Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Antlia

mam trudnosci z dbaniem o siebie- pomozcie

Polecane posty

Go艣膰 hhhhhhhhhhhhhhhh
up

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Mam tak samo... Jednak powoli biore sie za siebie, wlasnie sie zbieram do pomalowania paznokci bo jutro ide na rozmowe o prace wiec mam motywacje :).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hopsaaaaaaaaaaaaaaaa
hop

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1 2 3
Witam :) Robi臋 wielkie UP! 呕eby nie pisa膰 tu swojego 偶yciorysu napisz臋 kr贸tko: mam trudno艣膰 z dbaniem o siebie. Dlatego, cho膰 topik powsta艂 6 lat temu, uwa偶am, 偶e temat nadal aktualny /w艂a艣nie dla mnie/ i wart od艣wie偶enia. *** Problem z dba艂o艣ci膮 o siebie mo偶e mie膰 mas臋 przyczyn... U mnie prawdopodobnie wynika z wn臋trza, kt贸re boryka si臋 a to z nerwic膮 a to z depresj膮. Wci膮偶 mia艂am jakie艣 cele, wielkie cele, jak zdrowie, jak Dzieciaczek. No a jak wielkie cele to i wielkie pora偶ki... Zatem nie dziwi臋 si臋, 偶e czasem mo偶e si臋 nie chcie膰 nawet wzi膮膰 prysznica. M贸j ,,grzeszek" pod tym wzgl臋dem dotyczy mycia z臋b贸w. Po prostu czasem robi艂am to niesystematycznie lub byle jak. Albo mycie w艂os贸w.... Chyba najpierw trzeba sobie u艣wiadomi膰, jak autorka tego w膮tku, 偶e ma si臋 problem a potem pr贸bowa膰 go rozwi膮za膰. Ja postawi艂a na trosk臋 wobec siebie. Zainteresowa艂am si臋 kiedy艣 r贸偶nymi aspektami tematu, np. co to znaczy by膰 zadban膮 kobiet膮 i wybrane formy zacz臋艂am realizowa膰. Troch臋 si臋 uda艂o. Ale opr贸cz nawyk贸w, tych dobrych, kt贸re trzeba wprowadzi膰, aby wygasi膰 te z艂e, potrzeba te偶 si臋gn膮膰 do swego wn臋trza. Je艣li walczysz z depresj膮 to trzeba w艂a艣nie j膮 leczy膰. Je艣li jeste艣 z trudnym zwi膮zku mo偶e czas go zako艅czy膰. Je艣li swoje 偶ycie odda艂a艣 choremu dziecku lub ukochanej osobie to trzeba znale藕膰 tez cho膰 ociupink臋 z tego 偶ycia dla siebie. Dbanie o siebie to nie tylko zewn臋trze, ale wn臋trze przede wszystkim! I ja tak robi臋... Mo偶e to paradoksalnie zabrzmi, ale... od lat. Bo jest to proces. Wzloty i upadki. A jak偶e! Raz si臋 chce, a raz nie. Czasem mo偶na si臋 temu odda膰 z prawdziw膮 pasj膮, a czasem na drodze stanie lub padnie k艂oda. Ale potem mo偶na do tego powr贸ci膰. Moje wn臋trze i zewn臋trze bardzo si臋 ze sob膮 艂膮cz膮. Jedno i drugie zwichrowane. Jedno i drugie ceruj臋 i 艂atam. Dlatego tu troch臋 popisz臋. *** A teraz m贸j uk艂on w stron臋 os贸bki z pierwszej strony tego w膮tku. "ja od kiedy pami臋tam to w艂a艣ni" --- to jej nick. Przeczyta艂am tylko pierwsz膮 stron臋 i nie wiem czy dalej te偶 pisa艂a艣. Ale te kilka zda艅 przypomnia艂o mi, 偶e w艂a艣nie takimi 艣cie偶kami rozpoczyna艂am drog臋 ku swoim zmianom. Wiele z nich przemierzam nadal. *** Moim guru :) by艂a Karen Kingston, kt贸ra ksi膮偶k膮 ,,Jak pozby膰 si臋 ba艂aganu ze swojego 偶ycia" otworzy艂a mi oczy na kilka spraw i da艂a wskaz贸wki jak nada膰 偶yciu 艣wie偶o艣ci. Nie ma idea艂u. Nie ma sza艂u. z boku tu偶 obok mnie na wersalce /czy macie wersalk臋 czy wiecie co to takiego? ;) / od kilkunastu dni lezy sterta prania zdj臋tego z suszarki. Uuuuu! Suszarka, a jak偶e, tu偶 obok. A na stercie i obok worek z ciuchami do kosza i torba z ciuchami do oddania. Czemu le偶膮??? Bo w艣r贸d moich ,,nawyk贸w bee" jest co艣 takiego jak odk艂adanie spraw na potem. A po za tym mam opory. Bardzo przyi膮zuj臋 si臋 do ciuch贸w i jak co艣 lubi臋 to nosz臋 i nosz臋 i nosz臋... i wydaj膮 mi si臋 ci膮gle za dobre by wyrzuci膰. A potem segreguj膮c co na 艣miecie a co do oddania mam dylematyyyyy. S膮 takie kosze na ciuchy. K艂ad臋 obok. 呕e mo偶e kto艣 to we藕mie przejrzy i zdecyduje za mnie czy nosi膰 czy wyrzuci膰. Nie wiem jak膮 rol臋 pe艂ni膮 te kontenery? Czy rzeczywi艣cie kto艣 te ciuchy dostanie? Czy b臋d膮 /jak g艂osi fama/ poci臋te na szmatki??/. Dlatego nie umiem dokona膰 selekcji. Nie wiem te偶, no boje si臋 dawa膰 ciuchy rodzince bo nastolatki nosze inne rzeczy, a reszta kobitek jest grubsza ode mnie. Dlatego z ciuchami mam problem. M贸j ,,nawyk beee", kt贸ry pr贸buj臋 zast膮pi膰 nowym to brak ruchu fizycznego. Dlatego za moment ,,wyloguj臋 si臋" /bardzo podoba mi si臋 reklama akcji WYLOGUJ SI臉"/, zajrz臋 do tego worka z ciuchami do kosza i wynios臋 go, tak wynios臋 do kosza, do kontenera. Potem zmobilizuje si臋 i p贸jd臋 zag艂osowa膰. Papaptki!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1 2 3
Raz dwa trzy... melduj臋 si臋. :) M贸j dylemat, gdzie wyrzuci膰 ciuszki, rozstrzygn膮艂 si臋, gdy przeczyta艂am na kontenerze nazw臋 maj膮c膮 w sobie s艂owo ,,eko". Czyli kto艣 si臋 zajmie ciuchami a ja jestem eko, bo segreguj臋 艣mieci. Teraz dalsza jazda, czyli jak si臋 rozsta膰 z ciuchami, kt贸re dla mnie s膮 ,,popl膮tane", bo jestem 艂adnie po 40stce i mam w g艂owie po mamusi du偶膮 dawk臋 manii chomikowania i zbierania ,,przydasi". Wyrzucam ciuchy od lat i od lat te same ,,nawyki". Jak wyrzuci膰 ciuch, kt贸ry mo偶e i za du偶y, mo偶e i 藕le le偶y, mo偶e i jeszcze go za艂o偶臋, mo偶e... a kt贸ry le偶y i czeka? Chyba czeka mnie podobna praca z butami. Cz臋艣膰 ju偶 kiedy艣 posz艂a na 艣miecie, ale kolejne czekaj膮. Chyba musz臋 przeprowadzi膰 wi臋ksz膮 akcj臋 oczyszczania przestrzeni. Jednak lepiej mniej a lepsze, ni偶 wi臋cej a wlek膮ce za sob膮 jaki艣 rodzaj desperacji. Czy kto艣 jest te偶 na takim etapie? *** Zazdroszcz臋 ludziom, 偶e maj膮 w swoim 偶yciu stref臋 jak jest sport. Nawet taki nordworking /jak to napisa膰?/, kt贸ry jest dla mnie ma艂o efektowny /a co le艅 ma powiedzie膰? ;) / to te偶 ju偶 du偶a dawka ruchu i na pewno dbania o siebie, jakby nie by艂o. Ostatnio 艂api臋 si臋 za prace na dzia艂ce, robi臋 jakie艣 zrywy na ma艂e 膰wiczonka, ale to tak ma艂o!!! Potrzebuj臋 systematycznych 膰wicze艅!!! *** Czy taki chaotyczny zryw przyniesie efekt? Czy mo偶e powinnam zaplanowa膰 i wdra偶a膰 ,,nawyki wow!" maj膮c 艣wiadomo艣膰, 偶e trzeba to roz艂o偶y膰 w czasie? podobno potrzeba miesi膮ca do trzech, aby nowy nawyk sta艂 si臋 czynno艣ci膮 wykonywan膮 z marszu. *** Pracuj臋... e, tam pracuj臋, staram si臋 dba膰 o zdrowe od偶ywianie. *** Du偶o tych sfer do naprawy i ulepszenia. Zerkam do notatki na pulpicie. Takiej motywacyjnej sprzed kilku miesi臋cy. Troch臋 mi na dzi艣 ju偶 nie le偶y. Napisa艂am 7xzdrowie. I wypisa艂am tylko 7 sk艂adnik贸w spo偶ywczych! Jakby zdrowie zale偶a艂o tylko od jedzenia i picia. Potrzebuj臋 wi臋kszych zmian, a raczej szerzej rozumianych. *** 1. Ruch. 2. Od偶ywianie. 3. Wewn臋trzne JA. 4. By膰 kobiet膮. Na razie skupie si臋 na tych czterech sferach. Mo偶e nazewnictwo nie jest do ko艅ca trafione, ale p贸ki co tak b臋dzie. *** OK. Czas WYLOGOWA膯 SI臉. Zajm臋 si臋 sfer膮 4. Zrobi臋 co艣 dla urody. Mo偶e podejd臋 do moich ciuch贸w. ;) A przy okazji rusz臋 si臋. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1 2 3
Witam Witam? Chyba sama siebie. :) Ale wpisy tutaj traktuj臋 jako mini motywator do zmian. W ramach pracy nad sob膮: - przejrza艂am=sprz膮tn臋艂am szafk臋 na buty, jedna para -AP!, letnie do kartonik贸w /jedna para, bo do pozosta艂ych brak艂o kartonik贸w, kt贸re zu偶y艂am na inny cel/, - zrobi艂am pilling bu藕ki /pilling gruboziarnisty, cho膰 ju偶 przechodz臋 na enzymatyczny/ a potem lifting kremik, -zmy艂am ,,lakier" z paznokci i po艂o偶y艂am nowa warstw臋 od偶ywki 8w1. Niestety, zjad艂am kolejne 2 nale艣niki. :( Ale, ale! Obejrza艂am w ramach dbania o wn臋trze fragment komedii ,,Biegnij gamoniu, biegnij" na Stopklatce" oraz film dokumentalny o kobietach - prowadz膮ca Ohme /to na TLC/ , polecam, bo tam te偶 by艂o o potrzebie dbania o siebie i to w ka偶dym wieku. Psychicznie wzmocni艂am si臋 odpowiadaj膮c na zaczepki mojego pieseczka i wyg艂aska艂am go nieco.:) Wierz臋 w si艂臋 dogoterapii i nie tylko. *** Zanim zdecyduj臋 si臋 na ,,powa偶niejsze" 膰wiczenia z przyrz膮dem lub bez, wymy艣li艂am, 偶e b臋d臋 膰wiczy膰 w czasie reklam np. jakiego艣 wieczornego filmu. M贸j facet np. ko艂o 18stej idzie do neta, a ja przy komedii lub melodramacie troch臋 poskacz臋 i porozci膮gam si臋. Mam te偶 pomys艂, mo偶e nie ca艂kiem z kosmosu, 偶e poniewa偶 te偶 za d艂ugo siedz臋 w necie to zaczn臋 膰wiczy膰 przed monitorem. Nie mog臋 膰wiczy膰 na powa偶nie to mo偶e cho膰 b臋d臋 markowa膰 膰wiczenia z Ew膮 Ch. ??? Co to znaczy? 呕e b臋d臋 robi艂a 膰wiczenia razem z ni膮 ale tylko na miar臋 swoich mo偶liwo艣ci. Co mi to da? Ruch. Jakby nie by艂o, ruch! Na pocz膮tek umawiam si臋 na 10 seans贸w. :) ;) Poszukam tego filmiku na youtube! Papatki!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1 2 3
Ja, raz jeszcze. ;) M贸j filmik to : http://www.youtube.com/watch?v=gwo2G_RnC78 My艣l臋, 偶e wiele os贸b go zna i 膰wiczy. A poniewa偶 ja jestem przyblokowana przez chorob臋 i stan pt. zero formy to od razu m贸wi臋: 膯wicz臋 tylko przez pierwsze 10 minut! I jak napisa艂am wy偶ej, jeszcze 9 razy! Ps. Trzeba by艂o zobaczy膰 min臋 mojego psiaka, kiedy skaka艂am mu przy 艂ebku. Jak zwykle pomy艣la艂, 偶e to okazja do zabawy z pa艅ci膮, ale na szcz臋艣cie dla mnie podni贸s艂 si臋 na koniec mojej gimnastyki. *** I tak min膮艂 mi dzionek. Teraz prysznic i ksi膮偶ka do podusi. Na tapecie co艣 lekkiego i o dziwo /jak dla mnie/ polskiego. ,,Puszczyk" Grzegorczyka. Papatki. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
123,mam podobnie do Ciebie....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1 2 3
Witam :) Go艣膰, a w czym dok艂adnie masz tak samo? Takie same trudno艣ci, czy mo偶e podobne sposoby na to, by si臋 z nimi upora膰. *** Dzisiaj mam ma艂ego lenia i nieco zaszala艂am kulinarnie ;) Zatem znikam, bo Ewa Ch. czeka!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1 2 3
Nie ma nic gorszego, jak si臋 cz艂owiek 艂adnie wypisze ;) a kto艣 si臋 czepia, 偶e spamuje. Blee!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1 2 3
Wycinam ozdobniki, poprawiam i nie chc膮 pu艣ci膰. :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do 10 razy sztuka??????????????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Goodbay Kafeterio! Szkoda mojego czasu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 B艂yszcz膮ce drobinki
1 2 3 Mam nadziej臋, 偶e nie po偶egna艂a艣 si臋 na zawsze i jeszcze kiedy艣 tu wst膮pisz i napiszesz co u Ciebie. Te偶 przeczyta艂am ksi膮偶k臋 Karen Kingston - "Jak pozby膰 si臋 ba艂aganu ze swojego 偶ycia" z zapartym tchem i pomog艂o mi to w powyrzucaniu starych 艂ach贸w! 艁膮cznie wyrzuci艂am gdzie艣 z 20 reklam贸wek ciuch贸w i but贸w i pask贸w, torebek. Na pocz膮tku podzieli艂am wyrzucanie reklam贸wek na dwa dni, bo by艂o mi wstyd, 偶e kto艣 zobaczy i pomy艣li, 偶e tyle ciuch贸w groma. Z okresami niedbania o siebie i pok贸j 艂膮czy si臋 u mnie zawsze te偶 czas ob偶erania si臋 - wypijania litrami s艂odkich sok贸w i jedzenia po 2, 3 czekolady , chipsy. Po takim objedzeniu czuje si臋 mega 藕le i jeszcze bardziej czuj臋 si臋 beznadziejna i nie mam si艂y za nic zabra膰. Autorko tematu i reszta dziewczyn odezwijcie si臋 co u Was :)

Udost臋pnij ten post