblii. A co w tym dziwnego, apostołowie mieli czynić co im Jezus nakazał. I to spełnili, a następcy trzymają się tej nauki.( scorpion) jesteś pewny, ze wszyscy następcy trzymają sie nauki bibilijnej? 10:17 7899898 przeczytaj raz jeszcze A jakie nauki ci nie pasują? (cyt scorpion), to nie mi nie pasują, one nie są zgodne z Biblią. Np. - Pierwsze wzmianki o kulcie relikwii (190 r.). - Podział wiernych na duchowieństwo i laikat (200 r.) Wprowadzono praktykę modlitwy za zmarłych (ok. 310 r.). Pojawił się zwyczaj czczenia aniołów (ok.360 r.). Wprowadzono po raz pierwszy kult \"świętych\" obrazów (ok. 375 r.). Wprowadzono, jako regułę, chrzest niemowląt (412 r.), Wprowadzenie i upowszechnianie modlitw do Maryi i świętych (715 r.) Piotr Pustelnik zaczyna upowszechniać modlitwę różańcową (1079 r.). Wedle niektórych teorii sam różaniec, pod względem formy (łąńcuszek z koralikami) przejęty został z kultów pogańskich Ostateczne zatwierdzenie celibatu ksieży (1123 r.). Początki kupczenia odpustami (1190 ) nie będe pisać dalej jest tego na prawdę dużo. Wyznania atakujące Kościół Chrystusowy zawsze będę ujadać, ale ich czas się kiedyś skończy i odejdą w niebyt wszyscy heretycy czy tego chcą czy nie(scopion) uważasz ze to jest \"ujadanie\", czy dowody na wprowadzanie nowych nauk ( herezji), niezgodnych z Pismem i nauką pierwszych chrześcijan. ich czas się kiedyś skończy i odejdą w niebyt wszyscy heretycy - masz racje, wszystkie niebibilijne nauki odejną w niebyt. Zostanie Słowo i Ci którzy je zachowali: J 8:52 Bw \" Jeśli kto zachowa słowo moje, śmierci nie zazna na wieki.\" Ap 22:18 Bw \"Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze;\" Bóg ostrzega przed wszelkimi \"dodatkami \" do Pisma. 2P 1:19 Bw \"Mamy więc słowo prorockie jeszcze bardziej potwierdzone, a wy dobrze czynicie, trzymając się go niby pochodni, świecącej w ciemnym miejscu, dopóki dzień nie zaświta i nie wzejdzie jutrzenka w waszych sercach.\" Słowo Boga jest pochodnią zeby nie zbłądzić, swiatłem na drodze i dobrze robimy trzymając się jej mocno. Ps 119:105 Bw \"Słowo twoje jest pochodnią nogom moim I światłością ścieżkom moim.\" 2Tm 3:16 Bw \"Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,\" Pismo jest po to zeby można było wykryć błędy i trwać w czystej zdrowej nauce. 2Tm 4:3 Bw \"Albowiem przyjdzie czas, że zdrowej nauki nie ścierpią, ale według swoich upodobań nazbierają sobie nauczycieli, żądni tego, co ucho łechce, (4) i odwrócą ucho od prawdy.\" czy nie jest Prawadą to ze JEZUS JEST DROGĄ PRAWDĄ I ZYCIEM i nie ma innej drogi do OJCA jak tylko przeze MNIE, powiedział Jezus. Przez wiarę i oddanie JEMU wiedzie droga do DOMU OJCA, nie przez KOSCIÓŁ ZIEMSKI- czy on nazywa sie SJ, czy KK, czy K. protestancki, czy jakikolwiek inny. JEZUS JEST DROGĄ.

Do cxvvvc \"\"SKORPION TO TOPIK O sj TO DLACZEGO \" NAUCZASZ \" teraz protestantów ? o ludzie NIEOMYLNY WSPANIALY SKORPION !!! tylko zapomniałes o czyms bardzo ważnym : sprawa religii jest sprawą indywidualną każdego człowieka a z tego co czytam to uważasz się wrecz wg za nastepce Boga czyli tzw papieża a może ty Rydzyk jestes albo ?Jankowski albo poprostu ich dobry kolega od kielicha ? \"\"\" Bo chyba zauważyłeś/aś że ŚJ jak narazie tu nie widać... zauważyłeś/aś? Nie jestem nieomylny jak sądzisz :-) A czy ja twierdzę że religia nie jest sparawą indywidualną? Chcesz być np. satanistą to nim jesteś, ale potem za to zapłaci każdy... to fakty... Oj tobie coś faktycznie zaszkodziło... niezłe teorie wymyślasz... a kim ty jesteś?

DO _ulka_ Jesteś w błędzie. Wyróżnił Piotra. Do jakiego innego apostoła rzekł tak jak do Piotra? To na Piotrze Chrystus chciał zbudować Kościół swój i jemu dać władzę zwierzchnią, Piotrowi dał tylko klucze królestwa niebieskiemu żaden inny apostoł nie otrzymał takich kluczy... chyba że znasz takich? Wtedy obalisz prymat Piotra... Klucze to symbol władzy. W tym wypadku władzy Piotra, który otrzymał ją z rąk samego Boga. Zaprzeczysz temu? Mt 16:18-19 BT „Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.(19) I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.” Do kogo innego oprócz Piotra Pan rzekł po swym zmartwychwstaniu? Komu Jezus powierza swoją owczarnię? Piotrowi. Dlaczego Pan nie powiedział do apostołów „paście baranki moje”? a pasterzem ustanowił Piotra? Wiadome jest że tymi słowami Jezus wyróżnił Piotra, sam Bóg wyróżnił Piotra i przekazał mu władzę. Nad stadem jak i nad pozostałymi pasterzami – resztą apostołów. J 21:15-17 BT „A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci? Odpowiedział Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś baranki moje.(16) I znowu, po raz drugi, powiedział do niego: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie? Odparł Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś owce moje.(17) Powiedział mu po raz trzeci: Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie? Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: Czy kochasz Mnie? I rzekł do Niego: Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego Jezus: Paś owce moje.” Czy nie widać tu trzykrotnego zapytania i nie widać tu nawiązania do trzykrotnego zaparcia się Piotra po pojmaniu Jezusa? Pan w szczególny sposób doświadczył Piotra, aby on już nigdy nie upadł. Zaparcie Piotra i nazwanie go szatanem miało za zadanie ukazać Piotrowi, że musi zawsze pełnić wolę Bożą bez względu na trudności lub swoje zamysły. Bo to jego Bóg wybrał jako pasterza. Zresztą jakbyś prześledziła słowa Jezusa do Piotra zauważyłabyś, że wywyższył go w szczególny sposób spośród apostołów. Piotr potwierdza, że jest wybrańcem Boga... Dz 15:6-7 BT „Zebrali się więc Apostołowie i starsi, aby rozpatrzyć tę sprawę.(7) Po długiej wymianie zdań przemówił do nich Piotr: Wiecie, bracia, że Bóg już dawno wybrał mnie spośród was, aby z moich ust poganie usłyszeli słowa Ewangelii i uwierzyli.” Żaden apostoł nie zaprzeczył tym słowom, gdyż wiedzieli, że Bóg w szczególny sposób naznaczył Piotra. Choć wszyscy apostołowie głosili Ewangelię, nikt nie zaprzeczył Piotrowi. Zresztą przeczytaj więcej: Np. http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-18.php Czyściec jest, ale jeśli wielu nie potrafi po studiowaniu Biblii np. wierzyć w piekło to tym bardziej jeszcze większa rzesza nie uwierzy w czyściec. Jeśli Jezus nie sądził by zaraz po śmierci to gdzie by dusze się zbierały? Potępieni i zbawieni siedzieliby i czekali na koniec świata? To jakaś kpina by była, żeby jakiś okrutny grzesznik sobie czekał nie cierpiąc aż do Sądu Ostatecznego. Pod jakim względem sąd ostateczny różni się od sądu szczegółowego? Hbr 9,27; 2 Kor 5,10; Mt 25,31-46 Hbr 9:27 BT „A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd,” 2Kor 5:10 BT „Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre.” Według wielu teologów sąd w chwili śmierci, zwany sądem szczegółowym, będzie oświeceniem człowieka przez Boga, dzięki czemu wyraźnie zobaczy swoje czyny dokonane za życia. Sąd na końcu ziemskiej historii, kiedy Chrystus zjawi się w chwale, nie będzie powtórzeniem tego sądu. Będzie on — jak twierdzą teologowie — ujawnieniem historycznych owoców naszego postępowania, czyli tego, co każdy pozostawił po sobie na tym świecie. Każdy bowiem człowiek ma wpływ na innych. Dobre lub złe oddziaływanie na innych może się ujawnić nawet po śmierci człowieka, np. nawet po odejściu z tego świata dobrych rodziców ich przykład będzie formował ich dzieci. Podobnie może być też z ich złym przykładem, przez który zdemoralizowali swoje potomstwo i postawili je na drodze zła, np. alkoholizmu. Dobra lub zła książka może formować do końca świata wielu ludzi, których albo będzie pobudzać do świętości, albo do grzechu. Na sądzie ostatecznym poznamy, ilu ludzi nawróciło się do Boga dzięki naszym modlitwom, ofiarom, głoszeniu Ewangelii, cierpieniom lub komu przynieśliśmy duchową szkodę naszym złym przykładem, słowem, grzesznym życiem itp. Na sądzie tym każdy pozna też ostateczny tryumf Boga i klęskę zła. Okaże się bowiem, że dobro nigdy nie zostało ostatecznie pokonane, gdyż – może po latach – przyczyniło się do powstania nowego dobra. Męczennicy zobaczą, ilu nowych wyznawców Chrystusa zrodziła ich przelana krew. Ujawni się, że ludzie sprawiedliwi – nawet jeśli pozornie przegrali i ponieśli klęskę – są wielkimi zwycięzcami. Oczywistym stanie się i to, że ludzie źli, choć wydawali się potężnymi i szczęśliwymi na ziemi, zmarnowali swoje życie. Na sądzie ostatecznym ujawni się też radosny fakt, że Bóg potrafił dopuszczone przez siebie każde zło zamienić na większe dobro; że tam, gdzie wzmógł się grzech, jeszcze obficiej rozlała się łaska (por. Rz 5,20). Okaże się wtedy, że Bóg pomógł kochającym Go odnieść korzyść ze wszystkiego Tak więc sąd ostateczny będzie końcowym ujawnieniem się zwycięstwa Boga, dobra, świętości i miłości nad nienawiścią, złem, grzechem. Dlaczego sąd ostateczny na końcu świata nie zmieni losu wiecznego, ustalonego w chwili śmierci człowieka? Na sądzie ostatecznym każdy pozna historyczne owoce, jakie przyniosło jego życie i działanie. Odkrycie tych owoców nie zmieni naszego wiecznego losu, gdyż zależy on tylko od naszego świadomego działania, od wewnętrznego nastawienia, a nie — od historycznych, nie znanych nam z góry następstw naszych czynów. Los człowieka ustala się ostatecznie w momencie śmierci, gdyż już wtedy ukształtowana jest albo miłość, albo nienawiść, czyli postawy, od których zależy nasza wieczność. Tak więc zaraz po śmierci oczekuje człowieka albo uszczęśliwiające oglądanie Boga, albo wieczne oddalenie od Niego, czyli piekło, albo czasowe oczyszczenie, zwane czyśćcem. Być może sąd ostateczny będzie równocześnie czymś w rodzaju czyśćca dla tych ludzi, którzy dożyją przyjścia Chrystusa w chwale.

DO _ulka_ ””””Na ostatnim katolickim pogrzebie w ktorym uczestnixczylam usłyszałam z ust księdza 3 sprzeczności. Powiedział: 1. Wieczne odpoczywanie racz mu dac Panie. 2. Naszego brata Bóg powolal do siebie. 3. Nasz brat zmartwychwstanie To wybacz, albo wiecznie będzie odpoczywał i juz nikt go nie wskrzesi, albo juz jest osadzony i jest w niebie, bo Bóg go powolal, albo dopiero zmartwychwstanie i zostanie osadzony. Co do SJ to zauważ, że nie we wszystkim sie mylą. Popełniaja błędy i to sporo, ale maja duzo racji. Tak samo Kościół Katolicki tez popełnia masę błądów.”””” A czego widzisz w tych słowach sprzeczności? Po pierwsze wierni chcą aby umarły wiecznie odpoczywał w Niebie od znoju ziemskiego jak i czyśćca i piekła. To oczywiście błaganie, bo któż wie jaki będzie werdykt Boga... Po drugie Bóg powołuje przed Swoje Oblicze i sądzi, a więc można zrozumieć te słowa o powołaniu do Boga. Po trzecie każdy zmartwychwstanie i nieważne gdzie po śmierci trafi, oczywiście każdy chce aby zmarły zmartwychwstał do życia w Niebie a nie zmartwychwstał tylko na Sąd, a potem „śmierć druga w jeziorze siarki i ognia”... Czyli jest to można by rzec życzenie kapłana i zebranych wiernych, aby Bóg dał mu wieczny odpoczynek od wszelkich znojów tj. piekła i czyśćca. Tylko w niebie można odpoczywać na wieki i o to proszą Boga zebrani na ceremoni pogrzebowej. Więc można by powiedzieć, że jak trafi do Ojca to wiecznie będzie odpoczywał od bólu, znoju, itp. Po śmierci będzie osądzony i jak oczywiście zasłużył to w niebie, bo jak piszesz „Bóg go powołał”. Zmartwychwstanie na Sąd Ostateczny, ale już po śmierci zostanie mu zapłacone, wcześniej o tym pisałem. Na pewno w czymś się nie mylą, problem jednak w tym że w tak ogromnej liczbie spraw się mylą, że włos się jeży na głowie... Kościół popełnia błędy ale nie tak kardynalne jak np. nauka o: 1. Jezus nie jest Bogiem... 2. Jezus to stworzenie... 3. Duch Święty to nie Bóg... 4. Duch Święty to nie osoba... 5. Trójca nie istnieje... Największe bluźnierstwa jak wiadomo dotyczą samego Boga. Jeśli ŚJ atakują Jezusa i Ducha Świętego to atakują także Jahwe. Ale jakoś to do nich nie dociera. Jak więc mogą być Świadkami Jehowy? To obłuda jest...

ulka--ja juz dosc dawno doszedlem do wniosku prostego,acz calkiem oczywistego-nie dyskutuje z toba.Przeczytaj sobie tam-wczesniej. A co do cichutenko--tez nie przyjmujesz argumentow?Poczytaj sobie to,co cytuje o sj.Nie trafiaja te argumenty?A co sadzisz w ogole o sektach w takim razie?

Idzcie obie;iftar i ty-ulka,do swojego idola.Tak,tak,tam gdzie sie pluje na chrzescijan.Doskonale sie z tym kims rozumiecie i doskonale uzupelniacie.

csorpion-tam ja nie widze sprzecznosci.Wybacz.To sa doktryny,w ktore wierzy kazdy chrzescijanin.

DO 7899898 Zastanów się nad władzą apostołów i ich następców, a wtedy odpowiedz co mogli a co nie mogli, negowanie ich władzy jest negowaniem władzy danej im przez Boga, szczególnie widać ogromną władzę Piotra i jego prymat nad owczarnią... Jeśli Piotr, apostołowie, Piotra następcy i następcy apostołów byli kierowni przez Ducha Świętego i jak zapewnił ich Jezus - nigdy ich nie opuści i swego kościoła to jakim prawem twierdzisz, że jeśli coś wprowadzali to to było błędne? Duch Święty nimi błędnie kierował? I czynił głupoty bo ustanawiali takie a takie prawa? Zastanów się lepiej a nie pisz głupot. Gdyby wprowadzane nauki były głupotami to musiałbyś tę głupotę zarzucić Duchowi Świętemu, Jezusowi, Jahwe... Zarzucisz coś Bogu? JAKIM PRAWEM ROZSĄDZASZ CO BÓG MOŻE A CO NIE I CO CHCE WPROWADZIĆ W SWOIM KOŚCIELE A CO NIE I CO NAM CHCE PRZEKAZAĆ A CO NIE?

scorpion; 1. Wieczne odpoczywanie racz mu dac Panie.-czyli przyjmij go do nieba 2. Naszego brata Bóg powolal do siebie.-wrocil do swego domu 3. Nasz brat zmartwychwstanie-po sadzie ostatecznym --gdzie tu sprzecznosci?

Gość niekonicznie zmartwychstanie
bo może na sądzie ostatecznym zostać oceniony negatywnie i odesłany w niebyt

do azakloj "" i jedno i drugie to sekta. "" A co dla ciebie nie jest sektą?

Do_ulka_ „”””321 r. — Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedzielę zamiast dotychczasowej soboty (na pamiątkę zmartwychwstałego boga Mitry, którego kult dotarł do Rzymu). Dekret Konstantyna brzmi następująco: „Czcigodny dzień Słońca winien być wolny od rozpraw sądowych i od wszelkich zajęć ludności miejskiej; natomiast mieszkańcy wsi mogą w tym dniu swobodnie uprawiać rolę” (Codex Justinianus, III, 12). Juz teraz wiemy czemu niedziela w KK jest dniem świetym? Na czesc boga Slonca. Pierwotnie dniem świetym byla sobota. Na cześc Boga Jahwe, ktory w tym własnie dniu odpoczął.””” Kiedy Jezus zmartwychwstał - w niedzielę Kiedy nastąpiło zesłanie Ducha Świętego? Zesłanie Ducha Św. nastąpiło w niedzielę (Dz 2:1, Kpł 23:15) przez co Bóg wskazał, że dzień ten jest też dniem Ducha Św. Piotr tę niedzielę nazywa dniem Pańskim (Dz 2:16, 20 przypis BP). Czy Jezus będąc Panem Sabatu nie mógł nie ustalił swego Dnia – dnia w który zmartwychwstał... aby w szczególny sposób oddzielić Stare Prawo i sobotę oraz Nowe Prawo i niedzielę... To Jezus ustala, który dzień ma być święcony w szczególny sposób... Gromadzenie się Kościoła na łamaniu chleba odbywało się w niedzielę (Dz 20:7) i zbieranie ofiar także (1Kor 16:2). A jak kogoś interesuje święcenie niedzieli to: http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-34.php

Do Ulka """Skorp1on to jak rozumiesz slowa, żeby jedni drugim wyznawali swe grzechy? Jesli pisze żeby tak robic to nalezy tak robic. To KK wypaczyl wszystko co bylo mozliwe do wypaczenia. Czy myslisz, ze SJ wyłącznie źle rozumują? Ani KK, ani SJ nie rozumuja lepiej czy gorzej. I jedni i drudzy, dla poparcia swoich teorii przeinaczaja Biblię.""" To że jeden drugiemu wyzna grzech nie zanczy że jest mu on automatycznie kasowany. Tylko Bóg przebacza przez powołanych do tego apostołów, bo oni przebaczali zbłąkanym mocą Chrystusa. Chyba oczywistą sprawą jest, że działał w nich Duch Boży... A jednie drugim mogli mówić o swoich występkach ale i tak to ich nie oczyszczało, bo Bóg może tylko oczyścić. Duch działający w apostołach i ich następcach to czynił... A ty myślisz, że komuś zawinisz i wyznasz mu grzech np. względem niego i od razu Bóg ci przebacza? A może ten ktoś nie chce słuchać twoich występków względem niego bo zbyt go zranisz i ma takiego kogoś gdzieś i tobie np. nie przebaczy nigdy... Nie KK wypacza, a odstępcy od KK nie zauważają, że wszystko co zmienia się w KK jest inspirowane przez Ducha... Wiara odstępców jest martwa...

CELE MASONERII "ODKATOLICYZOWAĆ ŚWIAT" Stwierdzenie pierwsze: Działalność rewolucyjna w krajach katolickich We Francji, we Włoszech, w Hiszpanii, w Ameryce Łacińskiej i ogólnie we wszystkich krajach katolickich lub przeważnie katolickich masoneria wprzęgła się do dzieła destrukcji religijnej i politycznej. Masońskie zaangażowanie w szerzeniu bezbożnictwa jest znane, a nazwiska masonów: Voltaire'a, Robespierre'a, Jules Ferry'ego, Emila Combes'a mogą służyć do zilustrowania tego faktu, jeśli chodzi o Francję. Nienawiść do religii wydaje się tu współistotna z masonerią. Na płaszczyźnie politycznej działalność masonerii od przeszło 250 lat objawiała się, jako stały (i skuteczny) wysiłek, by osłabić i zniszczyć (od zewnątrz i od wewnątrz) narody katolickie na korzyść hegemonii protestanckiej. Usu­nięcie Burbonów, rewolucja francuska, zniesienie katolickiego cesarstwa Austro-Węgier, rozdrobnienie Ameryki Łacińskiej na mnóstwo rywalizujących ze sobą państw, często tak małych, że właściwie bezsilnych... tyle faktów w dziedzinie polityki, do których powstania masoneria przyczyniła się w sposób decydujący i w których spowodowaniu częstokroć podejmowała inicjatywę. Stwierdzenie drugie: Działalność zachowawcza w krajach protestanckich W krajach protestanckich dzieje się inaczej. Tu masoneria występuje jako siła nacjonalistyczna, imperialistyczna, utrzy­muje nawet dobre stosunki z zadomowionymi w nich Kościołami. W Wielkiej Brytanii udziela poparcia dla tronu i anglikanizmu; wraz z premierem Palmerstonem (który w swojej epoce był jednym z głównych przywódców masonerii) przyczyniła się do przemodelowania dziewiętnastowiecznej Europy zgodnie z interesami mocarstw protestanckich. W Prusach, potem w Niemczech, poparła imperializm Hohenzollernów. W Stanach Zjednoczonych stanowi cement, który spaja w ło­nie jednego państwa różnonarodowe populacje. Krótko mówiąc, od XVIII wieku aż do wybuchu pierwszej wojny światowej jej działalność konsolidowała na płaszczyźnie politycznej kraje protestanckie i przyczyniła się znacznie do hegemonii, którą dziś sprawują. To podwójne stwierdzenie można streścić, jak następuje: Bardziej jeszcze, niż komunizm, masoneria jest w naszych katolickich krajach "partią zagraniczną" i tak jak komunizm jest siłą "dogłębnie przewrotną". Powiedziawszy to, wykazałem, jak sądzę, że istnieje zasadnicza różnica między masonerią krajów anglosaskich i tą samą masonerią w krajach katolickich, głównie w krajach łacińskich Europy Zachodniej. W tych pierwszych jest organizmem proparistwowym lub paraparistwowym, cenną pomocą w polityce narodowej i "alter ego" protestanckiego establishmentu. W tych drugich przeciwnie, jest siłą obcą, stałą konspiracją przeciwko duszy i ciału narodu, państwem w państwie, starającym się wchłonąć je lub zdominować i użyć przeciwko narodowi. Jak wytłumaczyć te dwojaką działalność masońską: antyreligijną i rewolucyjną w krajach katolickich, raczej religijną i konserwatywną w krajach protestanckich? Oto punkt widzenia pewnego masona: Jeśli chodzi o protestantyzm, który w sposób żałosny pozostał zamknięty w bagnie dosłownej niewoli wobec jednej księgi i który, pozbawiony ożywczej energii pchającej do przodu pracę umysłu, załamał się i rozpadł na pozbawione siły denominacje wyznaniowe, można go brać pod uwagę jedynie jako rubrykę statystyczną. Tylko tak silnie spoista organizacja katolicyzmu jest jeszcze czynnikiem aktywnym, zdolnym powstrzymywać formację ludzi w drodze ku emancypacji rodzaju ludzkiego. Nie można o tym zapomnieć... W rozumieniu nieomylnego Kościoła katolickiego, papieskiego, rzymskiego, mason nie może absolutnie być chrześcijaninem. Ten Kościół jest wyzwaniem rzuconym nie tylko zakonowi masonerii, lecz również całemu cywilizowanemu społeczeństwu.... Można więc przyjąć, iż co najmniej do pierwszej połowy XX wieku głównym celem masonerii było zniszczenie katolicyzmu, "odkatolicyzowanie świata". Ażeby "dkatolicyzować świat", strategia masońska na płaszczyźnie politycznej musiała polegać na wzmacnianiu establishmentów protestanckich i posługiwaniu się nimi, by zniweczyć lub osłabić wszelką formę władzy publicznej, sprawowanej przez katolików. Masoni i protestanci to jedna wielka mafia...

DO _ulka_ """Jeszcze jedno-ja jestem zdania,ze sekta jehowych powinna zostac zlikwidowana,jako organizacja przestepcza Tu już przesadzileś, wattcher. Jesli oni sa przestepcami to kim sa katolicy? Przestępcami do n - tej potegi, barbarzyńcami i zbrodniarzami. Jakie to przestepstwa popelnila ta organizjacja, że az nalezy ich zlikwidować? """ Się wtrącę: 1. mord na dorosłych i dzieciach - zakaz transfuzji 2. mord przez zakaz przeszczepów (w przeszłości) 3. pranie mózgu. 4. I wiele innych Przyczynianie się do śmierci ludzi i niszczenie ich psychiki w celu manipulacji jest chwalebne? Odciąganie od zasadniczych prawd wiary a tym samym od Boga tak samo? Namawianie do zabijania przez zakaz transfuzji jest przestępstwem czy nie? Jeśli jest to czego na to pozwalamy? Każdy nasz znajomy może wpaść w łapy Strażnicy i skończyć marnie...

DO cichutenko """" bardzo mądre ma wypowiedz Kamelia i ulka , pełno w nich miłości ... w pewnym momencie na każdym z topików dot Biblii pojawia się " ktoś " typu watcher co broni krk rękami i nogami tylko dlaczego go bronisz ? czyżby już tak nisko upadli ? przeciez coraz więcej ludzi widzi jak bardzo krk kłamie !!!! """ A ty jakiego wyznania???

DO cichutenko ""ale ty za to watcher to Rydzyk albo Jankowski jestes !!! "" Ale skojarzenia masz jak prawdziwy antymocher

Do Kamelia __________________________________________________________________________________________________________________________________ A uważasz ze Bóg Ojciec Syn Boży i Duch Swięty to nie jest JEDEN BÓG, robisz róznicę między Jezusem i Duchem Swiętym? Uważasz ze nie są to równe w działaniu i funkcji osoby. ___________________________________________________________________________________________________________________________________ Jak w Trójcę wierzę to po co te pytanie? Chodziło mi o to, że Duch Św. nie przechadza się jak Jezus to czynił. On działa przez tych na których został wylany. _____________________________________ Jezus żyje jest ten sam wczoraj dziś i na wieki. Bóg żyje w tych którzy przestrzegają Jego przykazań. I to jest TEN SAM BÓG który darował łotrowi Raj. Tego samego znam dziś to ten sam Jezus który i mi darował niebo. ________________________________________ A skąd ta pewność że niebo? Może czyściec w który nie wierzysz? ____________________________________________________ Wiesz scorpion, ze jesteśmy zbawieni nie z uczynków, inaczej z zasług tylko z łaski. Łaska (gr. charis) dar od Boga, niczym nie zasłużony. Ef 2:8 Bw "Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; (9) nie z uczynków, aby się kto nie chlubił. (10) Jego bowiem dziełem jesteśmy, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych uczynków, do których przeznaczył nas Bóg, abyśmy w nich chodzili" Rz 11:6 Bw "A jeśli z łaski, to już nie z uczynków, bo inaczej łaska nie byłaby już łaską." _______________________________________________________ Należy przede wszystkim zrozumieć tekst Biblii. Aby go zrozumieć trzeba brać pod uwagę kontekst danej wypowiedzi. Uwzględnienie kontekstu pomaga również wyjaśnić rzekomą rozbieżność między słowami apostoła Pawła oraz Jakuba. W Liście do Efezjan 2:8-9 Paweł zapowiada, że chrześcijanie będą wybawieni na podstawie wiary, a nie dzięki uczynkom. Oznajmia: „Zbawieni jesteście przez wiarę, (…) nie z uczynków” (Bw). Jakub natomiast wyraźnie podkreśla rolę uczynków, oświadczając: „Jak ciało bez ducha jest martwe, tak i wiara bez uczynków jest martwa” (Jakuba 2:26, Bw) Jak pogodzić te dwie wypowiedzi? Po rozważeniu kontekstu słów Pawła dostrzeżemy, że twierdzenia te się uzupełniają. Apostoł nawiązuje do usilnych starań Żydów, aby trzymać się Prawa Mojżeszowego. Wierzyli oni, iż jeśli będą drobiazgowo przestrzegać tego Prawa, to staną się ludźmi sprawiedliwymi. Paweł wykazał, że to niemożliwe. Wrodzona niedoskonałość sprawia, że na podstawie swoich uczynków nigdy nie zdołamy osiągnąć sprawiedliwości, a więc niejako zasłużyć sobie na zbawienie. Możemy go dostąpić tylko dzięki wierze w ofiarę okupu, złożoną przez Jezusa (Rzymian 5:1 . Rz 5:18 BT „A zatem, jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi wyrok potępiający, tak czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie.” Jakub jednak uzupełnia tę myśl ważnym argumentem, że wiara sama w sobie nie ma wartości, dopóki nie jest poparta działaniem. Kto utrzymuje, iż wierzy w Jezusa, powinien to udowadniać swym postępowaniem. Wiara bez uczynków jest martwa i nie zjednuje wybawienia. Apostoł Paweł całkowicie się z tym zgadzał i często nadmieniał, jakiego typu uczynkami chrześcijanie powinni dawać wyraz swej wierze. Na przykład do Rzymian napisał: „Sercem się bowiem wierzy ku sprawiedliwości, lecz ustami składa się publiczne wyznanie ku wybawieniu”. ‘Publiczne wyznawanie’ swojej wiary, czyli dzielenie się nią z drugimi, jest istotnym warunkiem zbawienia (Rzymian 10:10; zob. też 1 Koryntian 15:58; Efezjan 5:15, 21-33; 6:15; 1 Tymoteusza 4:16; 2 Tymoteusza 4:5; Hebrajczyków 10:23-25). Jednakże żaden chrześcijanin nie zdoła swymi uczynkami — a tym mniej usilnym przestrzeganiem Prawa Mojżeszowego — zasłużyć sobie na życie wieczne. Jest ono „darem, którego udziela Bóg” osobom przejawiającym wiarę (Rzymian 6:23; Jana 3:16). _________________________________________________________________________________________________________________________________ fałszywy prorok to ten, który mówi coś sprzecznego z Pismem, nie sugeruj ze nauka protestantów niesie błędy bibilijne, pisząc taki zarzut koniecznie poprzyj domniemany fałsz nauki protestantów Biblią. ________________________________________________________________________________________________________________________________ wszyscy odstępcy są fałszywymi prorokami. Nie idą za Kościołem Chrystusowym, a odeszli od niego. ________________________________________________________________________________________________________________________________ w związku z ciagłymi obrazami i nazywaniem ludzi nie należących do KK odstępcami i odszczepiencami. Nie dziwię się temu bo Głowa KK - papież stwierdził , ze "Nie ma zbawienia poza kościołem katolickim" Czy nie jedną z cech sekty jest twierdzenie ze tylko w danej organizacji jest PEŁNIA MOCY ZBAWCZEJ. Wszyscy protestanci twierdzą ze w JEZUSIE jest zbawienie, nie w żadnym kosciele, I bardzo dobrze ze istnieją baptyści, zielonoswiatkowcy wolni chrześcijanie,..i inni..bot o swiadczy, ze wszyscy wołamy zgodnie, ze nie zbawia KOŚCIÓŁ którykolwiek, ale sam JEZUS CHRYSTUS. co niestety nigdy nie powie katolik, bo nawet papież uważa ze tylko "U nas można być zbawionym" Wiem, ze JEZUS wie lepiej kto jest Jego i szczytem pychy jest twierdzenie ze tylko "u nas jest zbawienie" Powtarzam: u Jezusa jest zbawienie, czy jesteś katolikiem, protestantem czy prawosławnym. będę powtarzać, to ze nie ma na ziemi organizaacji ziemskiej która w całosci nalezy do Pana. On ma poszczególne dusze tworzące jak cegiełki niewidzialny KOŚCIÓŁ budowlę. Jezus miał uczniów i oni poszli w swiat głoszac ewangelię. Do pewnego czasu kosciół był czysty , ale po pewnym czasie do koscioła weszło tak duzo zmian, ze przestał być on kosciołem ewangelicznym _________________________________________________________________________________________________________________________________ A jest ktoś zbawiony kto nie usłuchał Jezusa, potem apostołów i ich następców? Jeśli nie, to czego myślisz że będąc poza Kościołem, będąc odstępcą masz zapewnione miejsce w niebie? Jeśli to cecha sekt to Jezus założył sektę chrześcijan... bo poza Nim nie ma zbawienia... Jeśli protestanci wierzą, że będąc poza Kościołem osiągną zbawienie to niech sobie wierzą... nie słuchając Pana też można wierzyć że wszystko będzie ok., ale jak obudzą się z ręką w nocniku to co powiedzą? A bo myśmy nie wiedzieli? To trzeba było zawczasu pomyśleć i zrozumieć. Jeśli wielu się nie nawróci to cóż z tego, że Jezus jest Zbawicielem skoro wielu się Jego wyparło i Kościoła, który on zbudował na Piotrze... Do pewnego czasu był kościół czysty... a potem Duch Święty działający w następcach apostołów zanieczyścił naukę Kościoła? Jezus na to pozwolił? TO JEZUS MA WŁADZĘ W SWOIM KOŚCIELE CZY NIE? Co to znaczy, że Kościół jest równocześnie widzialny i niewidzialny? Mt 5,13-16 Kościół jest ludem Bożym zjednoczonym przez łaskę z Trójcą Świętą, jest Mistycznym Ciałem Chrystusa i świątynią Ducha Świętego. Działa w nim sam Zbawiciel, uczestniczenie w życiu Trójcy Świętej stanowi niewidzialną stronę Kościoła. Lud Boży składa się jednak z ludzi, posiada więc również swoją widzialną postać, którą stanowi przede wszystkim sposób życia jego członków, sakramenty, liturgia i hierarchiczna struktura. Kościół pierwotny był zauważany przez otoczenie, ponieważ jeden „duch i jedno serce ożywiały wszystkich wierzących. Żaden nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne. Apostołowie z wielką mocą świadczyli o zmartwychwstaniu Pana Jezusa, a wszyscy oni mieli wielką łaskę. Nikt z nich nie cierpiał niedostatku, bo właściciele pól albo domów sprzedawali je i przynosili pieniądze ze sprzedaży, i składali je u stóp Apostołów. Każdemu też rozdzielano według potrzeby (Dz 4,32-35). Od naszego sposobu życia i od naszego postępowania zależy w pewnym stopniu, jak niewierzący widzą i oceniają Kościół. Powinien on stać się widzialny w świecie dzięki mocnej wierze wszystkich chrześcijan, dzięki ich nadziei, wzajemnej miłości, dzięki żywemu uczestnictwu w sakramentach. Świat powinien przede wszystkim zauważać jedność uczniów Chrystusa. Tej jedności tak bardzo pragnął Zbawiciel, czemu dał wyraz w swojej modlitwie arcykapłańskiej, kiedy wypowiadał słowa: „Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał” (J 17,20-21).

A jakie nauki ci nie pasują? (cyt scorpion), to nie mi nie pasują, one nie są zgodne z Biblią. DO Kamelia Np. - Pierwsze wzmianki o kulcie relikwii (190 r.). - Podział wiernych na duchowieństwo i laikat (200 r.) Wprowadzono praktykę modlitwy za zmarłych (ok. 310 r.). Pojawił się zwyczaj czczenia aniołów (ok.360 r.). Wprowadzono po raz pierwszy kult "świętych" obrazów (ok. 375 r.). Wprowadzono, jako regułę, chrzest niemowląt (412 r.), Wprowadzenie i upowszechnianie modlitw do Maryi i świętych (715 r.) Piotr Pustelnik zaczyna upowszechniać modlitwę różańcową (1079 r.). Wedle niektórych teorii sam różaniec, pod względem formy (łąńcuszek z koralikami) przejęty został z kultów pogańskich Ostateczne zatwierdzenie celibatu ksieży (1123 r.). Początki kupczenia odpustami (1190 ) """"" Jeśli Duch Święty chciał to wprowadzić to znaczy, że jest to złe? A jeśli to nie On ucznił to Jezus nas okłamał, bo dał nam Pocieszyciela - kłamce i heretyka? który przez następców apostołów zwodził lud odkupiony? A sam Jezus opuścił swój Kościół? Prawda jest jednak taka, że Duch, Jezus i Jahwe nie dopuszczą do odstępstwa swego Kościoła, gdyż oni mają władzę nad wszystkim i szatan nie zniszczy tego Kościoła...

DO wattcher """ scorpion; 1. Wieczne odpoczywanie racz mu dac Panie.-czyli przyjmij go do nieba 2. Naszego brata Bóg powolal do siebie.-wrocil do swego domu 3. Nasz brat zmartwychwstanie-po sadzie ostatecznym --gdzie tu sprzecznosci? "" Zauważ że to nie ja widzę tu sprzeczności a ta , której odpisywałem...