Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bywalec1

TOKSOPLAZMOZA - nie lekceważcie tego zagrożenia!!!!!!

Polecane posty

kurcze to strasznie dlugo czekasz na wyniki ja je odbieram nastepnego dnia po ich zrobieniu, a co do tabletek to nie mam problemow z zołądkiem ale czytałam ze duzo dziewczyn ma problemy i przydałoby sie cos osłonkowego na zoładek gdzies czytałam ze pomaga duza ilosc jogurtów.

wiesz co mi zakaznik mowił ze jak chce miec na 100% pewność to zebym zrobiła amnipunkcje pomimo ze jest to badanie inwazyjne niewiem jeszcze zastanawiam się nad tym zobaczymy co wyjdzie za 2 tyg na wizycie i jakie bedą wyniki. Od poniedziałku chodzę do pracy i narazie jest ok, powiem Ci ze przeszły mi już wszystkie mdłości i mam wrażenie ze z dnia na dzień przybywa mi energii juz nie jestem taka ospała i zmęczona wcześniej to najchętniej bym tylko spała w sumie czytałam ze od 2 trymestru powinno być lepiej, narazie nie narzekam a Ty jak tam się czujesz?

Gość moniaszek
te ktore robilam mialam tego samego dnia , nie wiem czemu na te co jutro bede robila tyle trzeba czekac, jutro poprosze zeby troche szybciej to zrobili... ale czytalam kilka wypowiedzi ze dziewczyny czekali tak dlugi i tez sie dziwilam... no nic , zobaczymy ... oslonowe tabletki biore, jogurty jem ale wlasnie cos zaczyna mnie pobolewac żoładek , być moze to zbieg okolicznosci.

w sumie to czekam teraz na kolejne usg bo moze uda się zobaczyć płeć dziecka :)

Gość moniaszek
najgorzej meczyła mnie sennośc, czułam sie okropnie... mdłosci miałam lekkie , tez mi juz te objawy ustapiły i jest ok:-) ooo fajnie jakby juz udało sie ustalić płec u Ciebie, ciekawe co bedzie???

wiesz co w sumie to nie mam zadnych preferencji marzę tylko zeby było zdrowe

Gość moniaszek
masz racje, tez tak mysle... kiedys marzyłam jaka ma byc płec a teraz jak jestem zarazona to serio jest mi to obojetne aby zdrowiutkie bylo i zebym donosila ciaze, to dla Nas najwazniejsze:-)

własnie ja miałam tak samo kiedys jak sobie wyobrażałam sobie jak bedę w ciązy to miało być zupełnie inaczej wielka radość planowanie wszystkiego od samego początku jednak rzeczywistość weryfikuje wszystko.

Gość moniaszek
dokładnie tak... mialam to samo, ze super bedzie sie chodzilo w ciazy, ze taka radosc ze bedzie wszystko fajnie, czlowiek nawet nie myslał ze cos zlego moze go spotkać a tu ooooo... ale jeszcze zostaniemy za to WYNAGRODZONE!!!!nie ma innej opcji, znasz przypadki tokso ze bylo naprawde zle??

Gość Flawlesss
PODBIJAM BO BYWALEC NIE ZAUWAZY TEGO WSROD ROZMOW BYWALCU I INNI: W 20 tc badalam sie na cytomegalie. Wyszlo, ze chorowalam - kiedy, nie wiadomo. Awidnosc graniczna. Moglo to byc na poczatku ciazy. Dziecko ma 3 miesiace, wydaje sie zdrowe, ale widmo cyto wrocilo. ma bardzo slabe wyniki krwi - duzo limfocytow, malo granulocytow, leukocyty w kale - walczy z jakims wirusem. mam nadzieje, ze to nie cyto wrodzona. :/ Jak ja rozpoznac? Zrobie badania Igm, ale jaki wynik swiadczy o tym, ze dziecko jest zdrowe? Takie same miana Igm jak u mnie, nizsze, zerowe?

Monia powiem Ci ze czytałam o tym dużo ale nie znalazłam wypowiedzi żeby dziecko urodziło się z jakimiś strasznymi wadami każdy pisał ze jak zostało wcześnie wykryte zakażenie i brane były tabletki to było ok. Musimy w to wierzyć i się nie martwić a jednocześnie cieszyć się tym co mamy :)

A ja te USG genetyczne bede miała robione w 13 tyg, i nie wiem czy bede miała tez pobieraną krew czy tylko USG. Bo ze względu na wiek mam to USG na kase chorych :) Jedyne badanie przez calą ciążę za ktore nie zapłacę... bo chodzę prywatnie do gin. Ja już jednego chłopca mam i chciałam drugiego też chłopca, ale po tych wszystkich chorobach to mi już tez wszstko jedno, byle zdrowe! A po Rova troche mnie brzuch czasem pobolewa. Wcinam danio po 2 na dzień, ciekawe kiedy się przejem i mnie bedzie odrzucać na ich widok :) Na amnio raczej się nie zdecyduję, bo to bedzie juz po 20tyg (nie wiem kiedy to się robi), a to mi już nic nie da, boi taknie usunę, więc nie bede się narażać,tym bardziej że jeszcze mam z mężem konflikt krwi i WZW B.... NIeźle co??

Spiderka amniopunkcja robi się już od 16 tc tak mi powiedział gin i nie chodzi tu o usunięcie tylko o to żeby dowiedzieć się czy dziecko jest zdrowe bo rovanecyna leczy tylko Ciebie a nie dziecko a wiem tez ze można leczyć dziecko. A danio jest dobre przecież ;)

Gość darija80
Witam serdecznie. Dwa mieisące temu urodziłam zdrową córeczkę. Przez całą ciąże strasznie bałam się toksoplazmozy (mialam IGG i IGM ujemne), do tego stopnia, że oddałam mojego kota mamie i całkowicie zrezygnowałam z samodzielnego gotowania mięsa. Badania na tokso robiłam co 3,4 tygodnie po to, aby w razie choroby zareagowac jak najszybciej. Nie zaraziłam się a 2 tyg po porodzie zrobiłam oststnie badanie po to, aby mieć pewność, że nie zaraziłam się przed samym porodem. Wiem, że to głupie ale strach był silniejszy. Przez calą ciąże zaglądałam na to forum, ponieważ tylko tutaj nikt sie nie straszy, wszyscy sie wspieraja i opisują, że mimo choroby rodza sie zdrowe dzieci. To forum pozwoliło mi nie oszaleć do reszty. Podziekowania dla Bywalca, że miał taki dobry pomysł, pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie dzieciaczki. P.S Kot juz jest z nami

Gość 55pl
hejka, pisalam kilka stron wczesniej o tym ze poronilam w 5tc okazalo sie ze sprawca byla toxoplazmoza. mialo to miejsce w sierpniu. teraz chce znow zaczac starac sie o dziecko wiec gin dal mi skierowanko na badania wyniki sa takie: IgG ilosciowo 650 (+) IgM jakosciowo 0,184 (-) IgA ujemny IgG awidność wysoka o czym swiadcza te wyniki, czy moge juz zaczac starac sie o dziecko?

Gość 55pl
dodam ze wyniki IgG i IgM sa jak z pierwszego badania po poronieniu, nie wzrosly ale tez nie spadly

Gość moniaszek
no wlasnie tez nigdzie nie wyczytałam takich informacji zeby byly takie negarywne skutki , jedyne co czytałam to sporo poronien przez toxo ale moze to bylo spowodowane tym ze nie bylo leczone???? jesli chodzi o amniopnkcje to ja osobiscie sie jej boje ale zobaczymy co powie mi gin za 1,5 tygodnia. Spiderka jesli chodzi o te badanie z krwi to zalezy to od Ciebie czy je chcesz... mozesz miec tylko samo USG, musisz tez pogadac o tym ze swoim lekarzem...

Monia właśnie ja tez czytałam ze jeśli zarazasz się w pierwszym trymestrze to ma to najczęściej tragiczne skutki-poronienie jest podobno cieżko tym się zarazić ale jak już się zarazasz to ma to straszne skutki dlatego myśle ze my jak jesteśmy leczone i już mamy za sobą tyle tygodni to będzie dobrze :)

Gość moniaszek
tez sobie to tłumacze to tym ze jesli by mialo sie cos stać to juz by sie stało ale jak to kurcze w wyciu , nigdy nic nie wiadomo , musimy byc dobrej mysli , ja teraz czekam aby czas szybko zleciał i zebym juz miała te USG i wyniki które dzisiaj robiłam ale to wszystko dopiero okaze sie za 2 tygodnie... musze jakos wytrzymać:-)

Damy radę ja czekam jeszcze 1.5 tygodnia do kolejnych badań i wizyty u lekarza :)

aniu danio dobre, tylko mi się nie raz coś przejada jak za dużo się je :) tylko czekolada mi sie nigdy nie znudzi ;) nie wiedziałam że płód można leczyć, mam nadzieje że nie nasze dzidzie mimo wszystko zdrowe rosną!

Gość moniaszek
ja USG mam 26.11 takze juz nie dlugo , stracha mam ale jak bedzie wszystko dobrze to będe napewno spokojniejsza;-) ja juz nie wiem jakie jigurty wcinac, bo ciagle te same to sie nudzą... najlepiej to chyba te acidofilne naturalne??

Gość 55pl
moglby ktos mi odpowiedziec co znacza moje wyniki?

Dziewczyny a ja jem teraz jogurt fantazje wszystkie smaki i narazie jest ok przeplatam to czasami monte :)

55pl--> sorki ale ja nie czuje się na siłach żeby interpretować Twoje wyniki nie chce coś zle napisać

Gość czekolada_mleczna
55pl, skoro awidość wysoka to zakażenie dawne i nie zagrażające ciąży. ja jestem w ciąży i mam igm 1,12 igg 320 i wysoką awidność jestem pod opieką lekarza zakaźnika. nie biorę antybiotyków, bo dawne zakażenie a igm wzrosło, bo w ciąży tak może być.

Gość moniaszek
mi męzus ten kupił Fantazje ale chyba chociaz na chwile przerzuce sie tez na Danio:-)

Gość moniaszek
no to przerzucamy się na Danio:-) ja juz zamówienie zrobiłam , zaraz mam mieć dostawę do domu;-)