Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bywalec1

TOKSOPLAZMOZA - nie lekceważcie tego zagrożenia!!!!!!

Polecane posty

Zdenerwoana mama-----: Pytasz: 1) Jak długo choroba pozostaje w fazie aktywnej- groźnej dla dziecka? Tego niestety dokladnie nie wiadomo. Prezyjmuje się że zagrożenia nie ma gdy IgM spadnie do wartości ujemnych. ale spadnie SAMORZUTNIE. Czy pod wpływem antybiotyku także?? Tego nie wiem, nigdzie się nie spotkalem z trakim stwierdzeniem. 2) Czy jeśli dziecko może ulec zarażeniu tylko w fazie ostrej trwającej od 1-3 mies, to dlaczego leczenie stosuje się przez cały okres ciąży, z reguły od wykrycia, przez ok. 6 miesięcy? Czy pierwotniak może zarażać tak długo? Ponieważ zarowno data infekcji jak i czas zagrożenia są najczęściej niezanane w przypadku jego stwierdfzenia stosuje się rovamycynę do końca ciąży. Tak mowi większośc znanych mi źrodeł. Czy słusznie ?? Być może nie. Wiadomo, że kuracje tę należy przerwać \gdy: - wiadomo że doszlo do infekcidziecka (ale na ogol tego nie wiadomo) - stwierdza sie z prawdopodobieństwem bliskim pewności że infekcja zakończyula faze groźną dla dziecka. Ale tego też na ogól nie wiadomo. Na koniec: nie podważam decyzji wojego lekarza! Wyrażam tylko swojąwatpliwość. Być może ma on wiedze większąode mnie. Ja opieram si e wylącznie na źródlach dost epnych w języku polskim. Byc może są juz opublikowane wyniki badań w innych językach ktore pozwalaja Twojemu lekarzowi na wykluczenie zagrożenia. Być może mial on tez do czynienia z podobnymi przypadkami i na tym opiera swoja decyzję. Przypominam: jestem tylko forumowym rozmocą hobbystą, moja wiedza na ten temat jest wedzą samouka a doswiadczenie mam tylko z rozmów na forum. Być może też mając pełny obraz przypadku ocenia że przerwanie kuracji niesie za soba mniejsze ryzyko niż jej kontynuowania. Ja tego ocenic nie mogę. Musze wiec uznać w tym przypadku wyższośc profesjonalisty tym bardziej że to on a nie ja odpowiada za swoje decyzje. Jeszcze co do przypadku chomika: Zblizone wyniki w 18/20 tc nie świadczą o tym że wWasze przypadki są bliźniacze! U Ciebi wiadom więcej o historii choroby. Chomik zrobila pierwsze badania dopiero w 20 tc. Wiem, że to zabrzmi brutalnei ale powiem tak: gdyby coś zlego mialo się u niej stać to juz by się stało. Ponieważ nie ma zadnych tego symptomow nalezy domniemywać że do infekcji idziecka nie doszło a obecne rozpoczynanie kuracji (jeśli wynki sa rzetelne) mija się z celem. bo lek tka jak prawo - nie dziala wstecz.

Gość Sylwia36
Witam, jakiś czas sie nie odzywałam, ale przeczytałam ciąg dalszy wątpliwości "zdenerwowanej mamy", jak już pisałam jestem w ciąży, już bliżej końca :) z rovamycyną jestem już zaprzyjaźniona od 9 tygodnia ciąży i według dwóch lekarzy u których mam konsultację musze ją brać do końca ciąży - ostatnią tabletkę na porodówce - no jeśli będę w stanie pamiętac o tym :). Z moich rozmów z lekarzami sprawa wygląda tak, moje IgM nie spadło nagle, spada bardzo wolno, natomiast IgG spadło szybko - IgG spada szybko pod wpływem antybiotyku, igM ponoć nie - to indywidualny proces obniżania się tej wartości, Avidność od pierwszej wartości 1.04. - 0,108 co wskazywało na nową infekcję, wzrosło mi do 0,231 w połowie września. Badanie usg połówkowe wyszło dobrze, nie wykazało zmian u dziecka, więc profesor który mnie prowadził zaproponował zrobienie amniopunkcji, aby sprawdzić czy doszło do zakażenia dziecka, od tego wyniku uzależnił odstawienie antybiotyku. Ponieważ nie chciałam robić amniopunkcji (byłam w 24 tyg ciąży, i miałam juz jedną amniopunkcję, tyle że genetyczną) lekarz powiedział ze antybiotyk powinnam brac do końca ciąży. Jednakże należy pamiętac tez że taki wynik amniopunkcji nic tak właściwie nie daje oprócz wiedzy czy dziecko zostało zakażone czy nie, ponieważ nie leczy się dziecka w brzuchu, dopiero po urodzeniu, a po urodzeniu tez sie robi badania pod kątem toxo z krwi pępowinowej i dopiero po tej diagnozie podejmowane jest leczenie. Tak więc ja czekam na poród, później zrobię wszystkie badania i zobaczymy co będzie. Jak urodzę i juz wszystko bede wiedziała to oczywiscie napisze. jednakże jestem dobrej mysli, za kazdym razem jak robiłam usg to kazałam lekarzowi oglądac struktury mózgu boponoc tam widac zmiany jesli zakazenie przeniknie i nic nie wykryto, wiec zamiast popadac w depresje juz, postanowiłam poczekac do wyników badan po urodzeniu dziecka. :) Pozdrawiam, Sylwia

Gość chomik83
Czyli jeśli dobrze rozumiem jest możliwe żeby w moim przypadku do zakażenia doszło na początku ciąży i w przeciągu 4 miesięcy IgM spadło samorzutnie do wartości ujemnej, tak ? W takim razie badania w 20 t.c. tak naprawdę niczego nie rozwiązują.... :(( I co to oznacza, że nie ma żadnych symptomów? Lekarz prowadzący stwierdził że wyniki nie oznaczają zagrożenia i z ciążą wszytko ok., ale już nie wiem, może jednak przeszłam chorobę w ciąży a na usg nie ma żadnych oznak ??? I teraz nawet nie ma możliwości tego stwierdzenia??? No, teraz to zaczynam się faktycznie denerwować, że coś jednak może być nie tak....

Gość chomik83
Może jednak powinnam powtórzyć badania zarówno IgG jak i IgM...

Chomiku, spokojnie! :) Wskazalem tylko na teoretyczną możliwość. W praktyce mało prawdopodobną bo IgM musialoby Ci spaść b. szybko co rzadko się zdarza. Poza tym - gdyby doszło do zakażenia to tylko na pocztku ciąży a wowczas byłybu już tego objawy. Zakazenie w I trymestrze kończy się zwykle poronieniem lub powaznymi wadami płodu widocznymi na usg. Skoro nic takiego sie nie zdarzyło to znaczy że zakażenia podczas ciązy nie było! Lekarz ma rację nie widząc powodów do obaw. Badania warto ponowić tylko po to by wykluczyc ew. błąd laboratorium. Napisz jeśli zrobiśz jakie są nowe wyniki.

Gość chomik83
zrobię i napiszę na pewno. pozdrawiam

Gość chomik83
Ale mam jeszcze jedno pytanie : w tym wypadku lepiej powtórzyć badania w tym samym czy innym laboratorium?

Chomik -----> Napisałaś wyżej "...pani znawca chorob zakaznych pocieszyla i kazala badania powtorzyc w instytucie mikrobiologii na Czystej (jestem z Krakowa - podobno najbardziej wiarygodne testy robia..." Jestem tego samego zdania. Laboratoria przyszitalne na oddzialach chorob zakaźnych wynikimają na ogol najbrdziej wiarygodnie. Z prywatnymi - różnie bywa.

Gość chomik83
Nie, niestety ja nie jestem Krakowa, tylko z o wiele mniejszej miejscowości :( Moje wyniki robiłam w laboratorium przyszpitalnym , ale szpitala miejskiego. Poza laboratorium przyszpitalnym pozostają mi tylko prywatne...

Gość chomik83
A do Krakowa mam ho,ho, ze 350 km :)

Ech to moje roztargnienie :o Pomylilem chomika z chrząszczem :) chomik - mozez powtorzyc w tym samym przyszpitalnym.

zrobiłam badania na toxo IGM 1,23 (dodat >1), IGG 300 dodatnie. Przestraszyłam sie . Na szczęscie jeszcze nie jestem w ciązy. Co jesli sie wylecze , a mąż bedzie chory. Czy moge sie od niego zarazic? czy on też powinien zrobic testy? Proszę o odpowiedz. Jestem z wlkp , kogo polecilibyscie w Poznaniu, gdzie sie zgłosic do lekarza?

Klara333aa - Sprawa wygląda tak: 1. Męża zostawmy w spokoju. Nawet gdyby podczas Twojej planowanej ciązy przechodzil akurat infekcję nie ma mozliwości byś zarazila się od niego. 2. Twoje wyniki (jeśli są rzetelne świadcza o tym że obecnie przechodzisz lub w niedawnej przeszłosści (kilka-kilkanaście miesięcy ) przechodziłas infekcję toxo. skoro nie jesteś w ciąży nie ma powodów do niepokoju. 3. Badania powinnaś powtorzyć ale nie wcześniej nz 3 tygodnie po pierwszych. Jeśli śpiesz Ci się ze staraniami o dziecko warto też zrobić awidność IgG. Jeśli możesz poczekać to wystarczy powtórzyć IgM i IgG. 4. Do czasu wyjaśnienia sprawy z toxo lepiej poczekać z zajściem ale gdyby to się zdarzylo - nie wpadać w panikę. Dodatnie ale niezbyt wysokie IgM sugeruje że raczej infekcję przeszlaś jakiś czas temu ale lepiej mieć pewność. 5. Jeśli nie masz objawów, zwlaszcza powiększonych węzłów chłonnych nie ma potrzeby podejmowania leczenia. U ponad 90% ludzi toksoplazmoza przebiego bezobjawowo i nie wymaga kuracji. 6. Zbieraj wszystkie wyniki badań i pokaż lekarzowi przy najbliższej okazji. Wiedzę na temat zagrożenia toksoplazmoza ciązy powinen mieć kady ginekolog. Napisalem "powinien" bo w praktyce róznie bywa o czym niejednokrotnie mieliśmy okazję przekonać się na naszym topiku. Ingerencji specjalisty od chorob zakźnych wymagaja jedynie szczególne przypadki (toksoplazmoza objawowa, przewlekła itp.). No i często infekcja podczas ciąży. 7. Pozdrawiam! 🖐️

Gość zdenerwowana mama
Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim przypadkiem. staram się być spokojna, ale nie zawsze to wychodzi, czasem jak się nakręcę, to tylko czarne myśli w głowi. We wtorek mam usg połówkowe - mam nadzieję, że wszystko będzie OK. Jeszcze raz dzięki i dużo spokoju wszystkim, którzy przechodzą przez to choróbsko...Pozdrawiam

mam jeszcze jedno pytanko czy jeżeli za dwa tyg. wyszłaby mi wysoka awidnosc, ale IGM nadal lekko dodatnie , czy nadal musze czekac na IGM ujemne z zajsciem w ciąże. bo własnie planowałam ją w najbliższym czasie , a tu tak niemiła niespodzianka

Klara -----> Jeśli miano IgM nie wzrośnie znacząco awidnićś IgG wyszlaby wysoka wtedu oznacza to indfekcja miala miejsce co najmniej 3 m-ce wcześniej i wtedy mozna się już spokojnie starać. Gdyby jednak IgM wzroslo w sposob istotny lepeij skonsultować się z lekarzem od chorob zakaźnych bo czasem zdaraają się infekcje nietypowe, przewlekle. To dość rzadkie przypadki ale lepiej wykluczyc taka możliwość. Napisz jak bedziesz mial wyniki. :)

Gość baby40
Czy ktos może mi pomóc o podpowiedzieć co zrobić?!!! Chodzi oczywiście o toxo . Jestem w ciązy w 12 tygodniu i pierwsze badanie ta toxo wyszło; IgG - 179,5 czyli dodatnie, IgG -0,808 czyli watpliwe. zalecono test awidności - i ten znów wyszedł watpliwy. Czy jest jakas pewna metoda aby wykluczyc infekcje bądx ja potweerdzić/ Szczerze mówiąc myslałam że ten test na awidnośc coś wylaże. czemy one wychodzą watpliwe czy to kwestia jakości pracy laboratorium czy może inne czynniki z tym nie zwiazane? jesli ktos cos wie to prosze o pomoc!! Martwie się...

Gość kati25252
Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyników na tokso, jestem w 15 tygodniu ciązy, wynik z 21.09.09 igg +272 igm +0,91 wynik z 12.12.09 igg +95 igm + 1,53 awidoczność wysoka 0.445 nie wiem jak mam to zinterpretować dlaczego jedno miano wzrosło drugie spadło, pociesz mnie jedynie wysoka awidnoczność, proszę po pomoc wizytę u lekarz mam dopiero w przyszłym tygodniu.

Gość aga090778
witam wszystkiech mam pytanie co to jest to usg polowkowe??? pozdrawiam

baby40 ------ Są oczywiście inne metody badania ale śadze że należaloby najpierw powtórzyć IgM i IgG. aby wykluczyc błąd laboratorium warto by zrobic te badania w lab. szpitala zakźnego. Wysoki eIgG i IgM w strefie "wAtpliwy" wskazuje że rzczej nie mamy do czynienia ze świeża infekcją lercz ze śladami starej lub blednym wynikiem. Wartoby to sprawdzić. Prz badaniuawidnosci nie m apojęcia "wynik wątpliwy". Może ona byc w strefie nioska- średnia -wysoka. Domyśłam się że u Ciebie jst średnia co nie wyklucza świeżej infekcji ale też jej nie potwierdza. Także na podstawie tego nie da się nic powiedzieć. Kati25252 -----> Powtórzę co pialem tu już wiele razy: interpretacja wynikow polega na porównaiu ich z normami których ne podajesz - każde laboratorium ma wlasne. Zastanawia lekki wzrost IgM. Może to byc wynikiem blędu lub zakłocenia wyniku preciwcialami innych chorób. Czy oba badania byly robione w tym samym laboratorium?? Tak czy owak wysoka awidność IgG wskazuje że infekcja toxo milal miejsce ponad 3 m-ce temu wiec dziecku nie zaszkodziła. Dlatego lekarz zapewne nie zastosuje antybiotyku ale być może każe powtórzyć badania w dobrym, wiarygodnym laboratorium. ------------------ Informuję wszystkich odwiedzających topik ze w najbliższym czasie ze względu na nieregularny tryb pracy i życia mogę mieć nawet kilkudniowe przerwy w pisaniu na forum. Jednak - jak dotąd - na wszystkie posty będę się starał odpowiadać najszybciejjak to możliwe. :)

aga090778 ----> putanie nie calkiem na temat topiku ale odpowiem : USG tzw. połówkowe to szczegolnie staranne badnie robione w 18-22 t.c. czyli mniej więcej w polowie ciąży. Polega na badaiu dziecka techniką usg przez powłoki brzuszne. Na jego podstawie lekarz określa szereg patrametrów dających obraz stanu i stopnia rozwoju płodu i moze wychwycić eew. nieprawidlowości i podjąc odpowiednie działania. Więcej informacji na tentemat można znalęźć np. tu: http://www.usgecho4d.pl/usgpolowkowe.php Dodam żę na takie badania warto zabrać ze soba szczęsliwego tatę żeby.... zobaczył co zmajstrowal! :D Sam też byłem swego czasu z żoną. Obecnie przy zastosowaniu technik komputerowych 3D i 4D mozna otrzymać na płycie CD zdjęcia i film ze swoim maleństwem. :) Ale to przeważnie troche kosztuje.

Gość kati25252
Dzięki za odpowiedz, bylam wczoraj u lekarza, dr Kajfasz stiwerdził, że to stare zakażenie i nic nie grozi maluszkowi ze strony toxo, dopiero teraz jestem spokojna. pozdrawiam

Gość niunia054
hej dziewczyny mam do was mega prosbe. Jestem w 6 tyg ciąży wlasnie odebrałam wyniki badań na toksoplazmoze i mam takie wyniki: IgM - Ujemny IgG - 410,5 Jestem przerazona , czy jestem chora? ide do lekarza w srode ale jestem strasznie zdenerwowana.Blagam odpiszcie.

Kati---->Bardzo się cieszę :D To nie pierwszy przypadek na naszym topiku kiedy dr Kajfasz potwierdził moja "diagnozę" ;) to naprawde świetny specjalista! niunia054 ----- jestem co prawda chłopcem ;) ale jako zalozyciel tego topiku pozwolę sobie odpowiedzieć: Ujemny IgM wskazuje że nic zlego sięnie dzieje! Infekcję masz dawno za sobą. Wysokie IgG podczas ciąży nie jest przypadkiem rzadkim i większość specjalistów w tym wspomniany wyzej dr Kajfasz nie widzi w tym zagrożenia dla dziecka. Zjawisko to opisalem dość obszernie na str. 35 topiku.

Gość chomik83
Witam, Bywalcu! Tak jak radziłeś wykonałam jeszcze raz badania obu klas przeciwciał. Dzisiaj odebrałam wynik, czyli 3 tygodnie po pierwszym badaniu. Przypomnę, że pierwszy wynik z 29.09. ( w 19 tyg. ciąży ) wynosił : Toxo IgG 1470 IU/ml przy wart.referencyjnych: negatywny < 1,0 IU/Ml wątpliwy 1,0 - 29,99 IU/Ml dodatni > 29,99 IU /Ml Tokso IgM - UJEMNY. Oto wyniki z 19.10. : Toxo IgG 1342 IU/ml wart.referencyjne takie same jak poprzednio Toxo IgM UJEMNY Co o tym sądzisz?

Sądzę chomiku ze nic zlego się nie dzieje. Ujemne IgM mowi że z cala pewnoscią nie jest to świeża ani niedawna ifekkcja - a tylko taka jest groźna dla dziecka. Anormalnie wysokie IgG to indywidualna cecha Twojego ukladu immunologicznego ktory w ciąży bywa rozchwiany i "produkuje " więcej przeciwcail niż normalnie. Ale oczywiście skonsultuj te wynik z lekarzem.

Gość nusiak23
Odebrałam dzisiaj wyniki toksoplazmozy... sa one następujące: IgG 235 IU/ml DODATNI przy normach: wynik ujemny 0.00-4,00 wynik wątpliwy 4,00-8,00 wynik dodatni powyżej 8,00 IgM 0,36 UJEMNY przy normach: wynik ujemny 0,00-0,55 wynik wątpliwy 0,55-0,65 wynik dodatny powyżej 0,65 wiem, że jesli IgM jest ujemny to dobrze, bo obecnie nie jestem zarazona, a dodatni igG świadczy o tym, że mam przeciwciała, bo widocznie kiedys toxoplazmoze przechodziłam.... Ale ... Kiedy? jestem w 22 tygodniu ciąży i to moje pierwsze badanie toksoplazmozy... Pomóżcie zinterpretować mi te wyniki...Prosze

nusiak23 ------> Wszystko jest tak jak napisałaś. Infekcję przechodzilas z cala pewnością pred ciążą czyli wszystko jest OK.

Witam jest w 20 tygodniu ciąży i moje wyniki na toxoplasme są nastepujące IgG >650,0 IU/ml IgM dodatni. Chciałam się dowiedzieć jakie są te badania, i czy mam się czymś martwić